20 Μαρτίου 2017

BINTEO: Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ στον Σπύρο Χαριτάτο και στη Γιάφκα του ...



Λογοκρισία στο Facebook; Ποιος να το περίμενε; Μόνο όλος ο κόσμος...

Λογοκρισία στο Facebook; Ποιος να το περίμενε; Μόνο όλος ο κόσμος...

Λογοκρισία στο Facebook; Ποιος να το περίμενε; Μόνο όλος ο κόσμος... - Κεντρική Εικόνα


Ειλικρινά δεν καταλαβαίνουμε ότι αποτελεί είδηση ότι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα επικοινωνίας και όχι μόνο, κάνει λογοκρισία σε ειδήσεις που απλά δεν την εξυπηρετούν ή δεν εξυπηρετούν μεγαλομετόχους. Έτσι δεν πάει η δουλειά σε όλα τα μέσα;

Την καταγγελία την έκανε ένας πρώην δημοσιογράφος που εργαζόταν στο Facebook ο οποίος και δήλωσε στο Gizmodo ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «παραλείπουν εσκεμμένα και συστηματικά να ανεβάζουν ειδήσεις που ενδιαφέρουν αναγνώστες του συντηρητικού κόμματος», ενώ σε απάντηση της καταγγελίας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε ότι υπάρχουν αυστηρές κατευθυντήριες οδηγίες προκειμένου να επικρατεί ουδετερότητα στο θέμα των ειδήσεων.

Περισσότερη έκπληξη μας προκαλεί ότι ορισμένοι δημοσιογράφοι έσπευσαν να κατηγορήσουν το Facebook για μεροληψία ενώ είναι παγκοσμίως γνωστό ότι τα site που λειτουργούν πολιτικά αμερόληπτα αποτελούν απλά εξαιρέσεις στον κανόνα.

ΒIΝΤΕΟ: ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΨΕΚΑΖΟΥΝ ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ





ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΨΕΚΑΖΟΥΝ ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΨΕΚΑΖΟΥΝ ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ


                                ,



grothia.gr

Αυτός ο ξεφτίλας είναι βουλευτής παίρνει 7.500 ευρώ το μήνα και είναι και στον νόμο Κατσέλη για να μη πληρώσει τα δάνεια του

 



Είχε ενταχθεί στο νόμο πριν εκλεγεί βουλευτής- Εξακολουθεί όμως να ζητά προστασία, επικαλούμενος συνθήκες πενίας και αφού εξελέγη βουλευτής και το εισοδημά του τριπλασιάστηκε – 1.500€ θα έπρεπε να καταβάλει κανονικά στην Τράπεζα για τη δόση, ενω θα πληρώνει 750€- Τι υποστηρίζει ο ίδιος στην ανακοίνωση του και η ανταπάντηση του ΘΕΜΑΤΟΣ
Ενα σοβαρό ζήτημα ηθικής τάξης και μόνο για έναν βουλευτή φέρνει σήμερα το «ΘΕΜΑ» στο φως της δημοσιότητας. Ο εν λόγω βουλευτής της συμπολίτευσης Νεκτάριος Σαντορινιός (δεν θα είχε καμία διαφορά αν ανήκε σε οποιοδήποτε κόμμα, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., Ποτάμι κ.λπ.) είχε υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη για να πληρώνει μικρή δόση στα δάνειά του όταν δεν ήταν βουλευτής και είχε όντως πολύ χαμηλές μηνιαίες αποδοχές, περί τα 1.200 ευρώ. Τώρα όμως που έγινε βουλευτής και εισπράττει ως εθνοπατέρας πάνω από 5.500 ευρώ τον μήνα καθαρά ζητά τη συνέχιση της υπαγωγής του στον ευεργετικό νόμο Κατσέλη για «πραγματικά μη έχοντες», προκειμένου να μην πληρώνει τις κανονικές δόσεις του, αλλά αρκετά λιγότερα, επικαλούμενος ότι πλέον ως βουλευτής έχει μεγαλύτερα έξοδα, όπως για παράδειγμα την εισφορά στο κόμμα.
Η αίτηση αυτή που κατέθεσε ώστε να συνεχιστεί η προστασία του, αν και είναι βουλευτής των 5.500 ευρώ περίπου μηνιαίως, από τον νόμο Κατσέλη τον καθιστά ενδεχομένως ηθικά υπόλογο ενώπιον των ψηφοφόρων αλλά και του ίδιου του του κόμματος. Καθώς ναι μεν δεν έχει παραβεί κάποιον νομικό κανόνα, αλλά σίγουρα τον άγραφο -όμως ισχυρό- κανόνα της ηθικής και της ευπρέπειας που ειδικά την εποχή αυτή της απόλυτης πτώχευσης εκατομμυρίων Ελλήνων καθίσταται πανίσχυρος για όλους.
Η αίτηση Σαντορινιού
Αίτηση για παραμονή στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη υπέβαλε ο βουλευτής Δωδεκανήσων του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο βουλευτής και η σύζυγός του είχαν ενταχθεί αρχικά το 2014 στον νόμο Κατσέλη καθώς αντιμετώπιζαν δυσκολίες πληρωμής των δόσεών τους την εποχή που ο πρώτος ήταν δημοτικός υπάλληλος με εισόδημα το 2012 15.550,81 ευρώ και η σύζυγός του, επίσης δημοτική υπάλληλος αλλά σε διαθεσιμότητα, με έσοδα 12.146,55 ευρώ – συνολικά 27.697,36 ευρώ και για τους δύο το συγκεκριμένο έτος. Το 2014 το Ειρηνοδικείο Ρόδου είχε κάνει δεκτή την προσωρινή αίτηση του ζεύγους, με αριθμό 3869/2010/7-8-2014, ορίζοντας το ποσό των 137 ευρώ ως μηνιαία δόση για το σύνολο του δανεισμού τους, ύψους 253.308,95 ευρώ, με δάνεια σε Εθνική και Alpha Bank (164.843,92 ευρώ) και Alpha Bank (88.465,03 ευρώ). Και αυτό διότι αναγνώρισε ότι η οικογένεια με δύο παιδιά είχε κόστος επιβίωσης τουλάχιστον 1.975 ευρώ τον μήνα, με μηνιαία εισοδήματα τότε 2.100 ευρώ.

Από τον Φεβρουάριο του 2015, όμως, ο κ. Σαντορινιός εξελέγη βουλευτής και η σύζυγός του επανήλθε σε αναβαθμισμένη (και οικονομικά) θέση στο Δημόσιο, καθώς της αναγνωρίστηκε ο τίτλος σπουδών της.
Σήμερα, και ενώ τα έσοδα του βουλευτή έχουν ανέλθει -κατά δήλωσή του στο αίτημά του προς το Ειρηνοδικείο- στα 30.176,58 ευρώ ετησίως (το 2015, αλλά όχι για το σύνολο του έτους), αφού τα μηνιαία έσοδά του ανέρχονται στα 5.998,20 ευρώ από τη βουλευτική αποζημίωση, και ο μισθός της συζύγου του 1.130,26 ευρώ (άρα 14.613,22 ευρώ ετησίως για την ίδια), το ζεύγος συμμορφούμενο προς τις διατάξεις του νόμου Κατσέλη καταθέτει νέο αίτημα παραμονής στον νόμο που αφορά νοικοκυριά ευρισκόμενα σε δυσχέρεια. Ο ίδιος ο βουλευτής αναφέρει πως η καθαρή αμοιβή του φτάνει τα 4.848,20 ευρώ λόγω παρακρατήσεων από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το Ταμείο Αλληλεγγύης.
Ωστόσο αυτές οι εισφορές δεν είναι θεσμοθετημένες, αλλά εσωτερικό ζήτημα του κόμματος, άρα το καθαρό ποσό είναι 5.998,20 ευρώ και αθροιζόμενο με τα 14.613,22 ευρώ της συζύγου του συνολικά κερδίζουν κατ’ έτος 44.789,80 ευρώ. Βέβαια, υπό τις ομαλότερες συνθήκες του 2016 και δίχως, όπως προμηνύεται, πολιτικές ανατροπές, ο κ. Σαντορινιός με τη σύζυγό του για το τρέχον έτος λογικά θα ξεπεράσουν σε εισόδημα ακόμα και τα 95.000 ευρώ, καθώς δεν διαφαίνονται πρόωρες εκλογές που ίσως να τον οδηγούσαν εκτός Βουλής.
Δύσκολη ζωή για τον βουλευτή με αύξηση δαπανών
Το αίτημα παραμονής του στον νόμο Κατσέλη ο βουλευτής το στηρίζει στο ότι «ναι μεν αυξήθηκαν τα έσοδά μου, πλην όμως αυξήθηκε και το κόστος διαβίωσης της οικογένειάς μου λόγω των νέων μου καθηκόντων». Ετσι ενώ πλήρωνε δόση 137 ευρώ/μήνα, τώρα προτείνει να γίνει αυτή 600 ευρώ/μήνα για τα 35ετή του δάνεια των 253.308,95 ευρώ. Ποσό όμως που φαίνεται να είναι δυσανάλογο με την αύξηση των εισοδημάτων του ίδιου και της συζύγου του τα οποία υπερβαίνουν τις μηνιαίες δαπάνες που ο νόμος Κατσέλη ορίζει αποδεκτές ως όριο διαβίωσης και για ζευγάρι με 2 παιδιά έως 16 ετών (έφταναν αρχικά τα 2.096,12 ευρώ, ενώ με την πρόσφατη τροποποίησή του έπεσαν στις 1.347 έως 1.720 ευρώ μηνιαίως).
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με τη σύζυγό του υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό το όριο εξαιτίας των δύο μισθών που λαμβάνουν και, κυρίως, της βουλευτικής αποζημίωσης, η οποία, αν και το 2015 δεν ήταν 12μηνη λόγω των πρόωρων εκλογών, εξακολούθησε να είναι σε υψηλά επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, το ζεύγος Σαντορινιού, όπως δείχνει και ο σχετικός πίνακας ο οποίος βασίζεται στην αίτηση της οικογένειας στο Ειρηνοδικείο, το 2014, οπότε και έγινε η αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη, ως εκτιμώμενο μηνιαίο κόστος βιοτικών αναγκών είχε τα 1.975 ευρώ. Η ανάλυση των εξόδων είναι περίπου όσα μιας μεσοαστικής οικογένειας και περιλαμβάνει είδη διατροφής ύψους 480 ευρώ, ΔΕΗ 100 ευρώ, πετρέλαιο θέρμανσης 35 ευρώ τον μήνα, κοινόχρηστα 20 ευρώ, τηλέφωνα 100 ευρώ, αυξημένες λόγω προβλημάτων υγείας δαπάνες, δόση Εφορίας 90 ευρώ, ένδυση και υπόδηση 120 ευρώ κ.λπ.
Εβαλε στην αίτησή του δαπάνες που καλύπτει η Βουλή
Η εικόνα αλλάζει άρδην όμως με την έναρξη της βουλευτικής δραστηριότητας του κ. Σαντορινιού. Τα έξοδα, κατά δήλωσή του, πολλαπλασιάζονται και φτάνουν από τα 1.975 ευρώ τον μήνα στα 5.094,75 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για αύξηση της τάξης του 150%. Μεταξύ των εξόδων παρακολουθούμε όμως και δαπάνες που λογικά και βάσει της νομοθεσίας καλύπτονται από τις κοινοβουλευτικές παροχές. Για παράδειγμα, στην αίτησή του ο κ. Σαντορινιός επικαλείται τα έξοδα των δύο γραφείων του σε Ρόδο (100 ευρώ τον μήνα) και Μητροπόλεως 1 στην Αθήνα (200 ευρώ τον μήνα), όταν η Βουλή μεριμνά για την παροχή εξόδων οργάνωσης γραφείων. Επίσης, είναι γνωστό ότι στο κτίριο της οδού Μητροπόλεως οι βουλευτές της Περιφέρειας στεγάζονται δωρεάν, όπως και το ότι οι βουλευτές των νησιωτικών περιοχών έχουν δωρεάν ακτοπλοϊκές μετακινήσεις. Παρά ταύτα, ο βουλευτής Δωδεκανήσων, επικαλείται οδοιπορικά (περίπου τρία ταξίδια τον μήνα σε νησιά της περιφέρειάς του όπως η Κως, η Λέρος, η Πάτμος) της τάξης των 250 ευρώ κάθε ταξίδι, δηλαδή 750 ευρώ τον μήνα. Εδώ ανακύπτει το ερώτημα για τον βουλευτή για το κατά πόσο αξιοποιεί τις μέριμνες που του δίνει το κράτος ή βάζει αυτά τα χρήματα από την τσέπη του.
Πληρώνει το κόμμα, όχι όμως το δάνειό του
Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στα μηνιαία έξοδά του και ως ανελαστική δαπάνη για να λάβει ελάφρυνση από το δάνειό του ο κ. Σαντορινιός επικαλείται και τη μηνιαία συνδρομή του, ύψους 200 ευρώ, για τη λειτουργία των κομματικών γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ (όχι το δικό του, προσωπικό βουλευτικό) στη Ρόδο. Δηλαδή μια προσωπική του επιλογή, την οικειοθελή παροχή προς το κόμμα του, ο κ. Σαντορινιός την παρουσιάζει ως κάτι πάγιο και ανελαστικό, ως κάτι απόλυτα αναγκαίο, όταν γνωρίζουμε ότι κανένας νόμος δεν υποχρεώνει τους βουλευτές να αποδίδουν μέρος των χρημάτων τους στα κόμματά τους.
Πρόκειται για εθελοντικές προσφορές που δεν αφορούν τις τράπεζες ή τους πολίτες που χρηματοδότησαν τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους. Ταυτόχρονα με τη δεύτερη αίτησή του, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ο βουλευτής παραδέχεται πως πέραν της πληρωμής ενοικίου των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρόδο, δεν λαμβάνει το σύνολο του μισθού του, αλλά μηνιαίως αποδίδει επίσης στο κόμμα του 1.150 ευρώ όπως έχει συμφωνηθεί στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι επιτρεπτό όμως ένας βουλευτής να μην αποδίδει τις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες για να είναι κομματικά συνεπής;
Και εν τοιαύτη περιπτώσει, αν ούτε τώρα που έχει αυτά τα εισοδήματα δεν μπορεί να πληρώσει κανονικά τη δόση του, τι θα γίνει σε περίπτωση που στις επόμενες εκλογές δεν εκλεγεί και επιστρέψει στην παλιά του θέση εργασίας; Πότε οι τράπεζες θα πάρουν πίσω τα λεφτά που του δάνεισαν ή τέλος πάντων μέρος αυτών, αν όχι την περίοδο που το ζεύγος Σαντορινιού έχει εισοδήματα;
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η προσφυγή στον νόμο Κατσέλη είναι καθ’ όλα νόμιμη και μπορεί να αφορά ακόμη και έναν καλά αμειβόμενο Ελληνα βουλευτή. Ορισμένοι όμως θέτουν ερωτήματα για το κατά πόσο είναι ηθικό ένας βουλευτής να χρησιμοποιεί τον νόμο προστασίας που δημιουργήθηκε για τους χρεοκοπημένους και σε αδιέξοδο πολίτες. Εναν νόμο που οι δανειστές έχουν ποικιλοτρόπως πολεμήσει, όμως αποτελεί πραγματικά το τελευταίο αποκούμπι για χιλιάδες απελπισμένους Ελληνες. Αραγε είναι οικονομικά αδύναμος ένας εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου με μηνιαίες αμοιβές 5.998,20 και αυτές της συζύγου του 1.130,26 ευρώ; Και κατά πόσο τέτοιου είδους συμπεριφορές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους σκληρούς μας δανειστές ως όπλο στη φαρέτρα τους για την ανατροπή ενός σαφώς φιλολαϊκού νόμου;



Η απάντηση του Νεκτάριου Σαντορινιού
Απαντώντας στο Πρώτο Θέμα, ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Η Αίτηση υπαγωγής στο Νόμο Κατσέλη έγινε το 2014, πριν γίνω βουλευτής και με αίτημά μου ΥΠΕΡΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ η δόση που θα πληρώνω στις τράπεζες»

Σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, που ενημερώνει για τις αιτήσεις που έχω κάνει στο νόμο Κατσέλη, θα ήθελα να ενημερώσω τους πολίτες ότι η εν λόγω αίτηση δεν αφορά το αίτημα ένταξης στον εν λόγω νόμο που έγινε στις 7/8/2014. Αποτελεί δεύτερο αίτημα με το οποίο ζητώ την αύξηση των δόσεων που καταβάλλω στις τράπεζες δεδομένης της αύξησης των εισοδημάτων μου. Ταυτόχρονα τον Μάιο του 2016 έκανα αίτημα νέας ρύθμισης εκτός του νόμου Κατσέλη προς την ALPHA BANK.

Ως ένας από τους πολίτες που βίωσαν τις πολιτικές φτωχοποίησης τα χρόνια του μνημονίου αναγκάστηκα στις 7/8/2014, πολύ πριν γίνω βουλευτής, να κάνω αίτημα υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη. Η συζήτηση για προσωρινή διαταγή μέχρι την εκδίκαση του αίτηματός μου έγινε στις 8-12-2014, επίσης προ της ανάδειξης μου στο αξίωμα του βουλευτή.
Μετά την ανάδειξη μου ως βουλευτής έδωσα εντολή στον δικηγόρο μου να εκκινήσει τις διαδικασίες για την αίτηση μεταρρύθμισης της προσωρινής διαταγής, προκειμένου να αυξηθεί η δόση που θα πληρώνω στις τράπεζες, δεδομένου ότι αυξήθηκαν τα εισοδήματα μου. Η αρχική συζήτηση της υπόθεσης είχε οριστεί για τις 31/3/2016, όμως λόγω της γνωστής απεργίας των δικηγόρων η υπόθεση συζητήθηκε την Πέμπτη 28/7/2016. Το δικαστήριο αποφάσισε τον υπερπενταπλασιασμό της δόσης που πληρώνω στις τράπεζες και συγκεκριμένα αποφάσισε να πληρώνω 750 €/μήνα. Είναι προφανές ότι το δικαστήριο συνυπολόγισε το σύνολο των δαπανών και εσόδων μου και έκρινε ότι αυτό είναι ένα εύλογο ποσό σε σχέση και με τα δάνεια που έχω.

Κατόπιν των ανωτέρω:
1. Όπως είναι προφανές μόνος μου ζήτησα την αύξηση του μηνιαίου ποσού που θα πληρώνω στις τράπεζες, δεδομένης της αύξησης των εσόδων μου.
2. Αναζήτησα και αναζητώ ρύθμιση των δανείων εκτός των προστατευτικών διατάξεων του νόμου Κατσέλη με αίτημα μου προς την ALPHA BANK.
3. Ως μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, δεν πρόκειται να σταματήσω να αναζητώ την αλήθεια για το τρίγωνο της διαπλοκής που έχει στηθεί μεταξύ των κομμάτων, των ΜΜΕ και των τραπεζών.
4. Κατανοώ απόλυτα την ευαισθησία της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, απέναντι στα δάνεια που έχουν οι πολιτικοί και ειδικά την ευαισθησία για το δάνειο μου.
5. Δεν κατανοώ την επιλεκτική ευαισθησία της ίδιας εφημερίδας, που δεν είπε λέξη για δάνεια 300.000 € που δεν αποπληρώθηκε καμία δόση για περισσότερο από 10 χρόνια και συγκεκριμένα για το δάνειο του ΚΗΡΥΚΑ Χανίων.
6. Δεν προέρχομαι από κανένα πολιτικό τζάκι και γι’ αυτό το λόγο όπως εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μου βρέθηκα στη δυσχερή θέση να κάνω αίτηση στο νόμο Κατσέλη όταν δεν ήμουν βουλευτής.
7. Θεωρώ ότι για λόγους δημοσιογραφικής δεοντολογίας τα μέσα που ανέδειξαν το θέμα οφείλουν να δημοσιεύσουν την απάντηση μου σε θέση ανάλογη της πρώτης δημοσίευσης.
Η ανταπάντηση απο το «Πρώτο Θέμα»
Κάθε καλόπιστος πολίτης μπορεί να διαπιστώσει οτι ο κ. Σαντορινιός δεν απαντά σε πολλά και ουσιώδη ζητήματα που προκύπτουν απο την ένταξη του στον Νόμο Κατσέλη:

Ο νόμος δημιουργήθηκε το 2010 για να προστατεύσει αδύναμους και φτωχοποιημένους πολίτες που επλήγησαν απο την κρίση. Δεν έγινε για να προστατεύει εισοδήματα βουλευτών ύψους 5.500 ευρώ (7.128 ευρώ μαζί με την σύζυγο). Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς την Τράπεζα ο βουλευτής τότε ποιος μπορεί;

Ο κ. Σαντορινιός δικαιολογημένα έκανε αίτηση και εντάχθηκε στον Νόμο όταν ήταν δημοτικός υπάλληλος με χαμηλά εισοδήματα και υψηλά χρέη. Μόλις όμως εξελέγη βουλευτής αντι να ζητήσει τον… πενταπλασιασμό του ποσού που διέθετε για πληρωμές (απο 137 € το μήνα, 600 € το μήνα) θα έπρεπε να ζητήσει την άρση της προστασίας που παρέχει ο νόμος και να αναλάβει τις υποχρεώσεις του εξ ολοκλήρου. Άλλωσε η μηνιαία δόση για τα δάνεια που πήρε υπολογίζεται με τις σημερινές συνθήκες στα 1.500 €, ποσό που σαφώς μπορεί να καταβάλει

Ο νόμος προβλέπει ως αποδεκτό όριο διαβίωσης για οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά τις 1.347 έως 1.720 ευρώ μηνιαίο εισόδημα κι όχι τα 7.128 ευρώ που ο ίδιος δηλώνει ως οικογενεικό εοσόδημα. Η «εκτόξευση» των εξόδων του απο τα 1.975 € στα 5.094 € δεν μπορεί να αποτελεί ισχυρό αντεπιχείρημα του βουλευτή κατά τη γνώμη μας. Αν ο νομοθέτης ήθελε να προφυλάξει κάποιους με τόσο μεγάλα έσοδα και αντίστοιχα έξοδα σίγουρα θα είχε μεριμνήσει.
Στα έξοδα περιλαμβάνει εθελοντικές και όχι υποχρεωτικές εκ του νόμου πληρωμές και συνδρομές. Δεν θα έπρεπε να προηγούνται οι υοχρεώσεις προς τους πιστωτές;
Έχει προσθέσει δαπάνες οι οποίες καλύπτονται από τον προϋπολογισμό τη Βουλής (έξοδα ενοικίασης γραφείων και μετακινήσεων)για τις οποίες λαμβάνει πρόσθετες ενισχύσεις – όπως φυσικά κι όλοι οι βουλευτές της περιφέρειας. Γιατί τις περιλαμβάνει στα μηνιαία ατομικά εξοδα;
Επικαλείται το ρόλο του ως μέλους της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Στο βαθμό που αυτό αποτελεί υπαινιγμό κατα του ΘΕΜΑΤΟΣ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι πράγματι το ΘΕΜΑ έχει δάνεια τα οποία όμως αποπληρώνει κανονικά προς τις Τράπεζες παρά την κρίση. Μιας όμως που ο κ. Σαντορινιός ασχολείται με τα δάνεια των ΜΜΕ γενικα και όχι με το ΘΕΜΑ ειδικώς, μήπως μπορεί να μας ενημερώσει πως συμβαίνει διάφοροι «όψιμοι φίλο» του ΣΥΡΙΖΑ και μιντιάρχες να μην πληρώνουν ούτε τις δόσεις των δανείων ούτε τους εργαζομενους; Από εργολάβους δεν ξέρει τίποτα;

Σε μια περίοδο που οι δανειστές επιδιώκουν την αναθεώρηση αυτού του ανακουφιστικού νόμου και την πλήρη ανατροπή του, σε μια χρονική συγκυρία όπου ετοιμάζονται τεκτονικές αλλαγές στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και χιλιάδες πολίτες ανησυχούν, το να επικαλείται τον πτωχευτικό ουσιαστικά νόμο Κατσέλη ένας βουλευτής με εισόδημα 7.128 ευρώ μηνιαίως δίνει «όπλα» σε όσους τον αμφισβητούν.

Κατά τα θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι το «Πρώτο Θέμα» δεν κρύβει ειδήσεις, ούτε μεροληπτεί υπέρ βουλευτών άλλων κομμάτων και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες 12 χρόνια τώρα. Έχουμε γράψει πρώτοι απο όλους για όλους. Και για την οικογένεια Μητσοτάκη. Μια μικρή αναδρομή στο αρχείο μας θα πείσει και τον συμπαθή βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρώτο Θέμα
 

ΨΟΦΗΣΕ ο κοσμοεξουσιαστής δισεκατομμυριούχος Ντέιβιντ Ρόκφελερ (βίντεο)

ΨΟΦΗΣΕ ΤΟ ΕΡΠΕΤΟ

 Eχτισε ένα παγκόσμιο δίκτυο το οποίο ελέγχει τα πάντα στον πλανήτη. Την γνωστή πλέον «Νέα Παγκόμια Τάξη», που ο ίδιος εκθείαζε, λέγοντας το «εκείνο που χρειαζόμαστε είναι μια μεγάλη παγκόσμια ΚΡΙΣΗ και τα Έθνη της Γης θα αποδεχθούν τη Νέα Παγκόσμια Τάξη ( N.W.O.)», το οποίο έχει μείνει θρυλικό πλέον.

 Αναφέρεται στους ανθρώπους σαν να είναι ζώα, λέγοντας οτι προκαλούν απο τον υπερπληθυσμό τους πρόβλημα στον πλανήτη.
Η αλήθεια είναι οτι ο μεγάλος πληθυσμός των ανθρώπων αποτελεί απειλή για τα σχέδιά τους που δεν είναι άλλα απο την Παγκόσμια Κυβέρνηση με αδιαμφισβήτητους δυνάστες μας αυτούς...



       


 
της Μαρίνας Νικολάκη

 (Ψόφησε πλήρης ημερών)
Απεβίωσε πλήρης ημερών σήμερα ο αρχηγός μίας εκ των μεγαλυτέρων οικονομικών δυναστειών στον κόσμο, κοσμοκράτορας- μεγαλοτραπεζίτης, Ντέιβιντ Ροκφέλερ, ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκρατορίας (Chase Manhattan σήμερα είναι γνωστή ως JP Morgan Chase) και εμπνευστής του μεγάλου επιχειρηματικού πλάνου που κατέκτησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο...
Ο αμερικανός κροίσος Ντέιβιντ Ρόκφελερ «έφυγε» σε ηλικία 101 ετών, καθώς κοιμόταν στο σπίτι του στο Pocantico Hills, ενώ ο εκπρόσωπος της μεγάλης οικογένειας επιβεβαίωσε την απώλεια.
Είχαν προηγηθεί 6 «επιτυχημένες» μεταμοσχεύσεις καρδιάς και δύο μεταμοσχεύσεις συκωτιού!
Ο ίδιος μετά και την έκτη μεταμόσχευση καρδιάς σε ηλικία 99 ετών, έδωσε συνεντευξη όπου αποκάλυψε το μυστικό της μακροζωΐας του…
«Κάθε φορά που παίρνω μια καινουρια καρδιά, νιώθω σα να ξαναζώ. Το μυστικό μου πάντως ειναι ότι ζω μια απλή ζωή, παίζω με τα παιδιά μου και έχω πιστούς φίλους»…
Ο Ν.Ροκφέλερ είχε εμπλακεί, σε γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, έχοντας -αμφιλεγόμενες κατά πολλούς- επαφές τόσο με την αμερικανική διοίκηση όσο και με τους σοβιετικούς ηγέτες Χρουστσόφ και Γκορμπατσόφ, όπως και με τον ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Το 1991 ήταν από τους πρώτους αμερικανούς μεγιστάνες που έκανε άνοιγμα στην αγορά της Κίνας. Ως σκληροπυρηνικός ρεπουμπλικανός προώθησε τα συμφέροντα της χώρας του, με το αζημίωτο φυσικά για τον ίδιο.
Eχτισε ένα παγκόσμιο δίκτυο το οποίο ελέγχει τα πάντα στον πλανήτη. Την γνωστή πλέον «Νέα Παγκόμια Τάξη», που ο ίδιος εκθείαζε, λέγοντας το «εκείνο που χρειαζόμαστε είναι μια μεγάλη παγκόσμια ΚΡΙΣΗ και τα Έθνη της Γης θα αποδεχθούν τη Νέα Παγκόσμια Τάξη ( N.W.O.)», το οποίο έχει μείνει θρυλικό πλέον
Ο «πατριάρχης» της μεγάλης δυναστείας γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, στις 12 Ιουνίου 1915 και μέχρι το 2004 ήταν ο ενεργός και αδιαμφισβήτητος «πατριάρχης», καθώς όλες οι αποφάσεις, από τις μικρότερες έως τις μεγαλύτερες τύγχαναν της έγκρισής του. Οι βασικές ενασχολήσεις της οικογένειας ήταν στον τραπεζικό τομέα, αλλά και επενδύσεις σε εμπορικά κέντρα ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα όμως στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σπούδασε στο οικονομικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στο Χάρβαρντ.
Η προσωπική περιουσία του μεγάλου επιχειρηματία και επενδυτή ανήλθε το 2017 στα 3,3 δισ. δολάρια. Η δυναστεία έχει περιέλθει στην κυριότητα των παιδιών του, Τζον Ντέιβιντ Ροκφέλερ και Άμπι Όλντριτζ Ροκφέλερ και των εγγονιών του Τζον Ντέιβιντ Ροκφέλερ και Λάουρα Σπέλμαν Ροκφέλερ.
Το 1946 εντάχθηκε στο συμβούλιο της Chase National Bank, της οποίας πρόεδρος ήταν ο θείος του Γουίνθροπ Όλντριτζ. Επί των ημερών του υπογράφησαν συνεργασίες με κολοσσούς του αμερικανικού επιχειρηματικού τοπίου, μεταξύ των οποίων και η EXXON Mobil.
Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ ξεκίνησε την πορεία του ως βοηθός διευθυντής. Στις αρμοδιότητές του ήταν οι επενδύσεις σε προϊόντα όπως ο καφές, η ζάχαρη και τα μέταλλα. Το 1960 έγινε πρόεδρος της τράπεζας. Από το 1969 ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Chase Manhattan, όπου και παρέμεινε μέχρι το 1981. Περέμεινε μέχρι το θάνατό του ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας.
Το 1960, ο Ροκφέλερ και άλλοι επιχειρηματίες, ίδρυσαν την International Advisory Committee. Διετέλεσε πρόεδρός της μέχρι το 1999 και ακολούθησε η συνεργασία με την JP Morgan, δημιουργώντας ένα τεράστιο δίκτυο με πάνω από 50.000 συνεργασίες σε όλον τον κόσμο.

Ο Ροκφέλερ διατηρούσε στενές σχέσεις με όλους τους Αμερικανούς προέδρους στη διάρκειά της ζωής του, καθώς με μεγάλο αριθμό γερουσιαστών, καθορίζοντας εν πολλοίς τις αποφάσεις τους. Η δυναστεία του παραμένει μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, απασχολώντας εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε κάθε είδους δραστηριότητα.

Να σημειωθεί ότι σε επικίνδυνη ηλικία (80 ετών) βρίσκεται και ο μεγαλοτραπεζίτης Τζέικομπ Ρότσιλντ, που για πολλούς κυβερνά τον πλανήτη με το χρήμα του...
Το βίντεο εδώ 
Το βίντεο είναι απόσπασμα απο την ομιλία του Ντέϊβιντ Ροκφέλερ στα μέσα της δεκαετίας του '90 στο συμβούλιο επιχειρηματικότητας του ΟΗΕ...
Όπως θα δείτε στο βίντεο ο Ροκφέλερ που ανήκει σε δυναστεία τραπεζιτών εκ των μεγαλύτερων στον πλανήτη που ελέγχουν την ανθρωπότητα,αναφέρεται στους ανθρώπους σαν να είναι ζώα και οτι προκαλούν απο τον υπερπληθυσμό τους πρόβλημα στον πλανήτη.
Η αλήθεια είναι οτι ο μεγάλος πληθυσμός των ανθρώπων αποτελεί απειλή για τα σχέδιά τους που δεν είναι άλλα απο την Παγκόσμια Κυβέρνηση με αδιαμφισβήτητους δυνάστες μας αυτούς...


 Το βίντεο εδώ...


Πηγή

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η κλοπή από τα σούπερ μάρκετ είναι αντισυμβατική ακτιβιστική δράση

ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ



Φωτογραφία: intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Φωτογραφία: intimenews/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ως «αντισυμβατική ακτιβιστική δράση» χαρακτηρίζει την κλοπή σούπερ μάρκετ η νεολαία του κυβερνώντος κόμματος, ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ερωτηματολόγιο η νεολαία του κόμματος, ενόψει του 1ου της Συνεδρίου, επιχειρεί να σκιαγραφήσει το πολιτικό προφίλ των μελών της.
Οι συμμετέχοντες στο ερωτηματολόγιο καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως: «Συμμετέχετε σε οργανωμένες κλοπές από αλυσίδες σούπερ μάρκετ και αναδιανομή των προϊόντων σε πολίτες;»,  «Συμμετέχετε σε καταλήψεις σε συμβολικούς στόχους (γραφεία πολιτικώνμ, τραπεζικά καταστήματα) ή εάν δίνουν το παρόν σε βίαιες διαδηλώσεις.


ΠΑΣΟΚ: Ονειρο του ΣΥΡΙΖΑ ο ακτιβισμός της κλοπής
Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε το ΠΑΣΟΚ το ερωτηματολόγιο της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ για να δει το κοινωνικό προφίλ των συνέδρων της.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του ευτελίζουν κάθε έννοια: της Αριστεράς, του Ακτιβισμού, της Αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης, της Αξιοκρατίας, της Δημιουργίας και της Παραγωγικότητας. Ο «ακτιβισμός της κλοπής» είναι το όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα. Δεν είναι αυτό που ονειρεύεται και αξίζει κάθε νέος, προοδευτικός, δημοκρατικός πολίτης της πατρίδας μας. Σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ.
Οπως λέει η Χ. Τρικούπη η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ «αναγνωρίζει την ανικανότητα της ίδιας και του κόμματός της να χαράξει κοινωνική πολιτική. Οι δυστυχίες της ελληνικής κοινωνίας, η φτώχεια και η υποβάθμιση των κοινωνικών αγώνων φέρουν από το 2015 τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ και του Ακροδεξιού συνεταίρου του».
Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ σημειώνει ότι «σε αυτή την κατάσταση η νεολαία Σύριζα αντί να συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο και να προτείνει λύσεις στα προβλήματα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση της ψάχνει συνενόχους σε πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου που βαφτίζει ακτιβισμό. Η ελληνική κοινωνία θα στηριχθεί στη νέα γενιά που θα κάνει πράξη τα οράματα της μέσα από συνεχή προσπάθεια».

«Σηκώνει το γάντι» η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Οι ακτιβισμοί της νεολαίας ΠΑΣΟΚ εξαντλούνται σε μπραβιλίκια και προστασίες μαγαζιών
Ιδιαίτερα σκληρή απάντηση επεφύλαξε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ στις κατηγορίες που διατύπωσε εναντίον της η νεολαία ΠΑΣΟΚ, με αφορμή ερωτηματολόγιο της νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος που διανεμήθηκε στο πλαίσιο του 1ου συνεδρίου της.
Στην ανακοίνωσή της, η νεολαία ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «ο "ακτιβισμός της κλοπής" είναι το όνειρο του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η νεολαία του «ευτελίζουν κάθε έννοια: της αριστεράς, του ακτιβισμού, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας, της δημιουργίας και της παραγωγικότητας».
«Μόνο θυμηδία προκαλεί η ανακοίνωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ που αφορά το ερωτηματολόγιο της οργάνωσής μας στο πλαίσιο του 1ου Συνεδρίου της, το οποίο δεν απευθύνεται στους συνέδρους και στα μέλη της νεολαίας, αλλά ευρύτερα. Ο χαρακτηρισμός "ακτιβισμός της κλοπής" προφανώς και επιστρέφεται πίσω σε αυτούς που ακόμη και σήμερα βάζουν πλάτη στο κόμμα που κατέκλεψε τον ελληνικό λαό», υπογραμμίζει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «όταν τελειώνουν τα επιχειρήματα και ο ορθός λόγος κάποιοι εσκεμμένα πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα…Σύνηθες φαινόμενο».
Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως «το ερωτηματολόγιο δεν αποτυπώνει τις θέσεις της οργάνωσης, αλλά αποτελεί μια κοινωνιολογική έρευνα σε σχέση με τις τάσεις στο εσωτερικό της νεολαίας ως διακριτής κοινωνικής κατηγορίας» και σχολιάζει: «Αυτοί που μας εγκαλούν, ισχυρίζονται με την ίδια λογική ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τα Βασικά δικαιώματα (FRA) θεωρεί ότι η βία κατά των γυναικών κάποιες φορές είναι δικαιολογημένη. Διότι αυτή είναι μια ερώτηση που περιλαμβάνεται σε ερωτηματολόγιο υπό την αιγίδα της εν λόγω υπηρεσίας».
«Είναι σαφές», υπογραμμίζει, «ότι οι θέσεις της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώνονται στα κείμενα του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου για όλα τα ζητήματα που αφορούν τα προβλήματα και τις ανάγκες της νεολαίας. Προφανώς και δεν περιμένουμε να συμφωνήσει η νεολαία ΠΑΣΟΚ, της οποίας οι ακτιβισμοί εξαντλούνται σε μπραβιλίκια και σε προστασίες μαγαζιών».

Ο Άρχιμ. Χρυσόστομος ζητά από την Ιερά Σύνοδο την καταδίκη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Ο Άρχιμ. Χρυσόστομος ζητά από την Ιερά Σύνοδο την καταδίκη του Πατριάρχη ΒαρθολομαίοΆρχιμ. Χρυσόστομος

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας Πάρου ζητά την καταδίκη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, των κακοδοξιών του και του οικουμενισμού από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ακολουθεί η αναφορά του Ηγούμενου προς την Ιερά Σύνοδο:

ΚΑΤΑΓΝΩΣΙΣ ΕΤΕΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΩΝ
Διατυπωθεισῶν ὑπὸ τῆς αὐτοῦ Θειοτάτης Παναγιότητος τοῦΟἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου,
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ Ι. ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ὅπως λαβοῦσα γνῶσιν διαπιστώσῃ, ἀποκηρύξῃ καὶ καταδικάσῃ αὐτὰς ὡς ἀντικειμένας τῇ ὀρθῇ διδασκαλίᾳ τῆς κατὰ Ἀνατολὰς Ὀρθοδόξου Μιᾶς, Ἁγίας, Καθολικῆς καὶ Ἀποστολικῆς τοῦ Χριστοῦ Ἐκκλησίας.
Κατατεθεῖσα ὑπὸ τοῦ ἀρχιμ. Χρυσοστόμου Ν. Πήχου, Ἡγουμένου τῆς Ἱερᾶς Κοινοβιακῆς Μονῆς «Ἡ Ζωοδόχος Πηγὴ» Λογγοβάρδας Πάρου.–
Μακαριώτατε Ἀρχιεπίσκοπε Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμε, Πρόεδρε τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, καὶ
Σεβασμιώτατοι Ἀρχιερεῖς μέλη τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς καθ᾽ ἡμᾶς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ὅπως αὐτὴ λειτουργεῖ δυνάμει τοῦ Συνοδικοῦ τόμου τοῦ 1850 καὶ τῆς Πατριαρχικῆς Πράξεως τοῦ 1928 ἐκδοθέντων ἀμφοτέρων ὑπὸ τοῦ σεπτοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τῆς Κωνσταντινουπόλεως,
Εὐλογεῖτε.
Διὰ τῆς παρούσης καταθέτω ἐνώπιόν σας, ἐνώπιον τοῦ σεπτοῦ Σώματος τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος τὸν σκανδαλισμὸν ἐμοῦ προσωπικῶς, τῆς συνοδείας μου, κληρικῶν, μοναχῶν καὶ πλήθους κόσμου, ὁ ὁποῖος κλυδωνίζεται ταρασσόμενος ὡς ὑπὸ κυμάτων πολλῶν λόγῳ τῶν ἀλλεπαλλήλων ἑτεροδιδασκαλιῶν, αἱ ὁποῖαι διετυπώθησαν κατὰ καιροὺς ὑπὸ τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου μὲ ἀποκορύφωμα τὴν Ἁγίαν καὶ Μεγάλην Σύνοδον (ΑκΜΣ) τοῦ Κολυμπαρίου τῆς Κρήτης.
Ἐκ προοιμίου σᾶς ἀναφέρω, ὅτι τὰ ὅσα θὰ ἀναγνώσετε καταγγελλόμενα κατωτέρω δὲν εἶναι καρπὸς ἀντιπαθείας ἢ ἀπαρεσκείας εἰς τὸ πρόσωπον τοῦ Παναγιωτάτου οὔτε κἂν πνεῦμα ἀντιλογίας ἢ ἄλλης τινὸς κακοθυμίας ἔναντι αὐτοῦ, ἡ νόμιμος δὲ προσφυγή μου εἰς Ὑμᾶς γίνεται καθηκόντως, μὲ πρόδηλον πνευματικὴν ἀνησυχίαν, μὲ πεποίθησιν ἀληθείας καὶ ἀπὸ ἔντονον καὶ δικαιολογημένον ἐνδιαφέρον. Κατανοῶ ἀπολύτως ὅτι τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον τελεῖ ὑπὸ αἰχμαλωσίαν. Ἡ σῴζουσα ἀλήθεια εἰς τὴν ἡνωμένην «Μίαν, Ἁγίαν, Καθολικὴν καὶ Ἀποστολικὴν Ἐκκλησίαν» εἶναι τὸ ζητούμενον, καὶ αὐτὸ ἐπιθυμοῦμε νὰ καταφανῇ χωρὶς φόβον καὶ πάθος. Ἐκ παραλλήλου ἡ ἀναίρεσις ὑφ᾽ Ὑμῶν τῶν διατυπωθεισῶν ἑτεροδιδασκαλιῶν θὰ προλάβῃ τὸ ἐπαπειλούμενον νέον σχίσμα εἰς τοὺς κόλπους τῆς Ἐκκλησίας.
Ἀνασκοποῦντες λοιπὸν τὴν μέχρι σήμερον πορείαν τοῦ παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου εἰς τὸν χῶρον τῆς Ἐκκλησίας θὰ παρουσιάσωμεν μερικὰ σημεῖα, διὰ τῶν ὁποίων στοιχειοθετοῦνται αἱ ἑτεροδιδασκαλίαι αὐτοῦ.
1.α΄) Ὁ Παναγιώτατος, ἀπὸ τὰ χρόνια διευρύνσεως τῶν σπουδῶν του, εἰς τὴν διδακτορική του διατριβὴν μὲ τίτλον«Περὶ τὴν κωδικοποίησιν τῶν . Κανόνων καὶ τῶν κανονικῶν διατάξεων ἐν τῇ Ὀρθοδόξῳ Ἐκκλησίᾳ» ἐκθέτει τὰς ἀπόψεις τουδιὰ τοὺς ἱεροὺς Κανόνας ποὺ ῥυθμίζουν τὰς σχέσεις τῶν ὀρθοδόξων μὲ τοὺς ἑτεροδόξους διὰ τῶν ἑξῆς: «Δὲν δύναν­ται»,γράφει, «νὰ ἐφαρμοσθοῦν σήμερον καὶ πρέπει νὰ τροποποιηθοῦν αἱ δι­α­τάξεις αἱ κανονίζουσαι τὰς σχέσεις τῶν ὈρθοδόξωνΧρι­στιανῶν πρὸς τοὺς ἑτεροδόξους καὶ ἑτεροθρήσκους. Δὲν δύναται ἡ Ἐκ­κλησία νὰ ἔχῃ διατάξεις ἀπαγορευούσας τὴν εἴσοδον εἰς τοὺς ναοὺς τῶν ἑτεροδόξων καὶ τὴν μετ᾽ αὐ­τῶν συμπροσευχήν, καθ᾽ ἣν στιγμὴν αὕτη διὰ τῶν ἐκ­προσώπων αὐτῆς προσ­εύχεται ἀπὸ κοινοῦ μετ᾽ αὐτῶν διὰ τὴν τελικὴν ἕνωσιν ἐν τῇ πίστει, τῇ ἀ­γάπῃ, τῇ ἐλπίδι. Περισσοτέρα ἀγάπη πρέπει νὰ “ἀρ­δεύσῃ” πολλὰς κανονικὰς διατάξεις πρὸς “ζωογονίαν”. Ἐπιβάλλεται τροποποίησις ὁ­ρισμένων διατάξεων ἐπὶ τὸ φιλανθρωπότερον καὶ ρεαλιστικώτερον. Ἡ Ἐκκλησία δὲν δύναται καὶ δὲν πρέπει νὰ ζῇ ἐκτὸς τόπου καὶ χρόνου».
Οἱ ἱ. Κανόνες, διὰ τοὺς ὁποίους γίνεται λόγος ἀνωτέρω, διὰ τῆς συνεχοῦς παραβάσεώς των ἔχουν καταργηθῆ ἐν τῇ πράξει. Ἡ ἑτεροδιδασκαλία ἔγινε πρᾶξις. Ἁπλῶς μὲ τὴν ΑκΜΣ ἔγινε προσπάθεια νὰ περιβληθῇ σιωπηλῶς μὲ συνοδικὸν κῦρος. Αἱ θέσεις αὐταὶ τοῦ Παναγιωτάτου δὲν ἀποτελοῦν ἑτεροδιδασκαλία, καὶ αἱ παραβάσεις ἱεροκανονικὰ παραπτώματα; Ἀσφαλῶς.
β΄) Εἰς τὸ ἀνωτέρω ἀπόσπασμα οἱ ἱ. Κανόνες χαρακτηρίζονται ὡς μὴ ἔχοντες στοιχεῖα φιλανθρωπίας καὶ ρεαλισμοῦ. Ὅτι πάσχουν ἀπὸ ξηρασίαν, καὶ θὰ ἀναζωογονηθοῦν ἐὰν ποτισθοῦν μὲ νάματα ἀγάπης. Δηλαδή, τὸ Ἅγιον Πνεῦμα παρήγαγε, τῷ καιρῷ ἐκείνῳ, καρποὺς (τοὺς ἱ. Κανόνας) ἐστερημένους ζωογόνου ἀγάπης; Ὅμως αἱ ἀποφάσεις τῶν Οἰκουμενικῶν καὶ τοπικῶν Συνόδων ξεκινοῦν μὲ τὸ «Ἔδοξε τῷ Ἁγίῳ Πνεύματι καὶ ἡμῖν»· πῶς εἶναι δυνατὸν αἱ ἐκφάνσεις αὐταὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος νὰ μὴ ἔχουν στοιχεῖα φιλανθρωπίας καὶ ρεαλισμοῦ, νὰ πάσχουν ἀπὸ ξηρασίαν καὶ νὰ ἔχουν ἀνάγκην ἀπὸ τὴν ζωογόνον ἀγάπην τοῦ οἰκουμενισμοῦ; Δὲν εἶναι αὐτὸ ἑτεροδιδασκαλία;
2.α΄) Κατὰ τὴν θρονικὴν ἑορτὴν τοῦ Φαναρίου 30-11-1998 ὁ Παναγιώτατος προσ­φωνῶν τὴν Παπικὴν ἀντιπροσωπείαν λέγει μεταξὺ ἄλλων καὶ τὰ ἑξῆς· «Σεβασμιώτατε Καρδινάλιε κύριε William Η. Keeler καὶ λοιποὶ ἐν Χριστῷ ἀδελφοὶ οἱ ἀποτελοῦντες τὴν Ἀντιπροσωπείαν τῆς Ἐκκλησίας Ρώμης, …Δὲν πρέπει νὰ σπαταλήσωμεν τὸν χρόνον εἰς ἀναζητήσεις εὐθυνῶν. Οἱ κληροδοτήσαντες εἰς ἡμᾶς τὴν διάσπασιν προπάτορες ἡμῶν ὑπῆρξαν ἀτυχῆ θύματα τοῦ ἀρχεκάκου ὄφεως καὶ εὑρίσκονται ἤδη εἰς χεῖρας τοῦ δικαιοκρίτου Θεοῦ. Αἰτούμεθα ὑπὲρ αὐτῶν τὸ ἔλεος τοῦ Θεοῦ, ἀλλ’ ὀφείλομεν ἐνώπιον Αὐτοῦ ὅπως ἐπανορθώσωμεν τὰ σφάλματα ἐκείνων. …Εἴθε νὰ ἀξιώσῃ ἡμᾶς ὁ Κύριος νὰ ἴδωμεν καὶ τὴν ἀνάστασιν τῆς ἑνότητος τῆς Μιᾶς, Ἁγίας, Καθολικῆς καὶ Ἀποστολικῆς Ἐκκλησίας Αὐτοῦ. Ἀμήν» (περ. «Ἐπίσκεψις» τ. 563/1998, σελ. 22-29).
Παρατηροῦμεν εἰς τὸ ἀπόσπασμα αὐτό, ὅτι ἡ τοποθέτησις τοῦ Παναγιωτάτου ἔναντι τῶν ἱ. Κανόνων δὲν παραμένει ἁπλῶς ἡ ἰδία ἀλλὰ ἐπεκτείνεται ἀκόμη καὶ εἰς τὰ πρόσωπα τῶν θεοφόρων πατέρων, οἱ ὁποῖοι χαρακτηρίζονται «θύματα τοῦ ἀρχεκάκου ὄφεως». Οἱ ἅγιοι Πατέρες, οἱ ὁποῖοι ὡς πύργοι ἄσειστοι καὶ ὡς ἀστέρες πολύφωτοι τοῦ νοητοῦ στερεώματος, κατὰ τὸν ὑμνῳδόν, φωτίζουν τὸν δρόμον ποὺ πρέπει νὰ ἀκολουθῶμεν ὡς Ὀρθόδοξοι Χριστιανοί, εἶναι «θύματα τοῦ ἀρχεκάκου ὄφεως». Νὰ εἴπωμεν, ὅτι ὁ χαρακτηρισμὸς αὐτὸς ἐπεκτείνεται καὶ εἰς τοὺς ἀναριθμήτους μάρτυρας καὶ ὁσιομάρτυρας, οἱ ὁποῖοι μὲ τὸ τίμιον αἷμά τους ἐπότισαν καὶ ποτίζουν τὸ ἀειθαλὲς δένδρον τῆς Ὀρθοδόξου πίστεως; Εἶναι ἢ δὲν εἶναι ἡ θέσις αὐτὴ ἑτεροδιδασκαλία;
β΄) Εἰς τὸ ἀνωτέρω ἀπόσπασμα διαβάζουμε, ὅτι ὁ Παναγιώτατος διατυπώνει ἐνώπιον τῆς Παπικῆς ἀντιπροσωπείας τὴν εὐχὴν «νὰ ἀξιώσῃ ἡμᾶς ὁ Κύριος νὰ ἴδωμεν καὶ τὴν ἀνάστασιν τῆς ἑνότητος τῆς Μιᾶς, Ἁγίας, Καθολικῆς καὶ Ἀποστολικῆς Ἐκκλησίας Αὐτοῦ. Ἀμήν». Δηλαδή, ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία πάσχει κατὰ τὴν ἑνότητά της καὶ δὲν εἶναι ἡ Μία, Ἁγία, Καθολικὴ καὶ Ἀποστολικὴ Ἐκκλησία, ὅπως μέχρι τώρα πιστεύομεν; Ἡ ἑνότης τῆς Μιᾶς Ἁγίας Καθολικῆς καὶ Ἀποστολικῆς Ἐκκλησιας εἶναι νεκρὰ καὶ περιμένει τὴν ἀνάστασίν της;
γ΄) Ὁ Παναγιώτατος τὸ 1991, ὡς μητροπολίτης Φιλαδελφείας, μιλώντας σὲ παπικούς, εἶχε διατυπώσει μίαν διαφοροποιημένην ἀπὸ τὰ Ὀρθόδοξα δεδομένα Ἐκκλησιολογίαν· «Δὲν εἶναι δυνατό», εἶπε, «νὰ θεωρήσουμε ὅτι, εἴτε ἐμεῖς οἱ Ὀρ­θόδοξοι, εἴτε ἐσεῖς οἱ Ρωμαιοκαθολικοί, ἔχουμε ἀποκλειστικὴ ἰδιοκτησία τὴν διαδοχὴ τῆς ἀρχαίας Ἐκκλησίας» (περιοδικὸν «Ἐπίσκεψις» τ. 464/1-7-1991, σ. 9). Ὥστε ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία, ἡ ὄντως Μία, Ἁγία, Καθολικὴ καὶ Ἀποστολικὴ Ἐκκλησία, ἀπώλεσε τὴν αὐτοσυνειδησίαν της, εἶναι νεκρὰ καὶ περιμένει διὰ τοῦ Οἰκουμενισμοῦ νὰ δῇ τὴν ἀνάστασίν της; Εἶναι ἢ δὲν εἶναι αὐτὸ ἑτεροδιδασκαλία;
  1. α΄) Ὁ Παναγιώτατος πραγματοποιῶν ἐπίσημον ἐπίσκεψιν εἰς τὸ Βατικανὸν τὴν 27-6-1995 καὶ ὁμιλῶν σὲ νεαροὺς παπικοὺς εἶπε μεταξὺ ἄλλων καὶ τὰ ἑξῆς· «Τέκνα τῆς Ἐκκλησίας ἐν Κυρίῳ εὐλογημένα καὶ ἀγαπητά…, συνεορτάζομεν ἡ Ἀνατολὴ καὶ ἡ Δύσις (ἐννοεῖ τὴν θρονικὴν ἑορτὴν τῆς ῾Ρώμης). Θεοῦ τὸ δῶρον… Ἑορτάζομεν, διότι εἴμεθα ἡ ἐπὶ γῆς πορευομένη κοινωνία τῶν Ἁγίων…, εἶναι δὲ ἡ ἑορτὴ τῆς Ἐκκλησίας πεπληρωμένη ὅταν εἶναι παροῦσα καὶ συνεορτάζουσα ἡ νεολαία… Ἐλάβατε διὰ τοῦ Ἁγίου Βαπτίσματος καὶ τοῦ Χρίσματος τὰ χαρίσματα τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Φέρετε ἐν τῇ ψυχῇ καὶ τῷ μετώπῳ ὑμῶν τὰ σημεῖα τῆς Βασιλείας τοῦ Θεοῦ» (περιοδικὸν «Ἐπίσκεψις» τ. 520/31-7-1995, σσ. 19, 20, 5 καὶ 6).
Δηλαδή, δὲν μᾶς χωρίζει τίποτε; Ἀπὸ πότε ἀπέκτησαν Χάριν τὰ μυστήρια τῶν Παπικῶν; Αὐτὴν τὴν παρακαταθήκην παρελάβομεν ἀπὸ τοὺς ἁγίους Ἀποστόλους καὶ τοὺς ἁγίους Πατέρας τῆς Ἐκκλησίας μας; Δὲν εἶναι αὐτὸ ἑτεροδιδασκαλία;
  1. α΄) Ὁ Παναγιώτατος κατὰ τὴν ὁμιλίαν του τὴν 4-11-1994, σὲ διαθρησκειακὴν συνάντησιν εἰς τὴν ἰταλικὴν πόλινRiva del Garda, ὅπου ὡμίλησε σὲ παρισταμένους ἡγέτας διαφόρων θρησκειῶν, εἶπε· «Πρέπει νὰ συμβάλωμεν ὥστε νὰ φέρωμεν εἰς τὸ προσκήνιον τὰς πνευματικὰς ἀρχὰς τοῦ Οἰκουμενισμοῦ, τῆς ἀδελφωσύνης καὶ τῆς εἰρήνης. Πράγματι, διὰ τὸν λόγον αὐτὸν συνεκεντρώθημεν ἐδῶ! Αὐτὸς εἶναι ἕνας τρόπος, διὰ τοῦ ὁποίου ἡμεῖς οἱ κληρικοὶ δυνάμεθα νὰ βοηθήσωμεν αὐτοὺς οἱ ὁποῖοι κυβερνοῦν. Ἡ βαθεῖα καὶ σταθερὰ πνευματικότης μας ἔρχεται εἰς ὀξεῖαν ἀντίθεσιν μὲ τὸν ἐγκόσμιον χαρακτῆρα τῆς συγχρόνου πολιτικῆς. …Αὐταὶ αἱ δυνατότητες ἀνακύπτουν ἀπὸ τὴν ἰδίαν τὴν φύσιν τῆς ἰδιότητος ποὺ φέρομεν, ἄνδρες καὶ γυναῖκες, ὡς κλητοὶ τοῦ Θεοῦ. Ὡς μία κοινότης πίστεως δυνάμεθα νὰ ἀντιμετωπίσωμεν τὸν κοσμικὸν οὐμανισμὸν καὶ τὸν ἐθνικισμὸν μὲ ἀγάπην, μὲ πνεῦμα Οἰκουμενισμοῦ καὶ μὲ τὸν ὑγιῆ σεβασμόν μας πρὸς τὴν παράδοσιν. Ἀλλὰ τοῦτο δυνάμεθα νὰ ἐπιτύχωμεν μόνον ἐὰν εἴμεθα ἡνωμένοι ἐν τῷ πνεύματι τοῦ ἑνὸς Θεοῦ, “Δημιουργοῦ τῶν πάντων, ὁρατῶν τε καὶ ἀοράτων”, Ρωμαιοκαθολικοὶ καὶ Ὀρθόδοξοι, Προτεστάνται καὶ Ἑβραῖοι, Μουσουλμᾶνοι καὶ Ἰνδουϊσταί, Βουδδισταὶ καὶ Κομφουκιανισταί…» (περιοδικὸν «Ὀρθοδοξία» τοῦ Πατριαρχείου, τ. Ὀκτωβρ.-Δεκεμβρίου 1994, κατὰ μετάφρασιν). Ἀγαστὴ συνεργασία τῶν κληρικῶν μὲ τοὺς κυβερνήτας τῶν λαῶν ὑπὸ τὸ προπέτασμα τῆς ἀγάπης!
Δηλαδή, ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης Χριστὸς ἔχασε τὸ φῶς του, τὰς πνευματικάς του ἀξίας, ἔγινε φανάρι ποὺ τρεμοσβήνει, καὶ αὐτὸ ποὺ μᾶς ἀπέμεινεν εἶναι «νὰ φέρωμεν εἰς τὸ προσκήνιον τὰς πνευματικὰς ἀρχὰς τοῦ Οἰκουμενισμοῦ, τῆς ἀδελφωσύνης καὶ τῆς εἰρήνης»;
Εἰς τὸ ἀνωτέρω ἀπόσπασμα καλεῖ νὰ ἑνωθοῦν «ἐν τῷ πνεύματι τοῦ ἑνὸς Θεοῦ, “Δημιουργοῦ τῶν πάντων, ὁρατῶν τε καὶ ἀοράτων”, Ρωμαιοκαθολικοὶ καὶ Ὀρθόδοξοι, Προτεστάνται καὶ Ἑβραῖοι, Μουσουλμᾶνοι καὶ Ἰνδουϊσταί, Βουδδισταὶ καὶ Κομφουκιανισταί…». Κύριε, ἐλέησον!… Δηλαδὴ εἰς τὸν ἴδιον Θεὸν πιστεύουν Χριστιανοί, Μουσουλμᾶνοι, Ἰνδουϊσταί, Βουδισταὶ καὶ Κομφουκιανισταί…; Δὲν εἶναι αὐτὸ ἑτεροδιδασκαλία;
Δυστυχῶς ἡ Ἐκκλησιολογία τοῦ Παναγιωτάτου πάσχει· δὲν εἶναι Ὀρθόδοξος, εἶναι Οἰκουμενιστική.
β΄) Ὁμιλῶν ὁ Παναγιώτατος τὴν 20-12-2001 εἰς τὴν Α΄ Διαθρησκειακὴν Συνάντησιν τῶν Βρυξελλῶν καὶ ἀπευθυνόμενος σὲ ἐκπροσώπους τῶν τριῶν μονοθεϊστικῶν θρησκειῶν χρησιμοποίησε ὁμοειδῆ Θεολογία καὶ διὰ τοὺς ἀλλοθρήσκους (Ἰουδαϊσμοῦ, Μουσουλμανισμοῦ, Χριστιανισμοῦ) καὶ εἶπε· «Παρακαλοῦμεν θερμῶς ἑαυτοὺς καὶ ἀλλήλους νὰ δώσωμεν εἰς τοὺς πιστούς μας καὶ τὸν κόσμον ὅλον ἀνόθευτον τὸ εἰρηνοποιὸν μήνυμα τοῦ ἑνὸς καί μόνου ἀληθινοῦ Θεοῦ, ὁ Ὁποῖος μᾶς συνεκέν­τρωσεν ἐν τῇ ἀγάπῃ Του ἐνταῦθα. …Ἡμεῖς οἱ πιστεύοντες εἰς ἕνα προ­σω­πι­κὸν Θεὸν ἔχομεν τὴν ἐμπειρίαν τῆς ἀγάπης Αὐτοῦ καὶ τῆς εἰρήνης, ἡ ὁποία ἐγκαθίσταται εἰς τὴν ψυχήν μας καὶ πληροῖ καὶ ἀναπαύει αὐτήν, ὅταν ἀποκαθίσταται ἡ κοινωνία τῶν προσωπικῶν ὑπάρξεων τοῦ ταπεινοῦ ἀνθρώπου καὶ τοῦ μεγάλου Θεοῦ… Ἐὰν σταθῶμεν μὲ τὸ προσῆκον δέος ἀπέναντι τῶν προσωπικῶν ἀναζητήσεων ἑκάστης ψυχῆς, ἡ ὁποία, γεννηθεῖσα εἰς ὡρισμένην θρησκευτικὴν παράδοσιν, ἀνοίγει τὰς πτέρυγάς της διὰ νὰ πετάξῃ εἰς ἀναζήτησιν τοῦ Ἠγαπημένου, ἀντιλαμβανόμεθα ὅτι ἔχομεν ἀνθρώπινον χρέος νὰ σεβασθῶμεν ἀπολύτως τὴν προσωπικὴν πορείαν ἑκάστου πρὸς τὴν ὑπερτάτην ἀγάπην. Τότε ἐναγκαλιζόμεθα ἐν εἰρήνῃ τὴν ψυχὴν αὐτὴν καὶ παρακολουθοῦμεν ἐν ἄκρᾳ σιωπῇ καὶ προσευχῇ τὴν πορείαν της, εἴτε συμβαδίζει μὲ ἡμᾶς (τοὺς Χριστιανοὺς) εἴτε ἀκολουθεῖ ἄλλον δρόμον (λ.χ. τὸν Ἰουδαϊσμὸν ἢ τὸ Ἰσλάμ), διότι ὁ Ἠγαπημένος Θεός, ὁ Κύριός της, τὴν ἀναμένει καὶ θὰ τῆς δείξῃ τὸν δρόμον. Δὲν χρειάζεται ἀπὸ μέρους ἡμῶν οὐδεμία βία, οὐδεμία πίεσις, μόνον στοργὴ καὶ εἰρήνη» (περιοδικὸν «Ἐπίσκεψις» τ. 603/31-12-2001).
