17 Απριλίου 2015

Βαρουφάκης: Μας οδηγούν σε αθέτηση πληρωμών

ΑΘΗΝΑ 17/04/2015

«Εάν οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής λιτότητας στην Ευρώπη δεν υποκύψουν, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αθετήσει τις επικείμενες πληρωμές της για το χρέος», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Huffington Post, τόνισε ότι οποιαδήποτε μορφή χρεοκοπίας δεν θα ήταν η σωστή λύση τώρα.

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί εάν οι δανειστές παραμείνουν αρνητικοί
, αν θα υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από την χρεοκοπία στις επόμενες εβδομάδες, απάντησε: «Επιτρέψτε μου να είμαι ακριβής σε αυτό γιατί αυτές είναι προβληματικές εποχές και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα κολλήσουν σε οποιαδήποτε λέξη ή φράση που κρίνουν εκείνοι σκόπιμο για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό. Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα είναι έξω από τις αγορές και πληρώνει τα χρέη της τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας τη λιγοστή ρευστότητά της».

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εάν μπορούσε, τότε δεν θα ήμασταν χώρα σε πρόγραμμα, σωστά; Έτσι, εάν οι εταίροι μας στους θεσμούς μας πουν “δεν έχει ρευστότητα για εσάς, καμία εκταμίευση, καμία νέα συμφωνία”, αυτό φυσικά δεν είναι βιώσιμο, όπως δεν θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα που είναι σε ένα είδος προγράμματος του ΔΝΤ, ένα πρόγραμμα με την Τρόικα ή ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ».



Σε ερώτηση για το κατά πόσον θα ήταν εφικτό η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να εξακολουθήσει να είναι στο ευρώ, είπε: «Αυτό έχει ήδη συμβεί. Το 2012, η ελληνική κυβέρνηση αθέτησε την πληρωμή 100 δισ. ευρώ υφιστάμενων υποχρεώσεων για το χρέους».

Διευκρίνισε ωστόσο ότι οποιαδήποτε μορφή χρεοκοπίας δεν θα ήταν «η σωστή λύση τώρα».

«Δεν δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι κάτι που σχεδιάζουμε, δεν είναι κάτι που ευχόμαστε. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους μας».

«Έχουμε μια συμφωνία, αυτή της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία πολύ συγκεκριμένα αναφέρει ότι η τελική αξιολόγηση της υφιστάμενης συμφωνίας θα κριθεί στα τέλη Απριλίου», πρόσθεσε.

«Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για αυτό και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα βρει έναν τρόπο για να δημιουργήσουν ένα κοινό έδαφος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος -στο οποίο πολλοί από τους εταίρους μας επιμένουν, απλά επειδή υπάρχει, υπάρχει μια ορισμένη αδράνεια- και των νέων δεδομένων που βρίσκονται στο τραπέζι, τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας, τις απαιτήσεις της νέας μακροοικονομικής πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε».

Διαβάστε: Η συνέντευξη στην Huffington Post

nooz.gr

Η κυβέρνηση καταγγέλει το Reuters για ψευδή και πλαστα δημοσιεύματα



20:18 μμ



Τον βρώμικο και σαφώς στημένο ρόλο του πρακτορείου Reuters που επιμένει να διαδίδει ψευδολογίες κατήγγειλε πριν λίγο η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα στις δήθεν "αποκαλύψεις" ανώνυμου (!) "Ελληνα αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών" ότι "το κράτος θα διαθέσει τα τελευταία χρήματά του για μισθούς και συντάξεις του Απριλίου η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να αξιοποιήσει όλα τα ταμειακά διαθέσιμα που απομένουν στα ταμεία ολόκληρου του Δημόσιου τομέα ώστε να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις στο τέλος Απριλίου", η κυβέρνηση απάντησε ως εξής με δήλωση του υπουργείου Οικονομικών:
"Σημερινά δημοσιεύματα ειδησεογραφικών  πρακτορείων που αναφέρονται στα  ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου θεωρούνται ανυπόστατα και διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο"!
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Reuters καταγγέλλεται για βρώμικα παιχνίδια. Εχει μεγάλη "ιστορία" πίσω του τόσο πριν από τον Μάϊο του 2010 όσο και εν συνεχείασε άλλες περιπτώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει βγει δημοσίως ο ισχυρός άνδρας της Τράπεζας Παιραιώς Μ.Σάλλας και είχε καταγγείλλει το Reuters για υποβολιμιαία δημοσιεύματα.
Μάλιστα το Reuters φτάνει στο ησμέιο να σημειώνει ότι "Πλέον έχει φτάσει η ελληνική οικονομία στον πάτο του βαρελιού"! Και όλα αυτά από "ανώνυμα στελέχη" του υπουργείου Οικονομικών!
Kαι άλλα "ανώνυμα στελέχη" του υπουργείου Οικονομικώνυποτίθεται ότι είπαν πώς το ταμειακό ισοζύγιο του δημοσίου θα είναι αρνητικό από τις 20 Απριλίου εάν η κυβέρνηση δεν "τραβήξει" τα τελευταία 2 δισ. σε καταθέσεις διάφορων φορέων του δημοσίου, όπως συνταξιοδοτικά ταμεία και οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης. 



 defencenet.gr

Τ. Χριστοδουλοπούλου: "Δεν ξέρω που πάνε οι μετανάστες. Απλώς εξαφανίζονται"


Τ. Χριστοδουλοπούλου: "Δεν ξέρω που πάνε οι μετανάστες. Απλώς εξαφανίζονται" (Βίντεο)
Μετά τη δήλωση ότι δεν υπάρχουν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας, «απλά λιάζονται», φράση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, η κυρία Χριστοδουλοπούλου στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το μεταναστευτικό, με νέα της δήλωση έβαλε «φωτιά» στο Διαδίκτυο.
Όλος ο διάλογος
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, αφού πήρε το λόγο, αναρωτήθηκε: «Δεν κατάλαβα με πoιο επιχείρημα μας λέει η κυρία υπουργός ότι οι μετανάστες παραμένουν για λίγο και φεύγουν. Υπάρχει κάτι που δεν έχω καταλάβει;»
«Στατιστικά το βλέπουμε» απαντά η κυρία Χριστοδουλοπούλου για να επανέλθει επίμονα ο κ. Καμίνης: «Πού πάνε κυρία υπουργέ;».
«Στην Ευρώπη» απαντά η ίδια.
«Πώς πάνε;» ρωτά ξανά ο δήμαρχος Αθηνών.
«Δεν το ξέρω αυτό. Απλώς εξαφανίζονται» εξηγεί η αναπ. Υπουργός προκαλώντας γέλια. «Γιατί γελάτε, σας φαίνεται αστείο; Να ξέρω εγώ; Εγώ ελέγχω την είσοδο, όχι την έξοδο» εξηγεί η κυρία Χριστοδουλοπούλου.



kontranews.gr