03 Ιανουαρίου 2017

Οι αλλαγές που έρχονται στη φορολόγηση ιδιοκτητών ακινήτων και αγροτεμαχίων

ΠΟΙΑ ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

 
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
 
Της Χριστίνας Φλάσκου
Με τον ερχομό του νέου έτους νέα χάρατσια θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι. Σημαντικό βάρος της νέας φορολογικής «επιδρομής» θα επωμιστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, κι αυτο γιατί  προβλέπονται τρεις βασικές αλλαγές που αφορούν στις εμπορικές αξίες, με σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής, υψηλότερο ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια και τα ακίνητα εκτός σχεδίου και αναπροσαρμογή σε δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να δημιουργήσει εκ του μηδενός και μέχρι τον Ιούνιο ένα συστήμα αξιών που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές εμπορικές αξίες και που θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται αυτόματα με βάση την τάση της αγοράς.

Η δημιουργία, βέβαια, ενός τέτοιου συστήματος αξιών είναι χρονοβόρα λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος αλλά και του γεγονότος ότι επι χρόνια επικρατούσε το παρωχημένο σύστημα των «αντικειμενικών αξιών» και επομένως το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καμία βάση δεδομένων για να μπορεί να ορίσει εμπορικές τιμές

Επομένως, το πιθανότερο είναι ότι το νέο αυτό σύστημα δεν θα έχει ολοκληρώθει έγκαιρα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και το 2017 ίδιο με αυτόν που πλήρωσαν το 2016.

Το υπουργείο Οικονομικών προχωράει για τη σχεδίαση του νέου συστήματος αξιών λαμβάνοντας υπόψη του ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να γίνει ο επαναπροσδιορισμός των τιμών ζώνης αλλά και των συντελεστών εμπορικότητας όλων των εμπορικών ακινήτων σε όλη την χώρα και στη συνέχεια και με βάση τα Ε9, θα γίνει ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης των ιδιοκτητών ακινήτων και αγροτεμαχίων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει καταλήξει στον προσδιορισμό εμπορικών αξιών, οι οποίες να ανταποκρίνονται κατά το δυνατόν στις τιμές της αγοράς.

Παρά, όμως, τις όποιες αλλαγές ο ΕΝΦΙΑ θα εξακολουθήσει να έχει ως εισπρακτικό στόχο τα 2,65 δισ. ευρώ, που συνεπάγεται ότι τις ελαφρύνσεις που κάποιες κατηγορίες μπορεί να έχουν θα τις επωμισθούν κάποιες άλλες. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει  εξαγγείλει ελαφρύνσεις για τους μικροϊδιοκτήτες με πιθανότερο σενάριο την πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, για όσους σήμερα έχουν εισοδήματα κάτω από 9.000 ευρώ με αποτέλεσμα να δικαιούνται έκπτωση της τάξεως του 50%.

Το δημοσιονομικό κόστος αγγίζει τα 80-85 εκατ. ευρώ με τον αριθμό των ενδιαφερομένων να ξεπερνά το 1 εκατομμύριο.

Ένας τρόπος που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών για κάλυψη του κόστους επέκτασης της έκπτωσης είναι και επιβολή  συμπληρωματικού φόρου στα αγροτεμάχια, οι ιδιοκτήτες των οποίων ανέρχονται σε 3,7 εκατ. άτομα με στόχο αύξηση των εσόδων κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη επεξεργαστεί σενάρια εφαρμογής μειωτικών συντελεστών προκειμένου να αποφύγει τις υπερβολικές φορολογήσεις μερικών δεκάδων χιλιάδων ιδιοκτητών με μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Το υπουργείο, μάλιστα, εξετάζει, να μην λαμβάνεται υπόψη στο σύνολό της η αξία των αγροτεμαχίων, αλλά σε ένα ποσοστό πχ 30%, ώστε να αποφευχθούν υπέρμετρα φαινόμενα φορολόγησης. Κι αυτό γιατί υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις ιδιοκτητών όπου αν και μέχρι σήμερα πλήρωναν 500 με 1000 ευρώ, με το νέο μέτρο υπήρχε ο κίνδυνος να κληθούν να πληρώσουν ποσά της τάξεως 15 -20.000 ευρώ.

Άλλο ένα μέτρο που εξετάζεται από το υπουργείο έτσι ώστε να εξισορροπηθεί η μείωση που θα επέλθει από τις αντικειμενικές αξίες, είναι και η αναπροσαρμογή των αφορολογήτων και των συντελεστών για κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές.

Παρ' όλα αυτά το υπουργείο οικονομικών διαβεβαιώνει ότι οι αυξήσεις θα είναι λογικές ώστε να ανακοπεί η τάση του κύματος των αποποιήσεων κληρονομιάς από όσους δεν μπορούν να καταβάλουν έστω και την ελάχιστη φορολογία για την κτήση των ακινήτων και να αντιμετωπίσουν τα μελλοντικά βάρη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου