16 Δεκεμβρίου 2016

Ολοκληρωτικό άδειασμα της Μέρκελ στον Τσίπρα: Μην στοχοποιείτε τον Σόιμπλε


Το παρασκήνιο με τους διαλόγους Μέρκελ-Τσίπρα κατά το γεύμα εργασίας που είχαν στο Βερολίνο είναι αποκαλυπτικό για τις διαθέσεις του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας.
Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε θέμα ΔΝΤ εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το τι πραγματικά θέλει το Ταμείο αλλά και την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να τιναχθεί στον αέρα η αξιολόγηση, αν η διαπραγμάτευση πάει μακριά και με δεδομένη την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ.
«Τι θα κάνετε αν φύγει το ΔΝΤ; Εχετε σχέδιο;» φέρεται να ρώτησε την Καγκελάριο.
«Χωρίς το ΔΝΤ δεν υφίσταται ελληνικό πρόγραμμα, θα εκπέσει στο Γερμανικό κοινοβούλιο» απάντησε η Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες από την γερμανική πλευρά,
Για το θέμα της αξιολόγησης που επίσης έθεσε ο κ. Τσίπρας η Μέρκελ τον παρέπεμψε στο EuroWorking Group όπως έκανε και λίγο αργότερα στις κοινές δηλώσεις τους.
«Δεν θα γίνω εγώ υπουργός Οικονομκών, απευθυνθείτε στο EWG» είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος.
Δεύτερο ζήτημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν αυτό των έκτακτων παροχών που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας για τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ο Πρωθυπουργός επέμεινε ότι πρόκειται για επιλογή που δεν διαταράσσει τα δημοσιονομικά και ότι είναι θέμα κυριαρχίας της ελληνικής κυβέρνησης να διανείμει το πλεόνασμα στις κοινωνικές εκείνες ομάδες, που «σήκωσαν σταυρό του μαρτυρίου».
«Δίνουμε επειδή είχαμε πλεόνασμα» είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Οι Γερμανοί πάντως, που επισήμως παραπέμπουν στους θεσμούς, ζήτησαν να αποφεύγονται επιλογές που μπορεί να θεωρηθούν ως «μονομερείς ενέργειες» και να δημιουργήσουν αμφιβολία ή καχυποψία ως προς το αίσθημα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών για την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων. 
«Μην κάνετε παροχές χωρίς να ρωτάτε, πριν υπάρξει διαβούλευση» τον συμβούλευσε η Μέρκελ.

Παράλληλα και οι δύο πλευρές - σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο - κατέληξαν ότι θα πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι εκατέρωθεν καθώς «μετά τις αλλεπάλληλες φωτιές που άναβε ο Σόιμπλε με κάθε του δήλωση και αξιωματούχοι από την Αθήνα του απαντούσαν στον ίδιο τόνο».
Η Ανγκελα Μέρκελ έσπευσε μάλιστα -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες - να πει στον Πρωθυπουργό:

«Μην στοχοποιείτε τον Σόιμπλε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου