20 Φεβρουαρίου 2015

<< Μουρμούρες >> στον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση Βαρουφάκη.Πρόωρες εκλογές η δημοψήφισμα η διέξοδος για την Αριστερή πλατφόρμα


S
Αναδιατάσσονται οι δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ με βάση την επιστολή Βαρουφάκη και την πρόταση για την υποψηφιότητα Παυλόπουλου. Στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζεται και σήμερα, διαφώνησαν με την επιστολή Βαρουφάκη για επέκταση της δανειακής σύμβασης σχεδόν οι ίδιοι που διαφώνησαν με την πρόταση να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος!
Κριτική άσκησαν η Αριστερή Πλατφόρμα, η ΔΕΑ (που ανήκουν στην εσωκομματική μειοψηφία), η ΑΝΑΣΑ και η ΚΟΕ (που ανήκουν στην εσωκομματική πλειοψηφία). Από όλους αυτούς μόνο η ΑΝΑΣΑ είχε αποδεχθεί την στήριξη της υποψηφιότητας Παυλόπουλου. Μετά την συνεδρίαση της ΠΓ ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης μετέβη στο Μαξίμου.
Οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Τάσος Κορωνάκης και Πάνος Σκουρλέτης υπογράμμισαν πως «όλα όσα γίνονται είναι μέσα στο προεκλογικό μας αφήγημα». Εκτίμησαν ότι θα υπάρξει θετική λύση στις διαπραγματεύσεις και «θα φωτιστούν τα σκοτεινά σημεία». Τόνισαν ακόμη ότι το πρόγραμμα – γέφυρα είναι αναγκαίο, για να κερδίσει η κυβέρνηση χρόνο και ανάσες και να φτάσει στην ουσιαστική διαπραγμάτευση.
Από την Αριστερή Πλατφόρμα ακούσθηκαν σκέψεις για προσφυγή στο λαό είτε με διαβούλευση μαζί του είτε με δημοψήφισμα είτε με εκλογές). Οι Θανάσης Πετράκος, Αλέκος Καλύβης και Στάθης Λεουτσάκος (Αριστερή Πλατφόρμα) είπαν που αυτά που ζητά η κυβέρνηση αποτελούν «νέα μορφή μνημονίου» και προειδοποίησαν πως «αν δεν βάλουμε το θέμα του δανείου δεν έχουμε παρά να διαχειριστούμε τη φτώχεια».
Στο ίδιο κλίμα, αλλά πολύ πιο απαισιόδοξος, ο Αντώνης Νταβανέλος (ΔΕΑ) είπε ότι «το ρολόι τελειώνει. Ή καταστροφικός συμβιβασμός ή καταστροφικό κενό». Ζούμε σε μία νιρβάνα ότι θα υπάρξει συμφωνία, εκτίμησε και επέκρινε το μοίρασμα της εξουσίας με ανθρώπους που προέρχονται από άλλους χώρους. «Φύγαμε πολύ από το πρόγραμμά μας», είπε.
Ο Πάνος Λάμπρου (ΑΝΑΣΑ) είπε ότι η εποπτεία που αποδέχεται η επιστολή Βαρουφάκη «είναι τρόικα» και εκτίμησε ότι χάνεται η επαφή με τον λαό και τις πλατείες.
Ο Ρούντι Ρινάλντι (ΚΟΕ) συνέδεσε τις πιέσεις των δανειστών με το ότι ακόμη δεν κατατέθηκαν στη Βουλή τα νομοσχέδια για τους πλειστηριασμούς και την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις εργασιακές σχέσεις και την ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο. «Αν πάμε έτσι, αν συνδέονται αυτά, τότε δε θα καταφέρουμε να εφαρμόσουμε αυτά που λέμε στο πρόγραμμά μας», σημείωσε. Παραπονέθηκε ακόμη πως δεν γνώριζε το περιεχόμενο του κειμένου Μοσκοβισί.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Πέμπτης που συνεχίζεται και σήμερα, Παρασκευή, ενημερώθηκε για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης εκφράζοντας τη στήριξή της σε αυτές τις προσπάθειες.
Στη σημερινή συνεδρίαση ασχολήθηκε με την οργανωτική λειτουργία του κόμματος. Διάφορα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν είναι εκτός πραγματικότητας και εντάσσονται στο πλαίσιο της παραπληροφόρησης».news247.gr

Η iskra του Λαφαζάνη κατηγορεί την κυβέρνηση για πανικό, μνημονιακή στροφή και αυτοεξευτελισμό


Νέα βόμβα Λαφαζάνη για Μνημόνιο την ώρα που ο Τσίπρας αναζητεί νέα ρεαλιστική στρατηγική
Ένα άρθρο καταπέλτη κατά της κυβέρνησης σε σχέση με τις προεκλογικές της διακηρύξεις και τη μετεκλογική της πρακτική κυρίως στο θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές μας φιλοξενείται στον ιστότοπο iskra.gr που πρόσκεται στις απόψεις του Αριστερού Ρεύματος του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Στο άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου Πέτρου Παπακωνσταντίνου με τίτλο «Ρήξη ή ταπείνωση», σημειώνεται με ιδιαίτερη έμφαση ότι η επιστολή προς το Eurogroup με την οποία ζητείται η παράταση «συνιστά βαρύτατη υποχώρηση, όχι τακτικού αλλά στρατηγικού χαρακτήρα», ότι «η τοποθέτηση αυτή ισοδυναμεί, αν όχι με Μνημονιακή στροφή 180 μοιρών, πάντως με ενταφιασμό κάθε έννοιας ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους» και ότι «η κυβέρνηση έχει πανικοβληθεί από το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν οι τράπεζες από το οικονομικό σαμποτάζ της Γερμανίας και της Πέμπτης Φάλαγγας στην Ελλάδα».
Και επισημαίνεται: «Η εκλογή δεξιού υποψήφιου στην προεδρία της Δημοκρατίας ήδη πίκρανε την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη. Ωστόσο, μια ταπεινωτική συνθηκολόγηση απέναντι στο Βερολίνο, θα σημάνει ότι η κυβέρνηση θα έχει περάσει τον Ρουβίκωνα… προς τη λάθος κατεύθυνση. Οριστικά και αμετάκλητα.»
Το πλήρες κείμενο του άρθρου του Πέτρου Παπακωνσταντίνου στον ιστότοπο iskra.gr έχει ως εξής:
Όσοι έγκαιρα προειδοποιούσαν ότι το δίλημμα που θα τεθεί με αμείλικτο τρόπο στη νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι «ρήξη ή ταπείνωση», εισέπρατταν από τους θιασώτες του «έντιμου συμβιβασμού» την κατηγορία ότι είναι ιδεοληπτικοί, απογειωμένοι από την πραγματικότητα, καταστροφολόγοι και πάει λέγοντας. Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών και ωρών δείχνουν αρκετά καθαρά πού βρίσκεται ο ρεαλισμός και πού η φαντασίωση.
Η επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης για την επέκταση της δανεικής συμφωνίας- μιας συμφωνίας που είχε χαρακτηριστεί αποικιοκρατική από το σύνολο της ελληνικής Αριστεράς, και όχι μόνο- συνιστά βαρύτατη υποχώρηση, όχι τακτικού αλλά στρατηγικού χαρακτήρα. Αρχίζει χαιρετίζοντας τις «αξιοσημείωτες προσπάθειες για την οικονομική προσαρμογή» (sic) που κατέβαλε «τα τελευταία πέντε χρόνια ο ελληνικός λαός» (δεν λέει: υπό την καθοδήγηση των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμα και Σαμαρά). Δεσμεύεται ότι «ο ελληνικές αρχές τιμούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας προς όλους τους πιστωτές» και ότι θα εργαστούν για την «επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους». Μιλάει για «κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα» και υπόσχεται ρητά ότι «οποιαδήποτε νέα μέτρα θα έχουν πλήρη χρηματοδότηση απέχοντας από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα υπονόμευαν τους δημοσιονομικούς στόχους» του (μη κατονομαζόμενου, πλην ευκόλως εννοούμενου) Μνημονίου.
Ας μην κοροϊδευόμαστε: Η τοποθέτηση αυτή ισοδυναμεί, αν όχι με Μνημονιακή στροφή 180 μοιρών, πάντως με ενταφιασμό κάθε έννοιας ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους (εδώ οι φιλοδοξίες της κυβέρνησης περιορίζονται σε αυτό που είχε υποσχεθεί το Eurogroup στον… Σαμαρά, το Νοέμβριο του 2012) και στο πάγωμα ακόμα και των περιορισμένων, φιλολαϊκών μέτρων για τα οποία έχει ήδη δεσμευθεί προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας. Οχι τυχαία, τα νομοσχέδια που είχε δηλώσει ότι θα προωθούνταν με τη μορφή του κατεπείγοντος παγώνουν για την επόμενη εβδομάδα- και βλέπουμε…- γιατί ήδη περιγράφονται ως «μονομερείς ενέργειες».
Ακόμη και στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, η τακτική της κυβέρνησης αποδεικνύεται άκρως επιζήμια, πρώτα με τη μονομερή αποδοχή της πρότασης Μοσκοβισί και τώρα με την επίσης μονομερή κατάθεση του αιτήματος. Η κυβέρνηση προχωρά σε σταδιακό «μονομερή αφοπλισμό» απέναντι στους Γερμανούς, οι οποίοι βάζουν στο συρτάρι τα ελληνικά κείμενα, κατοχυρώνουν τις στρατηγικές υποχωρήσεις της Αθήνας χωρίς οι ίδιοι να μετακινούνται ούτε κατά ένα πόντο και… πάνε για τον επόμενο γύρο εκβιασμού και υποχώρησης.
Έτσι, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο δεν έσπευσε να χαιρετίσει το κείμενο του ελληνικού αιτήματος, αλλά το χαρακτήρισε απαράδεκτο ως βάση εκκίνησης της συζήτησης, κάνοντας μάλιστα λόγο για «Δούρειο Ίππο» των Αθηνών. Στο κείμενο που κατέθεσε στο EuroWorkingGroup, το απόγευμα της Πέμπτης, απαιτεί έξι (έξι!) φορές από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να δεσμευτεί για συνέχιση και ολοκλήρωση του Μνημονίου. Ουσιαστικά, ζητάει ανοιχτά και ξάστερα τον αυτοεξευτελισμό της κυβέρνησης, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν κάθε ανυπότακτης, ριζοσπαστικής συνείδησης στην Ευρώπη. Ιδού ένα απόσπασμα από αυτό το Ιεροεξεταστικής έμπνευσης κείμενο:
«Χρειαζόμαστε μια σαφή και πειστική δέσμευση της Ελλάδας, η οποία πρέπει να περιέχει τρεις βραχείες και απολύτως κατανοητές φράσεις: «Αιτούμεθα την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, κάνοντας χρήση της ενδογενούς ευελιξίας του. Θα συμφωνήσουμε με τους θεσμούς οποιεσδήποτε αλλαγές σε μέτρα του υπάρχοντος Μνημονίου Κατανόησης. Και στόχος μας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος»». (Η υπογράμμιση είναι του Γερμανού γκαουλάιτερ).
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα εξευτελιστικά, οι Γερμανοί μας κάνουν και πλάκα από πάνω. Στο τέλος αυτού του κατάπτυστου κειμένου, μας λένε ότι όχι μόνο δεν θα μας δώσουν τα 1,9 δις των τόκων που μας χρωστάει η ΕΚΤ, αλλά και ότι θέλουν πίσω τα 10,9 δις του ΤΧΣ που προορίζονταν για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, γιατί, λέει, οι τράπεζές μας είναι μια χαρά και δεν έχουν ανάγκη ούτε σεντ!
Δεν ξέρουμε αν το Βερολίνο επιμείνει μέχρι τέλους σε αυτή την αισχρή προσπάθεια δημόσιου πολιτικού βιασμού όχι απλά μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης, αλλά και ενός ολόκληρου έθνους. Θεωρούμε αυτονόητο ότι σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δώσει γην και ύδωρ, γιατί το αντίτιμο θα ήταν όχι απλώς η τελική πτώση, αλλά η ακαριαία εξαέρωσή της. Το πιο επικίνδυνο θα είναι να αποδεχθεί ένα «συμβιβαστικό», υποτίθεται κείμενο, ανάμεσα στο ήδη απαράδεκτο που έχει καταθέσει η ίδια και στο κείμενο της Σοϊμπλεϊκής βαρβαρότητας.
Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι ότι η κυβέρνηση έχει πανικοβληθεί από το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν οι τράπεζες από το οικονομικό σαμποτάζ της Γερμανίας και της Πέμπτης Φάλαγγας στην Ελλάδα. Αυτό το ενδεχόμενο, όμως, το οποίο κάθε λογικός άνθρωπος είχε σκεφτεί και επισημάνει πολύ πριν τις εκλογές, θα έπρεπε να είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει και όχι να αισθάνεται τώρα το έδαφος να υποχωρεί κάτω από τα πόδια της. Η εκλογή δεξιού υποψήφιου στην προεδρία της Δημοκρατίας ήδη πίκρανε την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν προκάλεσε ανεπανόρθωτη βλάβη. Ωστόσο, μια ταπεινωτική συνθηκολόγηση απέναντι στο Βερολίνο, θα σημάνει ότι η κυβέρνηση θα έχει περάσει τον Ρουβίκωνα… προς τη λάθος κατεύθυνση. Οριστικά και αμετάκλητα.



iskra- koolnews

Κρούγκμαν Η γερμανική πολιτική είναι υπερ του Grexit και της Χρυσής Αυγής.



RUSSIA/

Έντονα επικριτικός για τη στάση της Γερμανίας ο νομπελίστας οικονομολόγος, που εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει στροφή 180 μοιρών αλλά θέλει να κερδίσει χρόνο για να στήσει την οικονομική της στρατηγική.

Τη δική του εκδοχή για το γερμανικό «όχι» δίνει, μέσω του μπλογκ του στους New York Times, ο Πολ Κρούγκμαν κατηγορώντας τη Γερμανία για πολιτική που είναι υπέρ ενός Grexit.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος γράφει:
“Η Γερμανία λέει «όχι» στο ελληνικό αίτημα. Για να είμαστε δίκαιοι, νομίζω ότι αναφορές στα μέσα ενημέρωσης για στροφή και συνθηκολόγηση της Ελλάδας είναι λανθασμένες.
Βλέπω αυτό (σσ παραθέτει ένα σημείο από το ελληνικό κείμενο): «Να συμφωνήσουμε σε αμοιβαία αποδεκτούς οικονομικούς και διοικητικούς όρους η ολοκλήρωση των οποίων, με τη συνεργασία των θεσμών, θα σταθεροποιήσει την δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, θα φέρει τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα, θα εγγυηθεί την βιωσιμότητα του χρέους και θα βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2015, για τους οποίους θα ληφθεί υπόψη η παρούσα οικονομική κατάσταση» και μου φαίνεται πως η Ελλάδα είναι αρκετά προσεκτική στο να μην συμφωνήσει με τους αρχικούς δημοσιονομικούς στόχους. Το ότι θα πετύχει τα «κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα» σημαίνει πως αυτά θα είναι μικρότερα από το 4,5% του ΑΕΠ.
Συνεπώς, αν η γερμανική διαφωνία είναι στο ότι η Ελλάδα δεν συμφωνεί σε πλήρη παράδοση στο υπάρχον πρόγραμμα λιτότητας αυτό είναι σωστό. Αντιθέτως, η Ελλάδα ψάχνει να κερδίσει λίγο χρόνο για να στήσει μια οικονομική στρατηγική (πρόκειται για μια καινούρια κυβέρνηση χωρίς βοήθεια από τεχνοκράτες) και να διαπραγματευτεί τους όρους αργότερα.
Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, προσπαθεί να αναγκάσει τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει εντελώς τις προεκλογικές του υποσχέσεις τώρα, σήμερα.
Πιστεύουν οι Γερμανοί ότι αυτό θα είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα; Υποπτεύομαι όχι. Αυτό μου μοιάζει σαν μια προσπάθεια να αναγκάσουν την Ελλάδα να βγει από το ευρώ τώρα. Η πολιτική της Γερμανίας είναι αναμφίβολα υπέρ του Grexit. Είναι επίσης, εξαιτίας των πιθανών επιπτώσεων, υπέρ της Χρυσής Αυγής“.
Κλείνοντας, ο Κρούγκμαν υπογραμμίζει το ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ζήτημα, καλώντας την ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA, ακόμα και αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωζώνης αποτύχουν, αλλά και να ξεκαθαρίσει τη θέση της από τώρα, ενόσω οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
Πηγή: iefimerida.gr



Spiegel : Η Γερμανία θα κερδίσει πολλά απο μια συμφωνία με την Ελλάδα










Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπή με την τελευταία της ευκαιριά για παραμονή στην ευρωζώνη επισημαίνει σε δημοσίευμα του το Spiegel, ενώ τονίζει ότι η Γερμανία θα έχει μεγάλο κέρδος από την επίτευξη της συμφωνίας.
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει σήμερα να παρατείνουν το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα και να ποντάρουν στο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί αυτήν την ευκαιρία», σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση.
Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, «η Ελλάδα δεν δικαιούται κι άλλη ευκαιρία. Ωστόσο, θα έπρεπε να της δοθεί. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να διαπραγματευθούν σκληρά με τον έλληνα ομόλογό τους Γιάνη Βαρουφάκη, να του αποσπάσουν μία-δύο παραχωρήσεις ακόμη. Και στο τέλος να συμφωνήσουν μαζί του για παράταση του προγράμματος».
Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι η Γερμανία «δεν έχει να χάσει σχεδόν τίποτα, αλλά έχει να κερδίσει πολλά». Όπως σχολιάζει, «έστω κι αν υπάρχει μόλις 10% πιθανότητα ο δρόμος της υποχώρησης να οδηγήσει σε επιτυχία, αξίζει τον κόπο να τον διαβεί κανείς. Σε αυτήν την περίπτωση θα είχαμε σε μερικά χρόνια ένα ελληνικό κράτος όπου τα πράγματα θα ήταν κάπως πιο δίκαια συγκριτικά με την περίοδο διακυβέρνησης των διεφθαρμένων κυβερνήσεων των περασμένων δεκαετιών»



.



kontranews.gr