Ποια μέτρα περιλαμβάνει. Ποιους "καίει".  
Μετά το "λίφτινγκ" στην ομάδα του διαπραγματευτικού σχήματος και την ξεκάθαρη τοποθέτηση του Α. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση κινείται εργωδώς για τη σύγκλιση με τους εταίρους, υπό επεξεργασία είναι πλέον "νομοσχέδιο- σκούπα" το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε και να παρουσιαστεί την Πέμπτη από τον Πρωθυπουργό, σε συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.
Στο μεταξύ, ο Α. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα (στις 15.00) για την πορεία της διαπραγμάτευσης την πολιτική γραμματεία και το προεδρείο του κόμματος.

Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται:

1. Έκτακτη εισφορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει κάποιου είδους έκτακτη εισφορά. Σενάρια που έχουν εξεταστεί είναι η διατήρηση της εισφοράς αλληλεγγύης αυξημένης για τα εισοδήματα από ένα επίπεδο και πάνω (π.χ. 30.000 ευρώ) ή έκτακτος φόρος από ένα ύψος κινητής και ακίνητης περιουσίας και άνω.
2. Αύξηση του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα, πισίνες και σκάφη (στόχος 20 εκατ. ευρώ).
3. Ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης με περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
4. Δημοπρασία τηλεοπτικών αδειών (με εκτίμηση για έσοδα 350 εκατ. ευρώ).
5. Φορολόγηση τηλεοπτικών διαφημίσεων (με στόχο έσοδα 50 εκατ. ευρώ).
6. Αλλαγές για αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (λοταρία, ηλεκτρονικές πληρωμές για συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ, ψηφιοποίηση συναλλαγών), με συνολικό στόχο αύξηση εσόδων τουλάχιστον κατά 600 εκατ. ευρώ.
7. Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων και καπνού για αύξηση εσόδων κατά 250 εκατ. ευρώ.
8. Διατάξεις για το καθεστώς πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι τα κριτήρια θα είναι «κουρεμένα» σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης, αλλά θα είναι υψηλότερα από τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση δεν θα αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ, καθώς η αλλαγή τους είναι ένα μέτρο που θα εξεταστεί τον Ιούνιο. Το ίδιο θα συμβεί και με τον φόρο διανυκτέρευσης σε πολυτελή ξενοδοχεία, που εξετάστηκε τις τελευταίες ημέρες. Τα μέτρα αυτά ενδεχομένως να αποτελέσουν «μαξιλάρι» σε περίπτωση που οι δανειστές επιμείνουν σε μεγάλο δημοσιονομικό κενό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδεχομένως τώρα να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων.

Από την άλλη πλευρά, στο νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνονται μέτρα με τα οποία υπάρχει σύγκρουση με τους δανειστές.

Ειδικότερα:
1. Εργασιακά. Η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει σε αυτή τη φάση σε αύξηση του κατώτατου μισθού ή αλλαγές στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
2. Ασφαλιστικό. Δεν θα περιλαμβάνονται η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία και η καταβολή 13ης σύνταξης.
3. Δεν θα υπάρχει ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και τη δημιουργία «κακής τράπεζας» (Bad Bank).




finansialbox