26 Αυγούστου 2017

Μυτιλήνη: Εισροή «μεταναστών» από Κούβα και Βενεζουέλα! Τι δεν καταλαβαίνεις;;;



«Μετανάστες» μέχρι και από τη Βενεζουέλα και την Κούβα φτάνουν στη Μυτιλήνη σύμφωνα με τα εντυπωσιακά – ως προς την εθνική καταγωγή – στοιχεία των ατόμων που έφτασαν στο νησί του ανατολικού Αιγαίου την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν έντεκα μετανάστες από χώρες της Λατινικής Αμερικής και ειδικότερα: οκτώ από τη Δομινικανή Δημοκρατία, και από ένας από την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Χιλή!

Αντίθετα μόλις 12 ήταν Ασιάτες, εννέα από το Αφγανιστάν και τρεις από το Πακιστάν.

Όλοι οι υπόλοιποι – 145 τον αριθμό – ήταν Αφρικανοί, γεγονός που σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές μεταφράζεται σε ύπαρξη ενός οργανωμένου διεθνούς κυκλώματος μεταφοράς οικονομικών μεταναστών από την Αφρική στην Ευρώπη που έχει ενεργοποιηθεί στη Τουρκία και μεταφέρει κόσμο σε αυτήν διαμέσου των νησιών του Αιγαίου.

Ειδικότερα, από τους 145 αυτούς μετανάστες που καταγράφηκαν, οι 38 είναι από το Κονγκό, 34 από την Αλγερία, 20 από την Ερυθραία, 11 από τη Σιέρα Λεόνε, 10 είναι Αιθίοπες, οκτώ από τη Ζιμπάμπουε, πέντε από την Τυνησία, τέσσερις από την Ακτή του Ελεφαντοστού, από τρεις από τη Γκάνα, το Μαρόκο και το Νίγηρα, δυο από το Μάλι και από ένας από τη δυτική Σαχάρα, το Καμερούν, τις νήσους Κομόρες, τη Μπουρκίνα Φάσο.

Στο μεταξύ το πρωί της Τρίτης καταγράφηκαν άλλες 80 νέες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου σήμερα στα νησιά της περιοχής βρίσκονται καταγεγραμμένοι – εγκλωβισμένοι, έχοντας υποβάλλει αίτημα ασύλου το οποίο δεν έχει εξεταστεί 11.125 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στη Λέσβο 5.698, στη Χίο 3.495 και στη Σάμο 1.932.

Η τρύπα στα έσοδα φέρνει νέo μνημόνιο νέα μέτρα το 2018



Η τρύπα στα έσοδα φέρνει νέα μέτρα το 2018

Αυτό που δεν φαίνεται να κατανοούν στην κυβέρνηση είναι ότι η υπερφορολόγηση θα οδηγήσει στο στράγγισμα των νοικοκυριών.

Και προφανώς θα πρέπει οι σύμβουλοι των κυβερνώντων να τους εξηγήσουν πόσο πολύ επιβαρύνουν οι φορολογικές επιβαρύνσεις τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και πόσο θα δυσκολέψουν την οικονομική ζωή του τόπου τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί και προβλέπουν την ισοπέδωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.





Αντιθετως, το κατανοούν απόλυτα, ΑΛΛΑ... ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ.
ΤΟ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!



Καλλιόπη Σουφλή

 

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

 


Η υστέρηση ύψους 682 εκατ. ευρώ στα έσοδα του προϋπολογισμού στο επτάμηνο του έτους δεν είναι τόσο απλή. Και για αυτό ακριβώς τον λόγο δημιουργεί πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο. 


Βέβαια, τις «μπόμπες» μόνοι τους τις ήπιαν. Μόνοι τους δημιούργησαν τον πονοκέφαλο. 

Η υπερφορολόγηση, οι καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις, η αδυναμία ολοκλήρωσης κάθε αξιολόγησης με αποτέλεσμα αυτές να διαρκούν ακόμα και οκτώ μήνες, δημιουργούν αυτή την εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση, δίνοντας ταυτόχρονα πάτημα στους δανειστές, κυρίως στο ΔΝΤ να ζητήσει ενδεχομένως επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα για το 2018.

Με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων σχεδόν ένας στους τρεις φορολογούμενους δεν κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. 


Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι εάν θα καταφέρουν να πληρώσουν τη δεύτερη δόση ή εάν θα ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων. 

Για αυτό όμως θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου καθώς τότε θα πρέπει να πληρωθεί η δεύτερη δόση αλλά και η πρώτη δόση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων.

Αυτό που δεν φαίνεται να κατανοούν στην κυβέρνηση είναι ότι η υπερφορολόγηση θα οδηγήσει στο στράγγισμα των νοικοκυριών. 


Κάθε ένα ευρώ νέου φόρου λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Δηλαδή, το κόστος για κάθε νοικοκυριό είναι πολύ μεγαλύτερο από το ένα ευρώ φόρου. 

Οι δικαιολογίες ότι τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι, δεν έχουν καμία βάση. 

Και προφανώς θα πρέπει οι σύμβουλοι των κυβερνώντων να τους εξηγήσουν πόσο πολύ επιβαρύνουν οι φορολογικές επιβαρύνσεις τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και πόσο θα δυσκολέψουν την οικονομική ζωή του τόπου τα νέα μέτρα που έχουν ληφθεί και προβλέπουν την ισοπέδωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Και δυστυχώς όσοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να ξεπεράσει τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ) μάλλον θα πρέπει να διαβάσουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού του επταμήνου. Να δουν ότι με τόση μεγάλη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και με τον τουρισμό να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, τα επιπλέον 184 εκατ. ευρώ που εισπράχθηκαν (έσοδα από ΦΠΑ) σε σχέση με τον στόχο είναι εξαιρετικά λίγα.

Και το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι 671.000 φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Θα μπορούσε να πει κάνει ότι και πέρυσι αντίστοιχος αριθμός φορολογούμενων δεν πλήρωσε την πρώτη δόση.


 Ωστόσο το 70% αυτών είναι καινούργια ΑΦΜ ληξιπρόθεσμων οφειλετών. Δηλαδή δεν χρωστούσαν στο ελληνικό δημόσιο μέχρι σήμερα. Και προστίθενται στη μεγάλη λίστα με τους 2 εκατ. «παλαιούς» οφειλέτες του δημοσίου (με χρέη από τον Ιούνιο του 2017 και πριν), που χρωστούν περισσότερα από 95 δισ. ευρώ. Μάλιστα τα περισσότερα από τα χρέη δημιουργήθηκαν από το 2010 και μετά δηλαδή στα χρόνια των μνημονίων.

Την ίδια στιγμή οι δαπάνες είναι «πιεσμένες» κυρίως αυτές που αφορούν στα κοινωνικά επιδόματα αλλά και οι νοσοκομειακές δαπάνες. 


Αυτό σημαίνει ότι οι φορείς δεν έχουν λάβει από το υπουργείο Οικονομικών τα απαραίτητα κονδύλια για να μπορέσουν αφενός να αποδώσουν τα επιδόματα στους δικαιούχους αφετέρου για να λειτουργήσουν έστω και υποτυπωδώς τα δημόσια νοσοκομεία. Υπό αυτές τις συνθήκες έχει δημιουργηθεί ένα πλασματικό πρωτογενές πλεόνασμα 3,024 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,098 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά είναι γνωστά και στους δανειστές της χώρας, οι οποίοι έχουν βγάλει ήδη τα τεφτέρια τους και υπολογίζουν αν ο προϋπολογισμός του 2018 μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επιπλέον μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στην ελληνική οικονομία αλλά και στο οικονομικό επιτελείο που δεν αποκλείεται να υποχρεωθεί να λάβει επιπλέον μέτρα για το επόμενο έτος. 



Παρά το γεγονός ότι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης τέθηκαν οι στόχοι για το 2018 και για τα επόμενα έτη (με τη λήψη πρόσθετων μέτρων συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ), μία καθυστέρηση θα αυξήσει και πάλι την αβεβαιότητα συρρικνώνοντας την ελληνική οικονομία και κατ’ επέκταση τα έσοδα του προϋπολογισμού που βαίνουν μειούμενα.



Πηγή

Κατρούγκαλος: Κανένας Έλληνας δεν θα είναι φτωχός με τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης

Με βάση το νέο ασφαλιστικό που συνέταξε
Κατρούγκαλος: Κανένας Έλληνας δεν θα είναι φτωχός με τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης


Αυτό είναι το όριο της φτώχειας σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας - Τι είπε για κύριες και επικουρικές συντάξεις

Στα 384 ευρώ έθεσε το όριο της φτώχειας ο Γιώργος Κατρούγκαλος δηλώνοντας την Τρίτη ότι «στο μέλλον όλοι οι Ελληνες θα είναι προστατευμένοι από τη φτώχεια με τον θεσμό της εθνικής σύνταξης».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας η εθνική σύνταξη είναι πιο αποτελεσματικό μέτρο από το ΕΚΑΣ που ήταν ένα προνοιακό επίδομα που κάθε χρόνο δινόταν ανάλογα με τα εισοδήματα που είχε ο καθένας.

Παράλληλα επανέλαβε ότι καμία κύρια σύνταξη δεν πρόκειται να μειωθεί αλλά και ότι θα υπάρξει ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις.

Είπε ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM:

-  Στο μέλλον όλοι οι Ελληνες θα παίρνουν συντάξεις με τους ίδιους κανόνες και όλοι οι Ελληνες θα είναι προστατευμένοι από τη φτώχεια με τον θεσμό της εθνικής σύνταξης που από αυτή την άποψη είναι πολύ πιο αποτελεσματικός από το ΕΚΑΣ που ήταν ένα προνοιακό επίδομα που κάθε χρόνο δινόταν ανάλογα με τα εισοδήματα που είχε ο καθένας.

- Η ρύθμιση προβλέπει μια ανακούφιση όσων έχασαν το ΕΚΑΣ που συνίσταται σε μέτρα γενικής εφαρμογής, όπως δεν θα πληρώνουν στο εξής καμιά συμμετοχή για τα φάρμακα τους, δεν θα πληρώνουν το 6% της σύνταξης υπέρ υγείας. Επιπλέον για το 2016 όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ θα πάρουν μια κάρτα αλληλεγγύης με το ισόποσο του 30% της απώλειας του εισοδήματος που είχαν. Επιπλέον εάν έχουμε ζευγάρια συνταξιούχων που έχουν χάσει και οι δύο το ΕΚΑΣ ο ένας από τους δύο θα συνεχίσει να το παίρνει, όπως θα συνεχίσει να το παίρνει και όποιος είναι ανάπηρος σε ποσοστό άνω του 80%. Ορισμένα από αυτά τα μέτρα όπως η φαρμακευτική δαπάνη θα εφαρμοστούν άμεσα από το Σεπτέμβριο. Ορισμένα άλλα, όπως αυτά που αφορούν την κάρτα αλληλεγγύης θα εφαρμοστούν τον Οκτώβριο αλλά αναδρομικά από 1η Αυγούστου

- Ξαναϋπολογίζουμε όλες τις συντάξεις με βάση τους κανόνες υπολογισμού, ώστε αυτή η ισονομία να μην ισχύει μεταξύ των νυν εργαζομένων αλλά και των συνταξιούχων. Θέλουμε όμως ταυτόχρονα να προστατεύσουμε και το εισόδημα των νυν συνταξιούχων γιατί έχουν φάει 12 συνεχόμενα χαστούκια, 12 μειώσεις τα χρόνια του Μνημονίου. Γι' αυτό είπαμε καμιά κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί. Για τις κύριες συντάξεις δεν υπάρχει όριο. Όλες οι κύριες συντάξεις. Ακόμα και εκείνες που ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ δεν πρόκειται να μειωθούν. Εχουμε βάλει μόνο δύο ανώτατα πλαφόν. Ένα ότι κανείς δεν μπορεί να παίρνει ως άθροισμα συντάξεων παραπάνω από 3.000 το μήνα (καθαρό ποσό) και κανείς δεν μπορεί να παίρνει μια κύρια σύνταξη άνω των 2.000 ευρώ. Αυτό το ποσό είναι μικτό και αντιστοιχεί περίπου σε 1.800 ευρώ καθαρό ποσό.

- Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές ισχύει ότι όποιος έχει άθροισμα συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ, σε αυτόν ο επαναϋπολογισμός της επικουρική σε όποιο ποσό καταλήξει να είναι η επικουρική σύνταξη, αυτό θα πάρει. Δεν εφαρμόζουμε όπως στο παρελθόν οριζόντιες μειώσεις γιατί είναι άδικες. Εμείς απλώς ξαναϋπολογίζουμε με το νέο κανόνα υπολογισμού τις επικουρικές. Εκεί που το άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης είναι κάτω από 1.300 ευρώ αυτός ο επαναϋπολογισμός δεν έχει νόημα για τον συνταξιούχο γιατί ακόμα κι αν θα έπαιρνε μικρότερη σύνταξη συνεχίζουμε να του καταβάλλουμε την παλιά επικουρική ως προσωπική διαφορά. Όταν όμως ένας συνταξιούχος έχει εισόδημα πάνω από 1.300 ευρώ -κύρια και επικουρική- και με τον νέο υπολογισμό η επικουρική του έχει βγει μικρότερη από ό,τι στο παρελθόν, θα του καταβληθεί μικρότερη επικουρική. Και πάλι όμως με όριο τα 1.300 ευρώ. Δηλαδή όποιος πέσει κάτω από 1.300 ευρώ μέχρι τα 1.300 ευρώ θα του τα εγγυηθούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρουν όλοι 1.300 ευρώ. Ένας συνταξιούχος για παράδειγμα που έχει 1.200 κύρια σύνταξη και 300 ευρώ επικουρική, παίρνει δηλαδή 1.500 ευρώ ως συνολικό εισόδημα, η σύνταξη η επικουρική των 300 ευρώ μπορεί να του βγει με το νέο σύστημα 200 ευρώ. Αυτός θα πάρει, επομένως, 1.400 ευρώ άθροισμα κύριας και επικουρικής. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει ένας απόλυτος κόφτης στα 1.300. Είναι απλώς μια εγγύηση ότι κανείς που παίρνει κάτω από 1.300 ευρώ δεν θα υποστεί μείωση και επιπλέον εγγύηση ότι και αυτοί που ξεπερνούν τα 1.300 δεν πρόκειται να πέσουν κάτω από αυτό το όριο μετά τον επαναϋπολογισμό. Για τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου θα υπάρχει και μια δεύτερη αλλαγή. Υπολογίζουμε για πρώτη φορά την εισφορά υπέρ υγείας το 6% στο σύνολο του πραγματικά καταβαλλόμενου ποσού στον συνταξιούχο. Μέχρι ώρα υπολογιζόταν στο εικονικό ποσό στο οποίο αντιστοιχούσε η σύνταξη πριν τις περικοπές του Μνημονίου. Αυτό σημαίνει ότι για το 90% των συνταξιούχων που παίρνουν μια κύρια σύνταξη θα οδηγηθεί το καταβαλλόμενο ποσό σε μια μικρή αύξηση μια που η εισφορά θα είναι μικρότερη. Για το 10% των συνταξιούχων που παίρνουν και μια δεύτερη σύνταξη μια που τώρα το 6% υπολογίζεται και στη δεύτερη σύνταξη θα υπάρξει μια μικρή μείωση.

Δήλωση σοκ από Ζουράρι: Καλώς φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό, είμαστε χειρότερα από Ινδία

Δήλωση σοκ από Ζουράρι: Καλώς φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό, είμαστε χειρότερα από Ινδία - Media

 
«Είμαστε υπό χρεοκοπία, και είμαστε αποικία χρέους, μια νικημένη χώρα, και μια νικημένη χώρα υφίσταται τα πάντα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ (σε μια επεισοδιακή συνέντευξη) ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, ερωτηθείς για τη «μεγάλη έξοδο» πτυχιούχων στο εξωτερικό. «Είμαστε λίγο χειρότερα από την Ινδία, και αυτοί το ίδιο πρόβλημα είχαν» επισήμανε δε ο υφυπουργός. 
 
«Σιγά-σιγά μπορεί να επιδιορθωθεί η κατάσταση, για την ώρα προσωρινώς καλά κάνουν και λένε ότι θα φύγουν, έχουμε ξοδέψει 1 εκατ. ευρώ για κάθε αριστούχο για να φτάσουμε τα παιδιά σε κάθε επίπεδο» τόνισε. σημειώνοντας μάλιστα ότι «και εγώ επί 22 χρόνια δίδαξα έξω, και συνέβαλλα στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος στη Γαλλία».
 
Ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι έχουν σημειωθεί εν μέρει βελτιώσεις, αυτό όμως δεν σημαίνει συνολική καλυτέρευση. Κατόπιν όμως, αρνήθηκε να μιλήσει για οτιδήποτε άλλο πέραν των στενών καθηκόντων του, ακόμη και όσον αφορά ευρύτερα θέματα του υπουργείου. «Είμαι απολύτως προετοιμασμένος για την οικειοπραγία μου... για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία θα ρωτήσετε τον υπουργό και τον έτερο υφυπουργό» ξεκαθάρισε. 
 
«Έχουμε 56.000 Ελληνόπουλα σε όλο τον πλανήτη που μαθαίνουν ελληνικά και πολλά που δεν είναι και Ελληνόπουλα, αυτή είναι η αρμόδιότητά μου. Είμαι υφυπουργός για την ελληνόγλωσση παιδεία του εξωτερικού» σημείωσε ο Κώστας Ζουράρις.
 
(πληροφορίες: ΣΚΑΪ) Μέσω : topontiki.gr