15 Δεκεμβρίου 2016

Πόνος στις αρθρώσεις και διατροφή, τι να προτιμήσετε και τι να αποφύγετε



Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται κυρίως σε αρθρίτιδες , οι οποίες είναι πλέον πολύ συχνές στον γενικό πληθυσμό. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι πόνοι αυτοί σχετίζονται τις περισσότερες φορές με παράγοντες όπως η ηλικία, ο γενικός τρόπος ζωής, η κακή στάση του σώματος, η έλλειψη άσκησης και η ακατάλληλη διατροφή.

Οι πόνοι στις αρθρώσεις δεν εξαφανίζονται εύκολα και συνεπάγονται αλλαγές στην καθημερινότητά σας, εάν επιθυμείτε να την βελτιώσετε. Ορισμένες ουσιαστικές αλλαγές στην διατροφή σας, μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματα και να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα.

Τρεις χρήσιμες τροφές

Ακολουθούν τρεις τροφές που καλό είναι να εντάξετε στο εβδομαδιαίο μας διατροφικό πρόγραμμα σας αλλά και τρεις που θα πρέπει να αποφεύγετε. Ξεκινήστε λοιπόν βάζετε στο πιάτο σας:

Ψάρια με Ω3 λιπαρά οξέα: αρχίστε να καταναλώνετε σολωμό, πέστροφα και σαρδέλες καθώς τα πολύτιμα ω3 λιπαρά που περιέχουν μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές και συνεπώς και τον πόνο.

Ελαιόλαδο: αποτελεί μυστικό μακροζωίας και καλής υγείας περιέχει την ολεοκανθάλη, ένα από τα πολλά ευεργετικά συστατικά του. Το συστατικό αυτό έχει παρόμοια δράση με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και έτσι ανακουφίζετε με απόλυτα φυσικό τρόπο τον πόνο τις αρθρώσεις, χωρίς να ρισκάρετε καμία παρενέργεια που ίσως παρουσιαστεί από την λήψη φαρμάκων. Θυμηθείτε να καταναλώνετε το ελαιόλαδο ωμό, για καλύτερα αποτελέσματα, ενώ όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε ολεοκανθάλη.

Τζίντζερ ή πιπερόριζα: το μπαχαρικό με το εξωτικό όνομα ή αλλιώς η πιπερόριζα είναι γνωστό για την αναλγητική του δράση εδώ και αιώνες και αυτό φαίνεται να οφείλεται στο συστατικό τζιντζερόλη η οποία έχει αποδειχτεί πως δρα όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, π.χ. η ασπιρίνη, σε όσους πάσχουν από μυϊκούς πόνους και από την οστεοαρθρίτιδα. Μπορείτε να εντάξετε την πικάντικη γεύση του στο πιάτο σας ή να ρίξετε λίγο μέσα στα ροφήματά σας.
Καλό είναι
Υπάρχουν όμως και μερικές τροφές που καλό θα είναι να μην τις καταναλώνετε συχνά για να μην επιβαρύνετε την κατάσταση. Αυτές είναι:

Αναψυκτικά με ζάχαρη: όσο και να σας δροσίζουν ή να σας ξεδιψάνε, τα αναψυκτικά που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης δεν είναι μια καλή επιλογή για την διατροφή σας. Επιλέγοντας να πίνετε ένα ή ακόμα χειρότερα, περισσότερα ζαχαρούχα αναψυκτικά κάθε ημέρα, μπορεί να αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος να αναπτύξετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, ειδικά εάν είστε γυναίκα. Σχετικές επιστημονικές δημοσιεύεις για αυτήν την βλαβερή συσχέτιση έχουν γίνει στο έγκυρο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Ω6 λιπαρά οξέα: Τα Ω6 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, όπως το καλαμποκέλαιο, το ηλιέλαιο και το λάδι βαμβακόσπορου. Τα Ω6 λιπαρά οξέα καλό θα είναι να καταναλώνονται με πρόγραμμα ,ειδικά εάν αναλογιστούμε πως υπάρχουν μέσα στα περισσότερα τρόφιμα που αγοράζουμε από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Τα συγκριμένα οξέα βρίσκονται επίσης στα τηγανητά φαγητά, τους κρόκους των αυγών και στην μαργαρίνη.

Ντομάτες: εάν πάσχετε από ουρική αρθρίτιδα, δεν πρέπει να τις καταναλώνετε συνέχεια. Είναι αποδεδειγμένο από επιστημονικές μελέτες πως η ντομάτα αυξάνει τα επίπεδα του ουρικού οξέως, το οποίο αποτελεί και την κύρια αιτία της ουρικής αρθρίτιδας.




therapies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου