08 Αυγούστου 2017

Αυτοκτονία που δεν κρυβόταν-Θεσσαλονίκη: Γυναίκα αυτοπυρπολήθηκε και πήδηξε από τον 6ο όροφο


Τέλος στη ζωή της με τραγικό τρόπο έδωσε μια γυναίκα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
 
Η γυναίκα, περίπου 50 ετών, αυτοπυρπολήθηκε και στη συνέχεια πήδηξε στο κενό από τον 6ο όροφο οικοδομής στο νούμερο 13 της παραλιακής Λεωφόρου Νίκης.
Στο σημείο σπεύδει ιατροδικαστής, ενώ αναστατωμένοι είναι περίοικοι και περαστικοί από το τραγικό συμβάν.
Thestival.gr

Διαβάστε περισσότερα: http://www.psithiroi.gr/2017/08/6_8.html#ixzz4pCq0mTqk

ΑΑΔΕ: 1.000 κατασχέσεις κάθε μέρα για οφειλές προς το Δημόσιο-Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης σε βάρος 951.114 οφειλετών

Σε περίπου 1000 κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, ημερησίως, προχώρησαν τον Ιούνιο  οι Δ.Ο.Υ., τα Ελεγκτικά Κέντρα και η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, επιχειρώντας να εισπράξουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις υπέρ του Δημοσίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τον Ιούνιο οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την είσπραξη των εσόδων του Δημοσίου επέβαλαν συνολικά 20.954 αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσεις καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, λοιπών εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων κ.λπ.), σε βάρος ισαρίθμων φυσικών και νομικών προσώπων που δεν είχαν καταβάλει εμπρόθεσμα οφειλές τους προς το Δημόσιο. Δηλαδή σε κάθε εργάσιμη ημέρα του φετινού Ιουνίου επιβάλλονταν κατά μέσο όρο 998 κατασχέσεις.

Συνολικά, οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) σε βάρος των οποίων έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονταν σε 951.114 στο τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους, έναντι 839.056 στο τέλος του 2016 και 930.160 στο τέλος Μαϊου 2017. Δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο – από την 1η-1-2017 μέχρι το τέλος Ιουλίου – του τρέχοντος έτους είχαν επιβληθεί συνολικά 112.058 κατασχέσεις σε βάρος ισαρίθμων οφειλετών, ενώ μόνο τον Ιούνιο οι κατασχέσεις ανήλθαν σε 20.954, όπως προαναφέραμε.
AdTech Ad

Πάντως, το αποτέλεσμα της αυστηροποίησης και της εντατικοποίησης των ρυθμών επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης δεν φαίνεται να είναι και τόσο θετικό για τα δημόσια ταμεία καθώς το ύψος των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν εντός του τρέχοντος έτους εκτινάχθηκε στα 5,475 δισ. ευρώ,. Συγκεκριμένα, τον μεν Ιανουάριο έμειναν απλήρωτα συνολικά 1,63 δισ. ευρώ χρέη προς τις Δ.Ο.Υ., τον Φεβρουάριο δεν πληρώθηκαν εμπρόθεσμα άλλα 989 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο τα «φέσια» στην Εφορία έφθασαν τα 658 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο προστέθηκαν άλλα 754 εκατ. ευρώ νέα απλήρωτα χρέη, τον Μάιο κατέστησαν ληξιπρόθεσμα επιπλέον 717 εκατ. ευρώ και τον Ιούνιο άλλα 727 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (παλαιών και νέων) να υπερβεί τα 95,6 δισ. ευρώ ή το 53,4% του ΑΕΠ χωρίς να συνυπολογίζονται τα χρέη προς τα Τελωνεία, τα οποία δεν αποτυπώνονται στα συγκεκριμένα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε.

Ειδικότερα, το συνολικό ύψος των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ. και τα

Ελεγκτικά Κέντρα μέχρι το τέλος του 2016 είχε διαμορφωθεί σε 90,168 δισ. ευρώ στο τέλος Απριλίου 2017. Μαζί με τα νέα χρέη ύψους 5,475 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το συνολικό ύψος των απλήρωτων οφειλών προς τις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα έφθασε τα 95,643 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, έναντι 95,186 δισ. ευρώ στο τέλος Μαϊου του τρέχοντος έτους.

Τα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε. δείχνουν επίσης ότι ο αριθμός των φυσικών και των νομικών προσώπων με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις Δ.Ο.Υ. και τα Ελεγκτικά Κέντρα ανερχόταν σε 3.805.423 στο τέλος Ιουνίου 2017.
 
 Πληροφορίες: Dikaiologitika.gr

Κρυφή Δημοσκόπηση φωτιά: Πώς καίει τον Μητσοτάκη. Ποιο κόμμα φάντασμα στα ύψη. Τρόμος




Ποια η νέα κρυφή δημοσκόπηση που γίνεται τρόμος για τον Μητσοτάκη;

Σε αναμμένα κάρβουνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από μυστικές έρευνες της ΝΔ που δείχνουν ανάκαμψη ΣΥΡΙΖΑ
Τρίτη 1η Αυγούστου του σωτήριου έτους 2017. Τα τηλέφωνα των στελεχών του επικοινωνιακού τιμ της ΝΔ έχουν πάρει φωτιά, καθώς άρχισαν να καλούν φίλους τους δημοσιογράφους και εκδότες εφημερίδων και καναλιών.


Ο λόγος της νυχτερινής πρεμούρας; Οι πληροφορίες που έφτασαν στο Μοσχάτο από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις καταγράφουν αναστροφή του δημοσκοπικού κλίματος για την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, όλες οι κυλιόμενες που έγιναν για λογαριασμό της ΝΔ, και όχι μόνο, αμέσως μετά την επιτυχημένη –κατά γενική ομολογία– έξοδο της χώρας στις αγορές δείχνουν σημαντική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και πτώση της ΝΔ.
Οι δικές μας πληροφορίες αναφέρουν πως η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων σ’ αυτά τα γκάλοπ –με την όποια αξιοπιστία έχουν πλέον οι εταιρείες δημοσκοπήσεων– κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους.
Κωδικός «παραπληροφόρηση»
Μόλις στη ΝΔ πληροφορήθηκαν τα κακά νέα σήμανε συναγερμός. Επειτα από έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μοσχάτο δόθηκε εντολή από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη να κινητοποιηθούν άπαντες και να έρθουν σε επαφή με τις… φίλιες δυνάμεις στα ΜΜΕ.
Σύμφωνα με τη διαρροή, που εκφράστηκε με τη μορφή παραπολιτικών, «δεν υπάρχει αλλαγή κλίματος υπέρ ΣΥΡΙΖΑ στα γκάλοπ», καθώς και «αυτά τα λέει το Μαξίμου για να τονώσει το ηθικό των στελεχών του».
Επίσης, κορυφαίο στέλεχος του επικοινωνιακού τομέα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε σε κάποιους φιλικά προσκείμενους στη ΝΔ συντάκτες πως «η εικόνα που έχουμε εμείς είναι ότι το προβάδισμα της ΝΔ παραμένει σταθερό με τάσεις διεύρυνσης», προσθέτοντας πως «καθαρή εικόνα θα έχουμε το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου», όταν ο κόσμος επιστρέψει από τις διακοπές του.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι αυτή που αναφέρθηκε στην αρχή του ρεπορτάζ: τα ποσοστά της ΝΔ υποχωρούν και ο ΣΥΡΙΖΑ ανακάμπτει. Και μάλιστα ανακάμπτει στο μέσον της κυβερνητικής θητείας και στη χειρότερη φάση του:
έχοντας απέναντί του την τρόικα, εξωτερικού και εσωτερικού, τα ΜΜΕ να τον πολεμούν λυσσωδώς καθημερινά και κομμάτι της Δικαιοσύνης να προσπαθεί, αγκαζέ με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, να τον πλήξει με διάφορες δικαστικές αποφάσεις για θέματα μείζονος σημασίας.
Προβληματισμός και κατήφεια
«Ηταν θέμα χρόνου να αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις η λάθος στρατηγική που ακολουθεί ο Κυριάκος» εξηγούσε έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ. «Δεν μπορεί», συμπλήρωσε, «να είσαι μονίμως ο γκρινιάρης, ο ταραξίας και μηδενιστής της πολιτικής ζωής και ταυτόχρονα να προσδοκάς στην επιβράβευση των πολιτών».
Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, η ΝΔ από τη μέρα που έγινε αρχηγός ο Κυρ. Μητσοτάκης μετακινήθηκε πιο δεξιά ακόμη και από εκεί που βρισκόταν επί ημερών Σαμαρά. «Ο Κυριάκος είχε την ευκαιρία να αποποιηθεί την κληρονομιά του… πνεύματος του Μπαλτάκου που του άφησε ο Σαμαράς.
Αντ’ αυτού ο ίδιος θεώρησε σκόπιμο να κάνει τη ΝΔ εικόνα και ομοίωμα του Αδωνη Γεωργιάδη και όσων έχουν την ίδια πολιτική αισθητική. Και δυστυχώς είναι αρκετοί αυτοί σήμερα μέσα στη ΝΔ» πρόσθεσε με νόημα.
Την ίδια άποψη περί λανθασμένης στρατηγικής έχουν και στο καραμανλικό στρατόπεδο. «Είναι αδιανόητο και προσβάλλει την ιστορία της κεντροδεξιάς και φιλελεύθερης παράταξης να βαδίζει στα ακροδεξιά μονοπάτια του Βορίδη και του Αδωνη» τονίζει στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή.
Στις συζητήσεις που γίνονται στο καραμανλικό μπλοκ δεν παραβλέπονται οι ασκήσεις «λάσπης και συκοφάντησης» στις οποίες επιδίδονται κάποιοι μέσα από τη ΝΔ εναντίον του πρώην πρωθυπουργού.
Επίσης, παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως μάθαμε από αξιόπιστη πηγή, την «αφωνία» της επίσημης ΝΔ για την καταδίκη του πρώην ισχυρού άνδρα της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.
«Ο Μητσοτάκης τόσες συνεντεύξεις δίνει κάθε εβδομάδα και δεν βρήκε μια κουβέντα να πει για τον Γεωργίου που πείραξε τα στοιχεία και φούσκωσε το έλλειμμα το 2009;» είναι το σκωπτικό και ρητορικό ερώτημα που θέτουν οι καραμανλικοί προς τον πρόεδρο της ΝΔ.
Είναι μάλιστα τόσο έντονος ο προβληματισμός τους, που έχουν εισηγηθεί είτε να γίνει διάβημα από πλευράς Κ. Καραμανλή προς τον Κυρ. Μητσοτάκη είτε ο πρώην πρωθυπουργός να προχωρήσει σε δημόσια παρέμβαση.
«Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Είναι ντροπή να εκφράζει τη ΝΔ ο Αδωνης και αυτοί που του έχουν δώσει τις ευλογίες τους» λένε με νόημα, δείχνοντας κυρίως προς την πλευρά του Αντ. Σαμαρά. Κοντολογίς, στη ΝΔ είναι μια ωραία ατμόσφαιρα τελικά.
Πηγή

Με την "ευλόγια" Ιερώνυμου ; Yπογράφει την πλήρη διάλυση του Εθνους η κυβέρνηση: Καταργεί τον εκκλησιασμό των μαθητών και τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών- Προχωρά σε κλήρωση για τους σημαιοφόρους σε Γυμνάσια-Λύκεια – Επόμενος στόχος οι μαθητικές παρελάσεις!

 << Ομοιος ομοίω αεί πελάζει και βελάζει  >>
fyllokaiftero1.blogspot.com




 Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου προχωρά ολοταχώς σε μια διαστρέβλωση όλων των θεσμών του σχολείου βάζοντας υπογραφή στην αλλοίωση και πλήρη διάλυση του Έθνους μας.  Στην
αρχή ήρθαν οι παρεμβάσεις στο μάθημα των θρησκευτικών, ακολούθησε η αλλοίωση της ιστορίας, η μείωση των ωρών διδασκαλίας στα Αρχαία ελληνικά, ο δήθεν «εκσυγχρονισμός» της γλώσσας.


Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για την σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Παιδείας κατάργηση του εκκλησιασμού στα δημοτικά σχολεία αλλά και την επιλογή σημαιοφόρων σημαιοφόρους με κλήρωση όχι μόνο στα δημοτικά αλλά και στα γυμνάσια και τα λύκεια.






Καμαρώστε ρε, τα ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ που ψηφίσατε... όσοι τους ψηφίσατε.
Αυτό θέλατε... το ίδιο ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ , ΑΘΕΟΙ, ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ όπως κι αυτοί που ψηφίσατε και κάνατε κυβέρνηση.

ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΚΑΘΕ ΤΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟ!
ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΑΣ ΕΡΠΕΤΑ!


Καλλιόπη Σουφλή
Δημοσιογράφος -Αναλυτής

ΣΧΟΛΙΟ : Και η "μάυρη σκιά" ο 84 χρονος Ιερώνυμος (κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης) εχει συμβάλει τα μάλα στην επικράτηση και στην παραμονή του μειοψηφικού  μαύρου καθεστώτος Τσίπρα με πολλούς τρόπους - Ο Τσίπρας είναι αυτοδηλωμένος άθεος,... ο Ιερώνυμος ;

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΝΟΥ
 Δημοσιογράφος


 

Η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου προχωρά ολοταχώς σε μια διαστρέβλωση όλων των θεσμών του σχολείου βάζοντας υπογραφή στην αλλοίωση και πλήρη διάλυση του Έθνους μας.
 

Στην αρχή ήρθαν οι παρεμβάσεις στο μάθημα των θρησκευτικών, ακολούθησε η αλλοίωση της ιστορίας, η μείωση των ωρών διδασκαλίας στα Αρχαία ελληνικά, ο δήθεν «εκσυγχρονισμός» της γλώσσας.

 
Σειρά πήραν οι παρελάσεις και η εμμονή με την κατάργησή τους. Μετά η σημαία και η απόφαση να μην γίνεται έπαρση και υποστολή της στα σχολεία και ο ορισμός σημαιοφόρων με κλήρωση και όχι με την επιλογή των αρίστων μαθητών. Και τώρα… παίρνει σειρά η κατάργηση της προσευχής στα σχολεία και ο εκκλησιασμός των μαθητών.

 


Σάλο έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για την σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Παιδείας κατάργηση του εκκλησιασμού στα δημοτικά σχολεία αλλά και την επιλογή σημαιοφόρων σημαιοφόρους με κλήρωση όχι μόνο στα δημοτικά αλλά και στα γυμνάσια και τα λύκεια.
 


Το υπουργείο Παιδείας ισχυρίζεται, πάντως, ότι δεν καταργείται ο εκκλησιασμός αλλά εκδημοκρατίζεται(!), όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η λειτουργία του δημοτικού σχολείου,
 


Με σχέδιο Προεδρικού διατάγματος του υπουργού Παιδείας, που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας , προβλέπεται η παντελής κατάργηση του εκκλησιασμού στα δημοτικά σχολεία που μέχρι σήμερα είναι προαιρετικός.
 


Το υπουργείο Παιδείας με ανακοίνωσή του ισχυρίζεται ότι ο εκκλησιασμός δεν καταργείται ωστόσο δεν αναφέρει τίποτα για το τι αλλάζει με τη ρύθμιση που προωθεί. Παράλληλα οι σύμβουλοι του ΣτΕ θέτουν θέματα σχετικά με τις ώρες διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, τις εκδηλώσεις κατά τη θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών κ.α.

 
Το Συμβούλιο της Επικρατείας είπε κατ’ αρχάς, «ναι» στην επιλογή των σημαιοφόρων, παραστατών, κ.λπ. στα Δημοτικά σχολεία δια κληρώσεως και μάλιστα με διπλή διαδικασία, αφού θα κληρώνεται ένας μαθητής ανά 6μήνο, ενώ δεν αποκλείεται λόγω ατέλειας της σχετικής διάταξης να μην υπάρχει καθόλου σημαιοφόρος ή να είναι λιγότεροι οι παραστάτες, σε περίπτωση αιφνίδιου ατυχήματος ή ασθένειας.


  Σκληροί είναι οι σύμβουλοι Επικρατείας στο θέμα του εκκλησιασμού των μαθητών του Δημοτικού, καθώς λένε ευθέως στον υπουργό Παιδείας ότι όπως είναι διατυπωμένη η σχετική διάταξη «επιτρέπει την χωρίς κριτήρια παντελή κατάργηση του εκκλησιασμού».
 


Το διάταγμα Γαβρόγλου αναφέρει:«Εκκλησιασμός πραγματοποιείται κατά σχολείο ή τάξη με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών ύστερα από σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων».
 


Την ίδια ώρα πάντως η επέκταση της επιλογής των σημαιοφόρων με κλήρωση στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της χώρας, είναι το επόμενο βήμα, το οποίο προετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της πολιτικής της για την κατάργηση της αριστείας και της προσπάθειας ικανοποίησης του κομματικού ακροατηρίου .
 


Στους διαδρόμους του υπουργείου μάλιστα, κυκλοφορεί εντόνως η φήμη, πως σε μεταγενέστερο στάδιο, δεν αποκλείεται η ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει και στην κατάργηση των μαθητικών παρελάσεων, όπως υποσχόταν προεκλογικά κορυφαία στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά και επανέλαβαν βουλευτές του την περασμένη εβδομάδα αντικρούοντας τον θόρυβο που δημιουργήθηκε από την δημοσιοποίηση του σχετικού προεδρικού διατάγματος.


 

Φαίνεται πως ο Κώστας Γαβρόγλου και οι επιτελείς του έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν μια επιθετική πολιτική αλλαγής ορισμένων θεσμών του ελληνικού σχολείου, καταργώντας ήδη την έπαρση της σημαίας στα δημοτικά σχολεία κι επιχειρώντας να καταργήσουν ακόμη και την πρωινή προσευχή.

 
Όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νικήτας Κακλαμάνης και δεν διέψευσε η κυβέρνηση, στο προεδρικό διάταγμα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση περιλαμβανόταν αρχικώς και η κατάργηση της πρωινής προσευχής.
 


Όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε από τον υπουργό να αποσύρει την διάταξη, επισημαίνοντας οτι την θεωρεί αντισυνταγματική το Συμβούλιο της Επικρατείας, στις παρατηρήσεις που έκανε επί του κειμένου του διατάγματος. 


Με αυτόν τον τρόπο η πρωινή προσευχή παρέμεινε στα δημοτικά σχολεία, αν και ο εκκλησιασμός των μαθητών θα γίνεται στο εξής με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.
 


Προσευχή
 


Παράλληλα, στο άρθρο 18 του διατάγματος προβλέπεται ότι «πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν.
 


Η συμμετοχή των μαθητών άλλου δόγματος στην κοινή προσευχή δεν είναι υποχρεωτική. Ο διευθυντής του σχολείου ή ο αναπληρωτής του ή ο διδάσκων εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και τη μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα».

 
Για το άρθρο 18 το ΣτΕ δεν κάνει καμία παρατήρηση.
 


Καταργούν τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών και τον εκκλησιασμό
 


Με την παράγραφο 2 του ίδιου άρθρου 3 καθορίζονται όλες οι εκδηλώσεις της σχολικής χρονιάς, όπως είναι οι επέτειοι της 28ης Οκτωβρίου, της 25 Μαρτίου, κλπ.
 


Όμως, ο υπουργός Παιδείας επιφυλάσσει ειδική μεταχείριση για την Θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου).

 
Συγκεκριμένα για την ημέρα αυτή, αναφέρει το διάταγμα ότι «με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων καθορίζεται το περιεχόμενο των εορταστικών εκδηλώσεων (οργάνωση εκδηλώσεων που συνάδουν με το περιεχόμενο της εορτής, εκκλησιασμός, κα.).
 


Οι σύμβουλοι Επικρατείας είδαν αυτή την ιδιαιτερότητα στον θρησκευτικό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών και στην γνωμοδότησή τους επισημαίνουν εύσχημα την εξαίρεση αυτή, ενώ θέτουν και θέμα συνταγματικότητας της σχετικής παραγράφου καθώς στο διάταγμα ο υπουργός Παιδείας δεν έχει κάνει καμία πρόβλεψη για τη συμμετοχή ή όχι των ετεροδόξων και αλλοθρήσκων στους Ελληνικούς θρησκευτικούς εορτασμούς.


Χαρακτηριστικά, αναφέρει το ΣτΕ ως προς την εν λόγω Θρησκευτική εορτή: «Τίθεται ως διαδικαστική προϋπόθεση για τον εορτασμό, ειδικώς αυτής της εορτής και όχι των λοιπών, η λήψη προηγούμενης απόφασης του Συλλόγου Διδασκόντων, που θα καθορίζει το περιεχόμενο των εορταστικών εκδηλώσεων, χωρίς να επεξηγείται ο λόγος που δικαιολογεί τη θέσπιση της προϋπόθεσης αυτής, δεδομένου ότι δεν τίθεται ανάλογη προϋπόθεση για τις άλλες εορτές που αναφέρονται στη ίδια ακριβώς παράγραφο (εορτασμών εθνικών εορτών της 28ης Οκτωβρίου και της 25ης Μαρτίου, 17ης Νοεμβρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση).


 
Και συνεχίζει το ΣτΕ με νόημα πάνω στο θέμα αυτό:


«Περαιτέρω η διατύπωση «οργάνωση εκδηλώσεων που συνάδουν με το περιεχόμενο της εορτής, εκκλησιασμός, κ.ά.», είναι αόριστός ενόψει άλλωστε του ότι πρόκειται για γιορτή θρησκευτικού κυρίως χαρακτήρα.


Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να ρυθμιστεί, ενόψει της κατοχυρωμένης στο άρθρο 13 παράγραφος 1 του Συντάγματος ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης και το θέμα του τρόπου συμμετοχής ή μη των ετεροδόξων και αλλοθρήσκων μαθητών κατά τις σχετικές εκδηλώσεις».
 


Σύμφωνα πάντως με τις αλλαγές που θεσπίστηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα της περασμένης εβδομάδας, καταργούνται μια σειρά από θεσμικές εκδηλώσεις των δημοτικών σχολείων. 


Συγκεκριμένα:
 
– Καταργείται η έπαρση της σημαίας στα σχολεία που γινόταν κάθε πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, συνοδεία του Εθνικού Ύμνου, αλλά και στις εθνικές επετείους και εορτές. Με το νέο Π.Δ. 


Προβλέπεται απλώς πως “ Η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες”. Η έπαρση της σημαίας παράλληλα με την ωδή του εθνικού ύμνου από τους μαθητές δεν περιλαμβάνονται πλέον στο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων. 


Στα δημοτικά σχολεία θα ακολουθείται το τελετουργικό της έπαρσης που τηρείται για τα δημόσια κτίρια της χώρας, και όχι το έως τώρα τελετουργικό βάσει του οποίου τα παιδιά τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο με το βλέμμα στη γαλανόλευκη.



Παραμένει η πρωινή προσευχή, αλλά μόνο στη καλοκαιρία: 


Στο νέο Π.Δ. προβλέπεται πως «πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν». 

Το παλαιότερο Π.Δ. προέβλεπε: «Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπ/κών που εφημερεύουν. 

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η προσευχή πραγματοποιείται στην αίθουσα κάθε. τάξης. Oι εκπαιδευτικοί συμμετέχουν υποχρεωτικά στην πρωινή κοινή προσευχή και στον εκκλησιασμό και επιβλέπουν το τμήμα του».


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΝΟΥ
Φωτο - τίτλος- υπότιτλος : fyllokaiftero1.blogspot.com
Σχόλιο:
Καλλιόπη Σουφλή
Δημοσιογράφος -Αναλυτής
Πηγή