11 Ιανουαρίου 2016

Έχω άσχημη αναπνοή… Τι να κάνω;

Έχω άσχημη αναπνοή… Τι να κάνω;

Συντάκτης: Παντελής Βιώνης, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος,

Έχω άσχημη αναπνοή… Τι να κάνω;Είναι πολύς κόσμος ο οποίος παραπονιέται για κακοσμία του στόματος. Το πρόβλημα όμως να ξέρετε ξεκίνα από τα βακτήρια που αναπτύσσονται στο στόμα. Έτσι με τη σωστή επιλογή τροφών, οι πιθανότητες να περιορίσουμε ακόμα και να εξαφανίσουμε το πρόβλημα είναι μεγάλες.
Πριν αναφερθώ σε κάποια τρόφιμα που βοηθούν το πρόβλημα, να επισημάνω ότι το κάπνισμα είναι ο βασιλιάς της κακοσμίας του στόματος, μαζί με πολλά αλλά κακά βέβαια που προκαλεί. Έτσι λοιπόν έχουμε και λέμε!
Άφθονο νερό
Το νερό απομακρύνει από το στόμα και τον λαιμό, όλα τα βακτήρια και τα υπολείμματα τροφών που προκαλούν δυσοσμία και έτσι μας χαρίζει καθαρή και δροσερή αναπνοή. 3 ml νερού ανά κιλό σωματικού βάρους. Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό.
Μήλα
Τα μήλα βοηθούν στην έκκριση μεγαλύτερης ποσότητας σάλιου από τους αδένες μας. Το σάλιο περιέχει οξυγόνο, δηλαδή τον φυσικό εχθρό της δυσοσμίας, που προέρχεται από τα βακτήρια, τα οποία «ευδοκιμούν» στη στοματική κοιλότητα. Επίσης συμβάλλουν στην απομάκρυνση της πλάκας αλλά και των μικροουσιών που επικάθονται στα δόντια και ευθύνονται για την άσχημη οσμή.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
Πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες είναι οι βασιλιάδες. Προσφέρουν μια ευχάριστη οσμή στο στόμα ύστερα από κάποιο φαγητό με πολλά βακτήρια.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι ελαττώνει σημαντικά την ποσότητα υδρόθειου, ενός δύσοσμου αερίου.
Κανέλα
Τσίχλες κάθε πρωί καθώς και λίγο μέλι με κανέλα σε ένα ποτήρι νερό είναι ο απόλυτος ‘terminator” της δυσοσμίας!
Πράσινο τσάι
Αποτελεσματική είναι η δράση του πράσινου τσαγιού στη μείωση των επιπέδων δυσάρεστων οσμών που περιέχουν οι ενώσεις θείου των βακτηρίων.
Να έχετε μια όμορφη ημέρα και πάντα να γυμνάζεστε!
«Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με τον κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο κ. Βιώνη


 flowmagazine.gr