22 Νοεμβρίου 2017

Οι «παρανομίες» του ΚΟΚ- Αντισυνταγματικό το μέτρο αφαίρεσης πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας;

ΣΧΟΛΙΟ: Ηταν αντισυνταγματικό το μέτρο αφαίρεσης πινακίδων και άδειας κυκλοφορία απο το 2000 (και παλαιότερα)  υπάρχει προδεδικαεμένο κι όμως  συνεχίζει να παραμένει η αυθαιρεσία,...  και ελέω τροικας να παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, με την σημερινή ψευτοαριστερή κυβερνηση.  

 

 fyllokaiftero1.blogspot.com

Αντισυνταγματικό το μέτρο αφαίρεσης πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας;
Ίσως και να απαγορεύεται η εργασία που εκτελούν τα όργανα της Τάξης  




Αθήνα
Η υπόθεση μιας γυναίκας, η οποία κατέθεσε αίτηση ανάκλησης της πράξης της Τροχαίας να της αφαιρέσει την άδεια οδήγησης και την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου της για 40 ημέρες, οδήγησε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών να ισχυριστεί ότι η σχετική διάταξη του ΚΟΚ για τις πινακίδες παραβιάζει αρκετά συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών.

Με προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών διατάχθηκε η αναστολή εκτέλεσης έκθεσης βεβαίωσης παράβασης της Τροχαίας Αθηνών, με την οποία υποχρεώθηκε γυναίκα, κάτοχος και οδηγός ΙΧ αυτοκινήτου, να παραδώσει στην Τροχαία για 40 ημέρες άδεια κυκλοφορίας, άδεια οδήγησης, πινακίδες κυκλοφορίας και να καταβάλει πρόστιμο 60.000 δρχ. 
Το περιστατικό έχει ως εξής: Η ενάγουσα Β.Π., όπως ισχυρίζεται, οδηγώντας στην οδό Πατησίων αισθάνθηκε ζάλη. Ακινητοποίησε το αυτοκίνητό της και, μη μπορώντας να συνέλθει, πήγε σε παρακείμενο φαρμακείο να μετρήσει την πίεσή της.

Επιστρέφοντας, πληροφορήθηκε ότι το αυτοκίνητό της είχε μεταφερθεί με γερανό της Τροχαίας, ότι είχαν αφαιρεθεί οι πινακίδες του και ότι έπρεπε να παραδώσει άδεια οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου στην Τροχαία για 40 ημέρες, όπως προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (διοικητικά μέτρα).

Η οδηγός παρέδωσε τις άδειες στην Τροχαία, ενώ μέσω του δικηγόρου της κατέθεσε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών προσφυγή και αίτηση ανάκλησης της πράξης που επέβαλε τα διοικητικά μέτρα. Το Πρωτοδικείο εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής της παράβασης και υποχρέωσε την Τροχαία να επιστρέψει στην προσφεύγουσα τις πινακίδες του αυτοκινήτου της και τις άδειές της.
Στην αίτηση αναστολής (αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης), υποστηρίζεται ότι οι διατάξεις του ΚΟΚ, που προβλέπουν τα εν λόγω διοικητικά μέτρα (αφαίρεση άδειας κλπ.), παραβιάζουν συνταγματικά δικαιώματα, αλλά και διεθνείς συμβάσεις.

Συγκεκριμένα παραβιάζεται: 1) το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης του διοικούμενου (άρθρο 20 παρ. 2 του Συντάγματος), 2) η χωρίς νόμιμο λόγο στέρηση της ειρηνικής απόλαυσης (peaceful enjoyment) του περιουσιακού στοιχείου - αυτοκίνητο (άρθρα 17 του Συντάγματος και 1 του Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης της Ρώμης), 3) η αρχή της διάκρισης των εξουσιών (άρθρο 26 του Συντάγματος).

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι πρόκειται ουσιαστικά για την επιβολή ποινικού μέτρου υπό το μανδύα του διοικητικού (άρθρο 7 του Συντάγματος και 7 της Σύμβασης της Ρώμης).

 ΤΟ ΒΗΜΑ
Newsroom ΔΟΛ