08 Οκτωβρίου 2016

Τελεσίδικη καταδίκη για τον αντιπεριφεριάρχη Πέλλας του Τζιτζικώστα - εκβίαζε και ζητούσε χρήματα από το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα στο Καϊμακτσαλάν




  • Ο επιχειρηματίας, με μήνυση που είχε υποβάλει στην Εισαγγελία τον Μάρτιο του 2013, υποστήριζε ότι ο αντιπεριφερειάρχης (ως νομάρχης τότε) του ζητούσε συνεχώς χρήματα για να μη βάζει εμπόδια στη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου. Οπως ανέφερε, είχε δώσει πάνω από 15 χιλιάδες ευρώ συνολικά για να μπορεί να λειτουργεί, διότι ο κ. Θεοδωρίδης δεν φρόντιζε να γίνεται αποχιονισμός στον δρόμο ώστε να έχει πρόσβαση ο κόσμος.
  • Σε κάθε περίπτωση, έκθετος είναι πια ο Απόστολος Τζιτζικώστας που περιέβαλε με πολιτική εμπιστοσύνη τον αντιπεριφερειάρχη του, τόσο μετά την ποινική δίωξη εις βάρος του όσο και μετά την πρωτόδικη καταδίκη, διατηρώντας τον στη θέση του.
  • Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έχει τηρήσει την ίδια ακριβώς στάση και στην περίπτωση άλλου αντιπεριφερειάρχη του, του κ. Γιάννη Γιώργου, που διώκεται ποινικά και έχει παραπεμφθεί με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης σε δίκη ως εμπλεκόμενος στην πολύκροτη υπόθεση του εργοστασίου κατασκευής λαθραίων τσιγάρων στη Χαλκιδική.





Νίκος Φωτόπουλος στην Εφημερίδα των Συντακτών


Και τώρα, κύριε Τζιτζικώστα; Σε δύσκολη θέση βρίσκεται από χθες ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας μετά την τελεσίδικη καταδίκη του «εκλεκτού» του, αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Θεόδωρου Θεοδωρίδη, από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης για παθητική δωροδοκία στην υπόθεση που έγινε γνωστή ως «βρόμικο Καϊμακτσαλάν».

Το Εφετείο έκρινε ένοχο τον αντιπεριφερειάρχη του κ. Τζιτζικώστα και σε δεύτερο βαθμό, μειώνοντας πάντως την πρωτόδικη ποινή φυλάκισης των 18 μηνών που του είχε επιβληθεί σε φυλάκιση επτά μηνών.

Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης βρέθηκε κατηγορούμενος μετά τη μήνυση που είχε καταθέσει εναντίον του ο ιδιοκτήτης εταιρείας η οποία εκμεταλλευόταν το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα στο Καϊμακτσαλάν.

Ο επιχειρηματίας, με μήνυση που είχε υποβάλει στην Εισαγγελία τον Μάρτιο του 2013, υποστήριζε ότι ο αντιπεριφερειάρχης (ως νομάρχης τότε) του ζητούσε συνεχώς χρήματα για να μη βάζει εμπόδια στη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου.

Οπως ανέφερε, είχε δώσει πάνω από 15 χιλιάδες ευρώ συνολικά για να μπορεί να λειτουργεί, διότι ο κ. Θεοδωρίδης δεν φρόντιζε να γίνεται αποχιονισμός στον δρόμο ώστε να έχει πρόσβαση ο κόσμος.

Βέβαια, ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας αρνήθηκε τις κατηγορίες περί χρηματισμού.

Υποστήριξε ότι το ποσό που έλαβε από τον επιχειρηματία ήταν χρήματα που του είχε δανείσει στο παρελθόν και εκείνος του τα επέστρεψε.

Το δικαστήριο, ωστόσο, δεν πείσθηκε από τους ισχυρισμούς αυτούς και τον καταδίκασε ομόφωνα, αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Το θέμα είναι πως η απόφαση του Εφετείου είναι τελεσίδικη και τίθεται θέμα πλέον έκπτωσης του κ. Θεοδωρίδη από το αξίωμα του αντιπεριφερειάρχη, αλλά και τη θέση του αιρετού στην αυτοδιοίκηση.

Εναπόκειται στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης και στο υπουργείο Εσωτερικών να κινήσει τη διοικητική διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, έκθετος είναι πια ο Απόστολος Τζιτζικώστας που περιέβαλε με πολιτική εμπιστοσύνη τον αντιπεριφερειάρχη του, τόσο μετά την ποινική δίωξη εις βάρος του όσο και μετά την πρωτόδικη καταδίκη, διατηρώντας τον στη θέση του.

Μάλιστα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έχει τηρήσει την ίδια ακριβώς στάση και στην περίπτωση άλλου αντιπεριφερειάρχη του, του κ. Γιάννη Γιώργου, που διώκεται ποινικά και έχει παραπεμφθεί με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης σε δίκη ως εμπλεκόμενος στην πολύκροτη υπόθεση του εργοστασίου κατασκευής λαθραίων τσιγάρων στη Χαλκιδική.

Στον Αρειο Πάγο


Οσον αφορά τον καταδικασμένο τελεσίδικα πλέον αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Θεοδωρίδη, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει με αίτηση αναιρέσεως στον Αρειο Πάγο, πράγμα που πιθανότατα θα κάνει, αν λάβει κανείς υπόψη τις δηλώσεις μετά την πρωτόδικη καταδίκη του.

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, με τέτοιους είδους μέσα, να σταματήσει την πολιτική μου δράση που είναι υπέρ του συνόλου και των συμπολιτών μου. Για τον λόγο αυτό άλλωστε άσκησα έφεση επί της απόφασης. Πέρα από όλα τα ένδικα μέσα τα οποία θα χρησιμοποιήσω, τονίζω, από όλα, είμαι αποφασισμένος να αναδείξω την αθλιότητα αυτής της σκευωρίας και να θρυμματίσω στη γέννησή τους τις απόπειρες υπονόμευσης της κοινωνικής και πολιτικής μου λειτουργίας», είχε πει τότε.

Παρά ταύτα, ακόμη και μια αίτηση αναίρεσης στον Αρειο Πάγο δεν αίρει τον τελεσίδικο χαρακτήρα της χθεσινής απόφασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου