10 Δεκεμβρίου 2016

Κόβουν για πάντα το ΕΚΑΣ και τα προνοιακά επιδόματα


Στο έλεος των εκάστοτε επιδόσεων της κυβέρνησης στη δημοσιονομική αρένα τίθεται πλέον η χορήγηση κάθε επιπλέον προνοιακής παροχής προς χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλοεισοδηματίες. 
Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Στο έλεος των εκάστοτε επιδόσεων της κυβέρνησης στη δημοσιονομική αρένα τίθεται πλέον η χορήγηση κάθε επιπλέον προνοιακής παροχής προς χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλοεισοδηματίες.

Η αρχή έγινε με την έκτακτη ενίσχυση που ανακοίνωσε προχθές ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας προς τους χαμηλοσυνταξιούχους για τις 22 Δεκεμβρίου χάρη στην υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού για το 2016.

Κατά τα άλλα, τα τακτικά προνοιακά επιδόματα, δηλαδή εκείνα τα οποία λαμβάνουν οι δικαιούχοι κάθε μήνα (π.χ. ΕΚΑΣ), δίμηνο ή τρίμηνο, έχουν μπει στην "κλίνη του Προκρούστη" ήδη από φέτος, προκειμένου να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που θα επιτρέπουν την έκτακτη "επιστροφή" ενός πολύ μικρού μέρους των επιδομάτων που κόβονται.

Η αρχή των περικοπών των τακτικών επιδομάτων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έγινε τον Ιούνιο με το ΕΚΑΣ. 
 
Η περικοπή του ΕΚΑΣ θα συνεχιστεί και το 2017, ενώ από το 2018 αναμένεται περικοπή και των οικογενειακών και αναπηρικών επιδομάτων. 
 
Γι' αυτό η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει τον "Εθνικό Μηχανισμό" παρακολούθησης των κοινωνικών πολιτικών.

Πιο συγκεκριμένα, αξίζει να επισημανθούν τέσσερα σημεία:

1. Δίνουν έκτακτο επίδομα, ενώ δημιουργούν μόνιμο μηχανισμό περικοπής των τακτικών επιδομάτων

Η στρατηγική της σταδιακής μείωσης των σημαντικών τακτικών επιδομάτων (π.χ. τα απαιτούμενα κρατικά κονδύλια για το ΕΚΑΣ ανέρχονται σε 900 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το ΓΛΚ) για χάρη της παροχής όχι μόνο πολύ μικρότερων, αλλά και έκτακτων έγινε ιδιαίτερα σαφής την περασμένη Πέμπτη.

Την ίδια μέρα που ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε την παροχή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 617 εκατ. ευρώ προς 1,6 εκατ. συνταξιούχους (λόγω της φετινής υπέρβασης των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα) για τις 22/12/2017, το υπ. Εργασίας κατέθετε νομοσχέδιο με το οποίο προβλεπόταν η σύσταση ενός "Εθνικού Μηχανισμού" παρακολούθησης και αξιολόγησης των κοινωνικών πολιτικών.

Ο "Μηχανισμός" αυτός θα αποτελέσει τον βασικό μοχλό της αναδιάρθρωσης (δηλαδή περικοπής) των τακτικών προνοιακών επιδομάτων μέχρι το τέλος του 2017, προκειμένου να είναι δυνατή η συνέχιση χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και το 2018.

2. Στις 22/12 δίνουν "13η σύνταξη", στις 1/1/2017 την παίρνουν πίσω

Πριν ο κ. Τσίπρας ανακοινώσει την έκτακτη μίνι "13η σύνταξη" για 1,6 εκατομμύριο συνταξιούχους, η αναδιάρθρωση των τακτικών προνοιακών επιδομάτων έχει, στην πραγματικότητα, ήδη ξεκινήσει από το ΕΚΑΣ.

Από την 1/6/2016 έχουν χάσει το συγκεκριμένο επίδομα κοντά 160.000 συνταξιούχοι, ενώ άλλοι 260.000 περίπου θα το δουν να μειώνεται έως και 50% από 1/1/2017, δηλαδή μετά από μόλις οχτώ μέρες από την παροχή της μίνι "13ης σύνταξης".

3. Δόθηκε ενίσχυση το 2016, αλλά μπορεί να μη δοθεί το 2017

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση την οποία ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας για 1,6 εκατομμύριο συνταξιούχους οφείλεται αποκλειστικά στις καλύτερες από τις αναμενόμενες δημοσιονομικές επιδόσεις της κυβέρνησης το 2016 και, σε καμία περίπτωση, δεν είναι δεδομένο ότι θα επαναληφθεί και το 2017.

Και αυτό γιατί προφανώς δεν είναι δεδομένη η υπέρβαση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος σε έναν χρόνο από σήμερα, ενώ επίσης δεν είναι δεδομένο ότι η σημερινή ή οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση θα επιλέξει ξανά τους χαμηλοσυνταξιούχους για να μοιράσει μέρος αυτού του πλεονάσματος.

4. Κόβουν για πάντα 2 δισ. ευρώ, υπόσχονται για έναν μήνα 617 εκατ. ευρώ

Αν συμπεριλάβει κανείς όλες τις μειώσεις στις τακτικές αποδοχές που ήδη έχουν γίνει σε βάρος των συνταξιούχων από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι αυτές που έγιναν φέτος και προβλέπονται ήδη για το 2017 (2 δισ. ευρώ), θα δει κανείς πόσο ετεροβαρής είναι η σχέση μεταξύ των μόνιμων περικοπών και των εκτάκτων παροχών (617 εκατ. ευρώ):

*Από την αύξηση της παρακράτησης της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ από το 4% στο 6% στις κύριες συντάξεις και την επιβολή παρακράτησης 6% (για τον ίδιο λόγο, δηλαδή τον ΕΟΠΥΥ) στις επικουρικές συντάξεις από τον Ιούλιο του 2015, 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι έχασαν για πάντα γύρω στα 500-600 εκατ. ευρώ.

*Από τον πρώτο γύρο περικοπών που προέβλεπε ο νέος ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016, μέχρι και 900.000 συνταξιούχοι έχασαν επίσης για πάντα γύρω στα 700 εκατ. ευρώ. Για παράδειγμα :

-200 εκατ. ευρώ έχασαν 290.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου από τις περικοπές 40% στα μερίσματα.

-200 εκατ. ευρώ χάνουν 62.000 συνταξιούχοι από τις περικοπές στα εφάπαξ.

-175 εκατ. ευρώ χάνουν 260.000 συνταξιούχοι από την κατάργηση του ΕΚΑΣ.

*Ο δεύτερος γύρος περικοπών του νόμου Κατρούγκαλου θα φέρει εξοικονόμηση επιπλέον 700 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα:

-420 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από μειώσεις στο ΕΚΑΣ σε 260.000 συνταξιούχους.

-370 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από περικοπές στις κύριες συντάξεις (π.χ. επιβολή πλαφόν στις συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ) αλλά και τη συνέχιση των περικοπών στις επικουρικές. 
 
 



Πηγ

Δημοσκόπηση Marc: Πρωτιά ΝΔ, στα τάρταρα ο ΣΥΡΙΖΑ, υποτονικό το διασπασμένο αντιμνημονιακό στρατόπεδο


Σχόλιο Α.Α.: Το αντιμνημονιακό στρατόπεδο όσο δεν παρουσιάζεται ναι μεν ενωμένο, αλλά με σαφές σχέδιο που θα αλλάξει άμεσα τη μοίρα του εξαθλιωμένου και μόνο αυτού λαού (αδιαφορώντας για το τι θέλουν οι βολεμένοι, δεν έχει τύχη και δυστυχώς αφαιρείται κάθε προοπτική για καλύτερο μέλλον για αυτόν τον λαό.

Από Thetoq
Προβάδισμα 30,5 % στη ΝΔ έναντι 15,1% του ΣΥΡΙΖΑ δίνει δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.
Για πρώτη φορά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ( 35,4%) ανεξαρτήτως τι ψηφίζουν απαντούν ότι θέλουν κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τη ΝΔ.    
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση  το 59,3% των αναποφάσιστων που δηλώνουν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ δεν επιστρέφει στο κόμμα που ψήφισαν. Και το 10% κατευθύνονται απευθείας προς τη Νέα Δημοκρατία.  
Πάντως η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα μόλις στο 33,4% ενώ της ΝΔ είναι στο 83,4%.

