15 Ιουνίου 2015

Πως θα συμβεί πρακτικά το Grexit |


  του Κοσμά Μαρινάκη*



Πολλοί νομίζουν πως αν η Ελλάδα φτάσει στο έσχατο σημείο, η ΕΕ θα ξεκινήσει κάποια γραφειοκρατική διαδικασία «έξωσης», όπου οι εταίροι θα απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να… παραδώσει τα ευρώ της και να τυπώσει δικό της νόμισμα. Αυτό φυσικά δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πως θα γίνει λοιπόν τεχνικά το Grexit;

Σήμερα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους, πως αν η Ελλάδα έχει τη χρηματοοικονομική δυνατότητα να παραμένει στο ευρώ, αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην ύπαρξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ρευστότητας Έκτακτης Ανάγκης (ELA). Τι ρόλο παίζει ο ΕLA;
Με πολύ απλά λόγια, επειδή υπάρχει τεράστια διαφυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αντάλλαγμα κάποιο χρηματοοικονομικό ενέχυρο, τροφοδοτεί με ευρώ τις ελληνικές τράπεζες (προσοχή, όχι το κράτος, τις ίδιες τις τράπεζες) για να μπορούν να έχουν μετρητά στα ταμεία τους και να εξυπηρετούν τους πελάτες τους.

Αν οι ευρωπαίοι αποφασίσουν να συναινέσουν στo Grexit, αυτό θα γίνει πολύ απλά με την απότομη παύση του ELA. Αν ο ELA τεθεί εκτός λειτουργίας, η ελληνική οικονομία θα μπλοκάρει πλήρως μέσα σε ώρες. Δείτε γιατί:
Ας υποθέσουμε πως εγώ χρωστάω στο δημόσιο 100 ευρώ κι εσάς σας χρωστάει το δημόσιο 100 ευρώ. Εγώ, έχω 100 ευρώ στην τράπεζα κι όλη την καλή διάθεση να πάω να πληρώσω το χρέος μου στο δημόσιο. Η τράπεζα μου, έχει επίσης όλη την καλή διάθεση να μου επιτρέψει την ανάληψη των 100 μου ευρώ, όμως δεν διαθέτει μετρητά να μου δώσει γιατί (ας το πούμε απλά) αυτός στον οποίο τα χορήγησε ως δάνειο τα έβγαλε στο εξωτερικό ή πλήρωσε υποχρεώσεις του εκεί. Αυτό σημαίνει, πως ενώ υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να πληρώσει η τράπεζα σε εμένα, εγώ στο δημόσιο και το δημόσιο σε εσάς, δεν υπάρχει η ρευστότητα που να το επιτρέπει αυτό, οπότε εσείς δεν θα μπορέσετε να εισπράξετε τα λεφτά σας και να πληρώσετε τις δικές σας υποχρεώσεις. Με οικονομικούς όρους, η έλλειψη ρευστότητας διακόπτει το οικονομικό κύκλωμα και όλες οι εγχρήματες συναλλαγές μπλοκάρουν, οπότε η οικονομική δραστηριότητα καταρρέει.

Με άλλα λόγια, ο ELA είναι μια εξωτερική παροχή ρευστότητας σε ένα «δοχείο» που έχει διαρροή ρευστού. Σε περίπτωση που οι εταίροι κλείσουν την στρόφιγγα του ELA, το δοχείο θα αδειάσει εντελώς και η ελληνική κυβέρνηση θα έρθει προ τετελεσμένων. Ο μόνος τρόπος για να ξεμπλοκάρει το κύκλωμα θα είναι η άμεση εγχώρια έκδοση κάποιου στοιχείου ρευστότητας. Αυτό μπορεί να είναι κάποιο χρεόγραφο (IOU), αν υπάρχει η πεποίθηση ότι η ρευστότητα σε ευρώ θα αποκατασταθεί σύντομα, ή κανονικό νόμισμα αν η διακοπή έχει μόνιμο χαρακτήρα.

Σε οποιαδήποτε από τις δύο περιπτώσεις, εντός της Ελλάδας, το ευρώ θα μετατραπεί ουσιαστικά αμέσως σε συνάλλαγμα. Θα διαμορφωθεί δηλαδή μια ισοτιμία η οποία θα κυμαίνεται κάθε μέρα σε επίπεδα ανάλογα της προσφοράς του νέου νομίσματος ή χρεογράφου. Όσο η κυβέρνηση τυπώνει χρήμα ή χρεόγραφα, τόσο θα μειώνεται η ισοτιμία τους με το ευρώ και, συνεπώς, η αξία τους. Σύντομα, το ευρώ σαν νόμισμα θα εκλείψει από την ελληνική χρηματαγορά.

Να σημειώσω, τέλος, πως ο ELA λήγει στο τέλος του μηνός κι εναπόκειται στους εταίρους αν θα ανανεωθεί η ισχύς του, άγνωστο για πόσο.
*Ο Κοσμάς Μαρινάκης είναι επίκουρος καθηγητής οικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Μόσχας (Higher School of Economics).


ptyxi.com

Στη φόρα η λίστα των Ελλήνων δημοσιογράφων που εκπαίδευε το ΔΝΤ!

Στη φόρα η λίστα των Ελλήνων δημοσιογράφων που εκπαίδευε το ΔΝΤ!

Δημοσιογράφοι Δημοσιογράφοι
“ Αναμένεται ΣΕΙΣΜΟΣ ”
Τα ονόματα των Ελλήνων δημοσιογράφων που κλήθηκαν από το ΔΝΤ να παρακολουθήσουν σεμινάρια με στόχο την προβολή των θέσεων του Ταμείου πρόκειται να ζητήσει επισήμως η επιτροπή αλήθειας της Βουλής.

Αυτό προέκυψε  μετά την αποκάλυψη  που έκανε στην επιτροπή ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης ο οποίος ανέφερε ότι σεμινάρια σε δημοσιογράφους για να εξηγήσει τις θέσεις και να προβάλλει τις απόψεις του διενεργεί το ΔΝΤ, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά από σχετικές ερωτήσεις για τις διαδικασίες ή και τα κριτήρια με τα οποία γινόταν η επιλογή των δημοσιογράφων για να παρακολουθήσουν τα σχετικά σεμινάρια – ανάλογα έκανε και η ευρωπαϊκή επιτροπή -  ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε ότι δημοσιογράφοι τους οποίους συναντούσε στην  Ουάσιγκτον του είχαν αποκαλύψει ότι είχαν κληθεί για να παρακολουθήσουν αυτά  τα σεμινάρια. Και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε η Επιτροπή να ζητήσει επισήμως να της δοθούν τα ονόματα από τον υπεύθυνο επικοινωνίας του Ταμείου κ. Τζέρυ Ρέϊς.

Το προεδρείο της βουλής υιοθέτησε την πρόταση και ανέθεσε σε μέλος της επιτροπής να συντάξει το σχετικό αίτημα προκειμένου να πληροφορηθούν όλοι τους δημοσιογράφους που κλήθηκαν και παρακολούθησαν την ανάπτυξη των θέσεων του ΔΝΤ.

Ο κ. Ρουμελιώτης ακόμη αναφέρθηκε και σε ομάδα  καθηγητών οικονομολόγων οι οποίοι με λυσσαλέο τρόπο και σαθρά επιχειρήματα προσπαθούσαν να πείσουν ότι το χρέος ήταν βιώσιμο. Και αυτήν την κατηγορία ο κ. Ρουμελιώτης την ενέταξε σε εκείνους που υπηρετούσαν σκοπιμότητες των αφεντικών τους.

Με πληροφορίες από Koutipandoras


Πηγή : periodista.gr

Ο ελληνικός "τρόμος" πλανάται πάνω απο την Υφήλιο ενώ η Ελλάδα είναι έτοιμη " να σπάσει τις αλυσίδες " του παράνομου χρέους των 350 δις ευρώ

ΚΤ (ΝΟΒΟΤΝΙ) ΚΑΙ Φ.ΟΛΑΝΤ ΖΗΤΟΥΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΑΧΗ ΟΧΙ ΓΙΑ ΛΟΓΙΑ...
12:49
Κλίμα αιφνιδιασμού από την ελληνική αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις επικρατεί στις πρωτεύουσες της ευρωζώνης  με το Γερμανό, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Έβαλντ Νοβότνι, να δηλώνει ότι "Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για μείωση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA)", κάτι που σημαίνει ότι δεν θέλουν να κόψουν τις γέφυρες (ακόμα...).

Πρόσθεσε παράλληλα ότι "υπάρχει μαι γενικότερη ανησυχία για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της".

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φ.Ολάντ, απηύθηνε έκκληση στην Ελλάδα και στους λοιπούς δανειστές να προσέλθουν πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Paris Air Show.

Στη Γερμανία το Spiegel βγήκε με άρθρο-φωτιά κατά του μισέλληνα υπουργού Οικονομικων, Β.Σόιμπλε, κατηγορώντας τον ότι προσπαθεί να διαιρέσει την Ευρώπη και γενικά ο τρόμος της παύσης πληρωμών των δανειστών από την Ελλάδα πλανάται επάνω από την υφήλιο.

Ο εκβιασμός των δανειστών σημαίνει ότι δεν θα πληρωθεί η δόση των 1,5 δις ευρώ, περίπου, στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου και βέβαια θα πέσει "πιστόλι" και στις δόσεις των κρατών της ευρωζώνης του Ιουλίου.

Αντέχει η Ελλάδα να κάνει κάτι τέτοιο; Αντέχει! Αν υπάρξει μια βοήθεια από κάπου (Ρωσία, Κίνα) της τάξης των 5 δισ. ευρώ και προχωρήσει η κυβέρνηση σε ουσιαστική κρατικοποίηση των τραπεζών (τυπική υφίσταται και τώρα) σχετικά εύκολα η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μια δύσκολη μεν, αλλά διαχειρίσιμη κατάσταση.

Στις 18 Ιουνίου, στην Αγία Πετρούπολη ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας θα έχει πολλά να συζητήσει με τους ομολόγους των BRICS, οι οποίοι θέλουν οπωσδήποτε μια Ελλάδα στην ευρωζώνη, έστω και χωρίς να έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές...

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ΗΠΑ αποδεικνύονται τραγικά "λίγες" για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Χωρίς επιρροή στο Βερολίνο, χωρίς ρευστό για να βοηθηθεί η Ελλάδα, χωρίς δυνατότητα να πείσουν ακόμα και τα απίθανα βαλτικά κρατίδια να σταματήσουν τις δηλώσεις κατά της χώρας, απλά παρακαλάνε (Τζακ Λιου) τον Σόιμπλε να "βοηθήσει την Ελλάδα" και αυτός τους κάνει πλάκα απαντώντας τους "να δώσουν αυτοι 50 δισ. για να βοηθήσουν τους Έλληνες".

Και η Αθήνα ακόμα και σε αυτά που έχει συμφωνήσει να δώσει, γνωρίζει πολύ καλά ότι κινείται στο ίδιο πνεύμα με τους προκατόχους της, τους συνεργάτες των δανειστών, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Μια κακή συμφωνία ή μια ρήξη δεν είναι δίλημμα. Είναι μονόδρομος.

Δεν πρέπει να υπάρξει κακή συμφωνία, η οποία μάλιστα, βάσει των νέων απαιτήσεων των δανειστών, θα προβλέπει και σταδιακό αφοπλισμό της χώρας με αποκλεισμό ακόμα και συντήρησης οπλικών συστημάτων.

Η κυβέρνηση να δώσει τέλος στις διαπραγματεύσεις "εδώ και τώρα" και να δεχθεί συνέχιση μόνο αν υπάρξει ρητή και συγκεκριμένη χρονικά αναφορά σε "κούρεμα" του χρέους και δωρεάν οικοννομική βοήθεια, έστω με τη λήψη κάποιων δύσκολων οικονομικών μέτρων.

Από εκεί και πέρα, ας αφήσει τους δανειστές να τα βγάλουν πέρα με ένα "φέσι" 350 δισ ευρώ χώρας της ευρωζώνης...

Στις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση στη Βουλή, ενόψει τόσο της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ την Τετάρτη, αλλά και του Eurogroup της Πέμπτης, ο Α.Τσίπρας αρχίζει πλέον να συνειδητοποιεί ότι η ρήξη είναι προτιμότερη από μία κακή συμφωνία.

Πάντως στις 14:00 αναμένεται νέα ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, οπότε μπορεί να έχουμε και νεότερα.





defencenet.gr

: Μήνυμα Μανώλη Γλέζου – Ο πρωθυπουργός να συναντήσει τον λαό στις πλατείες

Γλέζος σε Τσίπρα: Άσε το Μαξίμου και συνάντησε τον λαό στις πλατείες



Με ένα κείμενο υπό τον τίτλο «Από του Μαξίμου στις Πλατείες», η Κίνηση Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου καλούν τον  πρωθυπουργό να σταματήσει τον «ατέρμονα διάλογο» με τους δανειστές και να συναντήσει τον λαό στις πλατείες για να τον ενημερώσει.

Ολόκληρο το κείμενο

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, την ώρα που ο ελληνικός λαός μαθαίνει αποσπασματικά και μένει έκπληκτος από την στάση των δανειστών. Τώρα, που οι απειλές  είναι πιο ευδιάκριτες από ποτέ. Αυτές τις στιγμές που η αντιπολίτευση ζητάει να υπογράψει η κυβέρνηση
περαιτέρω μειώσεις των μισθών, συντάξεων και  εργασιακών δικαιωμάτων, που συντάσσεται με τις απαιτήσεις των δανειστών για ακόμα περισσότερες αυξήσεις φόρων και για την παραχώρηση της Δημόσιας περιουσίας.
Ο πρωθυπουργός να σταματήσει τον ατέρμονα "διάλογο"¨με τους δανειστές και να συναντήσει τον Ελληνικό λαό στις πλατείες.
Να τον ενημερώσει, να κάνει ουσιαστικό διάλογο μαζί του.
Και μαζί με τον λαό η λύση υπάρχει.
Και θα είναι επώδυνη για τους δανειστές και για όσους έχουν επιλέξει να σταθούν στο πλευρό των δανειστών


tvxs

Ε, αι στο διάβολο αυτοί και το ευρώ τους.

Γράφει ο mitsos175



Θέλουν ολόκληρη σχεδόν τη σύνταξη ενός μήνα από όλους τους συνταξιούχους! Κι άλλα τόσα από την αύξηση του ΦΠΑ!
"Σε περίπου 2,3 δισ. ευρώ, ανέρχεται η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας".
Ακόμη, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2,6 άτομα ενώ το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος, ανέρχεται στα 950 ευρώ περίπου.

Τι ζητάνε τα κοράκια; Το 2 με 2,5% του ΑΕΠ που σημαίνει πάνω από 2 δις μόνο από τις συντάξεις κι άλλα τόσα από την αύξηση του ΦΠΑ! Δηλαδή πήραν 4,5 δις "ζεστά" από την αρχή του χρόνου, δεν τους φτάνει να πάρουν μέχρι τέλους του χρόνου άλλα 18, αλλά θέλουν να κόψουν σαδιστικά, απάνθρωπα ακόμα 4,5 δις από το ήδη πενιχρό εισόδημα των φτωχών! Δηλαδή όσο τους δίνουμε απαιτούν κι άλλα! Ε άι στο διάολο κι αυτοί και το Ευρώ τους.

Τι θα γίνει όμως; Ελπίζω για το καλό της κυβέρνησης να προχωρήσουν πραγματικά στη ρήξη και να μην κάνουν το θέατρο της Κύπρου που στην πρώτη δυσκολία υποχώρησαν. Πρέπει να γίνει σαφές ότι δώσαμε αρκετά.

Αν πράγματι γίνει ρήξη θα είναι μια πολύ σωστή απόφαση. Θα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, την απαλλαγή από την θηλιά της ΕΕ. Φυσικά θα πρέπει να γίνουν κι άλλα. Όμως είναι σίγουρο πως η χώρα θα απαλλαγεί από ένα άδικο και καταστροφικό για την οικονομία της χρέος.

Η ΝΔ νομίζει πως οι δανειστές θα απαιτήσουν την επιστροφή του Σαμαρά μέσω οικουμενικής ή αλλιώς αποστασίας. Λογαριάζουν όπως πάντα χωρίς τον κόσμο.

Εκείνο που είναι πραγματική καταστροφή είναι μια ακόμα χρονιά μνημονίου, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση, ανεργία, φτώχεια. Δεν θα ανεχτούμε άλλες μειώσεις, κι αν στην γαλάζια συμμορία ανησυχούν για τα φράγκα των δανειστών, να δώσουν οι νεοδημοκράτες τις δικές τους συντάξεις ή μισθούς.

Οι εργαζόμενοι μπορούμε να νικήσουμε. Εμείς παράγουμε, εμείς εργαζόμαστε, από εμάς προέρχεται το χρήμα, οποιαδήποτε ονομασία κι αν έχει. Αν γίνει λοιπόν σωστή διαχείριση. σωστή πολιτική θα τα καταφέρουμε οπωσδήποτε. Αυτό ακριβώς τρέμουν οι τοκογλύφοι και η πολιτική τους εκπρόσωπος στη χώρα.

Ελπίζω να μην είναι απλά ένα επικοινωνιακό κόλπο παρόμοιο με αυτά των προηγούμενων γιατί τα παλιά κόλπα δεν πιάνουν πλέον. Εύχομαι να υπάρξει πραγματική ρήξη έστω και τώρα.
Επισημαίνω πως ο χειρότερος κίνδυνος είναι η προσποιητή υποχώρηση, που θα οδηγήσει σε δήθεν αμοιβαίους συμβιβασμούς στην ουσία όμως στην συνέχιση της ίδιας πολιτικής μέσω της "σαλαμοποίησης".

Το μνημόνιο έχει πολύ μακροπρόθεσμους στόχους. Η μέθοδος του είναι η συνεχής επίθεση στα δικαιώματα και τα φτωχά εισοδήματα μέχρι να μην απομείνει απολύτως τίποτα. Μέχρι να γίνει λούμπεν όλη η εργατική τάξη. Τώρα περισσότερο από ποτέ ας αγωνιστούμε.


stokokino.gr

Όχι άλλη διαπραγμάτευση

Του Πιτσιρίκου

dogΜέσα σε γενική αδιαφορία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Είναι πολύ βαρετό -και καθόλου δημοκρατικό- να τους παρακολουθείς επί μήνες, να μην ξέρεις τι συζητάνε και στη συνέχεια οι γνωστοί ξεπουλημένοι δημοσιογράφοι να σου τα κάνουν μπαλόνια με αναλύσεις του κώλου.
Οι διαπραγματεύσεις κορυφώνονται αυτό το Σαββατοκύριακο -για χιλιοστή φορά- αλλά μπορεί να συνεχιστούν και για άλλα τρία χρόνια, ώστε να τελειώσει η πρώτη τετραετία της κυβέρνησης, και μετά να γίνει ξανά κυβέρνηση, για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, μέχρι να πεθάνουν και οι διαπραγματευτές και εμείς, και να λυθεί οριστικά το θέμα.
Βέβαια, για να τα λέμε όλα, αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται -ή τουλάχιστον προσπαθεί να το κάνει-, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν εκπρόσωποι των δανειστών στη χώρα, οπότε θα πρέπει να γίνει ένα δικαστήριο και να τους στείλουν όλους στη φυλακή, ή καλύτερα να τους απελάσουν.
Όχι τίποτε άλλο αλλά ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος έχουν τα μούτρα να μιλάνε κι από πάνω, ενώ όλα αυτά τα λαμόγια που προσποιούνταν πως ήταν ελληνική κυβέρνηση μας κουνάνε και το δάχτυλο.

Αλέξης Τσίπρας απαντά στους δανειστές: Δεν θα θάψουμε τη Δημοκρατία




«Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια», αναφέρει ο πρωθυπουργός σε δήλωση του στην Εφημερίδα των Συντακτών λίγη ώρα μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Ο Αλέξης Τσίπρας καθιστά απολύτως σαφές ότι η κυβέρνησή είναι μεν διατεθειμένη να κάνει τις αναγκαίες υποχωρήσεις ούτως ώστε να επιτευχθεί συμφωνία με τους δανειστές.
Δεν είναι όμως διατεθειμένη να «ρίξει» ακόμη πιο χαμηλά τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, με την περικοπή συντάξεων, οι οποίες ούτως ή άλλως έχουν συρρικνωθεί δραματικά την τελευταία πενταετία.

Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει με άλλα λόγια αυτό που και στη Βουλή είχε πει, κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για την πορεία των διαπραγματεύσεων: ότι η κυβέρνηση θα πάρει όσο χρόνο χρειαστεί για την επίτευξη συμφωνίας.
Μόνο που βασικός όρος είναι η διατήρηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:
«Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια

Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις. Θα περιμένουμε υπομονετικά, έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό.

Αν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές, ας αναλογιστούν:
Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων.

Κουβαλάμε στις πλάτες μας την αξιοπρέπεια ενός λαού, αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο για να το αγνοήσουμε.
Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής. Είναι ζήτημα δημοκρατίας.
Δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε».




topontiki.gr