02 Ιουνίου 2017

ΣΚΗΝΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2015 ! Δραματικές οι εξελίξεις για το χρέος – Στριμωγμένη η κυβέρνηση, πανικός στο Μαξίμου


Είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά οδεύει σε μια συνεδρίαση του Eurogroup με την πλάτη στον τοίχο και το παιχνίδι απόλυτα ελεγχόμενο από τον Βόλφκανγκ Σόιμπλε με τον οποία νωρίτερα χτες η Αθήνα είχε ανταλλάξει απ ευθείας βολές.




Κι όμως, τον Σεπτέμβριο του 2015, 2.000.000 ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΟΙ, πήγαν και ξαναψήφισαν Τσίπρα και Καμμένο.
ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥΣ.
Τι φταίει ο λαός;;;

Καλλιόπη Σουφλή
 


tsipras7


Ο εφιάλτης  του καλοκαιριού 2015 αναβιώνει μετά την αιφνίδια σύγκρουση Αθήνας και μέρους των Θεσμών.



Αφορμή της ανάφλεξης ήταν η διαρροή “ανώνυμου Ευρωπαίου αξιωματούχου” σύμφωνα με την οποία η Αθήνα χάνει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Την ίδια ώρα, ο Σόιμπλε με μια πρωτοφανή επίθεση,κατηγόρησε την Ελληνική ηγεσία ότι εκείνει φταίει που ρίχνει τα βάρη στους αδύναμους.


Οσον αφορά την διαρροή του Ευρωπαίου αξιωματούχου για ηνποσοτική χαλάρωση, η κυβερνητική απάντηση ήταν άμεση και ήρθε μέσω κυβερνητικών κύκλων που υποστήριζαν : “ Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής». 

Είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά οδεύει σε μια συνεδρίαση του Eurogroup με την πλάτη στον τοίχο και το παιχνίδι απόλυτα ελεγχόμενο από τον Βόλφκανγκ Σόιμπλε με τον οποία νωρίτερα χτες η Αθήνα είχε ανταλλάξει απ ευθείας βολές.


Την ώρα που η κυβέρνηση έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή την ένταξη στη χρηματοδοτική ομπρέλα της ΕΚΤ δείχνοντας διάθεση να επιδείξει ευελιξία στο χρέος, η διαρροή του ευρωπαίου αξιωματούχου αποτέλεσε χτύπημα κάτω από τη ζώνη, καθώς θεωρείται ότι επιχειρεί να διαμορφώσει κλίμα ενόψει διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου. 

Είναι πλέον προφανές ότι η Αθήνα βάζει “όλα τα λεφτά” σε μια πολιτική απόφαση στη σύνοδο κορυφής ελπίζοντας σε ουσιαστική στήριξη της Γαλλίας, καθώς στο Eurogroup υπάρχει το αξεπέραστο εμπόδιο… Σόιμπλε.


Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Να σταματήσει ο Σόιμπλε να μας ρίχνει την ευθύνη


«Καλύτερα να σταματήσει ο κ. Σόιμπλε να ρίχνει ευθύνες στην ελληνική πλευρά και να εργαστεί σε μια κατεύθυνση εποικοδομητικής λύσης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων 104,9 Fm.


«Ο κ. Σόιμπλε κάνει τη δουλειά του, κάνει αυτό το οποίο νομίζει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του. Από κει και πέρα νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο και για τον ίδιο να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά, ούτως ή άλλως έχει καταγραφεί ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη ύπαρξη συμφωνίας στο προηγούμενο Eurogroup, και να δουλέψει και ο ίδιος προς την κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συζήτησης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύση» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σόιμπλε.


«Από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε οποιαδήποτε πρόταση δεν θα οδηγεί σε μια οριστική επίλυση των βασικών ζητημάτων του ελληνικού προγράμματος. 

Ποια είναι αυτά τα βασικά ζητήματα; 

Πρώτον, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο για όλες τις πλευρές και το δεύτερο, που σχετίζεται άμεσα με το πρώτο, οι όροι συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και συνέχισε:

 «Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις, χρειαζόμαστε καθαρές αποφάσεις. Μετά από δύο χρόνια, όπου τρέχει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης και δημοσιονομικής προσαρμογής. Και νομίζω ότι αυτό το κατανοούν όλοι, όπως φάνηκε μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου, όπου ο διεθνής Τύπος σχεδόν στο σύνολό του δεν επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για τη μη εξεύρεση οριστικής λύσης. Από τη δική μας την πλευρά έχουμε υλοποιήσει και ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες είχαμε συμφωνήσει και πλέον η ευθύνη βρίσκεται από την άλλη πλευρά. Όταν η μία πλευρά τηρεί τις συμφωνίες, πρέπει και η άλλη πλευρά να τηρήσει αυτές τις συμφωνίες».


Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επισήμανε πως είναι σε διαρκή επαφή με τους ξένους ομολόγους του και πως οι πολιτικοί δίαυλοι είναι ανοιχτοί παράλληλα με την τεχνική διαπραγμάτευση.


Το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους έχει εθνικό χαρακτήρα και η κυβέρνηση περιμένει από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να πουν τις απόψεις τους, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως θα διαψευστούν γι άλλη μια φορά οι προβλέψεις καταστροφής που φιλοξενούνται στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου