19 Οκτωβρίου 2016

Ψάχνουν να πληρώσουν τις συντάξεις του ΙΚΑ με τα χρήματα ΕΚΑΣ-προσφυγικού

ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΑΓΕ


Ψάχνουν να πληρώσουν τις συντάξεις του ΙΚΑ με τα χρήματα ΕΚΑΣ-προσφυγικού
Το Υπουργείο Εργασίας ψάχνει περίπου 300-400 εκατ.ευρώ για να πληρώσει τις συντάξεις του ΙΚΑ για Νοέμβριο και Δεκέμβριο, αλλά η προσπάθεια αυτή για να βρει αυτά τα χρήματα δεν είναι (καθόλου) εύκολη.

Η προσπάθεια να βρεθούν αυτά τα χρήματα από τον ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών, όπου συγκεντρώνονται οι Εισφορές Αλληλεγγύης Συνταξιούχων επί των συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ) δεν τελεσφόρησε. Μέχρι 400 εκατ.ευρώ μπορούν να πάρουν τα Ταμεία κάθε χρόνο από τον ΑΚΑΓΕ και ήδη ο ΟΑΕΕ έχει πάρει 350 εκατ.ευρώ από αυτά και άλλα 20 εκατ.ευρώ το ΕΤΑΑ. Αρα απομένουν μόλις 30 εκατ.ευρώ για το ΙΚΑ, χρήματα τα οποία βεβαίως και δεν φτάνουν.
Τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού επίσης δεν φτάνουν. Μέχρι τις 31 Ιουλίου είχαν δαπανηθεί 440 εκατ.ευρώ από το 1 δισ.ευρώ του προϋπολογισμού και το υπόλοιπο ποσό αφορά δαπάνες όπως
  • τα ισοδύναμα για την οικονομική στήριξη των ασθενεστέρων που έχασαν το ΕΚΑΣ
  • τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης (επιδότηση σίτισης, επιδότηση ενοικίου, δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ρεύματος)
  • αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών
  • κι άλλες έκτακτου χαρακτήρα δαπάνες, όπως πχ σεισμοπαθείς στα Ιωάννινα, πυρόπληκτοι κλπ.
Αρα η κυβέρνηση και δη το Υπουργείο Εργασίας θα αναγκαστεί να βάλει... χέρι σε χρήματα που θα αφορούν κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, ώστε να πάρουν έγκαιρα τα χρήματα τους οι συνταξιούχοι.

 
 
 
 
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου