19 Ιουνίου 2017

Τρόμος στο Λονδίνο: Βαν έπεσε πάνω σε πιστούς έξω από τζαμί -Ενας νεκρός, 10 τραυματίες [εικόνες]

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ


Τρόμος στο Λονδίνο: Βαν έπεσε πάνω σε πιστούς έξω από τζαμί -Ενας νεκρός, 10 τραυματίες [εικόνες]

Ενα βαν έπεσε πάνω σε πλήθος κοντά στο τζαμί του Φίνσμπουρι Παρκ στην οδό Seven Sisters, με τον πρώτο επίσημο απολογισμό να κάνει λόγο για ένα νεκρό και οχτώ τραυματίες. Ένα άτομο συνελήφθη σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για δύο ή τρεις νεκρούς, ωστόσο η αστυνομία, στην πρώτη επίσημη ενημέρωσή της για το περιστατικό, περισσότερες από 3 ώρες αφού αυτό συνέβη, όπως σχολιάζει ο Guardian, επιβεβαιώνει ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στο σημείο και 8 τραυματίστηκαν. Παράλληλα η Μητροπολιτική Αστυνομία επιβεβαιώνει ότι η αντιτρομοκρατική έχει αναλάβει την έρευνα του εγκλήματος.
Όσον αφορά στους τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε τρία διαφορετικά νοσοκομεία, ενώ δύο άνθρωποι δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες στο σημείο καθώς έφεραν ελαφρείς τραυματισμούς.

Αυτόπτες μάρτυρες πάντως δήλωσαν ότι είδαν πληρώματα ασθενοφόρου να κάνουν καρδιοαναπνευστικές μαλάξεις σε θύματα σε μια προσπάθεια να τα κρατήσουν στη ζωή.
Όσον αφορά στις πληροφορίες ότι ένα άτομο βγήκε από το βαν και μαχαίρωσε περαστικό, η αστυνομία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «Σε αυτό το σημείο δεν υπάρχουν αναφορές για άτομα που έχουν υποστεί τραύματα με μαχαίρι». Για τον δράστη αναφέρει: «Ο οδηγός του φορτηγού - ένας άντρας ηλικίας 48 ετών - βρέθηκε να κρατείται από πολίτες στο σημείο και στη συνέχεια συνελήφθη από την αστυνομία σε σχέση με το περιστατικό. Έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους και θα τεθεί υπό κράτηση μόλις λάβει εξιτήριο. Επίσης, θα υποβληθεί σε αξιολόγηση για την ψυχική του υγεία εν ευθέτω χρόνω». Σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας, δεν έχουν εντοπιστεί ή αναφερθεί στην αστυνομία άλλοι ύποπτοι στη σκηνή. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτόπτες μάρτυρες μιλώντας στα βρετανικά Μέσα έκαναν λόγο για τρία άτομα μέσα στο βαν. «Ήταν τρεις άνθρωποι εκεί μέσα. Έπιασαν τον ένα και ψάχνουν τους άλλους δύο. Ένας ηλικιωμένος άντρας που μόλις βγήκε από το τζαμί και λιποθύμησε και ο κόσμος τον σήκωνε όταν το βαν ανέπτυξε ταχύτητα και έπεσε πάνω τους ενώ ο άνθρωπος ήταν στο έδαφος», λέει συγκεκριμένα στη Daily Mail o αυτόπτης μάρτυρας Atikur Arhman.
«Λόγω της φύσης αυτού του περιστατικού, χρησιμοποιήθηκαν επιπλέον πόροι για την αστυνόμευση για να καθησυχαστούν οι κοινότητες, ειδικά όσες παρακολουθούν το Ραμαζάνι», τόνιζει επίσης στην ανακοίνωσή της η αστυνομία.

Πολίτες ακινητοποίησαν τον δράστη

Βίντεο που κυκλοφόρησε μετά την επίθεση, φαίνεται πλήθος κόσμου να έχει ακινητοποιήσει δράστη αυτής και να του φωνάζει «γιατί το έκανες;». Εκείνος σύμφωνα με πληροφορίες τους απαντούσε «σκοτώστε με, σκοτώστε με, θέλω να σκοτώσω όλους τους Μουσουλμάνους».
Η στιγμή που τον συλαμβάνει η αστυνομία

Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας, ο οδηγός ενός μικρού φορτηγού (βαν) παρέσυρε πιστούς που έβγαιναν από το ισλαμικό τέμενος στην περιοχή του πάρκου.

Η αστυνομία είπε ότι πήρε κλήση γύρω στις 12:20 π.μ. σήμερα τοπικής ώρας (2:00 π.μ. ώρα Ελλάδας) για σύγκρουση στην οδό Seven Sisters, η οποία τέμνει την περιοχή του πάρκου Φίνσμπερι του Λονδίνου. Η εφημερίδα Sun είπε ότι ένα ημιφορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς κοντά στο ισλαμικό τέμενος στην περιοχή του πάρκου.

"Υπάρχει ένας αριθμός θυμάτων στα οποία παρέχεται βοήθεια", είπε η αστυνομία του Λονδίνου, προσθέτοντας ότι "έχει συλληφθεί ένα άτομο". Σύμφωνα με μάρτυρα που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον ένα άτομο μεταφέρθηκε σε ασθενοφόρο, ενώ υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί και ασθενοφόρα στην περιοχή. Άλλος μάρτυρας είπε στο BBC ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρία άτομα σοβαρά τραυματισμένα.

Ενα άτομο συνελήφθη. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές αυτοπτών μαρτύρων, πρόκειται για έναν λευκό άντρα, καλοξυρισμένο, με μαύρα μαλλιά, τον οποίο ανέκριναν οι αστυνομικοί.

Αναφορές υποστηρίζουν ότι πολλοί από τους πεζούς πιστεύεται ότι είναι μουσουλμάνοι, οι οποίοι έβγαιναν από το τοπικό τζαμί, μόλις τελείωσαν τις βραδινές προσευχές του Ραμαζανίου
Στο τζαμί του Φίνσμπουρι Παρκ είχε μιλήσει κάποτε ο κληρικός Αμπού Χάμζα.

Το όχημα σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Mail είχε ενοικιαστεί από εταιρεία στην Ουαλία.
Τερέζα Μέι: Ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση αντιμετωπίζεται το περιστατικό

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι το περιστατικό με το βαν κοντά στο μουσουλμανικό τέμενος στο Βόρειο Λονδίνο, αντιμετωπίζεται από την αστυνομία, ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα προεδρεύσει σε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο, σήμερα το πρωί.

Νωρίτερα, η Τερέζα Μέι είχε δηλώσει ότι οι σκέψεις της είναι με αυτούς που τραυματίστηκαν από το περιστατικό της επίθεσης.


Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε «απόλυτα συγκλονισμένος» από το νέο αυτό περιστατικό της επίθεσης στο τέμενος.

Ο ηγέτης του τζαμικού Μοχάμεντ Κόζμπαρ δήλωσε στη Sun: "Οποιος το έκανε αυτό, ήθελε να έχει ανθρώπινα θύματα και είναι τρομοκρατική επίθεση. Το αποκαλώ τρομοκρατική επίθεση, όπως αποκάλεσα και εκείνη του Μάντσεστερ, στο Γουέστμινστερ και στη γέφυρα του Λονδίνου". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι άκουσε ότι υπάρχουν θύματα αλλά δεν ήθελε να βγάλει συμπεράσματα"


Ο συλληφθείς





Το όχημα που έπεσε σε πεζούς