Ἔχουν λοιπὸν καὶ οἱ Ἑβραῖοι καὶ οἱ Μουσουλμᾶνοι τὴν ἐμπειρίαν τοῦ ἑνὸς προσωπικοῦ Θεοῦ, τοῦ πλήρους ἀγάπης ἀληθινοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ; Ἔτσι κατανοεῖ ὁ Παναγιώτατος τὸ «Τζιχάντ» τῶν μουσουλμάνων ἢ τὰς ἐκκαθαριστικὰς ἐπιχειρήσεις τῶν Ἰσραηλιτῶν; Ἡ θεολογία τοῦ Παναγιωτάτου δὲν εἶναι Ὀρθόδοξος. Εἶναι ἐπηρεασμένη ἀπὸ τὴν βλάσφημον θεωρίαν τῶν Ἀβρααμικῶν θρησκειῶν, τὴν ὁποίαν διετύπωσεν ὁ Γάλλος Ἰσλαμολόγος Louis Massignon (1883-1962), δι᾽ αὐτὸ καὶ ἡ θεολογία του παρεκκλίνει ἀπὸ τὴν Ὀρθόδοξον τοιαύτην. Δὲν εἶναι αὐτὸ ἑτεροδιδασκαλία;
  1. α΄) Συνεπὴς πρὸς τὴν καινοφανῆ ἐκκλησιολογίαν του, ὁ Παναγιώτατος ἔχει παραιτηθῆ ἀπὸ τὴν θεόθεν καθωρισμένην ἀποστολὴν τῆς Ἐκκλησίας «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τὰ ἔθνη, βαπτίζοντες αὐτούς…» (Ματθ. 28,19). Δὲν ἐπιδιώκει νὰ ὁδηγήσῃ ἑ­τεροδόξους καὶ ἑτεροθρήσκους εἰς τὴν ἀλήθειαν τοῦ Εὐαγγελίου. Τὸ διεκήρυξε «γυμνῇ τῇ κεφαλῇ» εἰς τὸ Durban τῆς Ν. Ἀφρικῆς τὴν 17-3-2001 σὲ μήνυμά του μὲ τὴν εὐκαιρίαν Παγκοσμίου Διασκέψεως λέγοντας· «Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία δὲν ἐπιδιώκει νὰ πείσῃ τοὺς ἄλλους περὶ συγκεκριμένης τινὸς ἀντιλήψεως τῆς ἀληθείας ἢ τῆς ἀποκαλύψεως, οὔτε ἐπιδιώκει νὰ τοὺς μεταστρέψῃ εἰς συγκεκριμένον τινὰ τρόπον σκέψεως» (ἱστοσελίδα τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τῆς Ἐσθονίας· www.orthodoxa.org/GB/patriarchate/speech/­statement.htm). Εἰς τὴν θείαν ὅμως λειτουργίαν τοῦ Μεγάλου Βασιλείου, εἰς τὴν εὐχὴν ποὺ ἀκολουθεῖ ἀμέσως μετὰ τὸν καθαγιασμόν, παρακαλοῦμεν τὸν Κύριον λέγοντες· «τοὺς ἐσκοτισμένους ἐπισυνάγαγε· τοὺς πεπλανημένους ἐπανάγαγε καὶ σύναψον τῇ ἁγίᾳ σου καθολικὴ καὶ ἀποστολική Ἐκκλησία». Πῶς θὰ γίνῃ αὐτό; διὰ τῆς σιωπῆς καὶ ὄχι διὰ τῆς μαθητείας καὶ τοῦ κηρύγματος; Διὰ τῆς σιωπῆς θὰ γίνῃ ἡ εἰσδοχὴ τῶν ἑτεροδόξων καὶ τῶν ἑτεροθρήσκων εἰς τὴν Ἐκκλησίαν Του; Ἀσφαλῶς ὄχι. Ὁ ἀπόστολος Παῦλος γράφει «ἡ πίστις ἐξ ἀκοῆς, ἡ δὲ ἀκοὴ διὰ ρήματος Θεοῦ» (Ρωμ. 10, 17). Εἰς τὴν Κόρινθον ὁ ἴδιος Ἀπόστολος λαμβάνει συγκλονιστικὸν μήνυμα ἀπὸ τὸν Κύριον· «… μὴ φοβοῦ, ἀλλὰ λάλει καὶ μὴ σιωπήσῃς» (Πραξ. 18, 9). Δὲν εἶναι ἡ θέσις αὐτὴ τοῦ Παναγιωτάτου καταστρατήγησις Κυριακῆς ἐντολῆς; Δὲν εἶναι αὐτὸ ἑτεροδιδασκαλία;
β΄) Ὁ Παναγιώτατος προσφέρει ὡς δῶρον τὸ Κοράνιον καὶ τὸ ὀνομάζει ἱερὸν καὶ ἅγιον. Τὴν 29-10-2009 μετέβη εἰς τὴν Ἀτλάντα τῶν Η.Π.Α., ἐπισκέφθηκε τὸν πρόεδρον τῆς Coca-Cola κ. Muhtar Kent καὶ τοῦ προσέφερεν ἕνα Κοράνιον λέγοντας· «Ἔχω ἕνα μικρὸ ἀναμνηστικό. Μικρὸ καὶ σπουδαῖο. Ἀναμνηστικὸ (γιὰ) τὸν Muhtar. Αὐτὸ εἶναι τὸ Ἅγιο Κοράνιο, τὸ ἱερὸ βιβλίο τῶν μουσουλμάνων ἀδελφῶν μας» (www.youtube.com/watch?v=­5p7DqpeTJM8). Δυστυχῶς τὴν χειρονομίαν αὐτὴν τὴν ἐμιμήθησαν καὶ ἄλλοι Ἀρχιερεῖς ἐπὶ μεγάλῳ σκανδαλισμῷ τῶν ὀρθοδόξων πιστῶν.
γ΄) Τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον προωθεῖ τὸν κοινὸν ἑορτασμὸν τοῦ Πάσχα μεταξὺ Ὀρθοδόξων καὶ Παπικῶν. Τὸν κοινὸν ἑορτασμὸν προωθοῦσε ἀρχικὰ τὸ Βατικανὸν ἀπὸ τὸ 1960, τὸν στόχον του ὅ­μως αὐτὸν τὸν ἐπισημοποίησε κατὰ τὴν Β´ Βατικανὴν Σύνοδον (1965) καὶ τὸν ἀπεδέ­χθη ὁ μακαριστὸς πατριάρχης Ἀ­θηναγόρας, ὁ ὁποῖος ἔγινεν ἔνθερμος ὑποστηρικτὴς τῆς ἰδέας αὐτῆς. Τὸ Οἰκουμενικὸν Πατρι­αρχεῖον μὲ τὴν ὑπ᾽ ἀριθμ. 150 πρωτ. 420/26-5-1995 ἐγκύκλιόν του ἔκανε λόγον διὰ «τὸν καθορισμὸν κοινῆς ἡμερομηνίας ἑορτασμοῦ ὑφ᾽ ἁπάντων τῶν χριστιανῶν τῆς Μεγάλης ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Πάσχα». Ἀγνοεῖ ὁ Παναγιώτατος ἢ περιφρονεῖ τὰ περὶ τούτου διακελευόμενα ὑπὸ τῶν Ἁγίων Πατέρων καὶ τῶν Ἱερῶν Κανόνων;
  1. ῾ΟΟἰκουμενικὸςΠατριάρχηςΒαρθολομαῖοςσὲπαλαιότερονδημοσίευμάτουεἰςτὸΡωμαιοκαθολικὸνπεριοδικὸν«The National Catholic Reporter» (in the January 21, 1977) ἔγραψετὰἑξῆςἀποκαλυπτικὰτῶνπροθέσεώντουδιὰτὴνμέλλουσαννὰσυνέλθῃΠανορθόδοξονΣύνοδον: «Οἱ δικοί μας στόχοι εἶναι ἴδιοι μὲ αὐτοὺς τοῦ πάπα Ἰωάννου 23ου νὰἐκσυγχρονίσωμεν τὴν Ἐκκλησίαν καὶ νὰ προωθήσωμεν τὴν ἑνότητα τῶν Χριστιανῶν. Ἐπίσης, ἡ Σύνοδος θὰ σημάνῃ τὸ ἄνοιγμα τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησί́ας εἰς τὰς μὴ Χριστιανικὰ́ς θρησκείας καὶ εἰς ὁλό́κληρον τὴν ἀνθρωπό́τητα. Αὐτὸ́ σημαί́νει μί́αν νέ́αν στάσιν ἔ́ναντι τοῦ Ἰσλά́μ, τοῦ Βουδισμοῦ́, τοῦ σύγχρόνου πολιτισμοῦ́ καὶ ὅ́σον ἀφορᾷ́ τὰς ἐπιδιώ́ξεις διὰ ἀδελφό́τητα χωρὶ́ς ρατσιστικὰ́ς διακρί́σεις … μὲ ἄ́λλα λό́για θὰ σημά́νῃ τὸ τέ́λος δώ́δεκα αἰώ́νων ἀπομονώσεως τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησί́ας». Συνεπῶς «ὅπερ ἔδει δεῖξαι»!
Tὸ Ἀγγλικὸ κείμενο ἔχει ὡς ἑξῆς· In an article dating back from when Ecumenical Patriarch Bartholomew was still a Metropolitan, in the journal The National Catholic Reporter, the Patriarch said the following, revealing his intentions for the Pan-Orthodox Council: “Our aims are the same an John’s (Pope John XXIII): to update the Church and promote Christian unity… The Council will also signify the opening of the Orthodox Church to non-Christian religions, to humanity as a whole. This means a new attitude toward Islam, toward Buddhism, toward contemporary culture, toward aspirations for brotherhood free from racial discrimination…in other words, it will mark the end of twelve centuries of isolation of the Orthodox Church.”[4]
[4] “Council Coming for Orthodox», interview by Desmond O’Grady, The National Catholic Reporter, in the January 21, 1977 edition. See also:http://orthodoxinfo.com/ecumenism/towards.aspx.
Μακαριώτατε, Ἅγιοι Συνοδικοί.
Ἐκ τῶν παρατεθέντων ἀνωτέρω σταχυολογημάτων ἀποδεικνύεται, ὅτι ὁ Παναγιώτατος Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαῖος εἶχε τὴν ἀτυχῆ ἔμπνευσιν νὰ διατυπώσῃ ἑτεροδιδασκαλίας καὶ νὰ ὑποπέσῃ οὕτως εἰς σωρείαν ἱεροκανονικῶνπαραβάσεων, αἱ ὁποῖαι καταδικάζονται ὑπὸ τῶν κατωτέρω παρατιθεμένων ἱερῶν Κανόνων.
στ΄ Κανὼν τῆς Β΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου: «Αἱρετικοὺς δὲ λέγομεν, τούς τε πάλαι τῆς Ἐκκλησίας ἀποκηρυχθέντας, καὶτοὺς μετὰ ταῦτα ὑφ᾽ ἡμῶν ἀναθεματισθέντας· πρὸς δὲ τούτοις, καὶ τοὺς τὴν πίστιν μὲν τὴν ὑγιῆπροσποιουμένους ὁμολογεῖν, ἀποσχίσαντας δὲ καὶ ἀντισυνάγοντας τοῖς κανονικοῖς ἡμῶν ἐπισκόποις».
ι΄ Ἀποστολικός· «Συμπροσευχὴ μεθ᾽ αἱρετικοῦ ἢ ἀφωρισμένου δι᾽ ἀφορισμοῦ τιμωρεῖται».
με΄ Ἀποστολικός· «Συμπροσευχὴ μεθ᾽ αἱρετικῶν συνεπάγεται ἀφορισμὸν διὰ κληρικούς, ἀλλ᾽ οὗτοι ἐπὶ πλέον καθαιροῦνται ἐὰν δεχθῶσι τοὺς αἱρετικοὺς ὡς κληρικούς».
ξδ΄ Ἀποστόλων· «Συμπροσευχὴ μεθ᾽ αἱρετικῶν συνεπάγεται ἀφορισμὸν οἴκοι. Ἐὰν γίνῃ εἰς συναγωγὴν Ἑβραίων ἢ αἱρετικῶν, συνεπάγεται καθαίρεσιν διὰ κληρικὸν καὶ ἀφορισμὸν διὰ λαϊκόν».
στ΄ Λαοδικείας· «Αἱρετικοὶ μὴ ἀπαρνούμενοι τὴς αἵρεσιν ἑαυτῶν ἐμποδίζονται εἰσελθεῖν εἰς Ναὸν Ὀρθόδοξον».
