24 Νοεμβρίου 2016

ΠΟΕΔΗΝ: Κινδυνεύει η ζωή των ασθενών από νοσοκομειακές λοιμώξεις

ΠΟΕΔΗΝ: Κινδυνεύει η ζωή των ασθενών από νοσοκομειακές λοιμώξεις
Εκτυπώστε το


ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΛΝΑΡΑΣ ||

Μείζον πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία οι συνεχώς αυξανόμενες νοσοκομειακές λοιμώξεις σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στη Θεσσαλονίκη τόνισαν πως η αύξηση των νοσοκομειακών λοιμώξεων οφείλεται στη διάλυση των νοσοκομείων και πως πολλές φορές αποβαίνουν μοιραίες για τους ασθενείς. Υποστηρίζουν πως στη χώρα μας τόσο το ποσοστό νοσηρότητας όσο και το ποσοστό θνησιμότητας από νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι διπλάσιο από τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ειδικότερα, στη χώρα μας προσβάλλονται από νοσοκομειακές λοιμώξεις το 15% των εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία (μόλις στο 5% στην ΕΕ) ενώ το ποσοστό θανάτων όσων προσβλήθηκαν ξεπερνά το 30% όταν στα νοσοκομεία της ΕΕ είναι στο 15%.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, οι παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση είναι :
- η μεγάλη έλλειψη προσωπικού καθώς σε κάθε βάρδια αντιστοιχεί ένας νοσηλευτής για 40 ασθενείς
- η μεγάλη έλλειψη Βοηθών Θαλάμων με αποτέλεσμα να μην γίνεται απολύμανση στα κρεβάτια και στα μηχανήματα των ΜΕΘ.
- η ποιότητα σε χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλευτικής φροντίδας καθώς υπάρχει μεγάλη ανεπάρκεια σε αντισηπτικά, γάντια, αναλώσιμα υλικά (γάζες, καθετήρες κλπ). Παράλληλα η μεγάλη έλλειψη ιματισμού καθώς τα σεντόνια αλλάζουν μια φορά την εβδομάδα και οι κουβέρτες δεν πλένονται σχεδόν ποτέ ενώ υπάρχει ανεπάρκεια σε στρώματα και εξοπλισμό πρόληψης και αντιμετώπισης των κατακλίσεων.

- Αναμονή ασθενών με αποτέλεσμα να αποικίζονται από μικρόβια και να πολλαπλασιάζονται οι νοσοκομειακές λοιμώξεις
- Ελλιπέστατη καθαριότητα καθώς καταγγέλθηκε ότι οι εργολάβοι καθαριότητας δεν τηρούν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους ώστε να γλυτώσουν χρήματα.
«Η κυβέρνηση είναι αδίστακτη και διαλύει την δημόσια περίθαλψη για να παραμείνει στην καρέκλα της εξουσίας. Ο Τσίπρας κράτησε τον Πολάκη γιατί συμφωνεί με το βρωμόστομα του. Δεν μπορεί να υπάρξει δημόσιο σύστημα σε αυτό το ύψος των δαπανών» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.



  tsolnaras@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου