19 Απριλίου 2015

«Αίμα» θέλουν οι ξένοι δανειστές στο ασφαλιστικό!


«Αίμα» θέλουν οι ξένοι δανειστές στο ασφαλιστικό!
Το Ασφαλιστικό είναι το μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, Ελλάδας-δανειστών. Σε κάθε ευκαιρία, οι ξένοι πιστωτές της χώρας, αναφέρουν πως εφάπαξ και συντάξεις (κύριες και επικουρικές), πρέπει να μειωθούν, γιατί τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αντέχουν να συντηρούν το βάρος των πληρωμών.  Σε μία χώρα που η «μάστιγα»  της ανεργίας, έχει οδηγήσει, χιλιάδες έλληνες και ελληνίδες, να ζουν από δανεικά και τις συντάξεις των συγγενικών τους προσώπων, μία ακόμα μείωση, στις ήδη «κουτσουρεμένες» συντάξεις, θα είχε  ανυπολόγιστες συνέπειες  στην ελληνική αγορά και την κοινωνία.  
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργο Ρωμανιά,  τα τεχνικά κλιμάκια, των θεσμών, ζήτησαν νέα δραστική περικοπή ακόμα και στις κατώτατες συντάξεις, ακόμα και σε αυτές,  που ανέρχονται σε 487 ευρώ. Μία δήλωση «βόμβα», λίγες μέρες, μετά την διαβεβαίωση του επικεφαλής επί ευρωπαϊκών θεμάτων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου(ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν, πως το Ταμείο ούτε ζήτησε, ούτε θα ζητήσει οριζόντιες περικοπές συντάξεων.
Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανιά, οι δανειστές ασκούν ασφυκτικές πιέσεις για νέες περικοπές και νέο «μαχαίρι» ακόμα και στις κατώτατες συντάξεις. Από την πλευρά των θεσμών, εμφανίζονται ανυποχώρητοι και συνεχίζουν να απαιτούν την εφαρμογή της «τρομερής» ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, ακόμα και στις κύριες συντάξεις. Το ασφαλιστικό όμως αποτελεί «κόκκινη» γραμμή της κυβέρνηση, που από την πλευρά της, έχει τονίσει σε όλους τους τόνους πως, όχι μόνο δεν πρόκειται να κάνει νέες μειώσεις, αλλά θα καταθέσει στη Βουλή ειδική τροπολογία για την ματαίωση των ήδη θεσμοθετημένων περικοπών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων,  οι απαιτήσεις των δανειστών, θα έφερναν τις κατώτατες συντάξεις στα 320 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης, ότι και αν σημαίνει αυτό, για τους χιλιάδες ανθρώπους που θα έπρεπε να περάσουν τον μήνα τους με αυτά χρήματα. Σύμφωνα με συνταξιούχους που ρωτήσαμε, στερούνται βασικά αγαθά, όπως τη σωστή διατροφή, ακόμα και φάρμακα, για να πληρώσουν το ενοίκιο ή τον γιατρό τους.
Τα νούμερα πραγματικά τρομάζουν, αν αναλογιστούμε πως σύμφωνα με το σύστημα «Ήλιος», ένα τέτοιο νέο κούρεμα των συντάξεων, θα έφερνε τα πάνω κάτω στην ζωή περισσότερων από 623.000 συνταξιούχων (οι μισές συντάξεις του ΙΚΑ). Οι ξένοι δανειστές, δεν έχουν απαντήσεις για το τι θα κάνει το ένα τρίτο των συνταξιούχων γήρατος, όταν δεν θα έχουν να πληρώσουν τον γιατρό τους ή τα απαραίτητα φάρμακα τους ή ακόμα και το ενοίκιό τους. Εκτός από τις άμεσες εφιαλτικές συνέπιες για τους συνταξιούχους, όταν μειώνεις το εισόδημα, μίας τόσο μεγάλης μερίδας καταναλωτών, οι συνέπειες θα είναι «εφιαλτικές» και για την αγορά, την πραγματική Οικονομία. Οι θεσμοί, ζητούν από την κυβέρνηση να πετύχει πλεόνασμα και ανάπτυξη, την ώρα που απαιτούν την μείωση των κρατικών δαπανών και ζητούν μέτρα που θα φέρουν νέα «λουκέτα».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο αρμόδιος υπουργός, Δημήτρης Στρατούλης, σε δήλωση του, διευκρινίζει ότι θα κοπούν συγκεκριμένες, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση του ορίου ηλικίας από 2 έως και 4 χρόνια για πλήρη σύνταξη. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως, «Υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αφορούν στο ότι δεν θα κάνουμε καμιά δυσμενή αλλαγή στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές θέσεις, δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις».
k

kontranews.gr

Αποκάλυψη σοκ: Συντάξεις στα 320 ευρώ ζητούν οι δανειστές


Αποκάλυψη σοκ: Συντάξεις στα 320 ευρώ ζητούν οι δανειστές
Ασφυκτικές πιέσεις για νέες περικοπές ακόμη και στις κατώτατες συντάξεις δέχεται η κυβέρνηση από τους δανειστές, κάτι που επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς.
Οι πιστωτές εμφανίζονται ανυποχώρητοι και στις απαιτήσεις τους σχετικά με την πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ, αλλά και στον νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων.
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, παραμένει ανυποχώρητη στις "κόκκινες γραμμές" που έχει θέσει και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα προχωρήσει σε νέες μειώσεις, ενώ εντός των επόμενων ημερών θα καταθέσει στη Βουλή τροπολογία που θα ματαιώνει τις θεσμοθετημένες περικοπές.
Σύμφωνα με τη Real News, τα τεχνικά κλιμάκια κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους υπαλλήλους-εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κλιμακώνοντας τις απαιτήσεις τους, ζήτησαν τη δραστική περικοπή των κατώτατων συντάξεων που ανέρχονται σε 487 ευρώ, ούτως ώστε να ανταποκρίνονται στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν καταβάλει οι συνταξιούχοι.
Αυτό σημαίνει πως το ύψος της κατώτατης σύνταξης δεν θα ξεπερνά τα 320 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης.
Τις συγκεκριμένες υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών επιβεβαίωσε και ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, σε δηλώσεις του στην τηλεοπτική εκπομπή καλημέρα του skai.
Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος», μια τέτοια αλλαγή θα θίξει περισσότερους από 623.494 συνταξιούχους, δηλαδή το 30,6% των συντάξεων γήρατος, οι οποίοι λαμβάνουν λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα.
Πρόκειται για το 50% των συντάξεων που καταβάλλει το ΙΚΑ και με αυτόν τον τρόπο έμμεσα τίθεται εκ νέου επί τάπητος η αύξηση των ετών ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης από 4.500 σε 6.000  K


kontranews.gr






ένσημα.