Ισοψηφία ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής στην τρίτη θέση                                                                                                
Στην τρίτη θέση καταγράφονται με το ίδιο ποσοστό 6%  η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Ακολουθεί  η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 4,7%. Η Ενωση Κεντρώων εμφανίζεται να παλεύει για είσοδο στην Βουλή με ποσοστό 2,5%.
Οι ΑΝΕΛ και η Πλεύση Ελευθερίας ( Ζωή Κωνσταντοπούλου) στο 2,3%
Το Ποτάμι στο 1,6%  και η Λαϊκή Ενότητα ( Λαφαζάνης) 1,1%
Στο 17% κινείται η αδιευκρίνιστη ψήφος.
Εκλογές όχι νέα σκληρά μέτρα 
Στα επιμέρους στοιχεία της δημοσκόπησης και σε ότι αφορά τι πρέπει  να κάνει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση το 60 ,5% απαντά να αρνηθεί τα σκληρά μέτρα και να πάει σε εκλογές.

 
 
 
 

Η Συγγραφέας - Λογοτέχνιδα – Ποιήτρια ΝΙΚΗ ΚΑΜΠΟΣΗ "Μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας"

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ : Μανώλης Μάνου


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
  Η Συγγραφέας - Λογοτέχνιδα – Ποιήτρια ΝΙΚΗ ΚΑΜΠΟΣΗ γεννήθηκε στα 1941 στα Τρίκαλα (Θεσσαλίας) από όπου και κατάγεται.  Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Από  το 1980 τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών.  Επίσης  είναι τακτικό μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών. 
   Έχει γράψει μέχρι τώρα τριάντα οχτώ (38) βιβλία, που είναι μυθιστορήματα, ποιητικές συλλογές, διηγήματα, θεατρικό έργο, παραμύθια και διηγήματα για παιδιά, ποίηση για παιδιά με πολλά νανουρίσματά της, βιογραφικά της, ιστορικά κ.α.  Έχουν βραβευτεί ως τώρα από Πανελλήνιους Λογοτεχνικούς διαγωνισμούς καθώς και Παγκόσμιους δεκατέσσερα (14) βιβλία της, εκ των οποίων τα 12 με Α’ βραβείο και τα 2 με Β’.  Πρόσφατα στις 14 Ιανουαρίου 2016 βραβεύτηκε από την Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών με Διεθνές βραβείο το βιβλίο της, μυθιστόρημα εκδ. Ιούλιος 2015 με τίτλο «Η ΖΩΗ ΤΡΑΒΑ ΜΠΡΟΣΤΑ», μυθιστόρημα με  πολλές ποιητικές εξάρσεις, βαθιές σκέψεις και έννοιες, επηρεασμένο βαθύτατα από την οικονομική κρίση που περνά η χώρα μας.  Μελοποιήθηκαν αρκετά ποιήματά της, που μεταξύ άλλων μπήκαν στο πρόγραμμα και τραγουδήθηκαν σε εκδηλώσεις υψίστης σημασίας.  Εξάλλου η ιδία Νίκη Καμπόση είναι με ποιήματά της, διηγήματά της και το βιογραφικό της σε πολλές Ελληνικές Λογοτεχνικές Ανθολογίες, ημερολόγια κ.α. και ξένα βιβλία και περιοδικά με ποιήματά της μεταφρασμένα στην Αγγλική γλώσσα και στην Κινέζικη.  Πήρε μέρος σε Παγκόσμια Λογοτεχνικά Συνέδρια Ποιητών.  Είναι μέσα στη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από το Βυζάντιο μέχρι σήμερα, του Χάρη Πάτση, στο 13ο τόμο της με 5 ποιήματά της , ένα διήγημα και το βιογραφικό της . 
   Ασχολήθηκε στο παρελθόν με τη ζωγραφική, μέχρι το 1986, πραγματοποιήσασα πολλές ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Ελλάδα και μία στη Λευκωσία Κύπρου.  Ασχολήθηκε με τη Δημοσιογραφία πολλά χρόνια.  Εργάζεται πνευματικά ακαταπόνητα.  Όλο της το έργο είναι αφιλοκερδές.