ξη΄ Ἀποστόλων· «Χειροτονία, βάπτισμα κ.λπ. μυστήρια αἱρετικῶν ἄκυρά εἰσι».
ιδ΄ Δ΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου· «Γάμος μεθ᾽ αἱρετικῶν ἢ ἀλλοθρήσκων ἀπαγορεύεται».
ρλα΄, ρλβ΄, ρλγ΄ τῆς ἐν Καρθαγένῃ Τοπικῆς Συνόδου (418 ἤ 419 μ.Χ.)· κανόνες οἱ ὁποῖοι ὑπενθυμίζουν τὸ ἱερὸν χρέος τῶν Ἐπισκόπων τῆς ἐπαναφορᾶς τῶν αἱρετικῶν (τῶν πεπλανημένων) εἰς τοὺς κόλπους τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας.
ζ΄ Ἀποστόλων· «Εἴτις Ἐπίσκοπος ἢ Πρεσβύτερος ἢ Διάκονος τὴν ἁγίαν τοῦ Πάσχα ἡμέραν πρὸ τῆς ἐαρινῆς ἰσημερίας μετὰ Ἰουδαίων ἐπιτελέσῃ, καθαιρείσθω».
Ἐπειδὴ πιστεύομεν ὅτι τὸ Πανάγιον Πνεῦμα δὲν συνηγορεῖ εἰς τὴν καταπάτησιν τῶν ἱερῶν Κανόνων, οἱ ὁποῖοι ὑπὸ τὴνἐπίπνοιάν Του διετυπώθησαν ἀπὸ τοὺς ἁγίους καὶ θεοφόρους Πατέρας, οἱ ὁποῖοι οὐδέποτε ὑπῆρξαν θύματα τοῦ ἀρχεκάκουὄφεως.
Ἐπειδὴ πιστεύομεν ὅτι οἱ Κανόνες τῶν Ἱερῶν Σύνόδων εἶναι Ἁγιοπνευματικοὶ καὶ διατυπώθηκαν ἀπὸ τοὺς ἁγίους Πατέρας μὲ φιλανθρωπίαν, ἀγάπην καὶ ρεαλισμόν, αἰσθανόμεθα δὲ τὴν ζωογόνον δρόσον καὶ τὴν διαχρονικότητά των ὅταν καλούμεθα νὰ τοὺς ἐφαρμόσωμεν, χωρὶς νὰ χρειάζωνται ἀναζωογόνησι ἀπὸ τὴν παναίρεσιν τοῦ Οἰκουμενισμοῦ.
Ἐπειδὴ φρονοῦμεν ὅτι διὰ τῶν ἀνωτέρω ἑτεροδιδασκαλιῶν καὶ τῶν ἱεροκανονικῶν παραπτωμάτων τοῦ Παναγιωτάτου ἐπέρχεται μεγάλος σκανδαλισμὸς τῶν πιστῶν, Κληρικῶν καὶ λαϊκῶν, μὲ ὁρατὸν πλέον τὸν κίνδυνον σχίσματος εἰς τὴν Ἐκκλησίαν τῆς Ἑλλάδος.
Ἐπειδὴ πιστεύομεν ὅτι, ἀκολουθοῦν καὶ μερικοὶ ἄλλοι κληρικοὶ τὸν Παναγιώτατον εἰς τὰς ἱεροκανονικὰς του παραβάσεις καὶ ὑπάρχῃ κίνδυνος αὐτὸ νὰ γενικευθῇ καὶ νὰ γίνͺῃ θεσμὸς εἰς τὴν Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν.
Ἐπειδὴ διὰ τῆς συγκλήσεως τῆς ΑκΜΣ, τῆς ὑπὸ ἐξωεκκλησιαστικῶν παραγόντων –ὅπως ἀπεδείχθη– ἐπιβληθείσης, ἔγινε προσπάθεια νὰ περιβληθοῦν μὲ Συν­οδικὸν κῦρος ὅλα τὰ μέχρι σήμερα ἀντικανονικῶς λεχθέντα καὶ πραχθέντα ὑπὸ τοῦ Παναγιωτάτου Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, διὰ νὰ μένουν ἀναντίρρητα εἰς διηνεκές.
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ
Παρακαλοῦμεν τὴν Ἁγίαν καὶ Ἱ. Σύνοδον τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ὅπως συσκεφθεῖσα καθ᾽ ἑαυτὴνδιαπιστώσῃ καὶ κάνῃ δεκτὴν τὴν κατάγνωσιν τῶν ἀνωτέρω ἑτεροδιδασκαλιῶν, ἀποκηρύξῃ δὲ καὶ καταδικάσῃ αὐτὰς ὡςἀντικειμένας τῇ ὀρθῇ διδασκαλίᾳ τῆς κατὰ Ἀνατολὰς Ὀρθοδόξου Μιᾶς, Ἁγίας, Καθολικῆς καὶ Ἀποστολικῆς τοῦ ΧριστοῦἘκκλησίας καὶ ἐφαρμοσθῶσι τὰ ὑπὸ τῶν ἱερῶν Κανόνων προβλεπόμενα, μὲ ἀπώτερον σκοπὸν νὰ κοπάσῃ ὁ κλυδωνισμὸς ὄχιμόνον τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἀλλὰ καὶ ὅλης τῆς ἀνὰ τὴν οἰκουμένην Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας.
Πλείονα στοιχεῖα θὰ καταθέσω διὰ λεπτομεροῦς Ὑπομνήματός μου, ὅταν κληθῶ ὑπὸ τοῦ Ἀνακριτοῦ. Μάρτυρας προτείνω τοὺς κατωτέρω:
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΑΣ:
Σεβ. Μητροπολίτην Κονίτσης κ. Ἀνδρέαν, ΚΟΝΙΤΣΑΝ,
Σεβ. Μονεμβασίας καὶ Σπάρτης κ. Εὐστάθιον ΣΠΑΡΤΗΝ,
Σεβ. Μητροπολίτην Ἠλείας κ. Γερμανόν, ΠΥΡΓΟΝ,
Σεβ. Ναυπάκτου κ. Ἱερόθεον, ΝΑΥΠΑΚΤΟΝ,
Σεβ. Μητροπολίτην Πειραιῶς κ. Σεραφείμ, ΠΕΙΡΑΙΑ,
Σεβ. Μητροπολίτην Ν. Σμύρνης κ. Συμεών, Ν. ΣΜΥΡΝΗΝ,
Σεβ. Μητροπολίτην Γλυφάδας κ. Παῦλον, ΓΛΥΦΑΔΑ,
Σεβ. Μητροπολίτην Κυθήρων κ. Σεραφείμ, ΚΥΘΗΡΑ,
Σεβ. Μητροπολίτην Αἰτωλίας κ. Κοσμᾶν, ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΝ,
Σεβ. Μητροπολίτην Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ἰερεμίαν, ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΙΝ,
Σεβ. Μητροπολίτην Μόρφου κ. Νεόφυτον – ΜΟΡΦΟΥ Κύπρου,
Σεβ. Μητροπολίτην Λεμεσοῦ κ. Ἀθανάσιον – ΛΕΜΕΣΟΝ Κύπρου,
Σεβ. Μητροπολίτην Ἀντινόης Παντελεήμονα Λαμπαδάριον – ΚΑΛΥΜΝΟΝ                                                                                               <metropolitanantinoes@gmail.com>.
ΚΑΘΗΓΗΤΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ:
Πρωτοπρεσβύτερον π. Γεώργιον Μεταλληνόν, Ὁμ. Καθηγητὴν τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν,
Πρωτοπρεσβύτερον π. Θεόδωρον Ζήσην, Ὁμ. Καθηγητὴν τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Α.Π.Θ.,
κ. Δημήτριον Τσελεγγίδην, Ὁμ. Καθηγητὴν Δογματικῆς τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς Α.Π.Θ.,
ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥΣ – ΙΕΡΕΙΣ – ΜΟΝΑΧΟΥΣ:
Ἀρχιμ. π. Ἀθανάσιον Ἀναστασίου, Προηγούμενον τῆς Ἱ. Μονῆς τοῦ Μεγάλου Μετεώρου, Καλαμπάκαν,
Ἀρχιμ. π. Μάξιμον Καραβᾶν, Ἡγούμενον Ἱ. Μονῆς Ἁγ. Παρασκευῆς Μηλοχωρίου Ἑορδαίας, Πτολεμαΐδα
Ἀρχιμ. π. Γρηγόριον Χατζηνικολάου, Ἡγούμενον Ἱ. Μονῆς Ἁγ. Τριάδος Γατζέας Βόλου,
Ἀρχιμ. π. Σαράντην Σαράντον, Διδάκτορα τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν, Ἀμαρούσιον
Ἀρχιμ. π. Νικόδημον Πετρόπουλον, Προϊστάμενον ἱ. Ν. Ἁγίου Παύλου Πατρῶν – Πάτρας,
Ἀρχιμ. π. Παῦλον Δημητρακόπουλον, Θεολόγον (Mr Θεολογίας), Διευθυντὴν τοῦ Γραφείου Αἱρέσεων τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Πειραιῶς, Πειραιᾶ
Ἀρχιμ. π. Ἰωὴλ Κωνστάνταρον, Ἱεροκήρυκα, Ἱ. Μητροπόλεως Κονίτσης, Κόνιτσαν,
Ἀρχιμ. π. Κύριλλον Κωστόπουλον, (Dr. Θεολογίας) Ἱεροκήρυκα Ἱ. Μητροπόλεως Πατρῶν, Ἀσημάκη Φωτήλα 14-16 – τ.κ. 262 24 Πάτρας,
Πρωτ/ρον π. Πέτρον Heers, διδάκτορα τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Α.Π.Θ, e-mail: info@ uncutmountain.com,
Πρωτ/ρον π. Ἀναστάσιον Γκοτσόπουλον, Θεολόγον, (Μr. Θεολογίας), ἐφημέριον Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου Πατρῶν, Πάτρας,
Πρωτ/ρον π. Ἄγγελον Ἀγγελακόπουλον, Θεολόγον, κληρικὸν τῆς Ἱ. Μητροπόλεως Πειραιῶς, Πειραιᾶ
ὁσ. Μοναχὸν Ἀρσένιον Βλιαγκόφτην, Ἱ. Μονὴν Ἁγ. Ἀρσενίου Καπαδόκου, Βατοπέδι Χαλκιδικῆς.
ὁσ. Μοναχὸν Ἐπιφάνιον Καψαλιώτην, Καψάλαν Ἁγίου Ὄρους, Καρυὰς
ὁσ. Μοναχὸν Δαμασκηνόν, Κελλίον Φιλαδέλφου Ἁγίου Ὄρους, Καρυὰς
ΘΕΟΛΟΓΟΥΣ:
κ. Σταῦρον Μποζοβίτην, Θεολόγον – Συγγραφέα, μέλος τῆς Ἀδελφότητος Θεολόγων «Ὁ Σωτήρ», – Ἰσαύρων 42, Ἀθήνας
κ. Νικόλαον Σαββόπουλον, Θεολόγον, Ἐπιδαύρου 1, Ἁλμυρὴ Γαλατακίου, 201 00 Κόρινθον
κ. Δημήτριον Ρίζον, τηλ. 23850-28940, Φλώριναν,
κ. Ἰωάννην Τάτσην, Καρτάλη 12Α, 453 32 Ἰωάννινα, thriskeftika.­blogspot.­com/. τηλ. 26510-68589
ΘΕΟΛΟΓΟΥΝΤΑΣ:
κ. Δημήτριον Νατσιόν, Διδάσκαλον, Μεσημβρίας 20, 611 00 Κιλκὶς
κ. Βασίλειον Κερμενιώτην, Ἐκπαιδευτικόν, Κ. Ἀδαμοπούλου 11, 502 00 Πτολεμαΐδα
Λογγοβάρδᾳ τῇ 25 Φεβρουαρίου 2017
Μνήμη τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρὸς ἡμῶν Ταρασίου, Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως

Μετὰ σεβασμοῦ

† Ἀρχιμ. Χρυσόστομος Ν. Πῆχος
Ἡγούμενος Ἱερᾶς Κοινοβιακῆς Μονῆς
«Ἡ Ζωοδόχος Πηγὴ» Λογγοβάρδας Πάρου

Ο πρέσβης Κασκαρέλης αποκαλύπτει: Η κωμικοτραγική συνάντηση Παπανδρέου-Ολμπράιτ το 2000


Translate this page: EN FR DE ES RU AR

Μία άγνωστη, κωμικοτραγική ιστορία με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Παπανδρέου και την Μαντλίν Ολμπράιτ, όταν αμφότεροι ήταν υπουργοί Εξωτερικών, αποκαλύπτει ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης.
Πρόκειται για μία μεταξύ τους συνάντηση, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΝΑΤΟ-ΕΕ, στις 14 Δεκεμβρίου 2000, στην οποία κυρίαρχο θέμα ήταν η Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ESDP)
Ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ την περίοδο 2000-2004 περιγράφει στο βιβλίο «Η τέλεια καταιγίδα» (Εκδόσεις Μεταίχμιο) το παρασκήνιο εκείνης της Συνόδου και o Τύπος δημοσίευσε τα επίμαχα αποσπάσματα.

Οπως λέει ο ίδιος:
«Μέχρι τη Σύνοδο όλοι είχαν στραφεί κατά της Τουρκίας, καθώς στην πρώτη αυτή φάση δεν είχαν εκδηλωθεί οι ελληνικές θέσεις για τον απλό λόγο ότι δεν υπήρχαν. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις μου, κανείς στην Αθήνα δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα που φάνταζε ακόμη απόμακρο, δυσνόητο και ως εκ τούτου ''κράτα το μακριά''».

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου έφτασε με τους συνεργάτες του στην έδρα του ΝΑΤΟ και ο Κασκαρέλης ξεκίνησε ως είθισται την ενημέρωση. «Κράτησε 10 λεπτά περίπου. Αντιλήφθηκα ότι τόσο ο υπουργός όσο και οι εξ Αθηνών συνοδοί του είχαν εικόνα διάφορων θεμάτων εκτός από το κρίσιμο του ESDP», αφηγείται.

Στη συνέχεια οι υπουργοί Εξωτερικών, συνοδευόμενοι από τον μόνιμο αντιπρόσωπο και πέντε μέλη των αντιπροσωπειών τους πήγαν στην αίθουσα 1 που σύντομα θα μετατρεπόταν σε «αρένα ρωμαϊκού σταδίου».

Ξεκίνησαν οι προσυνεννοήσεις σε «ένα πανδαιμόνιο παρόμοιο με τις αίθουσες των χρηματιστηρίων πριν από την έναρξη της συνεδρίασης. Η ελληνική αντιπροσωπεία κρατούσε πολύ χαμηλούς τόνους λόγω έλλειψης γραμμής και παρά τις προσπάθειές μου για τη δημιουργία του αναγκαίου κλίματος συναγερμού, ο Γιώργος Παπανδρέου παραμένει ήρεμος».

Από την αρχή της συνεδρίασης γίνεται φανερό ότι η Τουρκία επιθυμεί την πλήρη συμμετοχή της στο ESDP με στόχο να αποκτήσει καθοριστικό ρόλο στα της ΕΕ αποκλείοντας την Κύπρο από τα νατοϊκά δρώμενα, θέση που αντιστρατεύεται τα ζωτικά συμφέροντα του συνόλου των ευρωπαϊκών δυνάμεων και των ΗΠΑ.

Η συνεδρίαση διακόπηκε αρκετές φορές για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Το απόγευμα, ο Αμερικανός ομόλογος του Κασκαρέλη, Σάντι Βέρσμποου ζήτησε διμερή συνάντηση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ και του κ. Παπανδρέου.
«Καθίσαμε απέναντί τους και μετά τα πρώτα τυπικά ο Γιώργος Παπανδρέου άρχισε να κάνει μια ενημέρωση για το πρόσφατο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή, αναλύοντας το Παλαιστινιακό. Δεδομένου ότι καθόμουν δίπλα του, του ψιθυρίζω στα ελληνικά να αλλάξει αμέσως θέμα και να μπει στην ουσία του ESDP. Ηλπιζα, ακόμα, ότι κάτι διπλωματικές γενικότητες θα έβρισκε να πει για να δώσει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα και περιμένει τους Αμερικανούς να ανοίξουν περαιτέρω τα χαρτιά τους σε σημεία άμεσου ενδιαφέροντός μας. Ο υπουργός όμως, με την παροιμιώδη ψυχραιμία και την τάση του για αποστασιοποίηση από την ενοχλητική πραγματικότητα, συνέχισε ακάθεκτος στην ανάλυσή του της παλαιστινιακής κατάστασης».

Στην αρχή, η Ολμπράιτ δεν αντέδρασε, για λόγους ευγενείας και διπλωματικού τακτ, αλλά σύντομα άρχισε να δείχνει τη δυσφορία της.
«Υστερα από άλλα πέντε λεπτά ανάλυσης της ψυχολογίας των καταπιεσμένων Παλαιστινίων και ενώ στην Αίθουσα 1 γινόταν πανδαιμόνιο, η Αμερικανίδα υπουργός τον έκοψε απότομα λέγοντας ''όλα αυτά είναι καλά αλλά ας μπούμε στο θέμα'' και τον ρώτησε για τις εντυπώσεις του από την εξέλιξη της συζήτησης στην Αίθουσα 1 και για τις ελληνικές θέσεις στο φλέγον θέμα της Συνόδου. Η αντίδρασή του μας άφησε όλους άφωνους. Την ευχαρίστησε για την ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων (που δεν υπήρξε), σηκώθηκε, πήγε στην απέναντι πλευρά του τραπεζιού, τη χαιρέτησε ευγενέστατα και της είπε ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος, δηλαδή εγώ, θα συζητήσει το θέμα με τους συμβούλους της γιατί ο ίδιος είχε μία επείγουσα συνάντηση (που δεν είχε). Εμειναν εμβρόντητοι», αφηγείται ο κ. Κασκαρέλης, που έμεινε πίσω για να μπαλώσει την κατάσταση.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε την επόμενη ημέρα. Η Ολμπράιτ, έπειτα από 36 ώρες συνεδριάσεων και βλέποντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία μέσα στην αίθουσα, πρότεινε να συνεχιστεί η συζήτηση στο δείπνο εργασίας των ΥΠΕΞ.

Ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Κασκαρέλη ότι μετά τη συνεδρίαση του Μόνιμου Κοινού Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα φύγει για την Αθήνα, γιατί την επόμενη ημέρα πετούσε για την Ινδια και δεν μπορούσε να μετάσχει στο νατο-ευρωπαϊκό δείπνο.
«Με κάθε ευγένεια, αλλά σε έντονο ύφος, του εξήγησα ότι το δείπνο είναι μόνο για υπουργούς, είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που δεν επιτρέπεται η αντικατάστασή τους από τον μόνιμο αντιπρόσωπο και ότι δεν μπορεί να αναχωρήσει γιατί η θέση της Ελλάδας θα μείνει κενή με ένα εξαιρετικής σημασίας ανοικτό θέμα πάνω στο τραπέζι. Προβληματίστηκε για λίγο και τελικά μου ανακοινώνει ότι θα αποχωρήσει.

 Επιμένω, επιμένει και η λύση που μου προτείνει με αφήνει άναυδο, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο. ''Θα τηλεφωνήσω στην Αθήνα να έρθει αμέσως ο υφυπουργός για τον Απόδημο Ελληνισμό Γρηγόρης Νιώτης, ώστε να μη μείνει η καρέκλα άδεια και εσείς θα παραμείνετε έξω από την αίθουσα για να του πείτε τι πρέπει να πει αν παραστεί ανάγκη». Ο Νιώτης έφθασε λίγο πριν από την έναρξη του δείπνου «αγχωμένος, χωρίς να καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται», «κάθισε στην καρέκλα με εμένα έξω από την πόρτα για να προσφέρω πρώτες βοήθειες, κάτι που δεν χρειάστηκε γιατί ο εκπρόσωπός μας δεν πήρε τον λόγο, ούτε αντέδρασε στα λεγόμενα των άλλων».


Ο Τραμπ ξεφτίλισε τον νέο Χίτλερ Σόιμπλε - Έξαλλος ο Γερμανός !

Ο Τραμπ ξεφτίλισε τον Σόιμπλε - Έξαλλος ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ!
Στους ρυθμούς της οικονομικής πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει ο Ντόναλντ Τραμπ αρχίζουν να... χορεύουν οι άλλες χώρες του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, υπό την πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης που αντιτίθεται στο ελεύθερο εμπόριο και έχει υιοθετήσει σκεπτικιστική στάση για την κλιματική αλλαγή, οι αναφορές στην καταδίκη του προστατευτισμού και στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα αποσύρθηκαν από το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20.

Υπήρξε διαφωνία μεταξύ μιας χώρας και όλων των άλλων, συνόψισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Στο θέμα του παγκόσμιου εμπορίου «εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τη συμβολή του εμπορίου στις οικονομίες μας», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

Η παραδοσιακή καταδίκη του προστατευτισμού, την οποία η G20 επαναλάμβανε διαρκώς, δεν υπάρχει πλέον στο πεντασέλιδο κείμενο!
Σύμφωνα με πολλές πηγές, οι ΗΠΑ διαφώνησαν, δεδομένης και της στάσης που τηρεί στο θέμα των ελεύθερων συναλλαγών ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Επίσης, δεν γίνεται καμία αναφορά στη Συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, λίγες μόλις ημέρες μετά την παρουσίαση του σχεδίου του προϋπολογισμού της αμερικανικής κυβέρνησης που προβλέπει περικοπές στις δαπάνες για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Η Γερμανία, που προεδρεύει φέτος στην G20 και είχε προσπαθήσει να αποφευχθεί μια ανοιχτή ρήξη, προσπάθησε, επίσης, να υποβαθμίσει το θέμα.
«Οι Αμερικανοί δεν απομονώθηκαν. Ο ρόλος του προέδρου (της G20) είναι να ενώνει, όχι να απομονώνει», σχολίασε ο Σόιμπλε, ο οποίος, όμως, «έβραζε» μέσα του, καθώς δεν πέρασε το δικό του!

Τίτλος: fyllokaiftero1.blogspot.com
Read more: http://www.newsbomb.gr