Οι κινεζικές αρχές αρνήθηκαν στον τουρκολάγνο  "Οικουμενικό Πατριάρχη "Κωνσταντινουπόλεως  Βαρθολομαίο την "ποιμαντική" επίσκεψη στη χώρα, δήλωσε  ο πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Ενότητα των Ορθοδόξων χριστιανικών εθνών (FEPN) Valery Alexeev κατά την κοινή συνεδρίαση του Προεδρείου, του Διοικητικού Συμβουλίου, αναφέρουν τα κρατικά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Ο  Βαρθολομαίος έχει μεγάλο ενδιαφέρον και έχει συζητήσει επανειλημμένως με τις κινεζικές αρχές σχετικά με την πρόθεση του να πραγματοποιήσει "ποιμαντική" επίσκεψη στη χώρα (;;;). 
Ο ίδιος είχε δηλώσει :« Και  εκεί υπάρχει εκκλησίασμα , λίγοι αλλά υπάρχουν στο Χονγκ Κονγκ, διαθέτοντας μάλιστα  και ναό», είπε ο Alexeyev .

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti δεν έχει λάβει σχολιασμό για την πληροφορία αυτή από τους εκπροσώπους του.

Ο πρόεδρος της FEPN  σημείωσε επίσης ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, κκ. Κύριλλος «ενδιαφέρεται και αυτός πολύ» για την αναβίωση της ρωσικής πνευματικής αποστολής στην Κίνα.

Το 2013, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έκανε μια επίσκεψη στην Κίνα , την πρώτη στην ιστορία της Ορθοδοξίας στη χώρα αυτή.

Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, η Κίνα είχε επίσης δεχθεί μουσική –χορωδία που αφορούσε  πνευματικό και πολιτιστικό πρόγραμμα με την επωνυμία «Φωνές της ρωσικής μουσικής».

Οι  συνομιλίες με τους Κινέζους για αυτήν την επίσκεψη κράτησαν , περισσότερο από δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον Alekseev, η κινεζική πλευρά απαίτησε ,  οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα να υπογράψουν  γραπτή διαβεβαίωση ότι δεν θα συμμετάσχουν σε ιεραποστολική δραστηριότητα. «Οι Κινέζοι όταν αναφέρονται σε αυτό το θέμα είναι πολύ ευαίσθητοι», είπε ο Alekseev.

 Οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν είναι αφελέις σωστά   εκτιμούν ότι η κατα επίφαση  χριστιανική ιεραποστολική δραστηριότητα αφορά τον  «στόχο της δύσης συνολικά αξιοποιώντας  τον χριστιανισμό για να αλλάξει  την φύση του κινεζικού καθεστώτος και να το ανατρέψει .

 Ο θλιβερός, πράγματι θλιβερός, Βαλθορομαιος  φοβούνται οι Κινεζοι οτι εξυπηρετεί πολιτικά συμφέροντα τρίτων χωρών πέραν του ατλαντικού,  εκτός αυτής της Τουρκίας.Είναι γνωστό οτι αναμειγνύεται πολιτικά και στην χώρα μας  - κάθε επίδοξος πρωθυπουργός  τον επισκεπτόταν για να πάρει την ευλογία του, η οποία ήταν και αποτέλεσε  κατάρα για τον ελληνικό λαό την τελευταία οκταετία .

Για αυτόν τον λόγοοι Κινέζοι ηγέτες  απαγορεύουν οποιαδήποτε δήθεν  θρησκευτική δραστηριότητα εντός της κινεζικής επικράτειας αμφισβητούμενων θρησκευτικών ηγετών.