bitamines
Η βιταμίνη Α, είναι μεν γνωστότερη για τη σημαντική της δράση υπέρ της υγείας των ματιών και της καλής όρασης, αλλά η δραστηριότητά της δεν περιορίζεται μόνο στον οφθαλμολογικό τομέα. Η βιταμίνη αυτή, ενισχύει την ανάπτυξη των οστών, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, μάχεται κατά των ασθενειών, ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, ενισχύει την υγεία του δέρματος και τέλος, φροντίζει για την γερή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος.
Ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή για την πρόσληψη της βιταμίνης Α, αφού τα πράσινα λαχανικά της εποχής, την παρέχουν σε μεγάλες ποσότητες, αλλά και το καλοκαίρι προσφέρει τις επιλογές του. Έχετε όμως στα υπόψη πως πρόκειται περί λιποδιαλυτής βιταμίνης, οπότε ο προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης είναι να συνοδεύεται από κάποιος είδος λίπους, ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή απορρόφησή της από τον οργανισμό.
Πριν ανακαλύψουμε ποιες είναι οι τροφές-πηγές της βιταμίνης Α, καλό είναι να εξακριβώσουμε τι εννοούμε ακριβώς όταν αναφερόμαστε σε αυτή, καθώς η βιταμίνη Α δεν είναι απλά μια βιταμίνη όπως υπονοείται, αλλά μια οικογένεια βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, όπως είναι το άλφα- και βήτα- καροτένιο και η λουτεΐνη.
Οι τροφές, λοιπόν, που περιέχουν βιταμίνη Α είναι οι εξής:
Συκώτι
Το συκώτι κάθε ζώου, είναι γεμάτο με βιταμίνες και μέταλλα και ο καλύτερος τρόπος να το μαγειρέψετε είναι στον ατμό, ή τηγανητό με αρωματικά βότανα, αλλά και ψητό. Στο συκώτι της γαλοπούλας συγκεκριμένα, βρίσκεται η περισσότερη βιταμίνη Α, ενώ επίσης πλούσιο στη βιταμίνη είναι και το μουρουνέλαιο.
Μοσχαρίσιο κρέας
Το κόκκινο κρέας, κατά κύριο λόγο αποσπά τα πιο αρνητικά σχόλια, σχετικά με τη θρεπτική του αξία, αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένας σημαντικός λόγος να το καταναλώνουμε και αυτός είναι τα αποθέματά του σε βιταμίνη Α. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, προτιμήστε καθαρό φιλέτο χωρίς λιπαρά και ιδανικότερα από μοσχάρι ελευθέρας βοσκής.
Πάπρικα, κόκκινη πιπεριά, πιπέρι καγιέν και σκόνη τσίλι
Τα πικάντικα μπαχαρικά εκτός από ενίσχυση στο μεταβολισμό και γεύση στο πιάτο, προσφέρουν και βιταμίνη Α. Μια κουταλιά της σούπας πάπρικα, αντιστοιχεί στο 74% της προτεινόμενης ημερήσιας δόσης της βιταμίνης, ενώ παρόμοιες ιδιότητες έχουν και οι άλλες σκόνες καυτερών μπαχαρικών.
Γλυκοπατάτα
Το φωτεινό πορτοκαλί της γλυκοπατάτας, εκτός από ωραίο χρώμα έχει και μπόλικη βιταμίνη Α, με τη μορφή του βήτα καροτένιου. Πιο συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια γλυκοπατάτας περιέχουν το 384% της ημερήσιας δόσης της βιταμίνης! Θυμηθείτε μόνο να φάτε και τη φλούδα της πατάτας, αφού την έχετε καθαρίσει προσεκτικά.
Καρότο
Τα καρότα είναι η βασικότερη πηγή του αντιοξειδωτικού βήτα-καροτένιου και μέσω αυτού παρέχουν στον οργανισμό επίσης γενναίες ποσότητες βιταμίνης Α. Τα καρότα, σε οποιαδήποτε μορφή και να τα καταναλώσετε, είτε σε χυμό, είτε ωμά, είτε μαγειρεμένα, προσφέρουν καλές ποσότητες της βιταμίνης στον οργανισμό. Για παράδειγμα, μισή κούπα μαγειρεμένα καρότα προσφέρουν 671 mg βιταμίνης και μονάχα 27 θερμίδες.
Πράσινα και φυλλώδη λαχανικά
Τα πράσινα λαχανικά, όταν είναι φρέσκα και τραγανά, είναι το ιδανικότερο συστατικό για μια εύγευστη σαλάτα. Εκτός όμως από γεύση και βιταμίνη Α, περιέχουν και σημαντικές ποσότητες ασβεστίου. Το δε λάχανο περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα της βιταμίνης, από τα περισσότερα λαχανικά, φτάνοντας τα 478 mg ανά μισή κούπα. Παρόμοιες καλές επιλογές είναι το σπανάκι και τα πράσινα φύλλα από τα γογγύλια και τα παντζάρια, τα οποία αν και παραγνωρισμένα, είναι συχνά πιο θρεπτικά από τα ίδια τα παντζάρια. Είτε τα προσθέσετε στη φρέσκια σαλάτα, είτε τα καταναλώσετε βραστά, τότε θα έχετε προσφέρει στον οργανισμό σας εκτός από βιταμίνη Α και βιταμίνη C, Κ, φολικό οξύ και ασβέστιο.
Αποξηραμένα βότανα
Τα αποξηραμένα βότανα, προσφέρουν εκτός από… χαρακτήρα στο φαγητό και σωρεία βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Εντάξτε τα λοιπόν στην καθημερινή σας διατροφή, ακόμα και σε φαγητά που δεν θα σκεφτόσασταν να τα προσθέσετε. Ενδεικτικά, ο αποξηραμένος μαϊντανός προσφέρει τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Α και σε αυτόν τον τομέα ακολουθεί ο βασιλικός, η μαντζουράνα, ο άνηθος και η ρίγανη.
Αποξηραμένα βερίκοκα
Τα αποξηραμένα βερίκοκα έχουν δυο βασικά πλεονεκτήματα. Είναι ιδανικό σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας και μια κούπα την ημέρα, παρέχει το 94% της ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη Α, ενώ σε ένα μόνο βερίκοκο αντιστοιχεί το 6%.
Πεπόνι
Το πεπόνι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, λαμβάνοντας υπόψη και τα ποσοτικά νούμερα που θέλουν 100 γραμμάρια κομμένο πεπόνι να περιέχουν το 68% της ημερήσια προτεινόμενης δόσης.
Κολοκύθα
Η γλυκιά κολοκυθόπιτα απενοχοποιείται και μπορείτε να την απολαύσετε με λιγότερες ενοχές. Το βήτα καροτένιο που προδίδεται από το πορτοκαλί χρώμα της κολοκύθας και είναι της ευρύτερης οικογένειας της  βιταμίνης Α, βρίσκεται άφθονο στην κολοκύθα. Έχετε στα υπόψη πως μισή κούπα κολοκύθας περιέχει 953 mg της βιταμίνης.





Για  βότανα κάντε κλικ ΕΔΩ       Βiokott - Bioflorina Βότανα-Παραδοσιακά προιόντα
  Giatros-1n.gr

clickatlife.gr