11 Φεβρουαρίου 2017

ΤΑ ΔΑΣΑΡΧΕΙΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΤΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ - ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ

Η Μάνη είναι σε πόλεμο!


 Αυτοί οι άνθρωποι με τους νόμους «τους» μας καλούν, αφού χαρατσωθούμε άγρια σε περίοδο οικονομικής ανέχειας που οι ίδιοι μας έριξαν (πρώην, νυν και επόμενοι!) , να αποδείξουμε ότι η γη είναι δική μας, ότι τα πατρογονικά μας ΔΕΝ ήταν ποτέ δάση αλλά είχαν συγκεκριμένη χρήση που μας επέτρεπε να ζήσουμε στην πέτρα και στην ξεραΐλα!




Πέντε χρόνια πριν, μικρό ακόμα blog τα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ, δέχτηκαν ένα κείμενο, από έναν Μανιάτη, τον Νίκο Μαντάγαρη, που αφορούσε στην προσπάθεια του Δασαρχείου Καλαμάτας, (κράτος εν κράτη τα Δασαρχεία, με κάθε κυβέρνηση), να υφαρπάξει τις πατρογονικές περιουσιες των Μανιατών.

Πρόεδρος του Συλλόγου "ΕΥΝΟΙΑ", που έδινε επί δεκαετίες μάχη για να αποδείξει τα αυταπόδεικτα, ο Νίκος Μαντάγαρης, είδε σ' αυτό το μικρό blog, υπήρχε μια ψυχή, η υπογράφουσα, που αγωνιζόταν για το δίκαιο... κι έτσι τα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ, μπήκαν και σ΄ αυτόν τον αγώνα, υπερασπιζόμενα το δίκαιο των Μανιατών.

Εκατοντάδες τα δημοσιεύματα (θα τα βρειτε όλα στην "ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΛΗΣ", με τίτλο "ΜΑΝΗ").

Μάχη με το Δασαρχείο, μάχη με τα Υπουργεία, με τους υπουργούς, ώστε να έλθει το ποθούμενο αποτέλεσμα...(ένα από τα εκατοντάδες δημοσιεύματα, εδώ)

Φαίνεται όμως, πως τα συμφέροντα είναι τεράστια και καμιά ιστορική απόδειξη, δεν είναι ικανή να εμποδίσει το... Δασαρχείο και τους... νομοθετες, να υφαρπάξουν με τρόπο βρώμικο και ανέντιμο, τις περιουσίες των Μανιατών, που έχουν από τους προ-προ-προ-προ-προ-προ-προπαππούδες τους. 


Κι επειδή εκείνους τους αγώνες που δώσαμε στο πλευρό της ΕΥΝΟΜΙΑΣ και του Νίκου Μαντάγαρη, δεν τους προδίδουμε, θα συνεχίσουμε εκείνη την πορεία....

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΝΗ, ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!



Καλλιόπη Σουφλή


Υ.Γ. Κύκλους που κάνει η ζωή... κι οι δρόμοι των ανθρώπων, συναντώνται,  χωρίζουν και ξανασμίγουν... συμπορευόμενοι σε δίκαιους αγώνες, ξεπερνώντας τα μικρά και τ' ανθρώπινα... 

Σήμερα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα, πραγματοποιήθηκε η διαμαρτυρία των Μανιατών για την αδικία που συντελείται εις βάρος τους μέσω των Δασικών Χαρτών, στις Δασικές Υπηρεσίες Καλαμάτας και ο αποκλεισμός του Δασαρχείου για δύο ώρες.
Δεκάδες αυτοκίνητα Μανιατών φορτωμένα με αφάνες και πουρνάρια έφθασαν στην Καλαμάτα βροντοφωνάζοντας πως "η πατρογονική μας γη ΔΕΝ είναι δάσος και δεν απαλλοτριώνεται". 
Επιτροπή επισκέφθηκε τον διευθυντή Δασών Γ. Σωτηρόπουλο ζητώντας του να απαντήσει αν έχουν δίκιο ή όχι. 
Ο ίδιος είπε ότι εφαρμόζει τους νόμους αναγνωρίζοντας παράλληλα το δίκαιο των κατοίκων της Μάνης! 
Ωστόσο δύσπιστοι οι διαμαρτυρόμενοι του φώναξαν ότι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας του είναι αυτοί που τόσα χρόνια απαγορεύουν στους ιδιοκτήτες να καθαρίσουν τα κτήματά τους υπό τον φόβο ποινικών διώξεων για εκχέρσωση. 
Και τώρα, συνέχισαν, αφού λόγγωσαν τα κτήματα έρχονται οι δασικοί χάρτες για να τα χαρακτηρίσουν "δασικές εκτάσεις" 
Οι Μανιάτες ζήτησαν διάλογο από μηδενική βάση τονίζοντας πως ο αγώνας τους δεν θα σταματήσει εάν δεν δικαιωθούν. 
Μάλιστα υποσχέθηκαν η επόμενη κινητοποίηση να γίνει στην Αθήνα, έξω από την Βουλή. 
Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν στην Εφορία Καλαμάτας για να συμπαρασταθούν στους αγρότες της Μεσσηνίας που την είχαν αποκλείσει.
   
  Όταν η Μάνη κινδυνεύει δεν υπάρχει άμαχος πληθυσμός!
 

Αυτό τόνιζε στο εξώφυλλό το βιβλίο της Ευνομίας, (έκδοση περιορισμένων αντιτύπων το έτος 2011).

