22 Απριλίου 2016

Πολιτικό σεισμό φέρνει το 4ο Μνημόνιο των 9 δισ.





Στα όριά της βρίσκεται η κυβερνητική στρατηγική για το κλείσιμο της αξιολόγησης, μετά από ακόμη την ψυχρολουσία του Eurogroup της Παρασκευής.

Στα όριά της βρίσκεται η κυβερνητική στρατηγική για το κλείσιμο της αξιολόγησης, μετά από ακόμη μία αναδίπλωση στην πορεία της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Λίγες μόλις ώρες μετά τις επαφές που είχε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ευρωπαίους αξιωματούχους -επιχειρώντας να τους πείσει πως τα μέτρα-«κάβα» ύψους 3,6 δισ. δεν είναι απαραίτητα- αλλά και τη δημόσια τοποθέτησή που έκανε την Πέμπτη με εφαλτήριο την έκθεση της Eurostat, στην οποία υποστήριξε πως η Ελλάδα «δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα», το Eurogroup της Παρασκευής ανέτρεψε σχεδόν εξολοκλήρου τόσο τις κυβερνητικές προθέσεις όσο και το σκηνικό της διαπραγμάτευσης.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν πως απαραίτητος όρος για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και της συμφωνίας σε ένα νέο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη είναι να συμφωνηθούν εκτός από το πακέτο των 5,4 δισ. και τα πρόσθετα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ.
Μετά από αυτήν την εξέλιξη, η κυβέρνηση εμφανίστηκε αιφνιδιασμένη και έσπευσε αρχικά μέσω του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να διακηρύξει ότι δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης νόμων υπό αίρεση στην Ελλάδα. Εν συνεχεία ωστόσο -μέσω κυβερνητικής διαρροής- επανήλθε για να διευκρινήσει πως «οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», σε μια προσπάθεια να λάβει μια δέσμευση από τους δανειστές, πριν προχωρήσει σε μια ακόμη επώδυνη συμφωνία για το έκτακτο πακέτο, που αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στην κυβερνητική πλειοψηφία, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες.
Εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου για ασφαλιστικό-φορολογικό στην Βουλή και βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για τα φορολογικά μέτρα (αφορολόγητο) και τα κόκκινα δάνεια.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε

Το μήνυμα του Eurogroup και το καμπανάκι για τη ρευστότητα

«Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα πακέτο προληπτικών μέτρων που πρέπει να υιοθετηθούν αν χρειαστεί, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος για το 2018. Δεν έχει αποφασιστεί πώς θα νομοθετηθούν τα προληπτικά μέτρα - ίσως στο επόμενο Eurogroup». Με αυτά τα λόγια συνόψισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ το αποτέλεσμα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών. Ο κ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ακόμη ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για το ποια θα είναι αυτά τα μέτρα και υπογράμμισε ότι ο έλληνας υπουργός δεσμεύτηκε να εργαστεί τις επόμενες ημέρες στην κατεύθυνση αυτή. Όπως είπε, αν υπάρχει συμφωνία και για τα ανοιχτά θέματα και για τον μηχανισμό των προληπτικών μέτρων, τότε θα γίνει νέο Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη. «Δεν είναι σίγουρο ακόμη», είπε χαρακτηριστικά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ η οποία τόνισε ότι τα προληπτικά μέτρα πρέπει να είναι αξιόπιστα και να νομοθετηθούν εκ των προτέρων.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό ήταν ωστόσο η προειδοποίηση για τη ρευστότητα της Ελλάδας που απηύθυνε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. «Ελπίζω να υπάρξει συμφωνία γιατί η κατάσταση είναι στενή. Πέρασαν 4 μήνες από την τελευταία πληρωμή δόσης προς την Ελλάδα. Υπάρχουν πληρωμές τους επόμενους μήνες» σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Κριστίν Λαγκάρντ και Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup της Παρασκευής
Κριστίν Λαγκάρντ και Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Eurogroup της Παρασκευής

Πολιτικός σεισμός από το Μνημόνιο 4

Μετά την πρώτη ψυχρολουσία της κυβέρνησης όπου το Μαξίμου υιοθέτησε την δήλωση του Ευ. Τσακαλώτου ότι «ήταν ένα καλό Eurogroup για την Ελλάδα», στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι έντονη η αμηχανία αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των νέων δεδομένων.
Ο πρώτος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση αφορά όπως είναι επόμενο το πολιτικό κόστος της υιοθέτησης του έκτακτου πακέτου μέτρων, δεδομένων και των αντιδράσεων βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αρκετοί εκ των οποίων έχουν θέσει ως κόκκινη γραμμή τα μέτρα του πακέτου 5,4 δισ. Ο δεύτερος πονοκέφαλος αφορά τον τρόπο θέσπισης των προληπτικών μέτρων. Η κυβέρνηση επικαλείται την θεσμική αδυναμία νομοθέτησης μέτρων υπό αίρεση, σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, στο πλαίσιο των προτάσεων που επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση είναι η δέσμευση της χώρας σε ένα Eurogroup ή η δημιουργία μηχανισμού ελέγχου. Οι τελευταίες δύο επιλογές δεν φαίνεται ωστόσο να καλύπτουν τους δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ το οποίο ζητά ψήφιση από την ελληνική βουλή. Ο τρίτος πονοκέφαλος αφορά το θέμα του χρέους, με την Αθήνα να θέλει να ξεκινήσουν άμεσα οι συζητήσεις θέτοντας μάλιστα τα μέτρα ελάφρυνσης ως προϋπόθεση για την υιοθέτηση του έκτακτου πακέτου. Τόσο όμως η ΕΕ όσο και το ΔΝΤ θέτουν ως όρο για το άνοιγμα της εν λόγω συζήτησης την θεσμοθέτηση των μέτρων 9 δισ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
Ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

Τι ανέφερε η διαρροή του Μαξίμου

«Δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης "νόμων υπό αίρεση" στην Ελλάδα» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στον απόηχο του Eurogroup. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι υπήρξε συμφωνία για τα μέτρα ύψους 3% επί του ΑΕΠ. Το πακέτο των μέτρων, σημείωναν ότι έχει διαμορφωθεί με βάση τις ελληνικές προτάσεις σημείωναν οι ίδιες πηγές και προσέθεταν πως μόλις πριν μια εβδομάδα, κάποιοι τις χαρακτήριζαν «μονομερείς ενέργειες».
Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν τα μέτρα επαρκή για τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% το 2018, όπως προβλέπει η συμφωνία του περασμένοι Ιουλίου, έλεγαν οι κυβερνητικές πηγές, και τόνιζας πως το ΔΝΤ αποδέχεται το πακέτο των μέτρων, αμφισβητεί όμως ότι θα καλυφθεί ο συγκεκριμένος στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Eurogroup, Γαλλία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, υποστήριξαν την ελληνική θέση ότι ενδεχόμενη νομοθέτηση «μέτρων υπό αίρεση» θα είναι επιβαρυντική για το οικονομικό κλίμα. Στην Ευρώπη, και ότι μπροστά στην «προφανή» διχογνωμία, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ζήτησε να εξεταστεί περαιτέρω το θέμα των προληπτικών μέτρων. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ έχει κατεβάσει τον πήχη των απαιτήσεων του ΔΝΤ στο ζήτημα του χρέους.
Κυβερνητικές πηγές, χαρακτήριζαν θετικά το tweet του κ. Ντάισελμπλουμ που προανήγγειλε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα με αντικείμενο την λήψη τελικής απόφασης.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει θεσμική δυνατότητα νομοθέτησης «νόμων υπό αίρεση» στην Ελλάδα και ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για προληπτικές δεσμεύσεις πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μάριο Ντράγκι στο Eurogroup του Άμστερνταμ
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μάριο Ντράγκι στο Eurogroup του Άμστερνταμ

Έρχονται μέτρα-φωτιά

Τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση θα κληθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να καταρτίσει και ενδεχομένως να ψηφίσει κατάλογο με τα μέτρα των 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο κατάλογος θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις που δύσκολα θα μπορέσει να υποστηρίξει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ειδικά μετά τις δηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες (δεν ψηφίζουμε τίποτα πέραν των συμφωνηθέντων κλπ).
Από το κείμενο του μνημονίου –στο οποίο θα πατήσουν οι δανειστές κατά τη διαπραγμάτευση για την κατάρτιση της νέας λίστας- προκύπτει ότι τα μέτρα που θα «παίξουν» θα είναι:
1.      Η περαιτέρω μείωση της έκπτωσης φόρου στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Έχοντας ήδη εξοντώσει τη μεσαία τάξη, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να στραφεί στα χαμηλότερα στρώματα ψαλιδίζοντας το αφορολόγητο στα 8180 ευρώ κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα του ΔΝΤ
2.      Η μείωση των δαπανών του δημοσίου. Εκεί θα ζητηθεί από την κυβέρνηση να κόψει μισθολογικό κόστος, δηλαδή μισθούς του δημοσίου (είτε μέσω απολύσεων είτε μέσω μειώσεων μισθού)
3.      Η μείωση των συντάξεων. Στο στόχαστρο αναμένεται να μπει η λεγόμενη «προσωπική διαφορά». Είναι το επιπλέον ποσό που προκύπτει για τους σημερινούς συνταξιούχους σε σχέση με τις συντάξεις που θα λαμβάνουν οι καινούργιοι. Αυτό το ποσό θα υπολογιστεί για το καθένα και είναι πολύ πιθανό να περικοπεί προκειμένου να κλείσει ο τεράστιος λογαριασμός.
4.      Η μείωση των αμυντικών δαπανών την οποία θέλησε να αποφύγει η κυβέρνηση παρά το ότι αναγραφόταν στον προϋπολογισμό του 2016 (υπήρχαν αντιδράσεις Καμμένου) και
5.      Οι περαιτέρω αυξήσεις στον ΦΠΑ αυτή τη φορά με την μετάταξη των περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών από το 13% στο 23% αλλά και την κατάργηση του υπερχαμηλού συντελεστή (σ.σ το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην ΔΕΗ και στο νερό).

Το Μαξίμου αποδέχεται το έξτρα πακέτο, λέει ότι δεν είναι 4ο μνημόνιο


Ως «ανοησίες» χαρακτηρίζει το Μαξίμου τα περί «4ου Μνημονίου» και επικαλείται τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ.


to-maksimou-apodexetai-to-ekstra-paketo-leei-oti-den-einai-4o-mnimonio


Με άτυπο σημείωμά της μετά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τα αποτελέσματα του Eurogroup η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «ανοησίες» τα περί «4ου Μνημονίου» μετά και επικαλείται τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συγκεκριμένα παραθέτουν απόσπασμα των δηλώσεων του προέδρου του Eurogroup, στην συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της υπουργικής συνάντησης:
«[…] Επιτρέψτε μου να κάνω σαφές – [διότι] στον ελληνικό τύπο γίνεται λόγος για 4ο μνημόνιο – αυτό σε καμία απολύτως περίπτωση δεν ισχύει! Κοιτώντας τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες βρίσκονται σε καλό δρόμο, είναι πολύ αποφασισμένοι. Θεωρώ ότι η δέσμη [μέτρων] που έχουμε κατά 95% δείχνει πολύ καλή. Πρόκειται, λοιπόν, για έναν τύπο επιπλέον πακέτου εξασφάλισης, και θεωρώ ότι πρέπει απλώς να εργαστούμε στο πώς αυτός ο μηχανισμός θα μοιάζει. Ασφαλώς, υπάρχουν νομικοί περιορισμοί. Δεν μπορούμε, δεν πρόκειται – και ούτε καν επιθυμούμε – να υπερβούμε νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα το σχεδιάσουμε κατά τρόπο ο οποίος προσφέρει αξιοπιστία, αυτοματισμό και αντικειμενικότητα, και χρειάζεται να είναι νομικά δυνατός, φυσικά».


thetoc.gr

Ετοιμάζουν νόμο για ποινικοποίηση της έκφρασης "ισλαμοποίηση της Ελλάδας"...



Ακόμα και μέσα από την στήλη της αλληλογραφίας μιας εφημερίδας μπορούν να βγουν πολύ ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Ιδιαίτερα, μάλιστα, αν ο αποστολέας της επιστολής τυγχάνει να είναι άτομο που κατέχει κρατική και θεσμική θέση, ο γνωστός εθνομηδενιστής Κωστής Παπαϊωάννου, ο οποίος αφού πέρασε από το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ έχει εγκατασταθεί (μέχρι στιγμής) στον ΣΥΡΙΖΑ και κατέχει την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχοντας δηλαδή άμεση σύνδεση με τον υπουργό Δικαιοσύνης. Μαζί με αυτόν «έχει βολευτεί» σε κυβερνητική καρέκλα και η σύζυγός του.

Νόμιμο; Αναμφισβήτητα. Ηθικό; Εξαρτάται από την ερμηνευτική διάθεση του καθενός. Δεν είναι, όμως, αυτό το θέμα μας. Το ζητούμενο είναι ότι ο τύπος αυτός κινεί τις διαδικασίες ποινικοποίησης της σκέψης οποιουδήποτε δεν συνάδει με τα δικά του εθνομηδενιστικά πιστεύω. Κάτι τέτοιο δείχνει και στη επιστολή του, η οποία υπό τον τίτλο «Η κριτική της κριτικής» δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» της Τρίτης 19 Απριλίου. Στην προσπάθειά του να διαμαρτυρηθεί για την αντιμετώπιση που είχε από τον γνωστό νεοφιλελεύθερο αρθρογράφο της εφημερίδας, Πάσχο Μανδραβέλη, ο Παπαϊωάννου λέει πολλά και διάφορα. Ας σταθούμε σ΄ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπου αναφέρει τα εξής: «Στέκεται, για παράδειγμα, στη φράση μου “Ο μισαλλόδοξος λόγος είναι τελεστικός λόγος. Από τη στιγμή που εκφέρεται αποτελεί πράξη” λες και πρόκειται για καινοφανή δική μου έμπνευση. Τον παραπέμπω σε οποιοδήποτε εγχειρίδιο γλωσσικής διδασκαλίας, όπου αναφέρεται πως τελεστικός είναι ο λόγος με την εκφορά του οποίου τελούνται πράξεις.

Υποστηρίζω λοιπόν πως η εκφορά μιας φράσης περί “ισλαμοποίησης της χώρας” ή περί “υπανθρώπων”, από χείλη βουλευτικά ή άλλα, δεν αποτελεί απλή έκφραση κρίσης, δεν είναι πληροφοριακός λόγος. Έχει συνέπειες, προκαλεί πράξεις ή και αποτελεί πράξη».

Πριν συνεχίσουμε, πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι: Αν ο Παπαϊωάννου περιοριζόταν απλώς στην προεδρία μιας οργάνωσης «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» (μια θέση που κατείχε στο παρελθόν), η πλήρης ονομασία της οποίας μου διαφεύγει αυτή την στιγμή, ή απλώς συνέχιζε να λέει «parle-vouz francais?» στην Ελληνογαλλική Σχολή της Αγίας Παρασκευής, στην οποία δήλωνε ότι εργαζόταν παλαιότερα, δεν θα μας ένοιαζε. Θα ήταν η εκφορά μιας ακόμα άποψης, απολύτως ανεκτικής όσο γραφική ή αντεθνική κι αν ακουγόταν. Όταν, όμως, έχει μια κρατική θεσμική ιδιότητα και αυτές του τις απόψεις θέλει να τις επιβάλλει ποινικοποιώντας την αντίθετη άποψη, τότε σαφώς υπάρχει πρόβλημα.

Παρατηρώντας το κείμενο του Μανδραβέλη πάνω στο οποίο βασίστηκε η απαντητική επιστολή του Παπαϊωάννου, βλέπουμε ένα ακόμη χαρακτηριστικό απόσπασμα των λεγομένων του Παπαϊωάννου: «βάση της ρητορικής του μίσους είναι η μνησικακία, είτε αυτή στρέφεται εναντίον του Ισλάμ, είτε έχει αντισημιτικό χαρακτήρα (...), είτε στρέφεται εναντίον της Αριστεράς, είτε εναντίον διανοουμένων». Ώστε έτσι λοιπόν… Η «ρητορική του μίσους» και η «μνησικακία» έχουν ως αποκλειστικό περιεχόμενο ό,τι στρέφεται εναντίον του Ισλάμ, της Αριστεράς, των διανοουμένων (!) και φυσικά έχει αντισημιτικό χαρακτήρα. Ενώ, προφανώς, εάν η ρητορική κάποιων είναι εναντίον της Ορθοδοξίας, της Δεξιάς (με την ευρεία έννοια του όρου) των μη… διανοουμένων και έχει ανθελληνικό χαρακτήρα, τότε δεν έχει χαρακτήρα μίσους! Φαίνεται πως, μέρες που είναι, ο αρεσκόμενος στο να μεταπηδά από κόμμα σε κόμμα, Παπαϊωάννου «έχει χάσει τ΄αυγά και τα πασχάλια».

Επανερχόμενοι στο απόσπασμα της επιστολής του στην «Καθημερινή» παρατηρούμε ότι ο τύπος αυτός υποστηρίζει επί της ουσίας ότι η έκφραση «ισλαμοποίηση της χώρας» πρέπει να ποινικοποιηθεί! Μια έκφραση, η οποία εκφράζει τις πεποιθήσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων, αλλά όχι το «προοδευτικό» μυαλό του Παπαϊωάννου.

Δεν θα εκπλαγούμε, μάλιστα, αν κατατάσσει τον εαυτό του και στην κατηγορία των «διανοούμενων», αν κρίνουμε από το υπερφίαλο ύφος του κειμένου του και ειδικά τον υπεροπτικό τρόπο με τον οποίο κλείνει την επιστολή του. Η ουσία σ΄όλα αυτά είναι ότι ο Παπαϊωάννου και οι όμοιοί του προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν μια αστυνομία σκέψης, μια «αντιρατσιστική» ποινική λογοκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα τιμωρεί όχι πράξεις αλλά την εκφορά λόγου. Ευελπιστεί ότι ακόμη κι αν χάσει αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία η διάδοχη κατάσταση εντός του «συνταγματικού τόξου» δεν θα έχει διάθεση να αναιρέσει αυτή την ποινικοποίηση της σκέψης.

Τελειώνοντας, λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να χάσει αύριο την εξουσία, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί και με τον Παπαϊωάννου. Αν φροντίσει να κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες της επικοινωνίας με τη ΝΔ, δεν είναι απίθανο να παραμείνει στην θέση του ή να «βολευτεί» κάπου αλλού. Έτσι κι αλλιώς, κι αυτός είναι «ευέλικτος» στις αλλαγές κομμάτων και η ΝΔ έχει δείξει πολύ καλή «αντιρατσιστική» συμπεριφορά...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ
Το κείμενο έχει δημοσιευθεί και σε άλλα site.

Ζητούν από τους φαντάρους να επιστρέψουν το δώρο Πάσχα-Το αστρονομικό ποσό των 4,20 ευρώ [εικόνα]

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟΥ

Φωτογραφία:ΑΠΕ- ΜΠΕ
Φωτογραφία:ΑΠΕ- ΜΠΕ

Να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν ως δώρο Πάσχα ζητα η κυβέρνηση από τους στρατεύσιμους.

Η απόφαση αφορά εκείνους που έως τώρα έχουν εισπράξει το ποσό των 4,20 ευρώ και καλούνται να το επιστρέψουν άμεσα στην υπηρεσία, όπως αναφέρει έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του

Κράτους που έφθασε στα Γενικά Επιτελεία.



Οι στρατεύσιμοι σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι. Συνεπώς, επειδή τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα έχουν κοπεί για αυτούς, πρέπει να κοπούν και για τους φαντάρους.

Αποκάλυψη: Ο βουλευτής του Λεβέντη δεν πούλησε την Πόρσε, την έκρυψε!



Την αποκάλυψη για τον βουλευτή με την Porsche κάνει ο Βηματοδότης.
Όπως γράφει, ο Δημήτρης Καβαδέλλας, ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων που είχε δηλώσει ότι πούλησε την Porsche όταν κυκλοφόρησε η φωτογραφία του αυτοκινήτου του στο πάρκινγκ της Βουλής, τελικά δεν την πούλησε. Την έκρυψε!
Ο κ. Καβαδέλλας είχε πει ότι το πούλησε σε καλή τιμή σε έναν γαιοκτήμονα φίλο του κόμματός του αλλά αυτό τελικά δεν έγινε ποτέ!  Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, η Porsche απλώς άλλαξε θέση και από το πρώτο υπόγειο του γκαράζ μεταφέρθηκε στο πέμπτο υπόγειο, εκεί όπου σπανίως πάει κανείς, παρκαρισμένη δίπλα σε μια μαύρη SLK.
Ο ίδιος, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την πράξη αυτή είπε ότι δεν την πούλησε ακριβώς, απλά έδωσαν τα χέρια και ο αγοραστής το μετάνιωσε. Δείχνει και ένα χαρτί από ένα συνεργείο αυτοκινήτων το οποίο τού ζητεί 5.240 ευρώ για επισκευές. Από τον βουλευτή ζήτησε εξηγήσεις και ο Βασίλης Λεβέντης. Σύμφωνα με τον Βηματοδότη πάντα, ο βουλευτής τον έπεισε τον Πρόεδρο όταν του είπε ότι τελικά θα το αγοράσει ο ιδιοκτήτης του συνεργείου.
Για το θέμα έκανε ανάρτηση στο facebook και ο δημοσιογράφος Νίκος Χασαπόπουλος που είχε αποκαλύψει πρώτος την υπόθεση…


Πηγή:iefimerida.gr

Καταγγελίες Φωτιά Από Στρατιώτες Που Υπηρετούν Στην Λέσβο “Μας Ταίζουν Ένα Κοτόπουλο Για 8 Άτομα Και Πηγαίνουμε Φιλέτα Και Παλέτες Με Τρόφιμα Στα Hot Spot”

fagito-stratos-750x400

0 Αν και κρατάμε μία επιφύλαξη για το θέμα και ελπίζουμε να είναι απλός υπερβολές κάποιου στρατιώτη, δεν μας φαίνεται και καθόλου εξωπραγματικό να συμβαίνει όντως. Αλλά οφείλουμε να τονίσουμε την αμφισβήτησή μας στο θέμα και στην εγκυρότητά του …
Σήμερα το πρωί έφτασε μία καταγγελία από ένα στρατιώτη ο οποίος αναφέρει ότι στο στρατόπεδο όπου υπηρετεί την θητεία του οι στρατιώτες σχεδόν υποσιτίζονται και αναγκάζονται συνεχώς να παραγγέλνουν απ’ έξω φαγητό με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν κατά πολύ το οικογενειακό προυπολογισμό ενώ παράλληλα δίνουν στα hot spot παλέτες με τρόφιμα.
Το μήνυμα του στρατιώτη:

Ονομάζομαι … και υπηρετώ …. της Λέσβου λόγο του ότι απολύομαι σε 15 μέρες σχεδόν πήρα το θάρρος να στείλω ένα μήνυμα. Δεν θέλω να γράψω πολλά και να γίνω κουραστικό ούτε να αναφερθώ στην απάνθρωπη συμπεριφορά του κράτους και των ανωτέρων μας απέναντί μας με τα εξοντωτικά ωράρια που πέρασαν για να χτίσουμε τα hot spot. Έκτος από το ότι καταντήσαμε στην κυριολεξία δούλοι και απορώ αν αυτό σημαίνει στρατός που ευτυχώς τελειώνει για μένα . Ήμασταν και συνεχίζουμε να είμαστε άυπνοι και υποσιτισμένοι. Εδώ και αρκετό καιρό λόγο έλλειψης πόρων όπως μας λένε οι λοχαγοί μας. παρατηρούμε ότι το φαΐ που μας σερβίρεται είναι πολύ λιγότερο και φυσικά δεν φτάνει για να χορτάσει έναν άνθρωπο 80-90 κιλά. Μάλιστα μία μέρα που είχα υπηρεσία στα μαγειρεία ώς “λάτζα” άκουσα με τα αυτιά μου το λοχία υπηρεσίας να λέει στον μάγειρα ότι έχει εντολή διοικητή το κοτόπουλο να πάει ανά 8 άτομα και μετά από παράκληση του μάγειρα και επιμονή ότι δεν γίνεται αυτό έγινε ανά 6 άτομα. Την ίδια στιγμή “καναδέζες” και αποθήκες τροφίμων είναι γεμάτες με τρόφιμα τα οποία καθημερινά πηγαίνουν στα hot spot. Σε καμία περίπτωση δεν λέω να μη προσφέρουμε στους ανθρώπους ένα πιάτο φαΐ. Αλλά μου κάνει εντύπωση όταν βλέπω και διακρίνω μέσα σε αυτά που μεταφέρουμε εκεί αρνιά, φιλέτα, ψάρια και πολλά άλλα που έχουμε πολλές μέρες εμείς να δούμε στο πιάτο μας. Πραγματικά η απορία μου αν αυτό λέγετε στρατός;

Τελικά εγώ έκανα το “χρέος” μου απέναντι στο κράτος να υπηρετήσω την πατρίδα και ευτυχώς φεύγω από αυτό το μαρτύριο σε λίγες μέρες.

Εμείς θέλουμε απλά να ρωτήσουμε τον Καμμένο αν έχει γνώση για όλα αυτά που συμβαίνουν στα στρατόπεδα. Αν είναι μεμονωμένο περιστατικό και τι έχει σκοπό να κάνει για αυτό εκτός από τα βάζει τους στρατιώτες να υπηρετούν τους μετανάστες. Αλλά μάλλον ο υπουργός είναι απασχολημένος με το να ράψει το καινούργιο του κοστούμι για την νέα του εμφάνιση.




ΠΗΓΗ

Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας 1.650.000 Έλληνες


Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας 1.650.000 Έλληνες
Συσσίτιο, φαγητό σε άπορους (φωτογραφία αρχείου) - Πηγή: EUROKINISSI/PHASMA/Α.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ

Κάτω από το όριο ακραίας φτώχειας ζούσαν περίπου 1.650.000 Έλληνες το 2015, εκ των οποίων 647.000 προέρχονταν από οικογένειες με άνεργο «αρχηγό» και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν, χωρίς να δανειστούν, τα αναγκαία προς το ζην.
Λιγότεροι φτωχοί στην Ευρώπη, περισσότεροι στην Ελλάδα

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας της Ομάδας Ανάλυσης Δημόσιας Πολιτικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Ημερησία, το ποσοστό ακραίας φτώχειας το 2015 στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 15,2%, ενώ το 2009 πριν η οικονομική κρίση δείξει τα σημάδια της, ήταν στο 2,2%. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ποσοστό ακραίας φτώχειας διπλασιάστηκε την περίοδο 2011-2015.

Πιο ευάλωτες είναι οι οικογένειες με άνεργο «αρχηγό», αλλά και οι οικογένειες με παιδιά, που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα βασικά αγαθά που απαιτούνται για τη διασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ από αυξημένο κίνδυνο ακραίας φτώχειας χαρακτηρίζονται και οικογένειες που ζουν σε πόλεις, αλλά και τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιαζόμενη κατοικία.

Ανεπηρέαστα από την οικονομική κρίση είναι τα νοικοκυριά με δύο εργαζόμενους, οι υπάλληλοι ΔΕΚΟ, τραπεζών, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ όσον αφορά στους ηλικιωμένους η κατάσταση είναι καλύτερη αν συγκριθεί με αυτή ανέργων οικογενειών με παιδιά.

Σύμφωνα με την ομάδα που έκανε την έρευνα, η αύξηση της φτώχειας οφείλεται στη μεγάλη άνοδο της ανεργίας, σε συνδυασμό με τα κενά του συστήματος κοινωνικής προστασίας.

Πάντως, τα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια και συγκεκριμένα το κοινωνικό μέρισμα, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και η κάρτα σίτισης, συνέβαλαν στη μικρή μείωση του αριθμού των ακραία φτωχών καθώς και σε κάποια ενίσχυση του εισοδήματος όσων παρέμειναν ακραία φτωχοί.

Κλέφτες, νταβατζήδες του λαού. Μικροί, ανίκανοι κυβερνήτες, και σεις, πρωταριστεροί Λαομπαίχτες

Κλέφτες, νταβατζήδες του λαού. Μικροί, ανίκανοι κυβερνήτες, και σεις, πρωταριστεροί Λαομπαίχτες


 Ελευθέριος Ανευλαβής


Δεν μας κλέψατε, μόνο, τον γλίσχρο μισθό μας. Την τιποτένια μας σύνταξη.
Κλέψατε και το δώρο του παππού για τα εγγόνια.
Στερήσατε το παιχνίδι των παιδιών μας, και την ξεγνοιασιά της παιδικής ηλικίας.

Κλέψατε, και τη μέρα της αμφίβολης χαράς, καθώς περιμέναμε τη σύνταξή μας, ξεροσταλιάζοντας στα ΑΤΜ, και τα μετρούσαμε, κι ήσαν ακόμη λιγότερα, τα λιγοστά ευρώ της άθλιας σύνταξης.

Δεν μας κλέψατε, μόνο, το σπίτι μας, μαζί με τις προσδοκίες μιας ζωής χτισμένες στους τοίχους του. Στις πόρτες του, στις κρεβατοκάμαρές του.

Μας κλέψατε τα χρόνια της ζωής μας, ασπρίζοντας τα μαλλιά μας, μέσα σε μια ατέλειωτη νύχτα-εφιάλτη, και των δικών σας αριστερομνημονίων.

Μας αφήσατε να ζούμε σε υγρές τρώγλες απελπισίας. Σε βουβά σπίτια. Σε άδεια από φίλους καφενεία. Σε ετοιμοθάνατες γειτονιές.Σε σούρουπα γεμάτα θλίψη και πένθος.
Σε θλιβερά σκοτάδια με σβησμένα τζάκια και παγωμένα σπίτια. Κλεισμένοι μέσα στην παγωνιά στο σκοτάδι της ατέλειωτης νύχτας μας.
Χωρίς σκιές στους τοίχους, γιατί και το ρεύμα μάς κόψατε και η γκαζόλαμπα είναι σβηστή.

Πάνω απ’ όλα, όμως, μας κλέψατε, όλα τα επίσημα αρχεία της ιστορίας μας, κάνοντάς την συνωστισμό στην προβλήτα της Σμύρνης. Όλες τις βιβλιοθήκες της ηθικής και του δίκιου.

Μας κλέψατε, τα μουσεία του παρελθόντος μας, που χωρίς αυτά, αύριο δεν υπάρχει.
Τα κλέψατε, τα μαγαρίσατε, τα βρωμίσατε, για να ξεχάσουν οι άνθρωποι, πως είναι πολίτες. Για να αφανιστεί κάθε ήχος ελπιδοφόρος.
Για να μείνει, μόνο, το κίτρινο, φθινοπωρινό χρώμα του μίσους και του αλαζονικού, απάνθρωπου, διεφθαρμένου χρυσού σας. Αριστεροδεξιοί λαοπλάνοι.

Μάταια, πια, περιμένουμε να τρίξει η πόρτα ανοίγοντας, για να μπει ο αγέρας της ελπίδας του αύριο.
Κι αυτόν μας τον κλέψατε, πνίγοντας, μέσα στη μαυρίλα του αύριο, κάθε προσδοκία μας.

Μέσα στις ψυχές μας βρέχει ένα κίτρινο χολιασμένο βροχόνερο αγανάκτησης, απελπισμένης οργής, για το σήμερα που μας κάψατε, για το αύριο που μας κλέψατε.

Για την κατάντια, που μας οδηγήσατε, νοικοκυραίους, ανθρώπους του μόχθου, όλους εμάς, που από νοικοκύρηδες, μας καταντήσατε ζήτουλες και νοικάρηδες στην ίδια μας τη χώρα.

Εσείς οι ασυνείδητοι του πένθους της καρδιάς μας. Εσείς οι αχρείοι. Οι λαομπαίχτες πρωταριστεροί, κι όλοι οι προηγούμενοι μικροί ανίκανοι τυφλοί κυβερνήτες.

Οι μέρες μας περνάνε γκρίζες, χωρίς απόχρωση. Όλες ίδιες.
Με την ίδια απελπισία ζωγραφισμένη σε κάθε μας ξύπνημα.
Με τον ίδιο εφιάλτη, να μας τρομοκρατεί, κάθε νύχτα, στον ύπνο μας.

Τίποτα πια δε χαμογελά στην καρδιά μας.
Τη ζυγαριά τη γέρνετε πάντα προς το δολερό σας μέρος.
Κι’ εμείς, ανήμποροι να σας κόψουμε το άδικο χέρι.

Τα φύλλα, από το ημερολόγιο, πέφτουν, χωρίς να δείχνουν μιαν άλλη μέρα.
Κι οι γιορτές των αγίων χαθήκανε κι αυτές, μαζί και με τους άγιους.
Ούτε Εκείνος φαίνεται πουθενά. Χάθηκε; Τον ψάχνουμε. Δεν τον βρίσκουμε.

Μα, δεν ξεπληρώσαμε το χρέος μας ολάκερο, με τους πετσοκομμένους μισθούς μας; Με τι σκιώδεις συντάξεις μας; Με τον ευτελισμό της ζωής μας, που μας επιβάλατε;

Ολόγυμνοι, πια, φοράμε τον εαυτό μας και δεν τον αναγνωρίζουμε.
Η μνήμη, ανοιχτή πληγή του χτες. Τότε που ζούσαμε.
Τότε που γελούσαμε. Τότε που ονειρευόμασταν. Τότε που ελπίζαμε.

ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ,που, πια, δεν θα ’χετε τι να πείτε.

Σπαταλήσατε, λερώσατε, σκοτώσατε όλες τις λέξεις.
Και τις πετάτε, άταφα κουφάρια, στα μούτρα μας. Αλεξοφονιάδες.

Θα έρθει μια μέρα, που δεν θα μπορείτε να πείτε «είμαι λογιστής», γιατί δεν θα είστε Υπουργοί της Τρόικας. Και κανένας λογιστής δεν θα θέλει να είναι Υπουργός. Θα ντρέπεται.

Θα έρθει μια μέρα, που το πέπλο της εξουσίας και της αυθαιρεσίας, θα έχει κουρελιαστεί, τελείως. Ήδη είναι διάτρητο. Και φαίνεται ο αδιάντροπος κώλος της πρωταριστερής, αδιάντροπης εξουσίας σας.
«Η αγένεια προς την αλαζονική εξουσία είναι προτέρημα»

Θα έρθει μια μέρα, που θα περιμένεις ένα γράμμα και δεν θα έρχεται, γιατί εκείνο που έλαβες, αλαζονικά, το πέταξες.

«Ανέγνων, έγνων, κατέγνων», είπες, ως άλλος Ιουλιανός ο Παραβάτης.

«Ανέγνως , αλλ’ ουκ έγνως»: το διάβασες μα δεν το κατάλαβες, θα σου απαντήσουμε, Πρωταριστερέ Μεγαλοψεύτη.

Όχι δεν πιάνω το χέρι σου. Δεν ταιριάζει η παλάμη σου στη δικιά μου.
Η δικιά σου γεμάτη με άνομο χρήμα. Η δικιά μου άδεια ακόμη και από ελπίδα.

Θα έρθει μια μέρα που θα ντρέπεσαι να με κοιτάξεις στα μάτια.
Δεν θα έχεις, πια, τι άλλο να κλέψεις.

Κι’ εγώ θα σωπαίνω. Και η σιωπή μου θα λέει:
«Σε σιχαίνομαι, μα δεν καταδέχομαι ούτε και να σε φτύσω», πρωταριστερέ ονειροκλέφτη.

Χαλασμένε. Κερδοσκόπε των ελπίδων. Καιροσκόπε απατεώνα.
Δεν θα αγγίξεις την οργή και τη θλίψη μου.

Νεκροζώντανος, θα περιμένεις μια συγχώρεση, που δεν θα έρχεται.
Πώς να συγχωρέσει κανείς το άδικο.

Θα έρθουμε, κάποτε,χωρίς συναισθηματισμούς. Χωρίς αγάπη ή μίσος.
Θα έρθουμε, κάποτε, ακλόνητοι. Αδυσώπητοι.
Με μπροστάρη, το κλεμμένο μας δίκιο.
Με σύντροφο, την κρυμμένη μας περηφάνια, που φυλάξαμε ζωντανή μέσα στην καρδιά μας. Την περηφάνια που ποτέ δεν μπορέσατε να μας κλέψετε.

ΘΑ ΕΡΘΟΥΜΕ, μια μέρα, όρθιοι και υπερήφανοι, να σας ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ: ΓΙΑΤΙ;

Θα έρθουμε, μια μέρα, αυστηροί κριτές των πεπραγμένων σας, να σας ζητήσουμε να ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙΤΕ επί του φοβερού βήματος του λαού,

Εσείς, οι λειεγκέφαλοι. Οι ματαιόσπουδοι. Οι σπουδαιογελοίοι, σπουδαρχήδες, άνθρωποι πάντα βιαστικοί μέσα στους άσκοπους δρόμους προφασιζόμενοι κάποιο μεγάλο πρωταριστερό σκοπό.
Άνθρωποι χωρίς λεβεντιά.
Εσείς οι νταβατζήδες ενός ολόκληρου λαού. Οι τρομοκράτες των ονείρων μας.

Εσείς, οι ΚΛΕΦΤΕΣ του μόχθου και του ιδρώτα της ζωής μας.
Της παράδοσής μας. Της πόλης μας. Της αξιοπρέπειάς μας.
Της ανθρωπιάς μας.

Θα σας επιβάλουμε ΠΟΙΝΗ ΕΞΟΣΤΡΑΚΙΣΜΟΥ από την πόλη των Πολιτών,

ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ:
Της ΑΛΗΘΕΙΑΣ.
Της ΤΙΜΙΟΤΗΤΑΣ των ματιών μας.
Της ΑΔΟΛΗΣ σκέψης μας.
Της ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ της καρδιάς μας.

«Τρέμουν οι σπιτικοί μικροί θεοί,
Γιατί άκουσαν μιαν απαίσια βοή,
Την σκάλα ν’ ανεβαίνει» (Κ. Καβάφης)

Είναι η φωνή του λαού, «που γυρεύει ένα τίποτα για να πιστέψει και να πεθάνει» (Μ. Αναγνωστάκης),
«Ούτινος δούλος...ούδ’ υπήκοος.» (Σοφοκλής)


Απο zougkla.gr

«Σηκώνουν» τα λεφτά των Νοσοκομείων για να πληρώσουν συντάξεις! Στον αέρα μισθοί επικουρικών και υλικά

Εικόνα απο ράντζα νοσοκομειων


assets_LARGE_t_420_54185486
Θα κατεβάσουν ρολά τα  Νοσοκομεία της χώρας






























Στην Τράπεζα της Ελλάδος μεταφέρονται με διαδικασίες εξπρές τα αποθεματικά των ταμείων των νοσοκομείων προκειμένου να καλυφθούν άλλες ανάγκες.

Άδειασαν τα ταμεία του κράτους όπως φαίνεται και πλέον αδειάζουν και τα ταμεία των νοσοκομείων.
Με έγγραφο που διέρρευσε από το υπουργείο Υγείας, φαίνεται πως η ηγεσία του υπουργείου υγείας στηριζόμενη σε παλαιότερη απόφαση του 2015, μεταφέρει τα χρήματα που έχουν τα νοσοκομεία στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Με βάση το έγγραφο που διέρρευσε οι σχετικές οδηγίες αναμένονται εντός της ημέρας και τα ποσά που σήμερα υπάρχουν στα νοσοκομεία θα αφαιρεθούν με συνοπτικές διαδικασίες.
Όμως το ζήτημα είναι πως με τα κονδύλια που διαθέτουν τα νοσοκομεία καλύπτονται βασικές ανάγκες όπως οι μισθοί όλου του επικουρικοί προσωπικού, η αγορά υλικού αλλά ακόμη και φαρμάκων.
Στην περίπτωση που εφαρμοστεί η απόφαση παραμένει καταρχάς άγνωστο εάν το επικουρικό προσωπικό θα κάνει Πάσχα ή θα μείνει απλήρωτο.
Δείτε παρακάτω το έγγραφο: 
Λεφτα νοσοκομείων

Επίσης άγνωστο είναι πως θα αγορασθούν βασικά υλικά του μήνα καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα εξυπηρετούν ακριβώς αυτό το σκοπό. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο καθώς πέρυσι με την πολιτικο-οικονομική κρίση είχαν αφαιρεθεί αντίστοιχα τα ποσά των νοσοκομείων.
Ο γνωστός συνδικαλιστής Πάνος Παπανικολάου μέλος του ΔΣ της Ένωσης ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) σημειώνει στο HealthReport.gr: «Επαναλαμβάνεται η απαράδεκτη κατάσταση της αφαίρεσης όλων των απαραίτητων πόρων από τις μονάδες υγείας αλλά και όλους τους δημόσιους οργανισμούς για την πληρωμή των δόσεων του ληστρικού χρέους σε βάρος της επιβίωσης του ελληνικού λαού».
Στο μεταξύ απάντηση δόθηκε όχι από το υπουργείο Υγείας αλλά από το υπουργείο Οικονομικών.  

Διαβάστε ΕΔΩ πως απάντησε η κυβέρνηση συνολικά δεδομένου ότι «σηκώνονται» τα χρήματα και από άλλους φορείς: «Πως απαντά η κυβέρνηση για τη μεταφορά των χρημάτων των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος!»

Ενδεικτικά να σημειωθεί πως ένα μεγάλο νοσοκομείο όπως το Γενικό Κρατικό της Νίκαιας διαθέτει σήμερα 1,3 εκατ. Ευρώ για την κάλυψη των βασικών αναγκών.