25 Μαρτίου 2017

Π.Tόμσεν- Ε.Αχτσιόγλου: «Κοιμήθηκαν στο δωμάτιο του Χίλτον, αγκαλιά και πλάι-πλάι». Έλληνας επιχειρηματίας στις Βρυξέλλες αφηγείται σημεία και τέρατα. Μυστικά και ντοκουμέντα


exofilo25-3
Δημοσιευτηκε : ΣΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ

Μίκης Θεοδωράκης: Ούτε στην Κατοχή δεν είδα ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια







Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι παρότι έχει ζήσει πείνα και Κατοχή δεν ενθυμείται να έχει ξαναδεί ανθρώπους να ψάχνουν για τροφή στα σκουπίδια, ούτε ηλικιωμένους να περιμένουν στην ουρά για να πάρουν ένα λάχανο.
 «Εγώ θυμάμαι τότε που ήμασταν στον ΕΛΑΣ, ότι τους πεινασμένους και τους αρρώστους δεν τους αφήναμε έτσι. Τους φροντίζαμε παρόλες τις δυσκολίες και τις κακουχίες μας».
Θεοδωράκης
«Η Ρωμιοσύνη είναι μια ιδέα που αγκαλιάζει την ιστορία της ελληνικότητας, όπως την διέπλασαν οι Έλληνες μέσα από τους αιώνες», τονίζει ο Μίκης Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Αναφέρεται σε θετικές και αρνητικές πλευρές αυτής της πορείας, όπως αναδύονται από την ιστορία αιώνων και επικαλούμενος την καταγεγραμμένη αυτή ιστορική εμπειρία προσθέτει: «Επομένως, δεν με εντυπωσιάζουν αυτές οι δραματικές αλλαγές που χαρακτηρίζουν την ελληνική κοινωνία στη σύγχρονη εποχή. Κι αυτό γιατί για μένα η Ρωμιοσύνη υπάρχει και θα υπάρχει πάντα, αδιάφορο αν στην επιφάνεια της ζωής μας επικρατούν δυνάμεις που ανήκουν στο χάος. Κι αυτό γιατί η αρμονία υπάρχει στα βάθη του λαού μας, έτοιμη να μας λούσει με το φως της στην κατάλληλη ιστορική στιγμή. Και δεν κατοικεί μόνο στα βάθη του λαού μας, αλλά βρίσκεται κι ανάμεσά μας. Φτάνει κανείς να θελήσει να τη δει. Δηλαδή, να δει όλα τα επιτεύγματα των σύγχρονων Ελλήνων που με τη ζωή και το έργο τους έμειναν πιστοί στην Ρωμιοσύνη».

Είπε ότι σήμερα οι Έλληνες δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν «την απόλυτη φτώχεια και την τελική καταστροφή του λαού και τη χώρας που πλησιάζει με γοργά βήματα», υπενθύμισε παλαιότερη ρήση του ότι «όταν ακουμπήσει η πλάτη του Έλληνα στον τοίχο, τότε γίνεται ήρωας ή ραγιάς» και εξέφρασε την ανησυχία του «μήπως μπούμε στο σκοτάδι ενός εθνικού ραγιαδισμού απο το οποίο δεν ξέρω πώς και πού θα βγούμε στο φως».

Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι παρότι έχει ζήσει πείνα και Κατοχή δεν ενθυμείται να έχει ξαναδεί ανθρώπους να ψάχνουν για τροφή στα σκουπίδια, ούτε ηλικιωμένους να περιμένουν στην ουρά για να πάρουν ένα λάχανο. «Εγώ θυμάμαι τότε που ήμασταν στον ΕΛΑΣ, ότι τους πεινασμένους και τους αρρώστους δεν τους αφήναμε έτσι. Τους φροντίζαμε παρόλες τις δυσκολίες και τις κακουχίες μας».

Ο Μίκης Θεοδωράκης στη συνέντευξή του αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι όταν τον επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, προεκλογικά, συνοδευόμενος από τον Μανώλη Γλέζο για να του προτείνουν συνεργασία, του απάντησε ότι «τα κόμματα στην Ελλάδα είναι σαν βαγόνια ενός τρένου που κινείται πάνω στις ράγες που έχει τοποθετήσει η ΕΟΚ και το ΔΝΤ», προσθέτοντας ότι «αν επιδιώκετε να πάρετε την εξουσία, χωρίς να έχετε ήδη απο πριν βρει τον τρόπο να αλλάξετε τις ράγες και να εξασφαλίσετε με άλλους τρόπους στον ελληνικό λαό αυτά που χρειάζεται για να ζήσει, αυτό που κάνετε είναι τυχοδιωκτισμός που μόνο αποτέλεσμα θα έχει την καταστροφή της χώρας και τον εξευτελισμό της Ελληνικής Αριστεράς».
Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι βάσει ενός τεκμηριωμένου και ρεαλιστικού προγράμματος για την ολόπλευρη ανάπτυξη της εθνικής ζωής, συμφώνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ στον σχηματισμό του Μετώπου Ε.ΛΑ.Δ.Α (Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση) ως πρώτο βήμα για τη δημιουργία Παλλαϊκού Μετώπου και μαζί με τον Μανώλη Γλέζο και τον Γιώργο Κασιμάτη, κάλεσαν το λαό σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 12 Φεβρουαρίου 2012.
Είπε ακόμα ότι είχε συμφωνηθεί μόλις η συγκέντρωση θα έφθανε στον 'Αγνωστο Στρατιώτη, «θα έβγαινε από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που «θα ενώνονταν μαζί μας», έκανε λόγο για συγκλονιστική ανταπόκριση του λαού και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την στιγμή που βρέθηκε στο σταυροδρόμι να επιλέξει τον λαό ή την κυβέρνηση έκανε την επιλογή του και προχώρησε προς την κατάκτηση της εξουσίας».
Ο Μ. Θεοδωράκης σε άλλο σημείο της συνέντευξής του είπε ότι «το μόνο κόμμα που αντέχει είναι η νοοτροπία ΠΑΣΟΚ που ζεί και βασιλεύει και στον ΣΥΡΙΖΑ -και ο Τσίπρας ΠΑΣΟΚ είναι κατά βάθος- και στην ΝΔ», προσθέτοντας «ο Κυριάκος (Μητσοτάκης) είναι τεχνοκράτης, αλλά το κόμμα του είναι ΠΑΣΟΚ».Είπε ότι μπήκε στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για να βοηθήσει σε συγκεκριμένα θέματα -Τουρκία, Βαλκάνια, εθνικά θέματα-χωρίς να συμμετέχει στα υπόλοιπα.
Ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι στα χρόνια της νεότητάς του, στην Κατοχή, όταν τού προσφέρθηκε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ, εκείνος διάλεξε την ενεργό δράση στην Αντίσταση και τη συμμετοχή στην ΕΠΟΝ, ενώ αργότερα, το 1964, που ήταν βουλευτής της ΕΔΑ και ο πρόεδρός της Γιάννης Πασαλίδης τον πίεζε να αναλάβει περισσότερα καθήκοντα, «πάνω που το σκεφτόμουν έτυχε να ακούσω μια σονάτα για πιάνο του Σούμπερτ. "Γιάννη εγώ εκεί ανήκω" του είπα και ακολούθησα τον Σούμπερτ».
Στη συνέντευξή του ο Μίκης Θεοδωράκης μιλά για τις παιδικές του αναμνήσεις από την Μυτιλήνη και τον λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο, και την παιδική του επιθυμία «ή να πετάξει ή να μείνει κάτω από το νερό».
«Η εικόνα της Ακρόπολης θα μου λείψει πιο πολύ από την μπαγκέτα όταν θα "φύγω". Χρόνια την κοιτάω και δεν την έχω χορτάσει ακόμα. Η εικόνα της Ακρόπολης είναι σαν συμφωνία. Σαν μια συμφωνία ψυχρής μουσικής», είπε ο Μίκης Θεοδωράκης, καταλήγοντας: «Μια φορά φοβήθηκα ότι θα πεθάνω. Όταν με οδήγησαν στην Μπουμπουλίνας. Αντί να κάνουν τα βασανιστήρια στο υπόγειο, τα έκαναν στην ταράτσα για να τρομοκρατούν τους γείτονες που άκουγαν τα ουρλιαχτά.
Οδηγήθηκα μπροστά στον βασανιστή Λάμπρου.
Με κοιτάζει με παγωμένο βλέμμα και μου λέει:
"Το ξέρεις ότι η ζωή σου δεν κοστίζει τίποτα;"
Φοβήθηκα πολύ, αλλά άρχισα να του τραγουδάω νότες.
Παράμ, παράμ, παράμ…
"Τι είναι αυτό ρε;", μου λέει ο Λάμπρου.
"Ο Ζορμπάς", του απαντώ. Η μουσική του "Ζορμπά". Αν πεθάνω, κάθε φορά που θα ακούγεται, θα σε κυνηγάει ο "Ζορμπάς". Κι εσένα και τα αφεντικά σου. Έτσι νομίζω ότι γλίτωσα. Πρέπει να με γλίτωσε ο "Ζορμπάς". Αλλιώς ήμουν ξεγραμμένος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




.


ψαχνουν-στα-σκουπιδια

.
 .


Το άδοξο τέλος των ηρώων του 1821- Η αχαριστία της πατριδας

                     

  Η Μηχανή του χρόνου

....


Προσοχή! Μην ξεχάσετε να αλλάξετε τα ρολόγια σας σε λίγες ώρες!!!

Προσοχή! Μην ξεχάσετε να αλλάξετε τα ρολόγια σας σε λίγες ώρες!!!
Θερινή ώρα - Προσοχή, Αλλάζει η ώρα!
Μια ώρα ώρα λιγότερου ύπνου θα απολαύσουμε το βράδυ του Σαββάτου καθώς από τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου, τίθεται σε ισχύ η θερινή ώρα.
Συγκεκριμένα, στις 3 τα ξημερώματα τα ρολόγια θα πρέπει να γυρίσουν μια ώρα μπροστά και να δείξουν 4.
Η επιστροφή στη χειμερινή ώρα θα γίνει και πάλι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Γιατί αλλάζουμε την ώρα

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος ήταν ο εμπνευστής αυτής της ιδέας, την οποία «συνέλαβε» το 1784, ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα, κατατέθηκε πρόταση στη βρετανική κυβέρνηση για αλλαγή της ώρας από τον Γουίλιαμ Γουίλετ, ο οποίος σε σχετικό άρθρο του έκανε εκτενή αναφορά στη «σπατάλη του φυσικού φωτός». Η πρώτη εφαρμογή αυτής της ιδέας στην πράξη έγινε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με σκοπό να εξοικονομηθούν ενεργειακοί πόροι.

Στην συνέχεια, το μέτρο καταργήθηκε και ύστερα από την ενεργειακή κρίση του 1973, επανήλθε και ισχύει μέχρι σήμερα. Στην Ελλάδα το μέτρο της αλλαγής υιοθετήθηκε το 1973, και η ώρα αλλάζει ως εξής:

Η θερινή, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα μπροστά, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.

Η χειμερινή, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΣΤΕΓΟΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΝΗΣΤΙΚΟΣ- Ο ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΑΣ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΚΗ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΚΑΙ HOTSPOTS


 του Σάτυρου
 Αλιευοντας στο fakebook

23 Μαρτίου στην περιοχή Βούλα, Περιφέρεια Αττικής ·
τον είδα έξω από το supermarket. Η αξιοπρέπειά του μου κίνησε την περιέργεια. Τον ρώτησα τι μπορούσα να του αγοράσω για να φάει και μου είπε ταπεινά μια τυρόπιτα παρακαλώ. Βγαίνοντας πιάσαμε την κουβέντα. Ζήτησα άδεια για να τον φωτογραφίσω. Λέγεται κος Παύλος, δεν έχει οικογένεια, κατέληξε άνεργος και τα βράδια κοιμάται στο Ελληνικό στο παλιό Αεροδρόμιο όπου οι φύλακες κάνουν τα στραβά μάτια και το επιτρέπουν. Μου είπε ότι έχει κάνει όλες τις δουλειές, από υπάλληλος γραφείου μέχρι και οικοδομή. Όποιος από εσάς έχει κάποια απασχόληση για τον Κο Παύλο (το Κ με κεφαλαίο) ας επικοινωνήσει μαζί μου στο inbox να του δώσω το κινητό του. Νομίζω η εικόνα μιλάει από μόνη της..

ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ- ΜΕ ΠΡΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ 2017-Δραματικά στοιχεία: Ενας εργαζόμενος συντηρεί τρία άτομα - Χωρίς εργασία το 60% του πληθυσμού

Δραματικά στοιχεία: Ενας εργαζόμενος συντηρεί τρία άτομα - Χωρίς εργασία το 60% του πληθυσμού
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την ανεργία και την απασχόληση στην χώρα μας, τα οποία αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση στην αγορά εργασίας: Τα άτομα ηλικίας άνω των 15 ετών στην Ελλάδα ανέρχονται σε 9,2 εκατομμύρια. Από αυτούς, τα 4,43 εκατ. δεν εργάζονται, καθώς ανήκουν στο «μη εργατικό δυναμικό» της χώρας. Στο εργατικό δυναμικό ανήκουν 4,772 εκατ. άτομα, εκ των οποίων εργάζονται 3,648 εκατ., ενώ τα υπόλοιπα 1,124 εκατ. είναι οι άνεργοι.
Αν από τους εργαζόμενους αφαιρεθούν και οι περίπου 375 χιλ. που απασχολούνται με μερική απασχόληση -και ως εκ τούτου έχουν καθαρές αμοιβές της τάξεως των 300-400 ευρώ μηνιαίως- τότε μένουν 3,27 εκατ. πολίτες με πλήρη απασχόληση για να συντηρήσουν τους εαυτούς τους, αλλά και τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας.
Έτσι σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που πραγματοποίησε η «Ναυτεμπορική», στην πραγματικότητα, κάθε εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση πρέπει να συντηρήσει τρία άτομα, είτε πρόκειται για παιδιά κάτω των 15 ετών είτε για συμπολίτες του που έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας, είτε για συνταξιούχους.
Η ποιοτική ανάλυση των δεδομένων που ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία και την απασχόληση αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος στην αγορά εργασίας. Ουσιαστικά, το 60% του πληθυσμού της χώρας άνω των 15 ετών δεν εργάζεται και επιβιώνει είτε με τη σύνταξη είτε με τα όποια επιδόματα χορηγεί το Δημόσιο, είτε χάρη στον θεσμό της οικογένειας που παραμένει βασικό στήριγμα της ελληνικής κοινωνίας.
Αν σε αυτή την εικόνα προστεθεί και η συνεχιζόμενη μείωση των μέσων αποδοχών, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο εκρηκτική.
Η όποια αύξηση στον αριθμό των απασχολούμενων -η οποία μάλιστα ήταν πολύ μικρή στο 4ο τρίμηνο του 2016 συγκριτικά με το 4ο τρίμηνο του 2015- στηρίζεται εν πολλοίς στη μερική απασχόληση, το μερίδιο της οποίας έχει ξεπεράσει πλέον το 10% και διευρύνεται συνεχώς. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (δ’ τρίμηνο 2016), σε σύνολο 3,648 εκατ. απασχολούμενων, οι 375 χιλιάδες είναι μερικώς απασχολούμενοι.

Όσο διευρύνεται το μερίδιο της μερικής απασχόλησης στη συνολική, τόσο μειώνεται ο μέσος όρος αποδοχών και τόσο συρρικνώνονται οι κατά κεφαλήν ασφαλιστικές εισφορές που αποδίδονται για τη χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας.

Το δεύτερο σημαντικό εύρημα που προκύπτει από την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων της απασχόλησης είναι ότι «γερνάει» το εργατικό δυναμικό της χώρας.

Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα στοιχεία:
1. Οι απασχολούμενοι στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ετών ανήλθαν στο δ’ τρίμηνο του 2016 στο 1,53 εκατ. σε σύνολο 3,648 εκατ. αντιπροσωπεύοντας μερίδιο 42%. Το αντίστοιχο ποσοστό στο δ’ τρίμηνο του 2001 (δηλαδή λίγο πριν από την είσοδο της χώρας στο ευρώ) ήταν 33%. Τότε, οι απασχολούμενοι έφταναν στα 4,152 εκατ. και οι έχοντες συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας τους ήταν 1,447 εκατομμύρια.

2. Σε σύνολο 1,124 εκατομμυρίων ανέργων στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2016, οι 367,8 χιλιάδες είχαν συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας τους καταλαμβάνοντας μερίδιο 32,72% στις τάξεις των ανέργων. Η αύξηση των ανέργων άνω των 45 είναι εκρηκτική αν συγκριθεί με τα επίπεδα της… δραχμής.

Στο δ’ τρίμηνο του 2001 οι άνεργοι ήταν 526,3 χιλιάδες και τα άτομα ηλικίας άνω των 45 ήταν μόλις 79,8 χιλιάδες, με το σχετικό ποσοστό να περιορίζεται στο 15%. Κάτι που σημαίνει ότι στη 15ετία έχουμε υπερδιπλασιασμό του ποσοστού των ανέργων ηλικίας άνω των 45 ετών.

3. Από τα 4,772 εκατομμύρια Έλληνες που ανήκουν στο εργατικό δυναμικό της χώρας και έχουν συμπληρώσει τα 15, στην ηλικιακή ομάδα 45-64 ανήκει το 1,898 εκατομμύριο που αντιστοιχεί στο 39,77%.

Το εργατικό δυναμικό της χώρας ήταν αντίστοιχο και το 2001 καθώς στο δ’ τρίμηνο του συγκεκριμένου έτους έφτανε στα 4,678 εκατομμύρια. Η διαφορά είναι ότι προ 15 ετών, τα άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών ήταν μόλις 1,447 εκατομμύριο με αποτέλεσμα να αντιστοιχούν στο 31% του συνόλου του εργατικού δυναμικού της χώρας.

«Γερασμένο» εμφανίζεται και το μη οικονομικά ενεργό κομμάτι της χώρας. Σε σύνολο 4,427 εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν αναζητούν πλέον εργασία, τα 3,255 εκατομμύρια (ποσοστό 73,5%) έχει ξεπεράσει τα 45.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πλέον συνταξιούχοι κάτι που σημαίνει ότι η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει σημαντική αύξηση του αριθμού των απασχολούμενων από τη συγκεκριμένη «δεξαμενή».

Πριν από 15 χρόνια, στο 4ο τρίμηνο του 2001, το μη οικονομικά ενεργό κομμάτι του πληθυσμού ήταν και πάλι 4,486 εκατομμύρια άτομα. Μόνο που τότε αυτοί που είχαν συμπληρώσει τα 45 ήταν 2,941 εκατομμύρια αντιστοιχώντας στο 65% του μη οικονομικά ενεργού τμήματος του πληθυσμού.

Η μερική απασχόληση

Η μερική απασχόληση γίνεται ολοένα και δημοφιλέστερη μέθοδος απασχόλησης στους κρισιμότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Από τους 374,3 χιλιάδες μερικώς απασχολούμενους -οι 152,5 χιλιάδες είναι άνδρες και οι 221,8 χιλιάδες είναι γυναίκες- οι περισσότεροι απασχολούνται στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο (71,3 χιλιάδες).

Ακολουθεί ο κλάδος των καταλυμάτων και της εστίασης με 64 χιλιάδες, ενώ 46,8 χιλιάδες απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα. Τέταρτος κατά σειρά όσον αφορά τη δημοφιλία της μερικής απασχόλησης είναι ο χώρος της εκπαίδευσης με 41 χιλιάδες άτομα.

Οι περισσότεροι μερικώς απασχολούμενοι είναι απόφοιτοι λυκείου (152,9 χιλιάδες σε σύνολο 374,3 χιλιάδων), ενώ υπάρχουν και 79,1 χιλιάδες πτυχιούχοι πανεπιστημίου αλλά και 41,3 χιλιάδες απόφοιτοι ΤΕΙ. Μόλις 8,2 χιλιάδες με μεταπτυχιακό απασχολούνται μερικώς.

Πηγή: Ναυτεμπορική







Ο Μάρτης που η Ελλάδα πήγαινε για πόλεμο-Πώς ο Ανδρέας κατατρόπωσε την τουρκική πρόκληση


Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την κρίση του 1987 στο Αιγαίο και ελάχιστα έχουν αλλάξει σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα. Τουναντίον, οι τελευταίοι μήνες είναι ιδιαίτερα θερμοί και η επιθετικότητα των γειτόνων έχει μετατρέψει σε «διακεκαυμένη ζώνη» το Αιγαίο.
Του Αιμίλιου Περδικάρη
Σε σχέση με τότε, ωστόσο, υπάρχει μια βασική διαφορά: η ελληνική ηγεσία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος χειρίστηκε με αριστοτεχνικό τρόπο την κρίση το 1987, έβαλε ουσιαστικά τέλος στα σχέδια των Τούρκων πριν ακόμη τα ξεδιπλώσουν στο Αιγαίο. Ελάχιστοι, ωστόσο, διδάχθηκαν από την πολιτική διαχείριση αυτής της κρίσης…
Το πλαίσιο
 Την εποχή εκείνη, στην Αθήνα κυριαρχούσαν οι αντιδράσεις της Εκκλησίας λόγω του νομοσχεδίου Tρίτση για την εκκλησιαστική περιουσία. «Λαοσυνάξεις» αντίστοιχες με αυτές της εποχής Σημίτη για τις ταυτότητες και μία παράλογη απόφαση από τη θρησκευτική ηγεσία να μην εορταστεί η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου μαζί με την πολιτική ηγεσία.
Έξι ημέρες νωρίτερα, είχαν αρχίσει να χτυπούν «τύμπανα πολέμου» στο Αιγαίο. Αφορμή ήταν η ανακοίνωση του υπουργού Βιομηχανίας, Σάκη Πεπονή για συμμετοχή του Δημοσίου στην κοινοπραξία των ξένων εταιρειών που με επικεφαλής την καναδική Denison εκμεταλλευόταν τα πετρέλαια της Θάσου. Είχε προηγηθεί η απόφαση της εταιρείας να προχωρήσει σε γεώτρηση στη θέση Μπάμπουρας Πρίνου, έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά πάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Τότε ήταν που βγήκε στο Αιγαίο – σε ελληνικά χωρικά ύδατα – το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Πίρι Ρέις», συνοδευόμενο από δυο πολεμικά του τουρκικού Ναυτικού. Τέσσερις μέρες αργότερα, ο μόνιμος διπλωματικός αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον ΟΗΕ έστειλε στον γενικό γραμματέα του Οργανισμού έγγραφο, καταγγέλλοντας την Ελλάδα για παραβίαση του Πρωτοκόλλου της Βέρνης (σ.σ.: είχε συνομολογηθεί μεταξύ Κωνσταντίνου Καραμανλή και Μπουλέντ Ετζεβίτ και προέβλεπε την αποχή ερευνών από αμφισβητούμενες περιοχές).
Η Τουρκία κλιμάκωσε την επίθεση στην Ελλάδα. Κατέθεσε έγγραφα σε ΝΑΤΟ και ΕΟΚ, με τα οποία υποστήριζε ότι η Ελλάδα οχύρωσε παρανόμως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ότι διεκδικούσε το εναέριο χώρο 10 μιλίων και ότι ήθελε να μετατρέψει το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη, προειδοποιώντας ουσιαστικά με σύρραξη.
Η αρχή της κρίσης
Ανήμερα 25ης Μαρτίου, το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε απόφαση χορήγησης αδειών για έρευνες έξω από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, στο Βόρειο Αιγαίο, αμέσως μετά την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη (σ.σ.: 6 μίλια από τις ακτές). Μία μέρα αργότερα, το «Σισμίκ» βγήκε στο Αιγαίο, με την Τουρκία να δηλώνει ότι οποιαδήποτε παρενόχληση από ελληνικά σκάφη θα οδηγούσε σε αντίποινα.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου καλεί έκτακτη σύσκεψη στο Καστρί. Δίνει εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις για απάντηση σε περίπτωση που οι Τούρκοι προχωρήσουν στις έρευνες, με 60 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα στα νερά του Αιγαίου, ενώ έστειλε αυστηρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς την αμερικανική πλευρά, η οποία είχε πάρει θέση υπέρ της Τουρκίας: «Κλείνουμε την αμερικανική βάση της Νέας Μάκρης».
«Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι τα προβλήματα του Αιγαίου εμπεριέχουν σοβαρά θέματα και για τις δυο χώρες. Εκφράζουμε την λύπη μας για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δυο φίλων και συμμάχων χωρών και συνιστούμε και προς τις δυο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν ενέργειες ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να οξύνουν την κατάσταση», αναφέρει την ίδια στιγμή το… μεσοβέζικο ανακοινωθέν του State Department.
Η Τουρκία εντείνει τις προκλήσεις της, με παραβιάσεις των χωρικών υδάτων στο Καστελόριζο και ο Ανδρέας Παπανδρέου δίνει νέα εντολή στις Ένοπλες Δυνάμεις για πλήρη ετοιμότητα. Η προετοιμασία θυμίζει πόλεμο: Στον Έβρο εκκενώθηκαν παραμεθόρια χωριά. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία προετοίμασαν τα χειρουργεία τους. Έφεδροι κλήθηκαν να παρουσιαστούν. Μαχητικά «έσκιζαν» τον αέρα και ήταν οπλισμένα, έτοιμα να απογειωθούν εντός τριών λεπτών από τις βάσεις τους. Τα αντιαεροπορικά πυροβόλα στα νησιά διατάχθηκαν να χτυπήσουν κάθε εχθρικό στόχο. Το Πολεμικό Ναυτικό ανοίχθηκε στο Αιγαίο σε τάξη μάχης. Την ίδια στιγμή, οι εφημερίδες κάνουν λόγο για πόλεμο και στιγμές από το 1974 με τον «Αττίλα» στην Κύπρο, η γενική επιστράτευση θεωρείται θέμα ωρών, τα δημόσια μέσα μεταφοράς επιτάσσονται και τα σούπερ μάρκετ αδειάζουν…
Τουρκία: «Θα κάνουμε πίσω αν…»
 Στις 27 Μαρτίου, η Τουρκία αφήνει να εννοηθεί ότι θα κάνει πίσω, εάν η Ελλάδα αποδεχθεί τη συμμόρφωση με το Πρωτόκολλο της Βέρνης και προτείνει επανάληψη των διμερών διαπραγματεύσεων για το Αιγαίο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ωστόσο, δεν υποχωρεί. Στέλνει νέα μηνύματα προς τους Αμερικανούς, τονίζοντας με νόημα ότι δεν ήταν τυχαία η σχεδόν ταυτόχρονη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Τουργκούτ Οζάλ στις ΗΠΑ και η αντίστοιχη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας, Κάσπαρ Ουάινμπεργκερ στην Τουρκία. Δηλώνει επίσης ότι το Πρωτόκολλο της Βέρνης ήταν ανενεργό και προτείνει παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Πράγματι, όπως κατέδειξαν τα αποχαρακτηρισμένα ντοκουμέντα του Αμερικανικού Πενταγώνου το 2007, υπήρξε συνεργασία των ΗΠΑ με την τουρκική κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος ο Ουάινμπεργκερ προέβλεπε «πόλεμο λίγων ημερών στο Αιγαίο», αποκαλώντας «ελληνικό πρόβλημα» την κρίση. Είχε αποστείλει μάλιστα απόρρητο τηλεγράφημα στις 21 Μαρτίου, στο οποίο εξέθετε αναλυτικά τους σχεδισμούς του…
Ανδρέας στο Υπουργικό: «Η Ελλάδα δεν είναι ούτε θα γίνει ηττημένη»
Η ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου στην έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν αποκαλυπτική – εξ ου και παρατίθενται αυτούσιες:
«Δεν επιζητούμε επιδαιτησία, αλλά σαφώς θέτουμε και το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώπιον των ιστορικών τους ευθυνών. Είναι φυσικό να απευθυνθούμε και στην Ατλαντική Συμμαχία και ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και να τονίσουμε ότι αυτές επωμίζονται την ευθύνη για τις εξελίξεις στο Αιγαίο. Διότι όχι μόνο στηρίζουν με ανερχόμενο ρυθμό τη στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας, αλλά ανέχονται και καλύπτουν -όπως είναι η περίπτωση του κατοχικού στρατού στη Βόρεια Κύπρο- ακόμα και τις έκνομες πράξεις της Τουρκίας.
Θα πρέπει να είναι σαφές ότι, σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής με την είσοδο του «Σισμίκ» στο Αιγαίο, θα υπάρξει καταλυτική αλλαγή και στο χώρο των Βαλκανίων, αλλά πιστεύω και σε αυτό ακόμη το σύστημα άμυνας των Δυτικών, δηλαδή του ΝΑΤΟ. Οι επιπτώσεις θα είναι καταλυτικές. Δεν είναι δυνατόν να συνομιλούμε για τη Φωνή της Αμερικής, δεν είναι δυνατόν να δεχόμεθα πρόσκληση, την οποία ακόμα επίσημα δεν έχουμε, να συζητήσουμε το μέλλον των στρατιωτικών σχέσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, όταν υπάρχει πράσινο φως προς την Τουρκία να προχωρήσει στα ατοπήματα, τα οποία περικλείουν έναν τεράστιο κίνδυνο και για την Τουρκία και για την Ελλάδα και για τα Βαλκάνια, τουλάχιστον.
Και θα ήθελα επίσης να πω ότι ο υπουργός των Εξωτερικών, Κάρολος Παπούλιας συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Τεόντορ Ζίβκοφ, μεταφέροντάς του ένα σοβαρό μήνυμα από πλευρά μου. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει συμφωνία μη επιθέσεως, η οποία επιβάλλει αυτή την ώρα την παράδοση ενός τέτοιου μηνύματος από τον υπουργό Εξωτερικών προς τον Τεόντορ Ζίβκοφ, με τον οποίο με συνδέει βεβαίως στενή προσωπική φιλία.
Εάν η κρίση αυτή αποτελεί μεθόδευση για να μας υποχρεώσουν να πάμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων εφ’ όλης της ύλης, εάν αυτός είναι ο στόχος τους, δεν πρόκειται η κυβέρνηση αυτή να το δεχθεί, να υποκύψει. Θα ήθελα αυτό το μήνυμα να είναι ξεκάθαρο. Πολιτικό διάλογο για άλλα θέματα, πλην του νομικού θέματος της υφαλοκρηπίδας, δεν είναι δυνατόν να κάνουμε με την Τουρκία, γιατί είναι όλα πολιτικά θέματα και αφορούν αποκλειστικά ποια κυριαρχικά δικαιώματα θα παραχωρήσει η Ελλάδα στην Τουρκία. Αυτό δεν λέγεται διάλογος. Αυτό είναι μήνυμα προς ηττημένο. Και δεν δεχόμεθα τέτοια μηνύματα. Ούτε είναι ηττημένη η Ελλάδα ούτε πρόκειται να είναι ηττημένη».



Το μήνυμα Ανδρέα στο ΝΑΤΟ και η «πυροσβεστική» παρέμβαση Ήταν σαφές ότι όλα έδειχναν πόλεμο, από τη στιγμή που η Τουρκία είχε ήδη αποφασίσει την έξοδο του «Σισμίκ» την επόμενη μέρα στο Αιγαίο. Και όπως έχει δηλώσει ότι μετέφερε στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Καψής, «στις 11:30 το πρωί της επομένης μέρας οι στόλοι των δυο χωρών, της Ελλάδας και της Τουρκίας, θα διασταύρωναν τα πυρά τους, ανατολικά της Θάσου. Δεν υπήρχε το παραμικρό ενδεχόμενο να υποχωρήσουμε. Ο στόλος μας βρισκόταν ήδη στο Αιγαίο σε τάξη μάχης, με ρητές εντολές να εμποδίσουν κι έν ανάγκη να βυθίσουν το «Σισμίκ». Και οι εντολές αυτές δεν μπορούσαν πια ν’ αλλάξουν. Είχε ήδη επιβληθεί «σιγή ασφαλείας» και δεν υπήρχε επικοινωνία με τα πλοία μας. Η μόνη λύση ήταν, να μη μας προκαλέσει η Τουρκία».
Στόχος του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν μέσα από αυτές τις επιδέξιες κινήσεις να «εμπλέξει» στην κρίση και το ΝΑΤΟ, το οποίο φοβόταν τότε μην καταρρεύσει η συμμαχία στην νοτιοανατολική Ευρώπη και δεν είχε το περιθώριο να υποχωρήσει, λόγω της επιρροής της Σοβιετικής Ένωσης. Παράλληλα, οι συμφωνίες που έκανε ο πρωθυπουργός με τη Βουλγαρία έδειχναν σε όλους ότι η Ελλάδα δεν ήταν μόνη στα Βαλκάνια. Η Βουλγαρία, άλλωστε, είχε δηλώσει επισήμως ότι θα κατέρριπτε τα τουρκικά αεροσκάφη που θα παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της, ενώ είχε μετακινήσει τεθωρακισμένα στα σύνορά της με την Τουρκία.
Θέση είχαν πάρει, άλλωστε, υπέρ της διατήρησης της ειρήνης και κατά των τουρκικών προκλήσεων η Σοβιετική Ένωση και οι χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Όπως βεβαιώνει ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του τότε πρωθυπουργού, «ο Ανδρέας ήξερε να παίζει με τα δίπολα. Αν χρειαζόταν, όμως, μπορούσε να παίζει και με τα δίδυμα». Και αυτό, διότι η συμφωνία με τη Βουλγαρία ήταν η πρώτη – και μοναδική – ανάμεσα σε μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και μία χώρα-μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας!
Όταν οι Τούρκοι σάλπισαν υποχώρηση…
Τελικά, υπό την απειλή γενικότερης σύρραξης, ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε πίσω και ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι το «Σισμίκ» δεν θα έβγαινε στο Αιγαίο. Παράλληλα, αποδέχθηκε τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να διαμηνύει πως η Ελλάδα δεν θα δεχόταν πολιτικές συνομιλίες επί νομικού ζητήματος, όπως ήταν η υφαλοκρηπίδα, αλλά «θα εκτιμούσε απόλυτα και θα συνέβαλε στις προσπάθειες του για αποκλιμάκωση της κρίσης».
… και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλά για «εθνική μειοδοσία»!
Το ίδιο πρωί, ο Ανδρέας Παπανδρέου συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δηλώνει: «Στον πρωθυπουργό συνέστησα προσεκτικούς χειρισμούς και του είπα ότι, κατά την άποψή μου, η Ελλάδα πρέπει να επωφεληθεί από την προθυμία του λόρδου Κάρινγκτον (σ.σ.: γ.γ. του ΝΑΤΟ) στο να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία που θα βοηθήσει στους περαιτέρω χειρισμούς του προβλήματος. Σχετικά με το κλείσιμο της Νέας Μάκρης, πιστεύω ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο, το οποίο αναφέρεται μόνο στις λίγες ημέρες που θα διαρκέσει η κρίση».
Το κλείσιμο της βάσης της Νέας Μάκρης χαιρέτισαν Χαρίλαος Φλωράκης, Λεωνίδας Κύρκος, αλλά και ο Κωστής Στεφανόπουλος. Η απόφαση, ωστόσο, ανακαλείται το ίδιο απόγευμα, μετά τις δηλώσεις Οζάλ, και η βάση ανοίγει ξανά.
Μία μέρα αργότερα, ο κ. Μητσοτάκης με νέες δηλώσεις του καλεί την κυβέρνηση να διαψεύσει ότι δεσμεύθηκε να περιορίσει το εθνικό κυριαρχικό δικαίωμα ερευνών στα έξι μίλια σε ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου.
Και συνεχίζει: «Προκαταρκτικός όρος της κουβέντας που θα κάνω εγώ ως πρωθυπουργός της χώρας με τους Τούρκους είναι ότι το τμήμα εκείνο της υφαλοκρηπίδας που ουδέποτε στο παρελθόν αμφισβητήθηκε από τους Τούρκους, έξω βέβαια από τα χωρικά μας ύδατα, θα το εκμεταλλευθούμε αμέσως. Αυτή είναι η εθνική θέση. Όλα τα υπόλοιπα είναι εθνική μειοδοσία».
Η «απάντηση» των Αμερικανών
Στο αν οι κινήσεις Παπανδρέου ήταν «εθνική μειοδοσία», απαντούν τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο Γενάρη. Οι Αμερικανοί αποκαλύπτουν ότι η κρίση του 1987 δεν ήταν πλασματική. Πολλώ δε μάλλον, δεν ήταν μια προπαγάνδα του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά πρόβα πολέμου.
Ενός πολέμου, ο οποίος είναι αλήθεια ότι έχει αποτυπωθεί στη μνήμη των Ελλήνων ως ένας πόλεμος που πράγματι κέρδισε η ελληνική πλευρά, χωρίς να χρειαστεί να ξεκινήσει ποτέ, με την απεμπλοκή να έρχεται και επίσημα στις 31 Μαρτίου.
Λίγους μήνες αργότερα, υπογράφεται η συμφωνία του Νταβός από τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Τουργκούτ Οζάλ, που δεσμεύει έως σήμερα Αθήνα και Άγκυρα να απέχουν των ερευνών στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών.



                                   .


thecoller



                                     ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΖΑΒΟ ΠΡΟΔΟΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟ         ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΟ


Κρητικοί χοροί μέσα στον Λευκό Οίκο - Ν.Τραμπ: «Αγαπώ τους Έλληνες!» (φωτό & βίντεο)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ


Translate this page: EN FR DE ES RU AR

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης αλλά και με χορούς και τραγούδια πραγματοποιείται στον Λευκό Οίκο εκδήλωση για την επέτειο της ιστορικής ημέρας για τους Έλληνες, 25ης Μαρτίου, με τον Ντόναλντ Τραμπ να παρευρίσκεται δυναμικά και να συμμετέχει στα δρώμενα για τον εορτασμό!
Οπως μεταδίδεται από ρεπορτάζ μέσα από τον Λευκό Οίκο, η πρώτη φράση του Αμερικανού προέδρου ήταν «I love the Greeks» (Αγαπώ τους Ελληνες) ενώ έδειξε να το διασκεδάζει ιδιαίτερα...

Είναι η πρώτη εκδήλωση που γίνεται από την κυβέρνηση Τραμπ προς τιμήν της ελληνικής ομογένειας και παρευρίσκονται Έλληνες από τον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο.
Τους Έλληνες προσκεκλημένους υποδέχθηκαν ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ο αντιπρόεδρος Μάικλ Πενς αλλά και ο ελληνικής καταγωγής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους.

                                        .


 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΟΣΟ ΠΟΤΕ:Ρήγας Φεραίος: ΞΗΠΝΗΣΤΕ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΟΤΑΝ Η ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΑΘΕΤΕΙ, ΚΑΤΑΦΡΟΝΗ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ....




 ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΑΓΙΑΔΕΣ.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΑΓΙΑΔΕΣ. ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ.

.

Όταν ο Καμμένος συνεργαζόταν με τον ... "επικίνδυνο πράκτορα που καταζητεί η INTERPOL" σύμφωνα με το δημοσίευμα του Φιλλιπάκη! "ΜΑΓΚΕΣ" ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΤΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ... ΘΑ ΣΑΣ ΠΛΑΚΩΣΕΙ Η ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ!







Αν κάτι  μπορώ να κατανοήσω σε μεγάλο βαθμό, είναι η ΠΡΟΔΟΣΙΑ και η ΑΔΙΚΙΑ, γιατί ως άνθρωπος τα έχω υποστεί κα τα δυο!
Και τα δυο, πνίγουν εκείνον που στη ζωή του έμαθε να κινείται με Αρχές και Αξίες.
Κι αυτό, αποτελεί κοινή διαπίστωση και όχι μόνον προσωπική.


Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, το θεμα της ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ και της ΑΔΙΚΙΑΣ, θα το εξειδικεύσω σε ένα πρόσωπο, και στα στοιχεία που έπονται.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ, που αποδεικνύουν ότι Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΣΤΕΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.


Το πότε τα έλαβε, αποδεικνύεται και πάλι με στοιχεία...
Ήταν το 2013!

Τότε που ο Καμμένος, το έπαιζε... "πατριώτης"!
Τότε που κτυπιόταν στο ΚΥΝΟβούλιο, ως ένθερμος υπερασπιστής της Πατριδας και των Ελλήνων.


Τότε, που την πάτησαν πολλοί, θεωρώντας πως έχουν να κάνουν με έναν...Πατριώτη!
Για να αποδειχθεί στην συνέχεια όταν άρχισε την συνεργασία και την συγκυβέρνηση με τους κατσαπλιάδες της αριστεράς του Τσιπρα, ότι είναι από τους μεγαλύτερους ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, καθώς ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΕΠΑΧΘΕΣΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΧΘΕΣΤΕΡΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ...



Όταν λοιπόν, αυτόν τον ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ, που διακινδύνευσε πολλάκις τη ζωή του, για να φέρει σε πέρας τις αποστολές που του ανέθεσε η ΕΥΠ, (και μην αρχίσετε το αν ήταν πράκτορας ή συνεργάτης, γιατί αυτά τα θεωρώ βλακίες... από την στιγμή που η ΕΥΠ, συνεργάζεται μαζί σου και σε εντάσσει στο δυναμικό της με μια οποιαδήποτε σχέση, και σε στέλνει σε αποστολές προάσπισης των συμφερόντων της Πατρίδας, μου είναι παντελώς αδιάφορο αν είσαι πράκτορας ή συνεργάτης), κάποια δημοσιοκαφράκια των ΜΜΕ, τον βάπτισαν πριν λίγες μέρες, "καταζητουμενο με διεθνές ένταλμα, επικίνδυνο πράκτορα και προδότη της Πατρίδας", μήπως εξυπηρετούν συμφέροντα θιγμένων πολιτικών ή και άλλων  συμφερόντων;


Γιατί το δικό μου "βρώμικο" μυαλό, πάει κι αλλού... (μυαλό είναι, όπου θέλει πάει... χωρίς όρια και αλυσσίδες)... πάει Ναϊρόμπι... πάει ΟΤΣΑΛΑΝ...  πάει σε φελλούς... (ξέρετε... αυτούς που επιπλέουν στη θάλασσα)... κάνει μακροβούτια στην ... ΠΥΘΙΑ... οχι αυτή, του Μαντείου των Δελφών, αλλά την άλλη... (ε... βάλτε το λίγο το ρημάδι να δουλέψει)...;;;;


Όταν λοιπόν, τον άνθρωπο που μέχρι χθες εξυμνούσες και έπαιρνες τα ντοκουμέντα που σου έφερνε απο τις έρευνές του και τα αξιολογούσες ως εξαιρετικά, ΤΟΝ ΞΕΠΟΥΛΑΣ και "επιτρέπεις" στα παπαγαλάκια (σου;;;;), να τον διασύρουν ως ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΔΟΤΗ, ένα είναι βέβαιο...:


ΘΑ ΣΕ ΠΑΕΙ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΣΑΣ, ΓΑΜΩΝΤΑΣ!


ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ!


Και απ' οτι διαπιστώνω με τα στοιχεία που έρχονται στα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ, αλλά κι εκείνα που φαντάζομαι πως υπάρχουν και έπονται (τι να κανω, πουλακια μου... γυναίκα είμαι... φαντασία έχω), Καμμένε και Φιλλιπάκη (εκδότη της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"), δεν θα βρίσκετε λαγούμι να κρυφθείτε... είστε και ευτραφείς αμφότεροι... πώς να τρέξετε να το βρείτε...


Καμμένε, πλησιάζει ο καιρός, που θα πληρώσεις την ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ σου.


Φιλλιπάκη, η συμβουλή που μου έδωσε ο εξαίρετος παλαίμαχος δημοσιογράφος ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΡΡΑΣ, όταν ξεκίνησα τα πρώτα μου δημοσιογραφικά βήματα, ήταν:


"Κορίτσι μου, ποτέ μην πιαστείς απ' τ' αρχίδια των πολιτικών... θα σε χρησιμοποιησουν, θα σε στίψουν, θα σ' εξαγοράσουν και στο τέλος, θα σε πετάξουν σαν λεμονόκουπα.

Όταν θα στηρίξεις κάποιον πολιτικό, θα είναι γιατί θα τον πιστέψεις εσύ μέσα σου και όχι επειδή θα σε πληρώσει...ακόμα κι αν έχεις πέσει έξω, τουλάχιστον θα έχεις ήσυχη την συνείδησή σου, ότι δεν το έκανες γιατί πληρώθηκες... άλλωστε, άνθρωποι είμαστε και θα κάνουμε λάθη...

Και να θυμάσαι, πως τ' αργύρια της εξαγορασμένης δημοσιογραφίας, έχουν άσχημο τέλος γι αυτούς που μετατρέπουν ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΣΕ ΠΟΡΝΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΦΙΑΣ"!


Κι αυτή την συμβουλή, την τήρησα με μεγάλη ευλάβεια, όσα χρόνια υπηρέτησα την δημοσιογραφία.


Εσύ, Φιλλιπάκη, την τηρείς;;;;;;;;


ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΕΝΑΝ ΑΘΩΟ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ, ΩΣ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΔΟΤΗ;;;


Κάτι μου λέει πως θα το μάθεις σύντομα... και θα είναι σκληρό μάθημα... γιατί ανοίξατε τον ... ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ!


Γι αυτό βγες και ΖΗΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΟΥ!



Καλλιόπη Σουφλή

 





by ANTI300

Όταν ο Καμμένος συνεργαζόταν με τον ... "επικίνδυνο πράκτορα που καταζητεί η INTERPOL" σύμφωνα με το δημοσίευμα του Φιλλιπάκη! "ΜΑΓΚΕΣ" ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΤΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ... ΘΑ ΣΑΣ ΠΛΑΚΩΣΕΙ Η ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΤΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΝ. ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΟΔΟΤΗΣ!







Αν κάτι  μπορώ να κατανοήσω σε μεγάλο βαθμό, είναι η ΠΡΟΔΟΣΙΑ και η ΑΔΙΚΙΑ, γιατί ως άνθρωπος τα έχω υποστεί κα τα δυο!
Και τα δυο, πνίγουν εκείνον που στη ζωή του έμαθε να κινείται με Αρχές και Αξίες.
Κι αυτό, αποτελεί κοινή διαπίστωση και όχι μόνον προσωπική.


Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, το θεμα της ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ και της ΑΔΙΚΙΑΣ, θα το εξειδικεύσω σε ένα πρόσωπο, και στα στοιχεία που έπονται.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ, που αποδεικνύουν ότι Ο ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΕ ΣΤΕΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ, ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΙΚΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.


Το πότε τα έλαβε, αποδεικνύεται και πάλι με στοιχεία...
Ήταν το 2013!

Τότε που ο Καμμένος, το έπαιζε... "πατριώτης"!
Τότε που κτυπιόταν στο ΚΥΝΟβούλιο, ως ένθερμος υπερασπιστής της Πατριδας και των Ελλήνων.


Τότε, που την πάτησαν πολλοί, θεωρώντας πως έχουν να κάνουν με έναν...Πατριώτη!
Για να αποδειχθεί στην συνέχεια όταν άρχισε την συνεργασία και την συγκυβέρνηση με τους κατσαπλιάδες της αριστεράς του Τσιπρα, ότι είναι από τους μεγαλύτερους ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, καθώς ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΕΠΑΧΘΕΣΤΕΡΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΕ ΤΟΥΣ ΕΠΑΧΘΕΣΤΕΡΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ...



Όταν λοιπόν, αυτόν τον ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ, που διακινδύνευσε πολλάκις τη ζωή του, για να φέρει σε πέρας τις αποστολές που του ανέθεσε η ΕΥΠ, (και μην αρχίσετε το αν ήταν πράκτορας ή συνεργάτης, γιατί αυτά τα θεωρώ βλακίες... από την στιγμή που η ΕΥΠ, συνεργάζεται μαζί σου και σε εντάσσει στο δυναμικό της με μια οποιαδήποτε σχέση, και σε στέλνει σε αποστολές προάσπισης των συμφερόντων της Πατρίδας, μου είναι παντελώς αδιάφορο αν είσαι πράκτορας ή συνεργάτης), κάποια δημοσιοκαφράκια των ΜΜΕ, τον βάπτισαν πριν λίγες μέρες, "καταζητουμενο με διεθνές ένταλμα, επικίνδυνο πράκτορα και προδότη της Πατρίδας", μήπως εξυπηρετούν συμφέροντα θιγμένων πολιτικών ή και άλλων  συμφερόντων;


Γιατί το δικό μου "βρώμικο" μυαλό, πάει κι αλλού... (μυαλό είναι, όπου θέλει πάει... χωρίς όρια και αλυσσίδες)... πάει Ναϊρόμπι... πάει ΟΤΣΑΛΑΝ...  πάει σε φελλούς... (ξέρετε... αυτούς που επιπλέουν στη θάλασσα)... κάνει μακροβούτια στην ... ΠΥΘΙΑ... οχι αυτή, του Μαντείου των Δελφών, αλλά την άλλη... (ε... βάλτε το λίγο το ρημάδι να δουλέψει)...;;;;


Όταν λοιπόν, τον άνθρωπο που μέχρι χθες εξυμνούσες και έπαιρνες τα ντοκουμέντα που σου έφερνε απο τις έρευνές του και τα αξιολογούσες ως εξαιρετικά, ΤΟΝ ΞΕΠΟΥΛΑΣ και "επιτρέπεις" στα παπαγαλάκια (σου;;;;), να τον διασύρουν ως ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΔΟΤΗ, ένα είναι βέβαιο...:


ΘΑ ΣΕ ΠΑΕΙ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΤΟΝ ΠΟΥΛΗΣΑΤΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΣΑΣ, ΓΑΜΩΝΤΑΣ!


ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ!


Και απ' οτι διαπιστώνω με τα στοιχεία που έρχονται στα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ, αλλά κι εκείνα που φαντάζομαι πως υπάρχουν και έπονται (τι να κανω, πουλακια μου... γυναίκα είμαι... φαντασία έχω), Καμμένε και Φιλλιπάκη (εκδότη της εφημερίδας ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"), δεν θα βρίσκετε λαγούμι να κρυφθείτε... είστε και ευτραφείς αμφότεροι... πώς να τρέξετε να το βρείτε...


Καμμένε, πλησιάζει ο καιρός, που θα πληρώσεις την ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ σου.


Φιλλιπάκη, η συμβουλή που μου έδωσε ο εξαίρετος παλαίμαχος δημοσιογράφος ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΡΡΑΣ, όταν ξεκίνησα τα πρώτα μου δημοσιογραφικά βήματα, ήταν:


"Κορίτσι μου, ποτέ μην πιαστείς απ' τ' αρχίδια των πολιτικών... θα σε χρησιμοποιησουν, θα σε στίψουν, θα σ' εξαγοράσουν και στο τέλος, θα σε πετάξουν σαν λεμονόκουπα.

Όταν θα στηρίξεις κάποιον πολιτικό, θα είναι γιατί θα τον πιστέψεις εσύ μέσα σου και όχι επειδή θα σε πληρώσει...ακόμα κι αν έχεις πέσει έξω, τουλάχιστον θα έχεις ήσυχη την συνείδησή σου, ότι δεν το έκανες γιατί πληρώθηκες... άλλωστε, άνθρωποι είμαστε και θα κάνουμε λάθη...

Και να θυμάσαι, πως τ' αργύρια της εξαγορασμένης δημοσιογραφίας, έχουν άσχημο τέλος γι αυτούς που μετατρέπουν ΤΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΣΕ ΠΟΡΝΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΦΙΑΣ"!


Κι αυτή την συμβουλή, την τήρησα με μεγάλη ευλάβεια, όσα χρόνια υπηρέτησα την δημοσιογραφία.


Εσύ, Φιλλιπάκη, την τηρείς;;;;;;;;


ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΕΝΑΝ ΑΘΩΟ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ, ΩΣ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΔΟΤΗ;;;


Κάτι μου λέει πως θα το μάθεις σύντομα... και θα είναι σκληρό μάθημα... γιατί ανοίξατε τον ... ΑΣΚΟ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ!


Γι αυτό βγες και ΖΗΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ ΚΑΙ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΟΥ!



Καλλιόπη Σουφλή

 





by ANTI300

1821: Ποιοι «όλοι μαζί», βρε ζαγάρια;



ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ
«Ό,τι ξέρουμε για το 1821 μοιάζει με αντεστραμμένο είδωλο στον καθρέφτη. Υπάρχουν δύο ‘21, αυτό των αρχόντων, των Φαναριωτών και της επίσημης διπλωματίας και αυτό του λαού και των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου…» 
                                                                    (Δ. Φωτιάδης, από την ιστορική μονογραφία «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»)
Πώς γίνεται η Καλαμάτα να έχει απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό στις 23 Μάρτη του 1821, αλλά να γιορτάζουμε την έναρξη της Επανάστασης στις 25 Μάρτη;
Η απάντηση είναι απλή: Έπρεπε ο ξεσηκωμός να εγκιβωτιστεί σε ένα σχήμα που θα εξυπηρετούσε τους επί τουρκοκρατίας εξουσιαστές του λαού που παρέμειναν τέτοιοι και μετά την Επανάσταση. Ανάμεσά τους οι σεβάσμιοι δεσποτάδες της εποχής. Κι αφού οι τελευταίοι δεν είχαν να επιστρατεύσουν τίποτα άλλο για να οικειοποιηθούν την Επανάσταση, επιστράτευσαν την Παναγία.
Ήταν 17 ολόκληρα χρόνια μετά την Επανάσταση, με διάταγμα του 1838, που ως εθνική γιορτή ορίστηκε η μέρα του Ευαγγελισμού ώστε το ιερατείο να καμώνεται ότι ευλόγησε τον ξεσηκωμό…
Η αλήθεια, βέβαια, είναι ελαφρώς διαφορετική: Η σημαία της επανάστασης πρωτοσηκώθηκε από το λαογέννητο ηγέτη και δολοφονημένο αργότερα από τους πρόκριτους, Παναγιώτη Καρατζά, στην Πάτρα στις 21 Μάρτη. Όσο για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, που όπως επιβεβαιώνουν τα απομνημονεύματά του απλώς… απουσίαζε, θυμήθηκε να «ευλογήσει» τα όπλα μόνο αφότου η Επανάσταση είχε ξεσπάσει και επιβληθεί.
Και τούτο συνέβη γιατί ο λαός (ανάμεσά του και ο λαϊκός κλήρος) δεν άκουσε τις «νουθεσίες» του ραγιαδισμού ούτε τις φοβέρες των φορέων του. Αυτοί, οι δεύτεροι, αντί του «Ελευθερία ή θάνατος» είχαν άλλη αντίληψη:
«Ας αφήσουμε τα παιδιά του Μωάμεθ να αποτελειώσουν τα παιδιά του Ροβεσπιέρου», έλεγαν…
***
Ας δούμε τι έλεγαν τα «παιδιά του Ροβεσπιέρου» και γιατί δεν άρεσαν στο αρχοντολόι:
«Σ’ Ανατολή και Δύση και Νότον και Βοριά
για την πατρίδα όλοι να ‘χωμεν μία καρδιά
στην πίστη του καθένας ελεύθερος να ζει
στη δόξαν του πολέμου να τρέξωμεν μαζί
Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί,
αράπηδες και άσπροι, με μια κοινή ορμή,
για την Ελευθερίαν να ζώσωμεν σπαθί
πως είμαστ’ αντρειωμένοι παντού να ξακουστεί.
Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί
Αράπηδες και άσπροι με μια κοινή ορμή
για την ελευθερία να ζώσουμε σπαθί
να σφάξουμε τους λύκους που το ζυγόν βαστούν
και Χριστιανούς και Τούρκους σκληρά
τους τυραννούν».
Αυτά έγραφε τότε ο Ρήγας Φεραίος. Έγραφε κι αυτά:
«Όταν η Διοίκησις βιάζη, αθετή, καταφρονή τα δίκαια του λαού και δεν εισακούη τα παράπονά του, το να κάμη τότε ο λαός ή κάθε μέρος του λαού επανάστασιν, να αρπάζη τα άρματα και να τιμωρήση τους τυράννους του, είναι (το) πλέον ιερόν από όλα τα δίκαιά του και το πλέον απαραίτητον από όλα τα χρέη του.
Αν ευρίσκωνται όμως εις τόπον, όπου είναι περισσότεροι τύραννοι, οι πλέον ανδρείοι πατριώται και φιλελεύθεροι πρέπει να πιάσουν τα περάσματα των δρόμων και τα ύψη των βουνών, εν όσω ν’ ανταμωθούν πολλοί, να πληθύνη ο αριθμός των, και τότε να αρχίσουν την επιδρομήν κατά των τυράννων (…)».
Κι επειδή έγραφε κι έλεγε αυτά, γι’ αυτό και ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε’ και οι αυλικοί του είχαν αποφανθεί ότι ο Ρήγας ήταν ένας «διεφθαρμένος τη φρένα»…
Όταν, δε, ο Ρήγας και οι σύντροφοί του δολοφονήθηκαν, οι …άνθρωποι του Θεού και …προστάτες του Γένους, αγαλλίασαν! Όπως έγραφε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, ο Ρήγας και οι σύντροφοί του «εσκόπευον να κάμουν επανάστασιν κατά του κραταιωτάτου Σουλτάνου αλλ’ ο μεγαλοδύναμος Θεός τους επαίδευσε κατά τας πράξεις των με τον θάνατον όπου τους έπρεπε (…)».
Έχουν κάποιο νόημα όλα αυτά ή μήπως να τα αγνοήσουμε και να το ρίξουμε στο τσάμικο αυτής της περίφημης… «εθνικής ομοψυχίας» και του «όλοι μαζί» που διακινούν αιώνες τώρα οι «από πάνω», οι οποίοι συνήθως απουσιάζουν και από το «όλοι» και από το «μαζί»;
***
Τι ήταν ο Παπαφλέσσας; Ήταν ο φλογερός αγωνιστής που γνωρίζουμε; Για το λαό ναι. Αλλά οι κοτσαμπάσηδες και οι σεβάσμιοι δεσποτάδες που τα είχαν κάνει τάτσι μήτσι κότσι με τους πασάδες είχαν άλλη άποψη.
Για παράδειγμα, και σύμφωνα με τα λόγια του Παλαιών Πατρών Γερμανού όπως καταγράφονται στα απομνημονεύματά του, ο Παπαφλέσσας – αυτός που θα μνημονεύεται στους αιώνες για τη θυσία του στο Μανιάκι – ήταν «… άνθρωπος απατεών και εξωλέστατος περί μηδενός άλλου φροντίζων ειμή τινί τρόπω να ερεθίση την ταραχήν του έθνους…».
Όταν ο Παπαφλέσσας συναντήθηκε με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό για να του πει ότι όλα ήταν έτοιμα για την Επανάσταση, ο τελευταίος αυτό το «πατριωτικό» του απάντησε: «Είσαι απατεώνας».
Ποιο το συμπέρασμα; Μήπως να αδιαφορήσουμε για την αλήθεια και να συνεχίσουμε το «εθνικό» τσάμικο εκείνων που όποτε ακούνε για «ελευθερία» και «δικαιώματα» βλέπουν «ταραχήν του έθνους»;
***
Τι ήταν το κίνημα του Υψηλάντη και του Σούτσου που ξεδιπλώθηκε τον Μάρτη του ’21 στην Μολδοβλαχία; Τι ήταν αυτή καθ’ αυτή η Επανάσταση του 1821; Αν μιλάμε για το λαό ήταν η λύτρωση. Ήταν το σάλπισμα για την διεκδίκηση της λευτεριάς και του δίκιου.
Για τους προύχοντες, όμως, τι ήταν; Για το «ιερατείο» των «κεφαλών του Έθνους» τι ήταν; Μας το πληροφορεί το φιρμάνι του αφορισμού (!) της Επανάστασης (ο αφορισμός εκτός από την υπογραφή του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, φέρει την υπογραφή του μητροπολίτη Ιεροσολύμων, καθώς και, μεταξύ άλλων, των μητροπολιτών Καισαρείας, Νικομήδειας, Δέρκων, Ανδριανουπόλεως, Βιζύης, Σίφνου, Ηρακλείας, Νικαίας, Θεσσαλονίκης, Βέροιας, Διδυμοτείχου, Βάρνης, Φαναρίου, Ναυπάκτου, Χαλκηδόνος, Τυρνάβου…):
«… αμφότεροι (Υψηλάντης και Σούτσος) αλαζόνες και δοξομανείς, ή μάλλον ειπείν ματαιόφρονες εκήρυξαν του γένους την ελευθερίαν και με την φωνήν αυτήν εφείλκυσαν πολλούς των εκεί κακοήθεις και ανοήτους (…) έγινε γνωστή εις το πολυχρόνιον κράτος η ρίζα και η βάσις όλου αυτού του κακοήθους σχεδίου. Με τοιαύτας ραδιουργίας εσχημάτισαν την ολεθρίαν σκηνήν οι δύο ούτοι και τούτων συμπράκτορες φιλελεύθεροι, μάλλον δε μισελεύθεροι, και επεχείρησαν έργον μιαρόν, θεοσταγές και ασύνετον, θέλοντες να διακηρύξωσι την άνεσιν και ησυχίαν των ομογενών μας πιστών ραγιάδων της κραταιάς βασιλείας (…) Αντί λοιπόν φιλελευθέρων εφάνησαν μισελεύθεροι, και αντί φιλογενών και φιλοθρήσκων εφάνησαν μισογενείς, μισόθρησκοι και αντίθετοι, διοργανίζοντες, φευ, οι ασυνείδητοι με τα απονενοημένα κινήματά των την αγανάκτησιν της ευμενούς κραταιάς βασιλείας (…)».
Και οι εκπρόσωποι του …Θεού και του Έθνους φτάνουν στο διά ταύτα και «παραγγέλλουν»:
«Διά τούτο (…) συμβουλεύομεν και παραινούμεν και εντελλόμεθα και παραγγέλλομεν πάσιν υμίν (…) να διακηρύξητε την απάτην των ειρημένων κακοποιών και κακόβουλων ανθρώπων και να τους αποδείξητε και να τους στηλιτεύσητε πανταχού (…) Εκείνους δε τους ασεβείς πρωταιτίους και απονενοημένους φυγάδας και αποστάτας ολεθρίους να τους μισήτε και να τους αποστρέφεστε και διανοία και λόγω, καθότι και η εκκλησία και το γένος τούς έχει μεμισημένους, και επισωρεύει κατ’ αυτών τας παλαμναιοτάτας και φρικωδεστάτας αράς: ως μέλη σεσηπότα, τους έχει αποκεκομμένους της καθαράς και υγιαινούσης χριστιανικής ολομελείας. Ως παραβάται δε των θείων νόμων και κανονικών διατάξεων… αφορισμένοι υπάρχειεν και κατηραμένοι και ασυγχώρητοι και μετά θάνατον (…)».
Ωραίο δεν είναι το τσάμικο της… «εθνικής ομοψυχίας»;
***
Αυτά, λοιπόν, με τους «μέσα». Αλλά υπήρχαν και οι «φίλοι» μας οι «απ’ έξω». Ας πάμε να δούμε τι συνέβη και με τους «έξω». Ο λόγος στον Στρατηγό, τον Μακρυγιάννη:
«Και παραδοθήκαμεν εις την τιμή εσάς των ομοθρήσκων μας Ρούσσων και Άγγλων και Γάλλων να μας σώσετε – κ’ εσείς οι φιλάνθρωποι της πρώτες χρονιές πιάνατε ένα αθώον παιδί, ένα αρφανό, οπού γύρευε η τυραγνία να του πάρη την ζωή του και την τιμή του και θρησκεία του και με την βοήθεια του Θεού εσώθη· και οι τρεις εσείς το κιντυνεύετε να το πάτε πάλε εις την δικαιοσύνη του τύραγνου·(…) Τι φαντάζεστε, ότι μας βοηθήσετε, ή μας μολύνετε και μας αφανίσετε; Ξίκι να γίνεταν από ‘μας ήταν καλύτερα και το καλό σας και το κακό σας! Ευγνωμονούμεν οι Ελληνες γενικώς τους φιλανθρώπους υποκόγους σας, έχομεν χάριτες εις αυτούς τους ευεργέτες μας –καμμιά χάρη ‘σ εσάς της ανεμοδούρες, της διαφταρμένες μηχανές δεν έχομεν! Οι τίμιοι άνθρωποι να μην σας ακούσουνε! Ούτε το καλό σας θέλουν να τους κάμετε. Ας σας ευγνωμονήσουνε εκείνοι οπού τους δώσετε τα δάνεια και τα ‘φκειασαν λούσια και πολυτέλειες κι’ άλλα τοιούτα. Εκεινών εκάμετε καλό με τα δάνειά σας, του Αρμασπέρη, του Κωλέτη, του Μαυροκορδάτου, του Μεταξά και συντροφιές τους (…) δεν θέλω σας ξέρη, ούτε να σας ακούσω! Από αυτά όλα η πατρίδα κλονίζεται, από της οδηγίες της πατρικές των Πρέσβεων και δικώ μας ξενολάτρων».
Αυτά συνέβαιναν, γράφονταν και λέγονταν δυο αιώνες προ ΝΑΤΟ και προ ΕΕ. Και μάλλον δεν χρειάζεται κάποιο πιο επίκαιρο σχόλιο.
***
Τα συμπεράσματα – τα δικά μας τουλάχιστον – από όλα αυτά παραμένουν αναλλοίωτα:
ΠρώτοΤιμή και δόξα στην Επανάσταση του ’21. Τιμή και δόξα στους επαναστάτες, σε εκείνους που ανάμεσά τους δεν υπήρξε «κανένας φρόνιμος», όπως το λέει ο Κολοκοτρώνης.
Δεύτερο: Τιμή και δόξα στην «επαναστάτισσα Ελλάδα» που ύμνησε ο Πούσκιν και λάτρεψε ο Μπάιρον, τιμή και δόξα στον επαναστατημένο λαό που δεν αρνήθηκε το ευκταίο στο όνομα του «εφικτού», τιμή και δόξα στους «Καραισκάκηδες» που δεν διαπραγματεύτηκαν τον ξεσηκωμό τους με τον Μέτερνιχ.
Τρίτο: «Όσοι το χάλκεον χέρι του φόβου βαρύ αισθάνονται, ζυγόν δουλείας, ας έχουσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η Ελευθερία» (Αντρέας Κάλβος). Η’ όπως το έλεγε 120 χρόνια μετά την Επανάσταση του ’21 ο ύμνος του ΕΛΑΣ: «Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι, πάντα είναι ο ίδιος ο λαός».
Τέταρτο: Ο λαός. Ο μόνος που μπορεί να βάζει τέλος στις τυραννίες. Που ακόμα κι όταν «χάνονται» οι Επαναστάσεις του, δεν έχει άλλο δρόμο από εκείνον που γράφει: «Πέθανε η Επανάσταση. Ζήτω η Επανάσταση»!



Πηγή: enikos.gr (25/3/2016) – To κείμενο δημοσιεύθηκε με τον τίτλο «1821: «Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι, πάντα είν’ ο ίδιος ο λαός»».


  ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ Ιστορια • 25 Μαρτιου 2017
mpog@imerodromos.gr