Πόσο δίκιο είχε και πόσο μπροστά έβλεπε. Τώρα τα βιώνει στο πετσί της η συντριπτική πλειοψηφία των Μανιατών.





                    

Το πρόβλημα είναι οι νόμοι από ένα άνομο και αφερέγγυο κράτος – άρπαγα.

Νόμοι και φωτογραφικές διατάξεις που αφήνουν να χάνεται το πραγματικό (υψηλό) δάσος και την ίδια ώρα προστατεύουν την… αφάνα αλλά την δίνουν βορρά σε όποιους έχουν κεφάλαια για φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και ξενοδοχεία!

Νόμοι που βαφτίζουν «δάσος» την χαμηλή βλάστηση που βρίσκονται στα μανιάτικα χωριά αλλά δεν κάνουν το ίδιο και για τις εκτάσεις εκείνες που βρίσκονται εντός πολεοδομικών ιστών και έχουν την ίδια ή (ακόμη χειρότερα!) υψηλή βλάστηση, πχ πεύκα!

Νόμοι ακορντεόν στα χέρια μιας διοίκησης που δεν θεωρείται η πιο ικανή και η πιο

Πύργοι, αλώνια, στάνες κτισμένα στο Διλάγγαδο, στην καρδιά του Ταϋγέτου. Οι Μανιάτες ανέκαθεν δεν άφηναν ανεκμετάλλευτη σπιθαμή χώματος και σέβονταν το πραγματικό δάσος. Μέχρι που ήλθαν οι Δασικές Υπηρεσίες...

αδιάφθορη της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Νόμοι που αρπάζουν τα πατρογονικά των Μανιατών με την δικαιολογία της ελληνικής εμπνεύσεως πατέντα «δασική έκταση»!

Νόμοι που ψηφίζονται από ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα πώς παράγεται το αλεύρι και το λάδι, που νομίζουν ότι φυτρώνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετς.

Χωράφια και πέτρινες περιφράξεις στην Πολιάνα (Αγ. Νίκωνα). Φυσικά και δεν τα έκτισε καμία δασική υπηρεσία. Κι όμως, η έκταση θεωρείται... δασική!!!

Νόμοι που θεωρούν το αλώνι ως μη έχον ζωτικό χώρο, που τις ξερολιθιές θεωρούν ότι έγιναν με δημόσιες δαπάνες.

Νόμοι που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την, επί δεκαετίες, ασκούμενη  πολιτική ξεριζωμού και ερήμωσης της υπαίθρου.

Νόμοι από ανθρώπους που αγνοούν παντελώς ποια ζωτική χρήση είχε στη Μάνη το άγριωμα και τα αυτοφυή φυτά.

Νόμοι από ανθρώπους που βλέπουν το μανιάτικο παραθαλάσσιο χωριό ως «θέρετρο» β΄ κατηγορίας (ας μην ξεχνάμε προηγούνται η Αράχωβα κα τα χιονοδρομικά τον χειμώνα και η  Μύκονος το καλοκαίρι), μουσειακό είδος και αράζουν στην καφετέρια, στην ταβέρνα και στην παραλία συζητώντας που θα πάνε και τι θα φάνε το βράδυ.

 
Νόμοι ανθρώπων χωρίς στοιχειώδη Παιδεία υπαίθρου και πραγματικής αγροκτηνοτροφικής ζωής, χωρίς την αγωνία της σοδειάς, το χαλαζιού, της δόσης, της ερημιάς του χειμωνιάτικου καφενείου…

Νόμοι υπό την πίεση των Μνημονίων Κατοχής που θυμίζουν μέρες του ’42-43… Και τότε Ελληνόφωνες έκαναν την λάντζα…

Αυτοί οι άνθρωποι με τους νόμους «τους» μας καλούν, αφού χαρατσωθούμε άγρια σε περίοδο οικονομικής ανέχειας που οι ίδιοι μας έριξαν (πρώην, νυν και επόμενοι!) , να αποδείξουμε ότι η γη είναι δική μας, ότι τα πατρογονικά μας ΔΕΝ ήταν ποτέ δάση αλλά είχαν συγκεκριμένη χρήση που μας επέτρεπε να ζήσουμε στην πέτρα και στην ξεραΐλα!

Αυτοί λοιπόν αποφάσισαν για εμάς ΧΩΡΙΣ εμάς. Για τη ζωή μας, για το μέλλον των παιδιών μας.

Κινητοποίηση της Ευνομίας στην Αρεόπολη 17 Μαρτίου 2007. Τα μέλη της έβλεπαν από τότε αυτό που ήλθε σήμερα με τους Δασικούς Χάρτες. Και αγωνίζονταν χωρίς τη συμπαράσταση των δύο μανιάτικων δήμων.  

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδος η ιδιοκτησία προστατεύεται από το κράτος. Ας μας πουν λοιπόν πότε και με ποιον τρόπο προστάτεψαν τις περιουσίες μας;



Η Μάνη έχει πολλές και μεγάλες ιδιαιτερότητες:  οι όποιες καταπατήσεις έγιναν και τις οποίες επικαλείται ο υπουργός, ότι δήθεν θα τις αποτρέψουν οι Δασικοί Χάρτες, όποτε συμβαίνουν είναι ΜΕΤΑΞΥ ΙΔΙΩΤΩΝ. Ο κάθε Μανιάτης ξέρει πολύ καλά πώς να υπερασπίζεται την ιδιοκτησία του.

Όπως τώρα με τους Δασικούς Χάρτες.


Εάν δεν ανασκευάσει το υπουργείο τότε η ευθύνη όλη δική του! 
 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου