09 Δεκεμβρίου 2016

Μονομερής ενέργεια του Τσίπρα ή συνεννοημένη απάτη με τους Γερμανούς ;

Το δήθεν της Γερμανίας για τις εξαγγελίες Τσίπρα: Παραβίασε τη συμφωνία - Η Γερμανία βγαίνει από το πρόγραμμα

Γερμανία για τις εξαγγελίες Τσίπρα: Παραβίασε τη συμφωνία - Η Γερμανία βγαίνει από το πρόγραμμα

Έξαλλοι εμφανίζονται οι Γερμανοί με τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα καθώς θεωρούν ότι παραβίασε μονομερώς τη συμφωνία - Ως επικοινωνιακή φυγή προς τα εμπρός λόγω των εσωπολιτικών πιέσεων βλέπουν Γερμανοί αρθρογράφοι τη χριστουγεννιάτικη παροχολογία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle και υπενθυμίζουν τις προειδοποιήσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο γερμανικός τύπος κάνει αναφορά στο αιφνιδιαστικό, όπως το χαρακτηρίζει, διάγγελμα του έλληνα πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό με παροχές προς τους συνταξιούχους και τους κατοίκους νησιών με πολλούς πρόσφυγες. Ορισμένοι αρθρογράφοι εκφράζουν έκπληξη για αυτήν την κίνηση του κ. Τσίπρα σε μια κρίσιμη περίοδο έντονων αντιπαραθέσεων και αγώνα δρόμου προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

«Η μεγαλοψυχία του Τσίπρα»

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σημειώνει ότι «παρά το υψηλό κρατικό χρέος ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε βοήθεια σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκατ. ευρώ, από το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα και το πάγωμα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες. Και αυτό το μέτρο θα αποτυπωθεί σε πολλά εκατομμύρια ευρώ».
Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι αυτήν την εποχή Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ερίζουν γύρω από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί απαραίτητη για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας του, ότι πρόσφατα και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε την Αθήνα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν όπως επίσης ότι η Αθήνα έχει ένα μακρύ δρόμο μπροστά της.
«Η μεγαλοψυχία του Τσίπρα λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων θα προκαλέσει προφανώς κριτική στην Ευρώπη. Εσωπολιτικά ο αριστερός πολιτικός βρίσκεται υπό τεράστια πίεση. Ο λαός έχει απογοητευτεί γιατί ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να εμποδίσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα. Οι πολίτες κρίνουν ότι η κατάσταση έχει χειροτερέψει σε σχέση με πέρυσι και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι εάν γίνονταν εκλογές θα τις κέρδιζε η ΝΔ», τονίζει η εφημερίδα.


Παραβίαση των συμφωνιών

Για την εφημερίδα Bild ο Τσίπρας παραβίασε τις συμφωνίες που αφορούν στα προγράμματα διάσωσης. «Αντί να κάνει οικονομία, εξαγγέλλει τη πρόσληψη 5000 νέων γιατρών, νοσοκόμων και άλλου προσωπικού για τα κρατικά νοσοκομεία, 13ο μισθό για χαμηλοσυνταξιούχους ύψους 617 εκ. ευρώ και πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, μια καθαρή παραβίαση των συμφωνηθέντων στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας». Η εφημερίδα υπενθυμίζει τις προειδοποιήσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών της περασμένης Δευτέρας ότι εάν δοθούν ελαφρύνσεις του χρέους, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Τέλος, για χρήματα που βάζει ο Αλέξης Τσίπρας κάτω από το χριστουγεννιάτικο δένδρο κάνει λόγο στην ιστοσελίδα της η Ελβετική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.
Πηγή: Deutsche Welle


Μονομερής ενέργεια ή συνεννοημένη απάτη; 

Αξίζει, πάντως, να σημειώσουμε ότι η αιφνίδια παροχολογία του Αλέξη Τσίπρα γεννά αρκετά ερωτήματα για το αν πρόκειται για μεμονωμένη ενέργεια ή αν όλο αυτό βρίσκεται σε αγαστή σύμπνοια με τους δανειστές προκειμένου ο κ. Τσίπρας να εμφανιστεί ως «αντάρτης» λίγο πριν υπογράψει νέα μέτρα για μετά το 2018. 
Το περιεχόμενο του διαγγέλματος του Αλέξη Τσίπρα έγινε εν γνώσει των ευρωπαϊκών θεσμών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούν, δήλωσε ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.
Όπως ανέφερε, «την άλλη εβδομάδα επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα με σκοπό την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Σύμφωνα με συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84, «πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι θεσμοί και στόχος είναι να κλείσει η 2η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».
Σημειώνοντας τα θετικά του τελευταίου Eurogroup, αναφέρθηκε στη συμφωνία για την σχετική ελάφρυνση του χρέους, ενώ όπως τόνισε, τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών πρέπει να ερμηνευτούν μέσα στο γενικότερο πολιτικό πλαίσιο που υπάρχει στην Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι την Πέμπτη 08/12/2016 Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε ότι δεν ήταν ενήμερη η ΕΕ και ότι οι ανακοινώσεις του έλληνα πρωθυπουργού δυσκολεύουν πάρα πολύ τη διαπραγμάτευση των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ για το ύψος του πλεονάσματος του 2018 αλλά και των επόμενων ετών. Η διαφορά των δύο πλευρών είναι 2% του ΑΕΠ (περίπου 3,2 δισ. ευρώ) και οι αποψινές εξαγγελίες απενεργοποιούν τα ευρωπαϊκά επιχειρήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου