13 Αυγούστου 2016

Ο "Ατσίποτος" Τσίπρας, οι Financial Times και το «παράλληλο σύμπαν» της ανάπτυξης



Φωτο αρχείου : ΦΤΕΡΟΓΡΑΦΟΣ

Τη στιγμή που η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει ύφεση στην ελληνική οικονομία, ο πρωθυπουργός μιλάει για «καταστροφολόγους», βασιζόμενος σε ένα διθυραμβικό δημοσίευμα για την Ελλάδα.

Είναι ορισμένες φορές να απορεί κανείς πόσο σοβαρά λαμβάνουν οι παροικούντες την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα στατιστικά στοιχεία που εκδίδει μια επίσημη Αρχή, αναφορικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Πόσο δε μάλλον όταν ο φορέας αυτός είναι η Ελληνική Στατιστική Αρχή, τα στοιχεία της μιλούν για ύφεση της ελληνικής οικονομία για ολόκληρο το 2016 και το πρόσωπο που επιδεικτικά τα αγνοεί όλα αυτά είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας.

Του Χρήστου Θ. Παναγόπουλου


Το χειρότερο όλων είναι πως ο κ. Τσίπρας πιάνεται από τα στοιχεία ενός κειμένου των βρετανικών Financial Times, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή (12/08/2016) υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα εκπλήσσει με την οικονομική της ανάπτυξη». Βάσει του δημοσιεύματος αυτού, επισημαίνεται ότι η χώρα ανακοίνωσε μια εντυπωσιακή εκτίναξη της οικονομικής ανάπτυξης κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Το χαρακτηριστικό απόσπασμα του άρθρου αναφέρει: «Η Ελλάδα ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής κατά 0,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο, σε αντίθεση με τις προβλέψεις για μείωση 0,2%. Αναθεώρησε επίσης προς τα επάνω τους αριθμούς για το πρώτο φετινό τρίμηνο, από μείωση 0,5% σε μείωση 0,1%, σημειώνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα. Και πάλι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση, όμως ο αριθμός αυτός δείχνει πολύ μεγαλύτερη ευρωστία, σε σχέση με την πτώση κατά 1,8% που προέβλεπαν οικονομολόγοι, και την μείωση κατά 1,3% που είχε ανακοινωθεί το πρώτο τρίμηνο.

Η οικονομική ανάπτυξη έχει ζωτική σημασία για να μειωθεί το ελληνικό χρέος, που τρέχει με 180% του ΑΕΠ. Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 30% αφότου άρχισε η χρηματοοικονομική κρίση το 2008, όμως παρατηρητές λένε πως ελπίζουν ότι η ανάκαμψη είναι τώρα ορατή».
Το άρθρο αυτό ήταν αρκετό για τον κ. Τσίπρα, ώστε να περάσει στην αντεπίθεση και να στείλει το δικό του μήνυμα μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο twitter.

Μόνο που ο πρωθυπουργός δεν πρόσεξε μια σημαντική λεπτομέρεια, και συγκεκριμένα μια φράση του συγκεκριμένου άρθρου, η οποία αναφέρει ότι «η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% σε ετήσια βάση», ένα ποσοστό που ναι μεν αναθεωρεί προς τα πάνω προγενέστερες προβλέψεις οικονομολόγων, αλλά που δεν παύει να είναι ύφεση.

Επομένως, βάσει της αντίδρασης του κ. Τσίπρα, αντιλαμβάνεται κανείς εύλογα πως η ΕΛΣΤΑΤ, δηλαδή ο εθνικός φορέας καταγραφής και δημοσίευσης στατιστικών στοιχείων της χώρας, καταστροφολογεί και μάλιστα ασύστολα. Στη λογική του πρωθυπουργού, η ΕΛΣΤΑΤ σφάλλει, όταν βλέπει την Ελλάδα να παραμένει υπό υφεσιακό καθεστώς.

Επίσης, με τη λογική του πρωθυπουργού, όσοι Έλληνες ζουν με «χαράτσια», ΕΝΦΙΑ κι αυξημένη μέχρι στραγγαλισμού φορολόγηση, είναι καταστροφολόγοι και κακεντρεχείς άνθρωποι.
Παράλληλα, οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί που είδαν τους τελευταίους μήνες τις απολαβές τους να συρρικνώνονται είναι αρνητές της καλής πορείας που τόσο απλόχερα μας χαρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στο «παράλληλο σύμπαν της ανάπτυξης» του κ. Τσίπρα και των υπουργών του τίποτε από τα παραπάνω δεν υπάρχει. Μήπως ο γράφων είναι από άλλο πλανήτη; Μήπως οι αναγνώστες του συγκεκριμένου πονήματος προέρχονται από άλλη διάσταση; Μήπως φταίει το νερό; Ή μήπως μας... ψεκάζουν; Τελικά ποιος φταίει;

( Μήπως φταίνε "οι γκόμενες οι πρώην και οι επόμενες" που έδωσαν δεύτερη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα όπως αναφερουν στίς αναλύσεις τους οι δημοσκόποι; )

Ίσως να μη φταίει κανένας. Τζάμπα διαμαρτυρόμαστε. Ματαίως αγκομαχάμε και στενοχωριόμαστε. Ίσως, πάλι, θα έπρεπε να φωνάξουμε: «Ζήτω η ανάπτυξη της ουτοπίας!».
Μετά, όμως, όταν το βέρτιγκο* περάσει, αναρωτιόμαστε γιατί δεν πάει μπροστά αυτός ο τόπος. Μήπως, για αρχή, να κοιτούσαμε τον καθρέφτη; Εκεί, μάλλον, κρύβεται ο πραγματικός ένοχος.
*βέρτιγκο (γαλλ. Le vertige): ο ίλιγγος

ΖΩΝΤΑΝΕΜΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ: Ο ΝΟΣΤΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ, ΜΟΧΛΟΣ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ


γράφει ο   Κων/νος Χ. Μπομπότας

Ηρώο σε ερείπια!
 Η  επιχειρηματικότητα( μετά γνώσης-στόχευσης) διώχνει πάντα  τα στοιχειά και τα φαντάσματα, ακόμα  κι αν η 2η-3η γενιά σωρευτικής μετανάστευσης έχει ατονήσει την έννοια του ωφέλιμου νόστου, ώστε η πατρίδα να καλέσει πίσω όσους έφυγαν, σε νέα παραγωγική και δημιουργική βάση!  Ως εξής:





Κι αν η κατάρα της μετανάστευσης, της αστυφιλίας, του εμφυλίου, των πολέμων ερήμωσε παντελώς τα ορεινά χωριά μας και σκόρπισε τους συμπατριώτες στα 4 σημεία του ορίζοντα :
 -όπως το Παρόρι, την Πρώτη, την Κλαδοράχη,  τον Ακρίτα, το Κρατερό, Εθνικό, Ανω Κλεινές, Τριανταφυλλιά, Ατραπός, Πολυπόταμος, Τριβουνο, Κορυφή,  Περικοπή και  άλλα στο Δήμο Φλώρινας!

  -όπως Μηλιώνα, Ανταρτικό, Πυξός,Οξυά, Πράσινο, Τρίγωνο, Βατοχώρι, Δασερή, Αγκαθωτό και άλλα στο Δήμο Πρεσπών!  Κι ανάλογα, στο Δήμο Αμυνταίου! Οι φωτο είναι ενδεικτικές!


  Υπάρχει η έννοια του στοχευμένου Νόστου, σε καθαρά επιχειρηματική βάση, από τους ίδιους ή από άλλους, με το δεδομένο ότι υπάρχουν πόροι προς ανάπτυξη , που μπορούν να  θρέψουν ξανά επιχειρήσεις και οικογένειες, πέρα από την υλοτομία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία, μελισσοκομία και τον τουρισμό! Θέλει γνώση, όραμα και έμπνευση!


    (ΚΩΤΤΑΣ το ομώνυμο χωριό του πρωτοπόρου ήρωα οπλαρχηγού του μακεδονικου αγώνος ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΩΤΤΑ)


  Γιατί η βάση κάθε παραγωγής και δημιουργίας είναι η πώληση, κι οι αγορές που έχουν διαμορφωθεί από τους ίδιους τους τόπους μετανάστευσης  αλλά και άλλους!

  Γιατί η προτέρα εξασφάλιση πώλησης( προϊόντων ή υπηρεσιών) , οδηγεί στην ίδια την επένδυση!
  Κι όσο περισσότερο στειροβάλτωμα σκέψης υπάρχει, μαζί με  αντίξοες οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας υπάρχει, τόσο μεγαλύτερες ευκαιρίες δημιουργούνται!

  Και σαφώς η τοπική οικονομία δεν διαθέτει ικανά κεφάλαια, κι ακόμα σαφέστερα η ελληνική πολιτεία δε διαθέτει τα  απαραίτητα , από εδώ και στο εξής!

  Απομένει η ελληνική και διεθνής πρωτοβουλία, σε καθαρά στοχευμένη ιδιωτική  οικονομική βάση, που να υποβοηθείται  μέσα από τοπικές  παρεμβάσεις,  όπως  αναδασμοί, παραχώρηση  εγκαταστάσεων και ερημωμένων οικιών, χέρσων πια αγρών και σταύλων κλπ
  Κι ότι άλλο είναι απαραίτητο, σε ένα ευρύ πρόγραμμα στοχευμένης επιχειρηματικής επανεπισκεψιμότητας νόστου και μη, που από μόνο του μπορεί να σηκώσει  την οικονομία της περιοχής και να ξαναζωντανέψει την ύπαιθρό μας.
  Όχι μόνο δεν έχουν έρθει  στην περιοχή μας  όσοι οικονομικά έπρεπε να είχαν έρθει αλλά  ούτε και τα προϊόντα μας καταναλώνονται  στις χώρες της λευκής λήθης και της μαύρης πέτρας!

   Με την οργάνωση  σε καθαρά ιδιωτική βάση  ενός  κοινωνικού στρατού  2 και πλέον  χιλιάδων ατόμων, με στόχο την οικονομική( κι όχι απλή) ξενάγηση και την όλη οργάνωση του εγχειρήματος!

  Με την στοχευμένη εκ των προτέρων δράση πώλησης  τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών στα 4 σημεία του ορίζοντα, όχι μόνο με συμφωνίες αρχών, που ποτέ δεν είχαν και δεν θα έχουν ουσία από μόνες τους αλλά με συγκεκριμένες  επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα υψηλού οικονομικού εύρους, ώστε να έχουν αποτέλεσμα.

  Μπορούν  να γραφτούν, πολύ συγκεκριμένα, πολλά περισσότερα!
  Προφυλάσσονται όμως από τυχόν χαράμισμα, κυρίως από την αδαή  αποσπασματικότητα!

  Γιατί οι επενδύσεις-μοχλεύσεις των παραπάνω δράσεων πρέπει  να γίνουν από οικονομικές μονάδες ή οργανισμούς  που θα είναι γιαυτές όλος ο Νομός μας  το 10% της δραστηριότητάς τους

  Αλλά όχι,  Χριστέ μου και Παναγία μου!

  Όχι ,στην κάθε   ημιμετρία της οποίας αναποτελεσματικότητας  και της αποσπασματικότητας, που να  χαραμίζει,  έως  να μειώνει  τις ελπίδες μας, ως σύνολα!
  Οφείλουμε να μην είμαστε ικανοποιημένοι, σε ότι κι αν δεν αρκεί!
  Να χειροκροτούμε τα θετικά  αλλά να μην αρκούμαστε σε αυτά, αν το… πάπλωμα της ανάπτυξης στον τόπο μας μένει κοντό! Και γιαυτό… κρυώνουμε!

   Στόχος να είναι το μείζον αποτέλεσμα , να μην είναι η πολιτική επιβίωση της όποιας υπανάπτυξης!
  Δεν παντρευτήκαμε την υπανάπτυξη  σε αυτό τον τόπο, ακόμα κι αν υπάρχουν 1 τρις έτη φωτός μνημόνια!

  Να αποτύχουν  1 και 2 μεγάλα εγχειρήματα, με στόχο των 8πλασιασμό των τοπικών μεγεθών μας  και να  μας μείνουν τα ποσοστά, ναι  είναι αποδεκτό!
  Να  γίνουν όμως πολύ υπο-πολαπλάσιες προσπάθειες, που θα απαγορεύσουν και θα δυσφημίσουν τις μεγάλες προσπάθειες, όχι !
  Εάν ξεκινήσει κάτι σωστό στην αντιμετώπιση κάθε προβλήματος , πρέπει  να έχει  πολλαπλάσιες οικονομικές στοχευμένες δράσεις, για να το βγάλουν οριστικά, από το τέλμα!


                                                    Κων/νος Χ. Μπομπότας