29 Οκτωβρίου 2016

Φοβούνται εξεγέρσεις στα χοτ σποτ και αρνούνται να έρθουν στην Ελλάδα (με μισθούς +6300€ το μήνα)


Φοβούνται εξεγέρσεις στα χοτ σποτ και αρνούνται να έρθουν στην Ελλάδα (με μισθούς +6300€ το μήνα)

Παρακάτω είναι ένα άρθρο της zougla.gr, που αποτελεί αναδημοσίευση σχετικού άρθρου της γερμανικής έκδοσης του spiegel που αναλύει τους λόγους για τους οποίους οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης, εδώ και μερικούς μήνες αρνούνται τους ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ μισθούς που τους προσφέρονται προκειμένου να εργασθούν στην Ελλάδα, στα χοτ σποτ. Εδώ να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας ότι οι συμμετέχοντες στις διεθνής αποστολές λαμβάνουν το μισθό τους στη χώρα προέλευσης τους και επιπλέον δύο μισθούς ως αποζημίωση. Αυτό σημαίνει ότι ο χαμηλόμισθος υπάλληλος της Ε.Ε. (με μισθό 2.1000 ευρώ) αρνείται να έλθει στην Ελλάδα, όπου θα λαμβάνει συνολικά 6.300 ευρώ, δλδ 75.600 ευρώ το χρόνο... Για να αρνείται κάποιος έναν τόσο μεγάλο μισθό αμέσως μπορείτε να καταλάβαιτε τους λόγους...

Οργή που ξεχειλίζει. Υπερπλήρη καταλύματα. Ατμόσφαιρα που μυρίζει μπαρούτι. Κάπως έτσι περιγράφουν οι εμπειρογνώμονες που έρχονται από την Ευρώπη για να συνδράμουν στο θέμα της εξέτασης των αιτημάτων παροχής ασύλου των προσφύγων, τη διαμορφωθείσα κατάσταση στα ελληνικά hot spot.

Σύμφωνα με έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει στην κατοχή του το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζουν σοβαρές αντιρρήσεις να στείλουν εξειδικευμένο προσωπικό στην Ελλάδα, φοβούμενα… εξέγερση στα κέντρα φιλοξενίας. Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, η κατάσταση εκεί είναι «εξαιρετικά ασταθής» και θα μπορούσε «να δημιουργήσει προβλήματα στο εθνικό προσωπικό, στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις».

«Τα κράτη-μέλη ανταποκρίνονται μόνο σε μικρό βαθμό στην πρόσκληση της Κομισιόν να αποστείλουν ειδικούς στην Ελλάδα» προστίθεται. Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις ελληνικές αρχές με προσωπικό και πόρους έτσι ώστε να κινηθεί γρηγορότερα τόσο η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου των προσφύγων όσο και η επαναπροώθηση μεταναστών στα τουρκικά παράλια. Όπως επισημαίνεται, όμως, μόνο στη Λέσβο υπάρχουν 9 υπάλληλοι για 6.000 αιτήσεις. Αποτέλεσμα είναι η διαδικασία να κινείται με ρυθμούς… χελώνας και η οργή των προσφύγων να ξεχειλίζει, καθώς καλούνται να παραμείνουν για εβδομάδες ή και μήνες σε εγκαταστάσεις που οι προδιαγραφές τους είναι για πολύ λιγότερα άτομα.

Δεν ξέρουν τη δουλειά τους

Το γερμανικό περιοδικό θίγει και το ζήτημα της ανυπαρξίας επαρκούς τεχνογνωσίας αρκετών υπαλλήλων που έρχονται από την Ευρώπη. «Συχνά, δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις. Έτσι, σύντομα, διακόπτουν τις εργασίες τους, κάτι το οποίο οδηγεί σε αγανάκτηση και ταραχές στα υπερπλήρη hot spot».


«Ντροπή για την Ευρώπη»

Σύμφωνα με τη Λουίζε Άμτσμπεργκ, εκπρόσωπο των Πρασίνων για θέματα προσφύγων στη γερμανική Βουλή, «η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι ντροπή για την Ευρώπη», ενώ κατά τον Γκέρλαντ Κνάους, σύμβουλο της γερμανικής κυβέρνησης για προσφυγικά θέματα, ο οποίος συμμετείχε και στη διατύπωση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται προ ενός διλήμματος, διότι δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί τη χαοτική κατάσταση στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας μεταφέρει πρόσφυγες στην ηπειρωτική χώρα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όπως έχει ανακοινωθεί, τότε αυτό θα ήταν ένα μήνυμα για τους διακινητές στην Τουρκία ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι εκ νέου ανοικτός.

«Εάν η Ε.Ε. δεν κάνει κάτι άμεσα» προειδοποιεί στο «Spiegel» ο Κνάους «εντός ολίγων εβδομάδων η εν λόγω συμφωνία θα είναι "νεκρή"».

 
 
 
 
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου