Μνημόνιο συνεργασίας για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream σχεδιάζει να υπογράψει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης (SPIEF-2015, 18-20 Ιουνίου), όπως δήλωσε σήμερα ο έλληνας υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.
«Ετοιμάζουμε προσχέδιο συμφωνίας, ένα μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο θα συζητήσουμε 18-20 Ιουνίου στα πλαίσια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, σχετικά με την πολιτική στήριξη του έργου κατασκευής του νέου αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας» δήλωσε ο Λαφαζάνης. Στο SPIEF-2015 αναμένεται να παρευρεθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και πολυμελής υπουργική αντιπροσωπεία. Ο Turkish Stream είναι ο νέος αγωγός που θα αντικαταστήσει τον South Stream, του οποίου την κατασκευή η Μόσχα ακύρωσε τον Δεκέμβριο του 2014, λόγω της κόντρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κρίση στην Ουκρανία. Ο νέος αγωγός θα μεταφέρει 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, ενώ θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα, από την Ρωσία προς την Τουρκία, θα φτάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και από εκεί θα συνεχίζει προς την νότια Ευρώπη.
Οπως δήλωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα ο Π. Λαφαζάνης, η Ελλάδα υποστηρίζει την κατασκευή του αγωγού καθώς θεωρείται εθνικά ωφέλιμος και αναγκαίος για την Ευρώπη: «Ο ρωσικός αγωγός, που θα αντικαταστήσει την ουκρανική οδό αερίου, είναι απολύτως απαραίτητος για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι καλοδεχούμενος από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους λαούς, που αντιλαμβάνονται τις ανάγκες να έχουμε απρόσκοπτη ροή φυσικού αερίου»


Πηγή:Η Ρωσία τώρα