04 Αυγούστου 2017

H απάντηση της Ένωσης Δικαστών στην Κομισιόν για την υπόθεση Γεωργίου, είναι "παραδοχή" ωμης παρέμβασης της φασιστικής γερμανικής ΕΕ στην δικαιοσύνη της Ελλάδος

 H απάντηση της Ένωσης Δικαστών στην Κομισιόν για την υπόθεση Γεωργίου, είναι "παραδοχή" ωμης παρέμβασης της φασιστικής γερμανικής ΕΕ στην δικαιοσύνη της Ελλάδος

«Κόλαφος» η απάντηση της Ένωσης Δικαστών στην Κομισιόν για την υπόθεση Γεωργίου
Την έντονη και άμεση αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων προκάλεσαν οι ωμές παρεμβάσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και της Κομισιόν για την υπόθεση καταδίκης του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου.

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, οι δικαστικοί λειτουργοί υπενθυμίζουν πως από το 2016 κιόλας είχαν κάνει λόγο για «ανεπίτρεπτες και εξωθεσμικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανοιχτή τότε υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ» και διαμηνύουν ότι η κρίση τους «δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές».
Απαντώντας, δε, στις δηλώσεις της Κομισιόν ότι η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα κράτη-μέλη «αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης», η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων στέλνει σαφές μήνυμα ότι «η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο των δικαστών και των εισαγγελέων μιας χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».

Διαβάστε όλη την ανακοίνωση:
«Στις 30-8-2016 η Ένωση εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με τις ανεπίτρεπτες και εξωθεσμικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανοιχτή τότε υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων. Μετά την πρόσφατη έκδοση δικαστικής απόφασης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις». Οι ελληνικές δικαστικές αρχές και οι ελληνικοί νόμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς να έχει καμία σημασία η ειδική σχέση που μπορούν αυτοί να έχουν με υπηρεσίες υπαγόμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές. Η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα Κράτη μέλη μπορεί να «αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης» σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο ωστόσο των Δικαστών και των Εισαγγελέων μιας Χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».

Συνεχίζονται οι ωμές παρεμβάσεις

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα «Financial Times» συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος, υπερασπιζόμενος τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και στέλνοντας μήνυμα προς τους Έλληνες δικαστές ότι η ανεξαρτησία των στατιστικών αρχών «δεν πρέπει επ’ ουδενί να τίθεται προς αμφισβήτηση».
Ο κ. Ντομπρόβσκις, με αφορμή την καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου σε διετή φυλάκιση με τριετή αναστολή για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, χαρακτηρίζει ως «κεντρικό πυλώνα της ορθής λειτουργίας του ευρώ την ανεξαρτησία των εθνικών στατιστικών», σημειώνοντας ότι αυτή συνιστά ένα από τα κύρια σημεία διαμόρφωσης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ευρωζώνης και «γι’ αυτό προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία».
Στην ίδια εφημερίδα, φιλοξενούνται δηλώσεις και στελέχους της Eurostat, που εκφράζει την έντονη ανησυχία των ευρωπαϊκών αρχών για την αίσθηση δικαίου. Ο ίδιος, αναφερόμενος στη δίκη του Ανδρέα Γεωργίου υποστηρίζει πως «ήταν σαφές πως κανένας δεν άκουσε τα όσα ισχυριστήκαμε» και χαρακτηρίζει την ατμόσφαιρα στο δικαστήριο ως «τρομακτικά εχθρική», καθώς υπήρχε μία «συμπεριφορά “ανοιχτών” απειλών». «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα πραγματοποιούνταν τέτοιες δίκες σε μία δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα» καταλήγει.
Υπενθυμίζεται, πως την Τρίτη (2/8) η εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί ανακοίνωσε ότι η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης θα συζητηθεί στο επόμενο Eurogroup, ενώ χαρακτήρισε αναγκαία την προστασία των στατιστικών αρχών.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Γεωργίου μιλώντας χθες στους «Financial Times» και έχοντας την πλήρη κάλυψη των Βρυξελλών, αποφάσισε να «απασφαλίσει» κατά πάντων.
Χωρίς ίχνος ντροπής και χωρίς την παραμικρή συστολή, δήλωσε στην εφημερίδα: «Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή ξανά σήμερα δίχως δισταγμό και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής μίας Στατιστικής Αρχής».

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι: «καταδικάστηκα γιατί ακολούθησα την αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας, όπως απαιτεί ο νόμος σε Ελλάδα και ΕΕ», ανακοινώνοντας ότι προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου