15 Απριλίου 2015

Χυμός Cranberry: Τα 8 οφέλη του superfood για την υγεία

Συντάκτης: Λιανα Γεωργωσοπούλου

Προσθέστε το χυμό cranberry στη λίστα με τα ψώνια… και επωφεληθείτε από τα αντιοξειδωτικά, τη βιταμίνη C και τα θρεπτικά στοιχεία του superfood! Πρόκειται για ένα φρούτο που «ανταγωνίζεται» ισάξια άλλες υπερτροφές, όπως το πράσινο τσάι, το σκόρδο και το παντζάρι, καθώς καταπολεμά τις ασθένειες, αυξάνει το προσδόκιμο ζωής και ενδυναμώνει την καρδιά. Παρακάτω θα βρείτε οκτώ λόγους για να γεμίσετε ένα ποτήρι με χυμό cranberry, ξεκινώντας την ημέρα σας με ενέργεια, βιταμίνες και καλή υγεία...
Καταπολεμά τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Πολλές γυναίκες μέσης ηλικίας ή έγκυες, που έχουν κριθεί επιρρεπείς στην κυστίτιδα και την ουρολοίμωξη, πίνουν χυμό cranberry για να αποφύγουν τα βακτήρια που «κολλούν» πάνω στα τοιχώματα της κύστης. Χάρη στις φυσικές ενώσεις του φρούτου, τις προανθοκυανιδίνες, τα βακτήρια απομακρύνονται από την περιοχή και «κλείνουν» την πόρτα στην κυστίτιδα και τις πέτρες στα νεφρά. Τουλάχιστον, σύμφωνα με πείραμα του Πανεπιστημίου “Maryland Medical Center”, ο χυμός μούρων μειώνει περισσότερο τον αριθμό των επιβλαβών βακτηρίων στην κύστη των ηλικιωμένων γυναικών σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.
Χαρίζει δύναμη στην καρδιά και τα αγγεία
Τα βατόμουρα περιέχουν μεγάλη ποσότητα πολυφαινολών, δηλαδή αντιοξειδωτικών ενώσεων που συμβάλλουν στη συνολική υγεία… και μειώνουν την πιθανότητα καρδιακής νόσου. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μαρτυρούν ότι μια χούφτα cranberries μέσα στο 24ωρο διαθέτει τα ίδια οφέλη για την καρδιά με το κόκκινο κρασί, αφού ελαττώνει την αρτηριακή πίεση. Με άλλα λόγια, οδηγεί έμμεσα στην καλή κυκλοφορία του οξυγόνου στο αίμα, με αποτέλεσμα να προστατεύει από τα εγκεφαλικά επεισόδια και τις καρδιακές προσβολές.
Ισορροπεί τα επίπεδα κακής και καλής χοληστερόλης
Πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση χυμού cranberry είναι ικανή να απογειώσει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL) στο αίμα και να μειώσει την κακή χοληστερόλη (LDL). Μερικές φορές η LDL προκαλεί απόφραξη στις αρτηρίες, γεγονός που συχνά οδηγεί σε διάφορα προβλήματα υγείας. Γι’ αυτό, προληπτικά, πιείτε ένα ποτήρι cranberry την ημέρα και χαρίστε δύναμη στην άμυνα του οργανισμού σας.
Κινείται κατά της γρίπης και του κρυολογήματος
«Φάρμακο» για την γρίπη και την καταπολέμηση των λοιμώξεων θεωρείται ο φρέσκος χυμός cranberry, αφού θεραπεύει από τον πονόλαιμο και το κρυολόγημα. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι όσοι πίνουν ένα ποτήρι χυμό cranberry την ημέρα εμφανίζουν πιο σπάνια πυρετό και συμπτώματα γρίπης σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αυτό συμβαίνει γιατί το εκχύλισμα των μούρων και το υψηλό ποσοστό του σε  προανθοκυανίδίνες ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Κρατά τη σιλουέτα σας και περιέχει πρωτεΐνες - βιταμίνες
Ο χυμός μούρων είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη C και σαλικυλικό οξύ, περιέχοντας παράλληλα μόνο 45 θερμίδες/ποτήρι. Άλλωστε, αξιοσημείωτο είναι ότι διαθέτει 87.13 gr νερού ανά 100 gr χυμού. Είναι σημαντικό ότι γεμίζει το σώμα με ενέργεια, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, με πρωταγωνιστές, βέβαια, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το σίδηρο, το φώσφορο, το νάτριο, το κάλιο και το ψευδάργυρο. Την ίδια στιγμή, διαθέτει βιταμίνες όπως είναι η θειαμίνη, η ριβοφλαβίνη, η βιταμίνη Β-6, Ε και Κ. Έτσι, όχι μόνο χαρίζει υγιεινά συστατικά στον οργανισμό, αλλά παράλληλα αποτελεί το ιδανικό σνακ για όσους λένε «ναι» στη δίαιτα.
Κινείται κατά του καρκίνου και των ελεύθερων ριζών
Τα cranberries είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Οι πολυφαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στο κέντρο του καρπού και το χυμό του μάχονται τους καρκινικούς όγκους, ενώ το σαλικυλικό οξύ μειώνει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Ωστόσο, απαιτείται τακτική κατανάλωση του χυμού, έτσι ώστε να καταπολεμηθούν οι ελεύθερες ρίζες που προκαλούν βλάβες στο DNA.
Διαθέτει αντι-γηραντικά οφέλη
Οι επιστήμονες του USDA υποστηρίζουν ότι τα φυτοθρεπτικά συστατικά των cranberries διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην προστασία ενάντια στα προβλήματα που αναπτύσσονται με το πέρασμα των χρόνων, όπως είναι η απώλεια μνήμης και η έλλειψη συντονισμού. Παράλληλα, οι θεραπευτικές ιδιότητες τους δημιουργούν μια «ασπίδα» προστασίας στα κύτταρα του δέρματος, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα συμπτώματα γήρανσης και οι ρυτίδες.
Εμποδίζει την ανάπτυξη πλάκας και τερηδόνας στα δόντια
Σύμφωνα με νέες μελέτες, ο χυμός cranberry αναστέλλει την «προσκόλληση» των βακτηρίων στα δόντια εξαιτίας της προανθοκυανιδίνης. Η χημική ένωση προστατεύει από την περιοδοντική νόσο και την ανάπτυξη πλάκας, διατηρώντας τη στοματική υγιεινή σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά του χυμού, αφού πολλά προϊόντα του εμπορίου έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη…

Κυβέρνηση: Δεν θα υπερβούμε τις «κόκκινες γραμμές»


Το Μνημόνιο πέθανε, οι συντηρητικές πολιτικές δεν θα επιστρέψουν» .




Κυβέρνηση: Δεν θα υπερβούμε τις «κόκκινες γραμμές»
«Το Μνημόνιο πέθανε, οι συντηρητικές πολιτικές δεν θα επιστρέψουν»
Τις δικές της...εξηγήσεις δίνει η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας ότι το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι επικοινωνιακές πιέσεις προκειμένου να αποδεχθεί υφεσιακά μέτρα, όπως περικοπή μισθών και συντάξεων, ομαδικές απολύσεις, κ.λπ.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση δεν θα υπερβεί τις "κόκκινες γραμμές" της, τις οποίες άλλωστε έθεσε και το εκλογικό σώμα στις 25 Γενάρη.
Όπως υποστηρίζουν από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, το  πρόβλημα της διαπραγμάτευσης δεν είναι ότι η Ελλάδα δεν καταθέτει λεπτομερείς λίστες, επεξεργασμένες προτάσεις, χρονοδιαγράμματα, κ.α. Υπάρχουν προτάσεις, τις γνωρίζουν πολύ καλά και, μάλιστα, οι ίδιοι τις διαρρέουν, τονίζουν.
Στο ίδιο πλαίσιο, προσθέτουν πως Ορισμένοι, υπερσυντηρητικοί κύκλοι σε Ελλάδα και εξωτερικό αρνούνται να δεχτούν την πραγματικότητα.
Το μνημόνιο πέθανε και οι πολιτικές λιτότητας δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, διαμηνύουν και τονίζουν πως  αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν, απέτυχαν και οδήγησαν τη χώρα στην τραγική κατάσταση που βιώνει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Επ΄ αυτού, όπως σημειώνουν, αντί λοιπόν, να διαρρέουν, επιχαίροντας, σενάρια περί χρεοκοπίας ας συνειδητοποιήσουν, επιτέλους, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί η πολιτική τους, πολλώ δε μάλλον που η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της, χωρίς να έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο

του 2014.

kontranews.gr

Συνάντηση Πάνου Καμμένου με τον Πατριάρχη Μόσχας

Συνάντηση Πάνου Καμμένου με τον Πατριάρχη Μόσχας


Συνάντηση Πάνου Καμμένου με τον Πατριάρχη Μόσχας
Συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλο είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ρωσία.
Η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας γίνεται μετά από πρόσκληση του Ρώσου ομολόγου, στο πλαίσιο της διάσκεψης με θέμα: «Διεθνής ασφάλεια - προκλήσεις και προοπτικές», που πραγματοποιείται στη ρωσική πρωτεύουσα.
Νωρίτερα, ο Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Σόιγκου, και εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να βοηθήσει στο να σταματήσουν οι κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για το καλό και της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

kontranws.gr

ΣΟΙΜΠΛΕ: Είμαστε έτοιμοι ακόμα και για χρεοκοπία της Ελλάδος

Απασφάλισε ο Σόιμπλε: Είμαστε έτοιμοι ακόμα και για χρεοκοπία της Ελλάδας

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης από τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ: «Κατέστρεψαν ό,τι είχε χτιστεί»

Στο παιχνίδι της χυδαίας προπαγάνδας κατά της ελληνικής κυβέρνησης μπαίνει το «γεράκι» της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε
Ο Γερμανός υπουργός, λίγες ώρες μετά την διαρροή στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit για σχέδιο χρεοκοπίας της Ελλάδας με παραμονή στο ευρώ και την δήλωση του εκπροσώπου του ότι δεν υπάρχει δόση για την Ελλάδα τον Απρίλιο, έσπευσε να εξαπολύσει και ο ίδιος ευθεία επίθεση κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
«Κανείς δεν αναμένει λύση για την Ελλάδα στο επόμενο Eurogroup της 24ης Απριλίου», ξεκαθάρισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία για το φιλόδοξο πρόγραμμα της Ελλάδας. Μάλιστα τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει "καταστρέψει" τη βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, ακυρώνοντας όσα είχε καταφέρει η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά.
Σύμφωνα με τον γερμανό πολιτικό το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά ότι κάποια ημέρα θα πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. «Η Ελλάδα είναι πηγάδι χωρίς πάτο, χωρίς να είναι ανταγωνιστική» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σόιμπλε τόνισε επίσης την ετοιμότητα της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«Οι αγορές δεν ανησυχούν για πιθανή χρεοκοπία ή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» δήλωσε, προσθέτοντας ότι απ' ότι φαίνεται οι αγορές έχουν αποτιμήσει κάθε σενάριο που αφορά τη χώρα.
Μιλώντας σε εκδήλωση του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, ο κ. Σόιμπλε εκτίμησε ότι δεν υπάρχει μετάδοση της κρίσης στις αγορές.
Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί μεγάλο κομμάτι στο σύνολο της Ευρωζώνης καθώς και ότι παράγοντες των χρηματοπιστωτικών αγορών διαβεβαιώνουν ότι «οι αγορές έχουν ήδη κοστολογήσει κάθε δυνατή έκβαση» επομένως «δεν υπάρχει περίπτωση μόλυνσης».






 www.newsbomb.gr/


Μια διαδηλώτρια επιτέθηκε στον Μάριο Ντράγκι ( φωτο )

Επεισοδιακή αποδείχθηκε η συνέντευξη Τύπου του Μάριο Ντράγκι, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς δέχθηκε επίθεση από έξαλλη διαδηλώτρια.
Η φεμινιστική οργάνωση FEMEN, με ανάρτησή της στο Twitter, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με χαρτοπόλεμο στον Μάριο Ντράγκι. «Τέλος στη δικτατορία της ΕΚΤ», φώναξε η νεαρή που ανέβηκε στο πόντιουμ και πέταξε κομφετί στον Ιταλό τραπεζίτη, ο οποίος κοιτούσε εμβρόντητος και εμφανώς φοβισμένος. Τη θυμωμένη διαδηλώτρια απομάκρυναν άνδρες της ασφάλειας, ωστόσο η συνέντευξη Τύπου διεκόπη για κάποια λεπτά μέχρι να ηρεμήσουν τα πνέυματα και βέβαια να συνέλθει ο πρόεδρος της ΕΚΤ από το απρόσμενο περιστατικό.
Σε ό,τι αφορά στο μη επεισοδιακό κομμάτι της συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε πως δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την παροχή έκτακτης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA (Emergency Liquidity Assistance).
«Η έκταση της πρόσθετης χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA είναι αποκλειστικά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Εξαρτάται αποκλειστικά από τις συνθήκες που θα υπάρχουν μετά τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης».
Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο Ντράγκι σημείωσε ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται. «Οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες, περιλαμβανομένων των ερευνών συγκυρίας έως τον Μάρτιο, υποδηλώνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης απέκτησε περαιτέρω δυναμική στο τέλος του 2014. Κοιτάζοντας προς το μέλλον, αναμένουμε ότι η οικονομική ανάκαμψη σταδιακά θα διευρύνεται και θα ενισχύεται», υπογράμμισε, για να προσθέσει:
«Η ζήτηση για εξαγωγές από την Ευρωζώνη αναμένεται να ωφεληθεί από τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, η ανάκαμψη της οικονομίας είναι πιθανόν να συνεχίσει να περιορίζεται από τις αναγκαίες προσαρμογές των ισολογισμών σε διάφορους τομείς και τον χαλαρό ρυθμό εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Ο Ντράγκι υποβάθμισε επίσης τις πρόσφατες εκτιμήσεις που έγιναν ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τις αγορές ομολόγων, κυρίως κρατικών, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζει, λόγω των ενδείξεων ανάκαμψης της οικονομίας. «Η ΕΚΤ», τόνισε, «θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει για αγορές ομολόγων ύψους 1 τρισ. ευρώ έως τον Σεπτέμβριο του 2016. Εστιάζουμε στην πλήρη εφαρμογή των μέτρων πολιτικής», προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα είναι «επαρκώς ευέλικτο» για να προσαρμοσθεί, αν χρειασθεί.
Για τον κεντρικό τραπεζίτη, η εφαρμογή του QE προχωρά ομαλά, ενώ σημείωσε ότι είναι «λίγο υπερβολικές» οι ανησυχίες που έχουν διατυπωθεί, αν η ΕΚΤ μπορεί να βρει ομόλογα για να αγοράσει, ώστε να καλύψει τον στόχο του 1 τρισ. ευρώ. «Δεν βλέπουμε πρόβλημα», δήλωσε.
Καταλήγοντας, ο Ντράγκι τόνισε: «Επιπλέον, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής μας είναι αποτελεσματικά. Οι συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το κόστος εξωτερικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα έχουν χαλαρώσει σημαντικά τους περασμένους μήνες και οι όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν βελτιωθεί σημαντικά με την αύξηση της ζήτησης πιστώσεων».
Σχετικά, δε, με τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ο Ντράγκι είπε ότι τον Μάρτιο ήταν οριακά αρνητικός (-0,1%), συμπληρώνοντας ότι αν και μπορεί να παραμείνει χαμηλός ή αρνητικός τους επόμενους μήνες, «αναμένεται να αυξηθεί αργότερα το 2015 και να συνεχίσει να αυξάνεται το 2016 και το 2017».

Λαπαβίτσας: Η θα υπακούσουμε στους δανειστές ή θα πάμε σε ρήξη


Λαπαβίτσας: Η θα υπακούσουμε στους δανειστές ή θα πάμε σε ρήξη
«Ο συμβιβασμός των εταίρων δεν είναι έντιμος»
Κατηγορηματικός στη θέση ότι έφτασε η ώρα της επιλογής για το πού θα πάει η χώρα, εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας, τονίζοντας ότι "η  κυβέρνηση και όλος ο ελληνικός θα πρέπει να διαλέξει", καθώς "δεν υπάρχουν 1000 τρόποι για να γίνουν τα πράγματα".
Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ο κ. Λαπαβίτσας υπογράμμισε: " ή θα κάνουμε αυτό που μας λένε οι δανειστές- γιατί τους βλέπω με πάρα πολύ σκληρές θέσεις(δημοσιονομικά, εργασιακά κα)- που αντιβαίνουν το πνεύμα και το γράμμα της κυβέρνησής μας ή θα πρέπει να διαλέξουμε την πορεία της ρήξης. Να μην κάνουμε πίσω. Αν κάποιος νομίζει ότι μπορεί να βρεθεί κάτι μαγικό δε γίνεται".
"Για ρήξη έχει μιλήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος"
Προς αποφυγή …παρεξηγήσεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε μάλιστα ότι : "το θέμα της ρήξης το έχουν θέσει και υπουργοί της κυβέρνησης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Θα έχει να κάνει με τον τρόπο παροχής ρευστότητας στην οικονομία. Θα πρέπει να δημιουργήσεις νέες πηγές ρευστότητας".
Στη συνέχεια, επικαλούμενος αυτά που ο ίδιος διαβάζει στον Τύπο μίλησε για τη διπλή κυκλοφορία εναλλακτικού νομίσματος, ως σενάριο." Από ότι διαβάζω-δεν είναι δικιά μου πρόταση- αλλά μιλάμε για παράπλευρες μορφές ρευστότητας. Αν αναγκαστούμε από τους δανειστές να πάμε εκεί-γιατι προς τα εκεί πάμε- δεν είναι εύκολο, πλησιάζει η ώρα της επιλογής", τόνισε.
"Αυτά που προτείνουν οι εταίροι δεν είναι έντιμα"
Τέλος, επέμεινε πως "δεν  πρέπει να υποκύψουμε στους δανειστές τη στιγμή αυτή", καθώς όπως είπε "αν συνεχίσουμε στο πρόγραμμα των δανειστών θα έχουμε τελειώσει. Να με πείσει κανείς ότι ο συμβιβασμός είναι έντιμος γιατί αυτά που προτείνουν οι εταίροι δεν μου φαίνονται πολύ έντιμα".


kontranews.gr

Κατάργηση ποινών για όσους δεν πληρώνουν διόδια ζητούν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Έγγραφο)


Κατάργηση ποινών για όσους δεν πληρώνουν διόδια ζητούν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Έγγραφο)
Την κατάργηση των ποινών κατά όσων καταλαμβάνουν σταθμούς διοδίων, καθώς και εκείνων που αρνούνται να πληρώσουν διόδια προτείνουν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που κατέθεσαν στην βουλή.
Η ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ζητά η τροπολογία να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την κατάργηση των φυλακών υψίστη ασφαλείας.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του κειμένου, «το 2007 κυρώθηκαν με νόμο που ψηφίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ οι πέντε συμβάσεις παραχώρησης του εθνικού οδικού δικτύου σε πολυεθνικές κοινοπραξίες τεχνικών εταιρειών (ελληνικές, ισπανικές, γαλλικές και γερμανικές).
Μετά την ψήφισή τους διογκώθηκε ένα κίνημα πολιτών ενάντια στη θέσπιση υπέρογκων διοδίων και στην κατασκευή πολλαπλών σταθμών διοδίων σε όλο το μήκος των αυτοκινητόδρομων».
Ακόμα, σημειώνεται πως «εκατοντάδες συμπολίτες μας σέρνονται στα δικαστήρια κατηγορούμενοι βάσει ειδικών ποινικών νόμων και χιλιάδες συμπολίτες μας επιβαρύνονται με υπέρμετρες ειδικές διοικητικές κυρώσεις. Το γεγονός αυτό προξενεί επιβάρυνση και στα ήδη βεβαρημένα πινάκια των δικαστηρίων.
Οι διατάξεις αυτές πρέπει να καταργηθούν ενόψει και της συνολικής επανεξέτασης των συμβάσεων παραχώρησης και του καθεστώτος επιβολής διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους Εξάλλου, η ένταξη στον ΚΟΚ της μη πληρωμής διοδίων δεν συνάδει με το σκοπό του, ο οποίος είναι η εύρυθμη λειτουργία της κίνησης στους δρόμους και η σωστή συμπεριφορά των οδηγών. Η μη πληρωμή των διοδίων ουδεμία σχέση έχει με τα παραπάνω, καθώς ούτε ρυθμίζει την οδηγική συμπεριφορά, ούτε θέτει κανόνες που διασφαλίζουν την  ασφάλεια οδηγών και πεζών.
Όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση στο σχέδιο νόμου "τροποποιήσεις διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας" της 5ης Ιανουαρίου 2007 "στόχος είναι ο ΚΟΚ να […] δράσει προληπτικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος της οδικής ασφάλειας και της κυκλοφορίας επί των οδών γενικότερα […] οι επιμέρους διατάξεις του νόμου έχουν διττό στόχο αφ’ ενός την αύξηση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας και αφ’ ετέρου την εύρυθμη κυκλοφοριακή λειτουργία των οδών"»



.kontranews.gr