27 Οκτωβρίου 2016

Αντισυνταγματικός ο νόμος του Παππά: Δεν κλείνει τα κανάλια ο Παππατζής του Τσίπρα

ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ ΜΑΥΡΟ
Φωτογραφία: Shutterstock
Φωτογραφία: Shutterstock
Βαρύ πολιτικό πλήγμα αποτέλεσε για την κυβέρνηση η χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που με πλειοψηφία 14-11 έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες που ολοκληρώθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση του ΣτΕ

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο, χωρίς να δοθεί προθεσμία στο ΕΣΡ για να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο νόμος ακυρώνεται και όλη η διαδικασία που έχει γίνει μέχρι τώρα «κατεδαφίζεται» και δεν υπάρχει δυνατότητα διορθωσής της. Οι δικαστές έδωσαν ξεκάθαρη λύση στο θέμα της χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, κρίνοντας -όπως όλα δείχνουν, αφού το σκεπτικό δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί- ότι η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ προσκρούει στη συνταγματική επιταγή. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ακυρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία με την οποία ανακηρύχθηκαν οι 4 υπερθεματιστές. Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι το ΕΣΡ ήταν το μόνο αρμόδιο για να διοργανώσει τον διαγωνισμό και ότι κακώς έγινε με πρωτοβουλία του αρμόδιου υπουργού, του Νίκου Παππά.
Πλέον δημιουργούνται νέα δεδομένα, σαν να μην έχει γίνει διαγωνισμός και το ΕΣΡ που θα συγκροτηθεί θα είναι εκείνο που θα αναλάβει τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Η απόφαση βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, με συνέπειες που δεν είναι ακόμη εύκολο και δυνατό να προσδιοριστούν.

Η κυβέρνηση καταθέτει νέα νομοθετική ρύθμιση τη Δευτέρα 

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, η οποία υποδέχθηκε με αμηχανία την απόφαση, ξεκαθάρισε, όπως φάνηκε και από τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη, να επιμείνει στη σκληρή γραμμή, υπογραμμίζοντας ότι θα σεβαστεί την απόφαση των δικαστών, χαρακτηρίζοντάς την όμως άδικη, που παρατείνει το καθεστώς ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο. Ενδεικτική είναι η πρωτοβουλία τους να καταθέσουν νέα νομοθετική πρωτοβουλία τη Δευτέρα, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να διαμηνύει πως θα πρέπει να αλλάξουν πλευρό όσοι ονειρεύονται σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Τι θα γίνει με τα χρήματα που έχουν καταβάλει οι υπερθεματιστές

Μεταξύ άλλων, στη χθεσινή της δήλωση η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη κατηγόρησε το δικαστήριο ότι μετά την απόφασή του θα επιστραφούν σε πλούσιους επιχειρηματίες χρήματα, στερώντας από το Δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη. Και ότι με την απόφασή του το ΣτΕ οδηγεί τη χώρα «στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς». Επομένως, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που έσπευσε να εισπράξει. Αγνωστο ακόμα παραμένει αν όσοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό θα πάρουν πίσω και τα χρήματα της εγγυητικής.

Παππάς: Ανοίγει ο αριθμός των καναλιών, όποιος πληροί τις προϋποθέσεις και καταβάλλει το τίμημα θα πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ και απαντώντας σε ερωτήσεις για το τι θα γίνει από εδώ και στο εξής και μέχρι τη συγκρότηση του ΕΣΡ και τη διεξαγωγή από αυτό του διαγωνισμού, εξήγησε ότι θα δοθούν προσωρινές άδειες σε όποιον πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος Παππά και καταβάλει το σχετικό τίμημα.
Οσον αφορά στις προϋποθέσεις, είπε ότι είναι ο αριθμός των εργαζομένων τους οποίους προσδιόρισε στους 400 και παρέπεμψε στις προϋποθέσεις του νόμου Παππά για κτιριακές υποδομές, τεχνολογικό εξοπλισμό και πρόγραμμα.
Σε ό,τι αφορά στο τίμημα, είπε ότι μέσω του διαγωνισμού που έγινε είχε προσδιοριστεί ως τίμημα για τη δεκαετή χρήση των συχνοτήτων από τους 4 καναλάρχες τα 255 εκατ. ευρώ, άρα 25 εκατ. ευρώ κατ' έτος, κάτι σαν ενοίκιο όπως είπε. «Εχει τεκμηριωθεί πλέον μια αποτίμηση που καθείς μπορεί να θεωρήσει εύλογη γιατί έγινε ο διαγωνισμός που για το Δημόσιο θα ήταν θετικό, έχει γίνει μια αποτίμηση που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο κ. Παππάς είπε ότι «τελειώσαμε με το κλειστό κλαμπ καναλαρχών», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία δυνατότητα να αποφανθεί για τον αριθμό των καναλιών γιατί δεν έχουν δει το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ. «Περιμένουμε να καθαρογραφεί το σκεπτικό,  αυτή τη στιγμή δεν είμαστε νομικά σε θέση να περιορίσουμε τον αριθμό των καναλιών», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Κάνουν τεράστιο λάθος όσοι πιστεύουν ότι θα συνεχιστεί το κλειστό κλαμπ», ενώ σε κάποια άλλη αποστροφή του λόγου του είπε ότι «Αυτή τη στιγμή το κανάλι του τάδε που δεν υφίσταται, έχει την ίδια νομική ισχύ με το κανάλι που εκπέμπει χρόνια».
«Δεν είμαι σίγουρος ότι τα 255 εκατ. μπορούμε πλέον να τα εισπράξουμε σε 24 μήνες. Ο διαγωνισμός από το ΕΣΡ ευχόμαστε να γίνει γρήγορα και να έχει εύλογο τίμημα για το Δημόσιο».
Ο Νίκος Παππάς είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση «δεν κάνει πίσω, βάζει τέρμα στην ανομία του τηλεοπτικού τοπίου με την αεροπειρατεία των καναλαρχών. Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει αεροπειρατεία. Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει». Όπως είπε, «δεν θα υποχωρήσουμε, δε θα νομιμοποιήσουμε ούτε για μερικά 24ωρα το σημερινό καθεστώς».
Ο υπουργός Επικρατείας αναφερόμενος στην απόφαση του ΣτΕ είπε ότι δύο είναι οι πτυχές που απορρέουν από αυτή ότι η τροπολογία για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων είναι άκυρη και άρα άκυρες είναι και οι πράξεις που απορρέουν από αυτή και η άλλη πτυχή είναι η άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ.
Ο κ. Παππάς ανέφερε ακόμη ότι «θα φέρουμε την καινούρια ρύθμιση  στη Βουλή, δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να καθυστερήσουμε και να νομιμοποιήσουμε ούτε για λίγα 24ωρα την κατάσταση».

ΝΔ: Αποκαταστάθηκε η δημοκρατική νομιμότητα

Δεν πέρασαν οι προκλητικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της απερχόμενης κυβέρνησης, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία μετά την απόφαση του ΣτΕ για τα κανάλια.
Ειδικότερα, από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο "νόμος Παππά" αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας.
Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε.
Ο "νόμος Παππά" ανήκει πια στο παρελθόν.
Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε.
Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε.
Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε.
Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν.
Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση.
Δεν τα κατάφερε.
H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη.
Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου».

Την παραίτηση Παππά ζητά το ΠΑΣΟΚ

Με δήλωσή της, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά σημειώνει:
«Σήμερα νίκησε το κράτος δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό και στον καθεστωτισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
Ειπώθηκε το μεγάλο όχι στο «μαύρο» στην ενημέρωση.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την απόφαση της Δικαιοσύνης και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας, με την απόδοση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ.
Όσον μας αφορά, θα συμβάλλουμε στην άμεση ανασυγκρότηση του ΕΣΡ, με όλες του τις προβλεπόμενες από το σύνταγμα αρμοδιότητες ώστε να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο. Με διασφάλιση της πολυφωνίας και του πλουραλισμού.
Η Κυβέρνηση είναι πολιτικά έκθετη .
Οι μεθοδεύσεις τους θα τους ακολουθούν για πάντα
Επιβάλλεται τουλάχιστον για λόγους πολιτικής και ηθικής τάξεως να απομακρυνθεί άμεσα ο φυσικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής αυτής της καθεστωτικής επιχείρησης ο Υπουργός κ. Παππάς».


Πηγή: | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου