22 Φεβρουαρίου 2016

Οι δύο λαϊκοί τραγουδιστές που «έφυγαν» όπως ο Παντελής Παντελίδης...






ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ
Το τροχαίο του Παντελή Παντελίδη, που του στέρησε τη ζωή στα 32 του χρόνια και πάνω στο απόγειο της καριέρας του, ξύπνησε μνήμες από την πρόσφατη ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου.
Ο νεαρός τραγουδιστής, που άγγιξε τις καρδιές χιλιάδων Ελλήνων, δεν είναι ο μόνος που σκοτώθηκε με αυτόν τον ξαφνικό και άδικο τρόπο.
Το 1980 ήταν μια σημαδιακή χρονιά για το ελληνικό τραγούδι, καθώς από τροχαίο και πάνω στην καλλιτεχνική τους ακμή σκοτώθηκαν δύο τραγουδιστές αρκετά δημοφιλείς για την εποχή τους, σαν τον αδικοχαμένο Παντελίδη: ο Κώστας Κόλλιας, που ερμήνευσε το αξέχαστο «Έρωτα μου Αγιάτρευτε» και ο Δημήτρης Ζευγάς που, μεταξύ άλλων, είχε κάνει επιτυχία με το τραγούδι «Ξημέρωσε».
Ποιοι ήταν οι δύο άτυχοι καλλιτέχνες
Ο Κώστας Κόλλιας γεννήθηκε το 1945 στα Καλύβια της Αττικής. Με την πρώτη του δισκογραφική δουλειά «Αν σε χάσω αν», το 1976, προκάλεσε αίσθηση, κυρίως με την αυθεντική λαϊκή φωνή του. Ακολούθησε το LP «Οι καρδιές που αγαπάνε». Το μεγάλο «μπαμ» όμως ήρθε το 1980 με το «έρωτα μου αγιάτρευτε» των Τάκη Σούκα - Ηρακλή Παπασιδέρη, που εκτοξεύσε την καριέρα του. Όλοι τότε μιλούσαν με κολακευτικά λόγια για το νεαρό, ραγδαία ανερχόμενο τραγουδιστή.
Ο Κώστας Κόλλιας είχε αρχίσει να ηχογραφεί τα καινούρια του τραγούδια. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη δουλειά του, καθώς σκοτώθηκε στις 4 Ιουνίου του 1980, σε ένα τροχαίο δυστύχημα στο δρόμο Λαγονησίου-Καλυβίων. Είχε προλάβει να ηχογραφήσει έξι εξαιρετικά τραγούδια, σε μουσική Αντώνη Ρεπάνη, τα οποία συμπεριλήφθηκαν, μαζί με άλλα έξι, που ερμήνευσε η Έλενα Κωστή, στο δίσκο με τίτλο «Τα τελευταία μου τραγούδια. Κι όμως μ΄αρέσει».
Ίσως οι στίχοι του Κ. Καπλάνογλου «... απ' της ζωής τα σύνορα εγώ θα φύγω σήμερα...», από το τραγούδι «Έριξες λάδι στη φωτιά», που περιλαμβάνεται σε αυτό το δίσκο, να ήταν προφητικά.
Η τραγωδία του Δημήτρη Ζευγά
Ένας άλλος πρόωρα χαμένος σε τροχαίο τραγουδιστής ήταν ο Δημήτρης Ζευγάς. Γεννήθηκε στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης το 1946. Ξεκίνησε την καριέρα του σαν τραγουδιστής, στις μπουάτ της συμπρωτεύουσας μαζί με τον Μανώλη Μητσιά γύρω στο 1968, ενώ αργότερα τραγούδησε και στην Αθήνα, στις μπουάτ της Πλάκας. Πρώτη του συμμετοχή σε LP ήταν στο «Γύφτισσα Μέρα» το 1970. Στον ίδιο δίσκο ερμήνευσαν τραγούδια των Γ. Κοντογιώργου - Α. Δασκαλόπουλου, οι Γ. Πουλόπουλος, Ρ. Κουμιώτη και Μ. Δουράκη.
Ξεχωριστή στιγμή για την καριέρα του ήταν η ερμηνεία του τραγουδιού των τίτλων στο σήριαλ «Δρόμος χωρίς γυρισμό» το 1973, σε μουσική της Ηλέκτρας Παπακώστα και στίχους Παναγιώτη Σμυρναίου. Πρόκειται πιθανότατα για το πρώτο τραγούδι που ακούστηκε σε τίτλους ελληνικού σήριαλ της τηλεόρασης.
Μεγάλη επιτυχία του Δημήτρη Ζευγά ήταν επίσης το «Ξημέρωσε» σε μουσική Ανδρέα Πρέζα, που ήταν ο άνθρωπος που τον βοήθησε πολύ στα πρώτα βήματα του και στίχους Θανάση Μαργαρίτη. Το τραγούδι αυτό ακούστηκε στην ταινία «Μια γυναίκα φεύγει...» του Ανδρέα Ιωαννάτου το 1971.
Άλλα γνωστά τραγούδια του είναι τα: «Ντροπαλό Γιασεμί», «Που πας χελιδονάκι μου», «Ο Σιδεράς», «Στο παλιό μου στέκι».
Δυστυχώς όμως και ο Δημήτρης Ζευγάς, έφυγε πολύ πρόωρα από κοντά μας, έπειτα από τροχαίο δυστύχημα στο Χαλάνδρι στις 20/1/1980, την ίδια χρονιά με το Κώστα Κόλλια, αν και είχε πολλά να δώσει ακόμη στο ελληνικό τραγούδι...   

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΕΙΚΟΝΕΣ :Απο την μεγαλειώδη διαμαρτυρία Καστοριανών αγροτών -ελευθέρων επαγγελματιών